Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Jag har alltid mycket funderingar, här är fler av de.

Jag tycker ljus är en ganska odokumenterad del på den här delen av forumet, men likväl är den ju intressant. Dels för framhävning av färger men även för att stimulera tillväxt av algerna.

Standardbelysningen för växtkar dvs dagsljus antar jag är det som det körs på mest här(rekommenderas ju i Jonas guide/bok)? Rött och blått för fotosyntes?

Men hur är det med grönt ljus tex? I boken Kusthav så är det ett avsnitt om röda alger, ink kalkalgerna. Enligt det avsnittet använder de röda algerna primärt grönt ljus för sin fotosyntes och tillväxt, där någon alg som exempel(har inte boken vid mig nu) tom blir grönt vid avsaknad av grönt ljus. Om man skulle bygga en LED ramp då tex, skulle man helst vilja ha gröna dioder i den med för att främja dessa alger om man har de? Kalkalger vill väl alla ha tex.

På planeringsstadiet så skulle jag gärna göra en biotop som ser ut som längs någon stenvägg med lite dunkelt men ändå skarpt ljus några meter ner i vattnet. Det känns som att LEDs i små grupper(för att inte ge ett för jämt ljus över hela karet) skulle kunna återskapa det bäst. Då skulle man ju gärna vilja ha dels vita leds för att få lite av alla färger och ett trevligt ljus att se på.

Men sedan kommer ju andra färger till, om man vill ha röda alger så bör ju då gröna och blå LEDs vara fördelaktigt. Skulle röda LEDs vara positivt om man vill satsa på en grundare biotop med med gröna ljuskrävande alger?

Röda, blå och gröna dioder borde ju även göra under om inget annat för att ta fram många fina färger. När jag haft tångräkor har de fått riktigt fina blå färger på benen under min diodbelysning tex.

Postat

Intressant fråga men det spörs om det finns så mycket av vettiga svar än. Det man först bör fundera över är ju i a f vad man har för målsättning, vill man ha en djupvattensmiljö och är ointresserad av växter så är det ju nog med att ha ljus så man ser djuren. Det är ju en annan sak om man vill ha en tångburk. I mitt kalla akvarium så har jag två lysrör som ligger åt det blå hållet och tång har inte direkt trivts där. Fast nu i vår så har det kommit åt lite sol till burken och då började det växa havssallad och någon oidentifierad röd bollformad sak som är rätt snygg. Tydligen är inte det blå ljuset tillräckligt för att det skall växa tång utan det behövs andra våglängder. Jag lär väl fixa annan belysning.

Postat

För att växa tång sorter så kanske vi får kika lite på växtakvaristerna. Mr_Ewing har ju laborerat en del både på plantswap och här. En setup som nämns i hans tråd på PS är följande uppsättning:

12 Cree XM-L kallvit T6

12 Cree XM-L varmvit T3

8 Cree XT-E Royal blue 450nm

8 Luxeon Cyan 505nm

8 Osram Deep Red 660nm

Där är ju röd färg igen då, dina ganska blå rör borde ju innehålla väldigt lite rött ljus, hur långt ner växer de gröna tång varianterna? Jag minns inte alls i huvudet hur djupt man hamnat när rött har hoppat ur färgspektrat under vatten men det borde ju vara ett par meter iaf. Rött är ju betydligt mer viktigt för klorofyll än blått på vanliga plantor och just nu ser jag inte varför iaf grön tång borde ha samma krav.

Har du prövat med några röda tång sorter i ditt kar? Har de också växt dåligt? De flesta blå rör verkar dock även ha i princip inget grönt ljus, om det stämmer att de röda växterna kräver även grönt ljus borde inte heller växa bra hemma hos dig. Det kan ju även vara så att lite grönt ljus är även fördelaktigt för den gröna tången.

Sedan har han lite vitt med som ger lite av varje våglängd då de har ganska låg K.

Det är ju kul med LEDs för de kan ju ge så specifika våglängder, det vore intressant att sätta upp några länkade småkar med tång och prova belysa de med olika ljus från olika dioder. Ett kar med blå diod, ett med blå och grön, ett med blå, grön och röd. Etc. Eller att prova belysa samma stora kar med LED spots med olika färg blandningar.

