Gå till innehåll

Start av ett Aqua Medic Yasha


phhasek

Rekommenderade inlägg

post-6408-14468924005993_thumb.jpg

Nu har jag lagt dit en sträng silikon under den svarta plattan (a.k.a. Gravstenen). Hade ingen silikonpistol plus att det var första gången jag använde silikon, så det hade väl kunnat bli snyggare men jag tror inte att det gör något. Jag har alltså inte satt fast den mot glaset utan hoppas att detta ska fungera. Vill kunna ta bort den utan att behöva skära.

post-6408-14468924005792_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg igår att skivan jag tänkt ha akvariet på är lite lite skev. Jag har två lager akvarieunderlägg i gummi under. Ett mellan bänken och skivan och ett mellan skivan och akvariet. Anledningen till att jag har en skiva är för det akvariet är 2-3mm djupare än bänken det står på. Det kanske inte gör något att det sticker ut lite på baksidan? Det är ett helglasakvarium utan ram.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det visade sig att det var bänken som jag hade tänkt ha akvariet på som var lite skev och inte skivan. När jag testade att ställa akvariet på mitt köksbord så försvann även det mesta av vibrationerna från skummaren. Jag bestämde mig för att skippa denna bänk och förra veckan beställde jag en vit originalbänk (http://www.aqua-medic.de/index.php?r=news/news&id=65) från Tyskland. (Den verkar inte säljas i någon svensk butik än).

post-6408-14468924178492_thumb.png

Nu ser jag verkligen fram emot leveransen så jag kan starta upp akvariet!

Under tiden har jag gjort rent det med Vinborgs Ättikssprit 12% samt tagit bort två gummifötter som satt på skummarpumpen. När dessa satt på så stod skummaren lite snett och det blev ett moment på glasskivan som den ska hänga på. De två nedre fötterna kom alltså inte i kontakt med glasskivan. Jag vet inte om det är placebo men jag tycker mig få mindre vibrationer efter detta(jag testade med och utan fötter när det stod på köksbordet). Se Bild:

post-6408-14468924177693_thumb.jpg

(Jag hängde skummaren utanpå akvariet för att få en bra bild)

post-6408-14468924178361_thumb.png

Ändrat av phhasek
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

post-6408-14468924197339_thumb.jpg

Vad tror ni om att sätta blå filtersvampar (den grövre varianten) på detta vis? När jag testat med sötvatten så elimineras det porlande ljudet genom att ha den övre filtersvampen där. Gör det något om den sticker upp lite över vattenytan? Jag misstänker att det kommer att bildas en del saltavlagringar där när vattennivån sjunker på grund av avdunstning. Det kanske inte gör så mycket eftersom det saltet (som ändå skulle öka salthalten) borde lösas upp när man fyller upp med nytt vatten? Eller är det bara rent av en dålig ide att den sticker upp? Vattennivån bakom gravstenen skiljer ca: 1-2cm mot framför vid lägsta/näst lägsta inställningen på pumpen om det är någon som undrar varför vattenlinjen är så låg.

Den nedre hade jag tänkt skulle filtrera det vatten som inte går igenom skummaren. Nu har jag inte testat med den nedre när karet varit igång så det kan hända att den viker sig för kraften av vattnet. I så fall får jag sätta något stag på baksidan.

När jag ändå är igång. Är det någon som har erfarenhet av denna lilla rackare till auto top up http://www.shop-meeresaquaristik.de/product_info.php?products_id=8657 ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då så! Japp den ska fylla på med vatten. Så det är väl en Osmolator :). Jag förstår mig inte alls på själva ordet Osmolator. Vad är definitionen? Just denna variant verkar enbart förlita sig på en flottör så det kanske inte är någon bra ide. De flesta verkar använda sig av Tunze Osmolatorer. Antar att det är ett bra betyg i sig men de kostar ju en del :(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, hmm får se hur jag gör. Det brukar sluta med att jag köper rejäla grejer till slut. Det är nackdelen/fördelen med att läsa för mycket på nishade forum som detta :)

Jag tänkte testa att köra utan automatisk påfyllning i början, får se hur mycket jobb det blir. Om inte annat kommer jag att uppskatta en investering av osmolator än mer om/när det blir aktuellt.

Igår kom min bänk från Tyskland!

post-6408-14468924270608_thumb.jpg (Varför i hela friden kan jag inte få bilderna rättvända?)

När helgen är över är det tänkt att det ska vara saltvatten, levandesten och levandesand i det. Har inte bestämt om jag ska köra med någon bakteriekultur i starten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blev en sväng till Triton idag, köpte 10Kg Tropic Marine Pro Reef salt, Salifert PH-test, en MC450 pump till att blanda saltvatten med samt en AquaEL Easy Heater 50W. Mycket smidig värmare! 25-Wattaren som jag fick med karet blir därmed degraderad till saltvattenblandarvärmare. Tanken var att jag skulle köpa 7Kg Red Sea Coral Pro men de hade tydligen slutat sälja det. Killen i butiken tyckte sig ha fått bättre färg i karen sen de bytte till TM Pro Reef. Någon som vet vilken faktiskt salthalt jag får om jag använder 35g/l av detta salt vid 25°C?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag fyllt upp med 30 liter osmosvatten och mätt upp 1050g (35g/l) salt till detta. Jag hade 20 liter rumstempererat och 10 liter direkt nyss gjort vatten. Jag testade att hälla i salt 1/4 ungefär och det löste sig inte så jättebra. En del klumpar som for omkring så jag satt på värmen och väntar tills den slutar gå innan jag häller i resten av saltet.

Får se vilken salthalt jag får av 35g/l med Tropic Marin Pro Reef.

Kan jag starta skummare när allt är löst? Tänkte köpa LS i morgon.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu ser allt salt ut att vara löst. Jag kommer att ha i LS i morgon. Jag var lite nyfiken så jag mätte upp Saliniteten (SG) till 1.024

Då har jag alltså använt 1050g salt till 30 liter vatten. Just nu är det vatten till ungefär den nivån jag vill ha. Jag tänkte ösa upp vatten för att få plats med sten och ha det i en hink tills stenen är på plats och använda detta för att fylla upp till önskad nivå igen. Ska jag dra igång skummaren?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gjorde några tester:

7.3 dKH (Salifert low res)

8.1-8.2 pH (Salifert)

0.5 Nitrat (Salifert, tittade genom sidan såg 5 och delade med 10)

Det är jäkligt svårt att se skillnad på 2, 5 och 10 på skalan tycker jag. Det kanske inte spelar så stor roll eftersom det verkar vara ok att ha upp till 5ppm (enligt saltvatteskemi for dummies)

Riktigt kul att äntligen vara igång!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det bör det inte vara. Lite nitrat verkar ganska många förespråka (för koraller etc) men kolla p ditt salt om det står att det skall innehålla nitrat, annars bör du nog dubbelkolla testet. . Eller om du har nått annat i karet som kan skapa nitrat (vet inte om ett begagnat kar kan innehålla mnen som släpps lös när det fylls på nytt till exempel) (om du har ett begagnat vill säga)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det står att det ska vara nitratfritt. Det är ett begagnat kar men jag har gjort rent det flera gånger om med ättika och vatten. Har varit ner med händerna och pillat lite några gånger. Jag gjorde ett nitrattest med mitt osmosvatten tidigare och då gav det inget utslag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...