Gå till innehåll

Garf bullet proof reef calculator och seachem


Astvinr

Rekommenderade inlägg

Hej!

Jag har ännu inte hunnit starta upp något saltkar, men just nu håller jag på att planera inför min framtida inköpslista.

Då jag läst på under en rätt lång tid nu, både här i forumet, reefcentral, Garf och flera andra sidor så verkar den enklaste

metoden att hålla Mg/Ca/Ph/Kh etc stabil genom att använda Garf's metod.

Deras hemsida är oerhört krånglig att navigera sig igenom och väldigt gammaldags(och en del reklam)

http://www.garf.org/bulletproofreef/bulletproof.asp

Jag undrar om någon använd den metoden och om de har fått bra resultat?

Även tankar kring allt är välkommet

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ambitiöst försök men jag håller med Stig om att det faller kort.

Även på utrustningssidan så är det sisådär skulle jag säga, delvis finns inte vissa prylar o hitta i europa och delvis så börjar de blir föråldrat.

Det finns även vissa råd som känns lite tveksamma samt så säljer han rätt hårt vissa prylar som jag provat och inte skulle rekomendera.

Vad är du ute efter för typ av saltvattenskar?

Kan du specificera lite mer så blir det lättare o säga vad som fungerar eller kan vara lämpligt.

Ett tipps är dock att när du får mer avvikande råd/tipps så kolla hur "rådgivarens" kar/fiskar/koraller ser ut så får du en indikation på hur bra hans teorier fungerar i praktiken.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om någon moderator läser det här så får ni gärna flytta denna tråd till nybörjarforumet då det drar ifrån den ursprungliga kemi biten

Jag var mest intresserad av deras calculator för att det såg oerhört enkelt ut när de angav hur mycket man skulle lägga till av en viss seachem-produkt och när beroende på karets storlek, sen vet jag ju själv att det självklart beror på hur mycket jag har i karet. Det står även att seachem produkterna inte påverkar Ph, vilket kan vara missvisande för en nybörjare eller någon som inte läst på angående kemin, då det inte enbart är Ph som är intressant.

Deras akvarium ser bra ut och deras koraller verkar trivas och ha fina färger.

Sen har de också en ekologisk/miljö aspekt på det hela som jag tänkte försöka mig på. Deras "LS" består främst av cement och aragnitsand/grus. De häller ner aragnitgruset i ett kärl, sen häller de i cementen och formar den, så slutprodukten blir cement med aragnit runt. Vilket jag har funderat på hur effektiv filtreringen blir. Jag vet att cement är poröst, men har ingen aning om hur det jämför sig med äkta/död LS. Metoden verkar billig även om det kräver lite arbete, och man besparar reven en hel del inverkan. Sen hade jag tänkt jag köpa några kilo LS här och där för att få så mycket biologisktmångfald som möjligt.

Mitt första kar kommer vara min Displaytank, till en början skulle den innehålla främst olika koraller och lägre djur, antagligen får jag börja med lps/knappar då de generellt verkar vara mer härdiga, vilket kan behövas hos någon som är ovan. Sedan övergå till mer krävande SPSer.

I fiskväg har jag inte kommit mycket längre än att jag vet att jag vill ha ett Goby/pistolräke par.

Jag har läst på generellt om koraller/fiskar, inte gått in mycket på arter mer än att jag fastnat för solkoraller.

Mitt framtida mål är att kunna ha olika kar för att odla olika koraller, ett för lps, ett annat för sps osv. För att förhoppningsvis kunna sälja/byta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man börjar med kemin så visst Seachems produktet håller säkert vad dom lovar men det kommer att bli ruggit dyrt speciellt om du skall ha SPS/LPS som konsumerar lite mer.

Det vanliga är idag att man använder Balling(namnet kommer efter uphovsmannen till metoden och är inget märke).

Det innebär att man blandar själv dom nördvändiga kemikalierna till ett betydligt lägre pris än dom färdiga lösningarna som finns på flaska/burk.

Skall du ha ett riktigt stort kar så kan det vara en ide att titta på en kalciumreaktor, men det är lite dyrare i inköp o krångligare o ställa in.

