Blåbert Postat 11 december 2012 Postat 11 december 2012 Jag köpte en låda (oöppnad) reefers best av en forummedlem som jag har haft vid uppstart, men jag blev lite besviken för att det fällde ut så mycket olösligt. Förde saken på tal med min handlare och fick en lite påse reefers best för att göra lite motmätningar.Ikväll har jag så blandat 19g salt av vardera i 0,5 l osmosvatten och rört om med sked, och jag ser inga utfällningar i någon av dem faktiskt.Sen mätte jag salinitet och fick följande:Egna: 1027,5, fick spä med 0,7 dl för att nå 1025Handlarens: 1028,5, fick spä med 0,85 dl för att nå 1025Övriga mätvärden vid 1025 i salinitet:Egna:Ph: 8,4Kh: 8,8Ca: 390Mg: 1200Handlarens:Ph: 8,4Kh: 8,4Ca: 385Mg: 1200Som ni ser är det bara kh som har en signifikant skillnad, men stökigast tycker jag är att slthalten blev så olika - dock har jag bara mätt upp salt med digital köksvåg som mäter hela gram, så felet kanske ligger där.Detta gjorde mig inte särskilt mycket klokare. Resultaten är för lika och jag luclades inte få någon utfällning nu. Hur kan det ha blivit så fel första gången? Citera
Laggeman Postat 11 december 2012 Postat 11 december 2012 Vad hade du för temperatur på vattnet du blandade då du fick utfällning?Har du använt samma (nåja) vatten vid varje testtillfälle? Citera
Manks Postat 12 december 2012 Postat 12 december 2012 Salt som dragit till sig fukt väger mer men innehåller inte mer salt... Citera
freguz Postat 12 december 2012 Postat 12 december 2012 Hinken som var beggad och oöppnad kan ha skiktat sig, ämnena var ojämnt fördelade. Eller rörde du om ordentligt först kanske? Citera
Blåbert Postat 12 december 2012 Författare Postat 12 december 2012 Jag har väl tagit 2/3 ur kartongen, så hyfsat omrörd var den. Fukt kan väl vara en förklaring, men jag såg ingen skillnad i struktur på saltet, borde ha klumpat sig mer tycker jag om det varit fuktigt.Förklarar ändå i te skillnaden i kh. Rb skall ju vara tokstabilt i värdena mellan batcherna.... Citera
Blåbert Postat 12 december 2012 Författare Postat 12 december 2012 Lagge, den stora blandningen där jag fick utfällningar gjorde jag vid 25 grader. Igår tog jag osmosvatten ur min tank i sumpen, 26 grader Citera
patrikk Postat 12 december 2012 Postat 12 december 2012 Jag läste på om just att blanda salt. Värdena är ett genomsnitt på en viss minimum mängd salt och att om man blandar för lite så kan det skilja en del även från samma burk salt. Detta läste jag om Red Sea salt men jag antar att samma gäller för alla märken. 0,5L låter som att det är långt under de gränser som jag läste om.( kommer tyvärr inte ihåg exakt min för att få ett bra snitt värde)Red.Jag får utfällning på mitt red sea vid 24-25 grader men inte vid 25-26 ( det är min teori just nu) Citera
Blåbert Postat 12 december 2012 Författare Postat 12 december 2012 Jag skall blåsa på med en doppvärmare i dunken när jag blandar till vattenbyten i framtiden. Detta är mest för att utreda lite, samla erfarenheter och öppna lite ögon.Det är klart att på 0,5 l så är mängden salt så liten att det inte är särskilt exakt att vare sig väga upp på köksvåg (19 g med 1 g upplösning) eller att blandningen ens är helt homogen. Citera
patrikk Postat 12 december 2012 Postat 12 december 2012 Jag skall blåsa på med en doppvärmare i dunken när jag blandar till vattenbyten i framtiden. Detta är mest för att utreda lite, samla erfarenheter och öppna lite ögon....Återkom gärna med vad du upptäcker ( dina resultat) Citera
Blåbert Postat 7 januari 2013 Författare Postat 7 januari 2013 Blandade en duk för vattenbyte på följande sätt i helgen:- Fyllde 30l RO-vatten i en dunk som jag värmde över natten med doppvärmare ställd på 28 C och tog ur 7-8 l i smådunkar. Löste upp ca 1,5 dl salt i 1 l vatten (med visp i bunke) i omgångar (5l) tills jag hade löst den mängd jag trodde skulle räcka. - Hällde tillbaka i stora dunken och pumpade runt nån timme. - Mätte salinitet och hade för lågt - korrigerade på motsvarande sätt.- Körde runt med pump nån timme till tills jag var nöjd med salthalten.- Lät stå över natten igen med doppvärmare, nu på 26 C- Gjorde vattenbytet. Resultat: kunde notera viss grumlighet i några timmar (fyra, sen slocknade lyset, men då var det nästan klart). Dagen efter (idag) såg det helt klart ut på morgonen, dock med släckt lyse, endast rumsbelysningen att tillgå.Det var ingen bottensats i dunken.Antar att viss grumlighet är naturligt? Citera
Hawkmoon Postat 7 januari 2013 Postat 7 januari 2013 så är det, jag får alltid en viss disighet efter vattenbyte, byter 55 Liter varje vecka. Citera
patrikk Postat 8 januari 2013 Postat 8 januari 2013 Så man borde blanda saltet vid27-28 grader o sen låta tempen sjuka lite när det är färdigt blandat för att inte få utfällning. Sent from my iPhone using Tapatalk Citera
Sune Postat 8 januari 2013 Postat 8 januari 2013 Blandade en duk för vattenbyte på följande sätt i helgen:- Fyllde 30l RO-vatten i en dunk som jag värmde över natten med doppvärmare ställd på 28 C och tog ur 7-8 l i smådunkar. Löste upp ca 1,5 dl salt i 1 l vatten (med visp i bunke) i omgångar (5l) tills jag hade löst den mängd jag trodde skulle räcka. - Hällde tillbaka i stora dunken och pumpade runt nån timme. - Mätte salinitet och hade för lågt - korrigerade på motsvarande sätt.- Körde runt med pump nån timme till tills jag var nöjd med salthalten.- Lät stå över natten igen med doppvärmare, nu på 26 C- Gjorde vattenbytet. Resultat: kunde notera viss grumlighet i några timmar (fyra, sen slocknade lyset, men då var det nästan klart). Dagen efter (idag) såg det helt klart ut på morgonen, dock med släckt lyse, endast rumsbelysningen att tillgå.Det var ingen bottensats i dunken.Antar att viss grumlighet är naturligt?1,5dl salt till 1L vatten, vad fick du för koncentration på det vattnet? Det blir för hög salthalt och kalcium fäller ut.. Sen även om du späder ut det med mer vatten så har det redan fällt ut.. Fyll upp vatten i en hink/balja tillsätt den mängd salt som ska vara under någon minut medans en pump blandar runt, låt stå med pump 1/2 till en dag, färdigt! // Danne Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.