Gå till innehåll

Uppgradering av giesemann 230 - LEDs


Reuben

Rekommenderade inlägg

Tjena

Tänkte starta en tråd om min uppgradering av min MH armatur där jag skall byta ut antinic ljuset (2x24W) till 48W med Royal blue leds vilket förhoppningsvis kommer ge bra mycket mer tryck än det gamla och förhoppningsvis minska värmen lite grann med.

Detta görs mest dock pga att blåljuset inte verkar fungera till hundra procent längre och ibland inte startar så istället för att pilla med att laga byter jag ut mot något bättre :).

De jag blir mest rädd för dock är värmen som kommer genereras av MH lamporna. I ett försök att åtgärda detta skall jag sätta in 2st 60mm fläktar på var sin sida av armaturen samt 2st 140mm fläktar som blåser luft på kylflänsarna till ledsen.

jag har valt att inte köra några linser på detta bygget då jag vill att ljuset skall spridas så mycket som möjligt då det bara komma vara blåljus där.

har någon här på forumet tagit mätningar hur varmt det blir inne i en armatur? Nu vet jag att de skiljer sig från armatur till armatur men så man vet på ett ungefär vad för temperaturer man pratar om i en 2x250W MH lampa :).

Några tips och idéer? Bilder kommer imorgon i samband med att jag börjar med bygget :)

En fråga till att avsluta, går det att ta strömkabeln som kommer in i armaturen och dela den till två drivers? (dvs splitta uttaget via en sockerbit)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Detta ska bli intressant att se hur det blir. Har själv en Inifiniti och den har dom ju byggt vidare på med LED.

När det gäller att splitta kabeln. Ja det kan man göra. Men det hade jag inte gjort. Jag hade satt drivarna utanför armaturen för bättre kylning.

Sen när du ska sätta fläktar. Klura på hur den passiva kylningen och de långamma luftströmmar som finns idag rör sig (varm luft rör sig uppåt etc.) och hjälp till med sugande / blåsande fläktar för att skynda på dessa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej, det kommer inte hända :)

Vad jag menade var att Reuben nog får göra det om han ska lösa kylningen på ett bra sätt.

Jag har byggt en del LED-belysningar själv, första gången 2003 till mitt dåvarande Malawikar. Men, den dagen jag går över till LED på riktigt (kanske om något eller några år) så kommer jag köpa en färdig lösning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror tyvärr det är väldigt svårt o kombinera LED i lite större skala tillsammans med Mh i samma ramp.. Värmen effekten blir nog väldigt svår att hantera , frågan är om det räcker med separata luftkanaler tex , för att slå ut värmestrålningen från MHn

En skiljevägg är nog ett tips iaf så man separerar dom lite..

Mvh manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, Har börjat mecka lite nu, och kör igång nu i test. MH'n och Ledsen har varit igång i ca 30minuter nu och luften inne i armaturen är inte alls varm (tack vare fläktarna) och kylflänsen är fortfarande ljumen, till gränsen till kall.

Har kört med 2x 140mm Fractal silent series fläktar direkt under ledsen och just nu i test 1 60mm fläkt (25dba) som blåser in luft i armaturen.

Blir det för varmt så kör jag in en till i andra ändan för mer luft flöde.

har tagit lite bilder och tänkte slänga upp en på allt in action just nu så man får se hur det ser ut :). Bilder kommer strax!

EDIT: Okej, bilder får vänta tills testerna är över lite svårt att ta en bild när man har 550watt med ljus rätt i nyllet :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Leds är ju helt klart mycket roligare färger. Korallerna får lite av en neonfärg vilket uppskattas.

I vissa fall så spårar färgerna ut helt dock av allt blåljus, en av mina knappar som i vanliga fall är grön blir orange under detta ljuset när man inte har på MH lamporna som ger det bättre färger. Men jag är helt klart nöjd.

Tyvärr får man dock säga att projektet misslyckades, när jag stängde luckorna på sidorna så steg temperaturen ganska snabbt om inom ett par timmar blev kylflänsarna så varma att gör ont att hålla under mer än 3-4 sekunder så arbetar lite på en annan lösning....

Då jag i framtiden planerar att byta ut armaturen mot endast leds så vet jag inte om jag vill såga hål i den för att få flödet som det behövs men överväger det, dock behöver jag lite bättre verktyg för att göra det rätt och var inte så sugen på att fortsätta på projektet imorgon så har gjort lite av en fullösning där jag fast på kylflänsarna på armaturen med buntband.... ingen fin lösning direkt men det fungerar :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...