Gå till innehåll

Dimensionera rätt vid bygge av LED ramp


mikoto

Rekommenderade inlägg

Jag håller på med 100 projekt nu, här är ännu ett... :-)

Jag har kar under uppstart, karet viktar in på en vattenvolym på runt 80 liter. Till detta behövs ljus. Jag kollar mer än gärna åt LED hållet då det är en lockande teknik och ger trevliga värden verkar det som på ljuset i karen folk postar. Laggemans och Lasses trådar är väldigt inspirerande framför allt här på forumet.

När jag tittar på färdiga ramper är det svårt att hitta något för mitt kar dock. Maxspect 60W låter kanon på pappret men med mått på 18x18 cm så känns det som att det blir en starkt ljusplätt i mitten av karet och snabbt avtagande mot sidorna, jag skulle föredra ett jämnare flöde över karet. 60W rampen känns mer anpassad för kub akvarium än mitt rektagulära.

Jag har tittat på att bygga själv, dels för att jag kanske då kan placera lamporna på ett sätt som passar mig bättre, dels för att jag gillar bygga. Och inte minst för att en Maxspect 60W ändå kostar en slant, det känns som att man med lite flyt kan komma under hälften av priset med ett kitt från rapidled.

Mitt kar är 80x35 cm stort ovanifrån. Antalet dioder är jag inte bensäker på, efter att ha kollat lite på Lasses och laggemans trådar så kom jag fram till det här ungf: lasse verkar köra 320W på 450L, Laggeman kör 216W på 400L.

Jag tänkte att jag kunde snåla lite och köra lite under laggemans linje, även om hans kar har annan form är mitt. Mitt kar är grunt i sammanhanget känns det som, 35cm vatten. Så det borde bli rätt kraftigt ljus från dioderna ner, så lite mindre effekt borde vara ok.

Jag tänkte ett 12 diods dimmbart kitt, något av detta två:

http://www.rapidled.com/servlet/the-59/12-Ultra-Premium-LED/Detail

http://www.rapidled.com/servlet/the-36/12-Premium-LED-DIY/Detail

Det ger mig 36W ljus i karet, lite mindre än 0.5W per liter om vi ska köra old-school mått. Spridningen tänkte jag att dioderna monteras ca 10 cm ifrån varandra i ett vanligt tråkigt två leds mönster. Se bilden jag bifogar för en skiss.

På bilden är det röda mitt avrinningshörn för förtydligande.

Är det något i mina antaganden och funderingar ovan som låter galet?

Skulle en maxspect 60W inte alls vara så dålig utan ge ett bra ljus ändå till mitt kar även om den känns liten och den här lösningen har för stor spridning istället på dioderna vilket ger ett taskigt ljus åt akvariet? Skulle en 2x39 T5 ramp ge bättre ljus här än diodbygget tom?

Jag vill ha ett ljus så att jag kan hålla de flesta mjukkoraller och gärna några varianter av stenkoraller i karet.

post-5646-14468921806258_thumb.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Splittar du upp dioderna som du gjort på bilden så kommer det att bli rätt fläckig belysning.

Läser man ledgurunas rekomendationer så skall man para/klumpa ihop dioderna mer så att man inte får dom olika blå/vita strimmorna utan ett mer jämt o balanserat ljus.

I ditt fall så får du kanske räkna med att ha rampen lite högre upp för att få bra spridning över hela karet.

Sen gäller det att anpassa linserna efter karet. Utan linser så blir det en massa spill och med för snäva linser ser det galet ut om man inte har rampen i taket ;)

Jag håller på med ett bygge för ungefär motsvarande bottenyta men det kommer att bestå av 38 XP-E och XP-G dioder.

Därav så kan jag inte säga så mycket ännu om hur mycket ljus som krävs, jag har bara byggt en algodlinsramp hittills.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är nog svårt att unvika att det blir lite fläckigt. Om man hade 18 LEDs istället skulle det nog gå enklare att få till ett jämnare och finare ljusspektrum.

Och ja, linser ska man ju ha är klart, 40 och 60 graders linser verkar vara vanligt. Det är de som finns att välja på på rapidled. Jag kände mig tossig och rita bara något snabbt i paint om spridning med 45 graders linser. De stämmer nog föga med verkligheten men ser fint ut på bilden :-)

Klumpa ihop de är ju ett alternativ annars ja, sätta blå och vita närmre varandra så blir det 6 par med linser. Inte grannar då givetvis men kanske en 5 cm avstånd i paret. och längre avstånd mellan paren istället...

edit.

Lasse: Aha, ja då känns ju mina W inte så snålt tilltagna ändå, även om du väl har en del av dina dioder som starkare modeller? Här är ju alla 3W, men du har väl några 30W vill jag minnas... Eller kanske läste tokigt...

post-5646-14468921806603_thumb.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tre rader säger du... Något sådant här tänker du?(se bifogat)

Då får jag ju offra två av mina fina blå... Å andra sidan så är det ju dimmbart så det går ju dra ned lite på de vita och upp med de blå.

Nu gjorde jag inte avståndet identiskt på det horisontella ledet och det vertikala. Jag placerade dioderna på ritningen i samma proportioner till varandra som karens bredd och längd har. Är det dumt kanske eller ser det bra ut ändå?

