Gå till innehåll

Sniglar vid ytan


Magnus85

Rekommenderade inlägg

Helenius Gata 10B, källarlokal på ena kortsidan. Liten anonym blå skylt på dörren där det står Skövde akvarieförening(karta: https://maps.google.com/maps?q=Helenius+Gata+10B,+Sk%C3%B6vde,+Sweden&hl=en&ie=UTF8&ll=58.399306,13.85612&spn=0.011502,0.019076&sll=58.399823,13.856227&sspn=0.011558,0.019076&vpsrc=0&z=16 ). Nu på måndag så skulle visst uppstarten vara hemma hos en medlem istället för i lokalen men annars är vi alltid där varje måndag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fosfaten är inte "farlig" hög om du inte har en massa stenkoraller. Jobba försiktigt ner fosfaten med vattenbyten - jag skulle inte använda fosfatbortagare i detta läge. Du får andra problem i en nystart om du nollar fosfaten. Nu menar jag inte att du skall rycka bort fosfatstrumpan direkt - låt den sitta i men få ingen panik. Har du något ytavsug på ditt RSM. skulle tippa på att du inte har det och att det är den goda (för snäckorna alltså) hinnan av organiskt material i ytan som sniglarna är ute efter. dessutom - var i ett nystartat akvarium får du bäst tillväxt - jo där ljuset har högst intensitet. Kjelle besvarade nog din fråga redan i första inlägget.

Fosfat "rallyt" går fort i nybörjartrådarna men än en gång - fosfat är inte giftigt - men för höga halter missgynnar kalcifieringen av hårdkoraller. Att säga att hög fosfat ger mer algtillväxt än låg fosfat är en sanning med modifikation. Jag har haft kar med 0-75 - 1 mg fosfat i vattnet - totalt algfria och kar med 0,05 i fosfat - totalt igenvuxna med alger. I en nystart är det viktigt att få in betare väldigt fort så det tar hand om algerna innan de har fåt fotfäste. De flesta alger fördubblar sin biomassa på några dagar och om de får fotfäste så får man stapla betarna på varandra i karet för att få bort algerna :) Det är ingen nackdel med en fosfat runt 0,1 - 0,2 i ett nystartat kar om det finns betare. Vill man sedan introducera stenkoraller så drar man ner på fosfatet. Om man redan från starten vet att man tänker köra med stenkoraller i mängd direkt så skall man göra annorlunda - då kan det (skriver kan) vara viktigare med låg fosfat redan från början - men då kommer den elaka cyanon lätt......

MVH Lasse - Också Skövdebo i förskingringen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

[ATTACH=CONFIG]81715[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]81716[/ATTACH]

här kommer 2 bilder tycker inte att man kan se att något är konstigt.

men lite hjälp att identifiera korallerna vore inte fel =)

mvh magnus

Där fanns inte mycket att äta för snäckorna. Svampen = troligen en rodactis av något slag, trädet en gorgonia. Jag ser att du har ytavsug - kontroller inställningen om inte hela hinnan sugs ut. Stressa inte med bortagningen av fosfaten - låt det växa till lite "bra" grönalger så snäckorna har något att käka. Jag skulle nog trots allt inte byta något vatten nu men låt strumpan med fosfatborttagare ligga kvar. för snabba förändringar är inte bra.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ja får tacka alla för bra svar, dom lugna nerverna en hel del =)

samt det var snällt att identifiera mina koraller, satt på reeflex och kollade en del innan men det är lite svårt att bedömma vad det var.

ang akvarie träffen i skövde som är nu på måndag så är jag upptagen, men ska försöka kika förbi nästa måndag. =)

MVH magnus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...