Gå till innehåll

Hjälp att hitta felet


Rekommenderade inlägg

Nej, ingen bild tyvärr. Men korallblekningen bland montipororna, de grenväxande vita, rosa och gröna, sker överallt på kolonierna. Ganska mycket. Acroporor ser mer skadade ut i topparna, dock inte i samma utsträckning som montiporor. Hystrix har dålig PE. Vissa koraller ser ut som vanligt, Galaxea sp, fungia, euphyllia.

Ja, jag funderade också på att göra egen referensvätska, men kom fram till att jag är en för dålig kemist. Får kolla med Bioted.

Hur ser tecken ut på för högt kalium? Om man nu skulle bortse från alla tester och se blekning som ett tecken på kaliumbrist och tillsätta i måttliga mängder.

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 68
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Grotechs korallsalt. Vet inte vad det säljs som i butik. Vi köper i storpack. Jag vet att det är dumt att inte blanda olika märken och batcher, men priset på storpack gör att vi kan byta mycket vatten. Kan ju va dags att köpa in lite från ett annat märke tillfälligt.

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag betvivlar att kalium är boven i dramat. så vida man inte kör med zeovit har man inte så mkt förbrukning av kalium och man klarar sig oftast med vattenbyte förutsagt att det salt man anv har tillräcklig halt av kaium dvs. Jag rekommenderar iaf att testa med salifert kalium test för att se var du ligger. kolla salt halten en extra gång och se så den ligger inom 1,024-1,026

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Hej igen och tack för alla tidigare synpunkter och bra idéer. Eftersom jag sitter hemma med en tråkig förkylning tänkte jag skriva av mig lite här och ge en uppdatering.

Akvariet gå nu på och den värsta blekningen är över. Sån tur var har vårt "korallodling"-system kommit igång såpass att vi kunde flytta och fragga många av korallerna som var påverkade. Så den värsta paniken över en krasch är över. Bra att ha 3m2 belyst botten för fraggar :)

Skötseln är nu ganska basic. Ca 10% vattenbyte plus städning/vecka. Kalkreaktor avstäng för översyn(och för vi hade i en CO2 mätare som gav oss oro att det läckte ut CO2 under natten). Kalium testat med ett tredje märke och låg på bra nivå, så inget kalium tillsätts(förutom i KNO3). Vi tillsätter nu nu bara NO3, PO4(lite) och kH- och pH-buffer.

Det var uppdateringarna på statusen i karet. Nu kommer nyheterna och de kanske tokiga planerna. Ny sump!

Eftersom akvariet är byggt som det är byggt så är sumpen "inbyggd" i ena sidan av karet. Detta gör att det krävs tex att man plockar bort kalkmixer(som står ovan sumpen) sen plockar ut skummare för att slutligen få ut kalkreaktorn. Detta tar en förmiddag och många svordomar.. Efter samtal med glasmästaren som byggt karet fick vi stryka tanken att borra avrinning till extern sump(härdat dubbelglas mm). Efter brainstorming(eller ok, det va chefens ide..) kom vi på att vi kunde pumpa upp vattnet från nuvarande sumpen, genom väggar, till ett avstängt utställningskar med volymen 2000L(chansning, kan vara mer) där vi kan ha LSS och där vattnet sen rinner tillbaka genom väggar till ut till akvariet. Detta skulle ge framför allt bättre arbetsutrymme och större vattenvolym. Och den trevliga frågan:vad gör man med en sump som är ungefär 140x140x120 cm?

Nu återstår att bara att borra i väggar och dra ca 40m rör och slang sen är vi igång! ;)

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skönt att det är på väg åt rätt håll mer karet.

Så planen är att det ska pumpas från sumpen till ett oanvänt visningskar och självrinna tillbaka , 40 meter bort?

Coool projekt, ett absolut måste i den sumpen (om det blir verklighet) är ett mega refugium, som även kan fungera som visning för småkrypen. Bara dela av på mitten, refugium i ena delen och reaktorer och annat krafs undangömt bakom.