Postat

Det som har växt under blå rör har väl mest vart röda skitalger, de snyggare varianterna finns ju mest på djup där jag inte kommit åt dem. Röda växter borde inte behöva rött ljus, logiken i det är att anledningen till att de är röda är att de reflekterar rött och det vore ju lite märkligt om det var det de behövde. Likaså kan man ju dra nån slutsats av gröna växter. Tång brukar dock inte alltid vara klargrön, det finns ju också bruna och grå varianter. Det kan ju mycket väl vara så att de har andra ljusbehov än vanliga landväxter. Eftersom vattnet med djupet släcker vissa våglängder har ju tången rimligen anpassat sig till det.

Det har dock sina risker att anpassa ljuset allt för mycket till växternas behov. Visst så kan växterna trivs då men det kan bli konstiga färger i akvariet. Jag minns ett sötvattensakvarie med olika typ av rör fram och bak, en sorts fisk hade ett blått streck när de var vid bakväggen och ett gult streck vid framväggen. Det är lite tråkigt när det blir såna fenomen och de naturliga färgerna inte går fram. Om man nu inte är så hardcore så man tycker att det är naturligt att röda djuplevande saker skall se grå ut alltså, möjligen kan man tycka det är mer naturligt.

Väljer man ljus med högt Ra, alltså bra färgåtergivning så får man med alla våglängder och då bör man vara garderad för tillväxt. Intressant nog har såna rör typ dagsljusrör bedömts som bättre för växter i tester än de rör som gjorts speciellt för växter typ gro-lux mm. Kanske det är ett svar på att vi inte vet riktigt vad vår tång vill ha att ge den allting, med bra färgåtergivning på köpet?

Postat

Ja, man kommer nog aldrig ifrån vitt ljus helt. Även om man kör med specialiserade ljuskällor, tex blått. Så känns det mer som ett komplement till det vita ljuset, som har mer eller mindre av alla våglängder beroende på färgtemp. Som du säger måste man ju även helst ordna sin belysning så att alla ljuskällor lyser överallt. Jag är stenhård på dioder fortfarande, för de kan du sätta linser på och höja så pass högt att de olika diodernas ljuskastning överlappar varandra och tar bort eventuella problem med olika färger i olika delar av karet. Givetvis går ju det göra med rör med, det känns som att den rampen du sett måste haft rören väldigt brett isär.

Jag är för övrigt för din hardcore definering. "Här på MIN biotop så har alla våglängder över mossgrön filtrerats bort av det underbara vattent, DÖD åt alla våglängder över 505!" Tyvärr är jag mest på din sida och vill se alla färger i viss mån iaf, även om vissa gärna får vara lite starkare.

Men om målet är att nå så bra tillväxt som möjligt på vår tång här tex är det ju helt klart effektivare om man visste vilka våglängder som är viktigast, lägger på ljus med de våglängderna. Sedan lägger på vitt för att göra det trevligt att se på. Annars slänger man ju på vitt ljus tills man tills slut nått den mängd där tången får det den vill ha, men då kanske man slänger på mycket ljus "i onödan med". Men då våra akvariers innehåll är(mestadels) levande ting så kommer vi nog aldrig komma till ett stadie där vi kan ge exakt vad som behövs utan att kompromissa. Men det är ju det som är så kul med.

Postat

Jag är sannerligen ingen expert på ljus, men kan kanske bidra med lite observationer fördelat på några år.

Jag har testat tre sorters olika ljus med helt olika resultat.

Först var det av fullständig okunskap vanligt halogenljus, mest av den orsaken att armaturen var snygg. (Nästan så man skäms. ) Det ljuset är mycket gulare än dagsljus och kombinerades med en vattentemperatur på 20-22 grader. Resultatet blev en typ av trådalger som man med fog kan kalla fulalger. Färgen drog åt grågrön. Om du varit i en stor fritidsbåtshamn nån gång vet du vilken typ jag menar.