Gjorde ännu en taskig 45 graders spridning skiss. Enligt den blir ca 20 cm höjd på rampen vettig för att belysa stora delar av karet.

post-5646-14468921806769_thumb.png

post-5646-1446892180697_thumb.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tankarna är många, jag provar nog helt enkelt att köra på 6 vita och 6 blå dioder och placerar de lite olika. Två rader känns bäst just nu ändå då mitt kar är så långt som det är. Får ta de lite närmre bara än i ursprungliga planen. Det som är så bra med de här dioderna är ju att det går ju flytta om de fall placeringen blir skit :-) I värsta fall får jag väl köpa ett till 12 diods kitt. Det lär ju garanterat räcka.

Nu ska jag bara lösa problemet att beställa från Rapidled. För det var det ju lögn att göra, de är vansinniga på min billing adress av någon olustig anledning. Paypal blev de med sura pga kortet. Så jag gör en insättning på paypal istället. Det borde fungera... Annars börjar jag bli putt på riktigt. Iofs får jag väl maila rapidled och fråga isf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Sådär ja, ledsen är beställda sedan ett tag tillbaka. Hoppas få de den här veckan. Nu är det kylning om slutgiltig placering som gäller.

På kjell finns sådana här fina: http://www.kjell.com/?item=90367&path=

Maglofster använde sådana i den här tråden med tio dioder( https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=34076&highlight=nano+belysning ). Jag tänkte splitta mina dioder på två sådana fänsar så det borde bli 6 dioder per fläns vilket känns som att det borde fungera :-)

Det ger mig två små "moduler" som jag tänkte prova ha ihop först, om dioderna inte räcker så kan man separera modulerna istället så borde man få ett relativt jämt ljus över karet tills den dagen jag kan fixa fler dioder.

Jag har turen att ha Svebry electronics här i Skövde på vägen hem så flänsarna kan jag ju få tag på enkelt. http://svebry.se/products.php?product_id=5660

Det här ska nog bli fint...

edit. Ser gör jag med, Maglofster har ju 12 dioder per fläns i sin tråd, inte tio.

post-5646-1446892194091_thumb.png

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gjorde ännu en taskig 45 graders spridning skiss. Enligt den blir ca 20 cm höjd på rampen vettig för att belysa stora delar av karet.

Intressant med fler DIY-LED-byggen! :D Men den teckningen du gjort på spridningen... ska den vara skalenlig? Blir inte vinkeln på ljuskonen 90 grader i din teckning?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm? Ja det har du ju rätt i. Fasen vad smart, jag tyckte väl att spridningen såg lite väl bred ut överlag med det såg så bra ut att jag inte tänkte mer.

Jag bara rita något och såg glad ut, tackar så mycket för synpunkten!

Nu blev linserna med logiska...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, jag sätter rampen i taket... Haha, skämt åsido. Jag vet inte riktigt. Jag har ju fått hem dioderna nu och tänkte prova sätta upp de och helt enkelt se hur det blir. Måste hitta ett smidigt sätt att foga ihop flänsarna bara.

Men ja, mina linser är ju på 60 grader så ska de sprida ljuset lika bra som på teckningen så behöver rampen höjas.

Fast jag ska bort i helgen så jag kan inte bygga förräns i nästa vecka... Får försöka klara mig :-) Sedan är jag lite konfunderad över linserna. De passar bra på mina vita dioder men desto sämre på de blå... Har nog missat något...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär ja, nu är det byggt! Det gick undan när man väl fick tummen ur. Är väldigt nöjd än så länge med resultatet även om bygget kan förbättras en del till :-)

Jag har inte byggt klart dimmningen ännu utan ljuset är konstant men det duger så länge.

Ljuset är härligt svagt lila i tonen och täcker bra i karet än så länge, ganska jämnt och fint utan några ljusa eller blå punkter :-) Ljuset ligger här på ca 6 cm från vattenytan och jag har inga linser ännu. Det fungera bra ändå tyckte jag. På bilden ser det väldigt blått ut men det är inte rätt, det ser ungefär ut som korallen-zucht Fiji purple bilder. Mysig lila ton som sagt.

Köra utan fläkt fungera dåligt, då blev värmen fort 40 grader, men med en fläkt och min svinfula ghetto vindtunnel så blev temperaturen 29 grader vilket är 6 grader över rums temperaturen. Mycket bra :-)

Ordern från rapidled var lite kul med, först fick jag med 7 blå dioder så jag har en extra, den får vi bygga något av... Sedan blev jag glad när jag öppna paketet och läste på min fina lapp:

Included in your package is a free individual LED tester.

Whopsi do! Det lät spännande. Jag bifoga en bild på testaren här nere, och nej det är inget skämt om någon skulle undra det :-)

Gav mig ett gott skratt...

Jag ger även en bild på min sladdhög nu, fy farao. Den måste rensas, ansas och sättas upp på väggen.

post-5646-1446892202542_thumb.jpg

post-5646-14468922025633_thumb.jpg

post-5646-14468922025854_thumb.jpg

post-5646-14468922026083_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...