Gå till innehåll

Konvertering till salt


Scoop

Rekommenderade inlägg

Nu är hi-tech växtakvariet tömt. Co2 tuben är avstängd och pmdd:n får stå nånstans. Nu är det dags för salt som jag har varit intresserad av länge. Karet ifråga är på 112 liter och är ett aquaelkar så det är ett snyggt täcklock med 2 18w lysrör.

Av vad jag har förstått så kan jag riva ur mitt filtermedium ur ytterfiltret och ha levande sten i den och ha det som en cirkulationspump? Skummare ska jag få låna av en kompis tills jag hittar en egen och han ger mig osmosvatten tills jag har en egen osmos enhet. Så det som ska till på en gång är levande sten och sand verkar det som. Salt har jag en del ifrån red sea.

Är det nåt jag har missat? Hur blir det med ljuset, är det nödvändigt att skaffa "blått" koralllysrör eller kan man köra på det jag har som är aquarelle och aquastar? Sen en annan fråga är ju då hur mycket levande sten jag ska ha? Kan det räcka med 5-10kg eller ska det mer till?

Tips och funderingar får ni gärna dela med er.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och välkommen :)

Tycker det är ett bra kar att börja med, precis samma som jag kör med :) Beroende på hur du tänkt starta upp så behöver du kanske inte så mycket ljus överhuvudtaget och då spelar det inte så stor roll med ljusets färg. Men när du väl börjar ha lamporna tända en längre tid så skulle jag tro att att det är bättre med lite blåare ljus.

5-10kg kommer att kännas extremt magert skulle jag tro, om du tittar på de första bilderna i min tråd så ser du hur 10kg ser ut, just nu har jag nog runt 17kg i mitt kar och tycker det är lagom, men hur det ser ut beror ju också på hur porös stenen är.

Grattis till de första stegen in i en underbar hobby :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och Välkommen

Levandestenen brukar man ha minst 10% av akvarie storlek, typ till ett 100liters ska du ha 10kg alltså. Hur stort är akvariet du ska köra igång, 112liter?

Du kan nog börja med dina rör första tiden i alla fall då man ska köra ganska lite ljus tid för att inte få problem med alger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag varit och hämtat skummaren och kom därifrån med 50 liter osmosvatten, salt, färdigt saltvatten och en pump. Osmosvattnet är ihällt och saltet likaså. 2 kraftiga pumpar blandar runt allt och doppvärmare la jag i med. Imorrn så är tanken att jag ska hälla i det färdiga saltvattnet. Och när vattnet kommer upp i nivå så skall jag starta igång skummaren.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja, växtakvaristiken ger jag inte upp än. Jag har fortfarande ett 540liters sötvatten med en del växter i.

Jag tror du tömde fel kar för det borde vara det stora som är salt! *ler* Skämt å sido så delar jag uppfattning med Mase att det dyker upp LS rätt ofta här på köp och sälj, antagligen inte så ofta på Gotland. Nu är mängden sten inte heligt utan det beror på många faktorer så som belastning mm. För att hjälpa dig i gång så skulle det vara bra att du beskrev lite vad du skulle vilja ha i ditt kar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe, jo 540 liter salt hade inte vart så dumt:) Vad jag vill ha....... Om vi börjar med fisk så kommer det snart 2 clownfiskar, jag ska få en mandarinhanne av en polare och sen har jag inte tänkt längre där. Det skulle va snyggt att ha diverse anemoner och kanske koraller och dyligt. Sjöstjärnor har jag ju fått i lite redan, några riktigt små rackare:) Men man skulle kunna säga att jag vill ha en "portion" av det som finns i naturen. Barriärevet är läckert som bara den, men jag vet inte vad som är möjligt i 112 liter? Putsarräka har jag hört talas om att det är bra att ha för underhåll.

Men som sagt, i fiskväg är det bara clown och mandarin som är tänkt än så länge.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag håller på att titta på skummare till karet eftersom jag bara fick låna den jag har nu. Vad finns det för några små skummare till 112 liter? Helst skulle det vara nån form av extern eftersom att mitt akvarie ser ut såhär http://www.pwss.se/product.php?productid=2337&cat=638&page=3 så jag vill helst inte modifiera rampen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag lycklig som fan. Levande sten ligger i karet och det simmar just nu 2 clownfiskar där:) Nu är det på riktigt, en skummare har jag hittat här på sidan som jag ska köpa, då kan jag få använda rampen och lyset.

Nu är det glada miner här må ni tro:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De tar upp närsalter från vattnet, typ nitrat och fosfat, sånt vi gödde med PMDD du vet. Genom att skörda algbeståndet regelbundet, för man ut dessa oönskade ämnen från karet. Algerna blir helt enkelt ett biologiskt filter. Trådalger och annat skräp som du kommer få snart fyller samma funktion, men bestånden är mycket svårare att kontrollera. Makroalgerna är förhållandevis stora organismer och därmed lätta att kontrollera. Vissa arter är också mycket vackra i akvariet. Win/win.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad är det för tillsatser man ska ha i akvariet? Jag fick höra att jod och kalcium hjälper till att få fin lite rosa beläggning på stenar bland annat. Vad ska man ha mer? Korallmat finns från olika ställen. Vad använder ni?

Vilka ämnen är det man ska kika närmare på i saltvatten, testa och tillsätta?

När det gäller cirkulation har jag hört nåt om 10 gånger akvariets volym eller mer. Då undrar jag skulle en sådan här pump va alldeles för våldsam till 112 liter http://www.aquapro2000.de/Pumps/powerhead-pumps/Grotech/ReefStream-RS-5000-incl-magnetical-holder::8855.html ?

Ändrat av Scoop
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...