Byte till T5-rör i kombination med kylning av vattnet gav helt andra möjligheter att hålla tång. Om minnet inte sviker mig var det en kombination av varsin 6500K och 15000K. Under tre sommarsäsonger hade jag samma kombination. Det intressanta var att trots samma typ av belysning var resultatet långt från detsamma. Första året dominerade grönalgen havssallat och en vacker typ av grönslick. Jag skördade varje vecka för att hålla öppna ytor. Vattenvärdena är fantastiska under sommarsäsong när algerna växer. Snudd på omätbart nitrat och fosfat och pH ligger hyffsat bra.

Säsong två hade en dominans av skräppetare och fingertare. Alltså en brunalg.

Säsong tre gav en blandning av rödslick och tare.

Under hela tiden växte dock karagenalg till i det tysta på stenar och glassidor. Det är en långsamväxande alg som är väldigt trevlig.

Tror att man kan konstatera att det finns mer än ljuset som bestämmer vad som kommer att växa i akvariet. Framförallt tare-arterna sysslar ju med kemisk krigsföring, som säkert kan påverka akvariets övriga innevånare.

Nuförtiden kör jag enbart T5- 15000K (Aquamedic) under 3 timmar om dagen pga att jag endast har djuplevande djur och helst vill undvika alger. Trots det växer grågröna fulalger och även en del oidentifierade rödalger. Mina sjöborrar gör dock sitt bästa för att beta bort det som kommer.

Ditt föreslagna experiment tycker jag låter mycket intressant! Det kan ge mer kunskap för hur makroalger ska skötas.

Postat

Apropå det där med hardcore... Vad sägs om mitt förslag till ett upplägg för ett djupvattens västkustakvarium:

post-4105-14468925308974_thumb.png

Postat

Du får ta och ljusisolera karet dock sedan med dock, så det inte läcker in något otäckt ljus som förstör den fina biotopen! Kanske går det sätta sådana här en-vägs spegelglas som förhörsrum har som ersättare till isoleringsrutan i fram på karet?

Vitt ljus gäller, på på tal om ljusläckage så kan det bidra till algerna i ditt kar Slanten? Eller står karet väldigt mörkt annars. Fast det känns ändå inte otroligt att det kan komma alger på tre timmars belysning. De tar vad de får många gånger.

Finns det många betande djur annars på vår kust? Några snäckor, sjöborrar, kanske kan tångräkorna räknas? Men det finns inga fiskar som betar va? Tycker nästan alla fiskar vi har verkar vara rovfisk.

Postat

@Anders

Verkligen snygg bild! Gjort den i SketchUp?

@Mikoto:

Visst får karet diffust ljus från fönstret, men det är norrsidan, så det är inget direkt solljus. Mina näringsvärden i vattnet är monstruösa (både nitrat och fosfat är utanför skalan), så minsta lilla ljus triggar igång tillväxten.

Vad jag vet finns det inga algbetande fiskar i vår fauna, men det finns en del andra djur att ta till:

  • Strandsnäckan, Littorina littorea, är bra på att ta det där första som börjar växa. Tyvärr har de en trist egenskap att vilja klättra ur akvariet.
  • Den trubbiga strandsnäckan, Littorina obtusata, gul och fin är lika bra som strandsnäckan. Men den håller sig kvar i akvariet. Lite mindre i storlek dock.
  • Sjöharen, Aplysia punctata, är ju lika bra i kalla akvarier som i de varma på att käka alger. Går inte ihop med större fiskar.
  • Den lilla tångborren, Psammechinus miliaris, är duktig på att äta alger av lite större storlek, typ trådalger, små skott av makroalger och tyvärr även kalkalger.
  • Den större kusinen, ätlig sjöborre, Echinus esculentus, är lika duktig på algbetning, men den verkar inte gilla kalkalger :) Tyvärr ger den sig på tare-tång.
  • Tångräkan, Palaemon sp., äter också trådalger, men man måste ha ganska många om det ska ha nån effekt. Vilket naturligtvis inte är en nackdel...

Ursäkta min utvikning från ämnet.

  • 2 veckor senare...
Postat

Frågade nyss om betare i en annan tråd men här fanns det ju redan en påbörjad lista! Fortsätter utvikningen av ämnet..

Tjockläppad multe är en algätande fisk i våra vatten. Dock något stor för akvarier kanske..

Skålsnäcka, Patella vulgata, är en bra algätare.

/David

×
×
  • Skapa Ny...