Att göra sten själv är en lite diskuterad och debaterad variant, det vanliga problemet verkar bli fällning av fosfater och silikater som ibland pågår flera år om det vill sig illa.

Skall du ha SPS som är känsliga för fosfater så skulle jag nog avråda från attt försöka.

Fosfaten hämmar tillväxt och gör att spsér tappar färgen och blir bruna, det kan även döda koraller vid tilräckligt höga nivåer.

Kort sagt så hävdar jag att det är nåt som mer lämpar sig för mjukiskar och fiskburkar. Det finns revkeramik som skall vara lite bättre om du vill vara ekologisk, men även där har vissa haft lite problem.

LS är inte felfritt men det har visat sig fungera bra...

Planen låter helt vettig i stora drag, fraggkar är riktigt trevliga och jag spenderar nästan mera tid med mitt fraggkar än med huvudkaret.

Börja dock med att få ordning på grunderna, kemi, skötsel, utrustning etc...

Om man gör nåt fel i karets grunduppsättning så kan man bli tvungen o leva med det ett bra tag eller så kan det bli dyrt/jobbigt o fixa.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alright, så det är alltså ingen skillnad på deras produkter och balling t.ex mer än att de blandat vattnet själva. Tack för väldigt bra info:)

Att göra egen LS verkar inte vara speciellt smart om det blir dessa utfällningar från dem, funderar dock på om det finns några metoder att bli av med dessa? doppa dem i något ämne, låter ju väldigt flummigt nu men jag har ingen koll på den kemin.

Jag känner att jag har rätt bra koll på grunderna kring kemin/skötsel/utrustning. Just nu har jag ingen möjlighet att starta upp ett kar, men efter flytt så kommer jag kunna få allt lite konkretare och börja räkna på hur mycket ljus jag behöver, storlek på skummare, kärl för osmosvatten, karantän osv. Även ett avvägande för sump kommer jag behöva göra, jag ser många fördelar med en sump. Mer vattenvolym, mer filtrering, kan odla/skörda macroalger för att minska näringen i vattnet, få bort skummare / teknik från huvudkaret, refugium för odling osv. Men det som talar emot det är riskerna som kommer med det. Stopp i rör, översvämningar och andra otrevligheter som säkerligen kommer ge upphov till diverse otrevliga drömmar i början.

Hade tänkt mig att börja med ett akvarium runt 100-300 liter.

Har lite avvägande att göra, det är dyrare med ett lite större men enklare att sköta. Det jag är intresserad av är att lära mig hur jag sköter akvariet ordentligt så att jag kan odla spser i slutändan och de mer krävande arterna. Om detta är möjligt/troligt i ett 100 liters akvarium vet jag faktiskt inte. Men det hade varit behändigt om det gick för att kunna spara pengar till annat, samt spara utrymme.

Jag inser att olika koraller kräver helt olika mängder ljus/näring/foder.

Så min belysning kommer antagligen behöva uppgraderas / ha en hög standard redan från början.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns många som säljer generiska produkter i denhär hobbyn, lite olika fina förpackningar o bra reklam...

När det kommer till tillsatserna så kan dom lägga in lite Ph buffert etc men det är inget du inte kan göra själv.

Fördelen med Balling är att man kan köra det med doserpumpar och få riktigt stabila värden, nåt som kan vara svårt med manuell dosering.

Man kan läsa på om att kurera stenen, finns en del skrivet men det tar tid och är inte gratis det heller.

Med allt inräknat så blir inte kostnadsskillnaden mot LS rätt liten.

Skall du ha sump o allt så skulle jag nog gå upp mot en 250-300 liter som första kar.

Läs på om hävertsystem med dubbla rör ner, du kan få ett riktigt tyst kar och med betydligt mindre risk för läckage.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det behöver inte vara dyrare med större, du kan ha samma mängd LS som i ett litet kar, samma mängd koraller, samma mängd ljus osv. Det som ökar med ett större kar är framförallt volymen vatten vilket gör att ändringar blir mindre påtagliga. Du kan ha större fiskar också, men då krävs nog mer LS, och visst, då går ju kostnaden upp. Men att välja mellan 100 och 300 liter när kostnaden är marginell är inte svårt, ta det större, men befolka det som ett mindre kar så har du en liten buffert i vattenvolymen. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...