Se bara till att rören är delbara på strategiska platser, blir lite jobbigt att rengöra/ta bort snäckor som satt sig i rören. Sätt galler för insugen för att minska snäckrisken.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja, kanske var lite överdrift. Tänkte ungefär 20m åt varje håll, avrinning och "retur-pump". Ja, absolut. Vi tycker om grova slangar när det kommer till längre avstånd. Koppla på på PVC och några slangklämmor. Eftersom vi har väldigt svårt att sluta bygga om och ändra runt så går vi efter reglerna: keep it simple och allt ska gå att plocka isär(och helst kunna återanvändas). Därför vi förbrukar mer gängtejp än tangit :)

Absolut! Vi hade även idéerna sjöhästakvarium eller mörkerkoraller/sump. Tyvärr ligger karet lite dumt till så det är svårt att komma åt framruta från sidan. Men gör man ett stort refugium med macroalger mm, och sen gör gluggar in istället för att ha hela rutan öppen, så kan det nog vara genomförbart.

Är det värt att ha ett zeovitfilter och köra zeovitmetoden lite light i ett sånt stort system? Just nu är ju inte näringen nåt problem men det kanske har sina fördelar iaf?

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tycker det verkar som en onödig kostnad/arbete med zeo om man inte har bekymmer med näringen, enda fördelen där blir väl mulmen som man skakar loss från stenen. Dom flesta av dom blå flaskorna kan man ju använda utan zeoliten. Och zeovitmetoden är väl ganska känd för att förbruka kalium.

Blir det refugium, så lär ni få ännu mindre bekymmer med näringen, troligtvis tvärt om så ni får tillsätta mer för att hålla det igång.

Mörkerkoraller hade ju varit riktigt intressant med, så i det fallet hade det nog bara varit positivt med mulmen från zeo. Men å andra sidan så drar ju zeon ner näringen som dom korallerna vill ha.

En plankton/rotifer odling i det hade ju varit optimalt. Mörkerkoraller vill ju helst ha mat kontinuerligt, åtminstone dom lite mer krävande som dendronphthya t.ex.

Jag personligen tycker sjähästar är ganska trista djur, händer liksom inget, dom bara är och hänger som en grankotte på en gren.

Oavsett vad så är jag helt övertygad om att ni kommer på något intressant till denna balja med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Haha, jo visst kan man tycka så om sjöhästar. Fisken är intressant tycker jag men många sjöhästkar är ganska trista(därför vi tog bort plastsjögräs för några år sen och det nu växer bla en 20cm hög acropora i vårt sjöhästkar i utställningen). I vilket fall så blir det för svårarbetat med sjöhästar där. Det va mest att akvariet ligger mitt emot våra svenska kantnålar och vi tänkte på den pedagogiska biten.

Ja, det kanske är helt onödigt att köra Zeo om man redan har låga värden. Men ja, det kommer finnas med i bakhuvudet iaf. För mulmen och om det har någon annan bra effekt. Tänker ju att det bara skulle vara en liten del av filtersystemet.

Får ta och mäta och tänka till. Ett refugium med macroalger som är tänt på natten hade vart bra. Och mörkerkoraller är ju en dröm också. Men en rena alg- och rotferodlingar tror jag blir för svårt. Både skötsel och att få till volym så det gör någon skillnad. Men nu låter jag kanske negativ, så jag ska vara tyst och lyssnar gärna på fler förslag :)

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Andreas!

Ja, dina koraller har vart väldigt välkomna tillskott! Tyvärr misstänker jag att några gått bort i kraschen. Och så har vi flyttat runt koraller en del till andra kar som räddningsförsök så vilka som är vilka har jag dålig koll på just nu.

Det bästa just nu är korallodlingen som fungerar kanon, så äntligen har vi plats för tillväxt,fraggar och "rehab". Vi har (till slut) vågat oss på zeovit-metoden och nu efter ungefär två månaders tid ser det ut som alla koraller stortrivs där. Så alla gåvor är hemskt välkomna nu när vi har plats(och vi byter gärna med det vi har gott om)! Men mer om det kan vi ju ta närmare korallträffen.

Är nästan inställd på en mindre omstart av utställningsakvariet. Vilket känns ok nu när vi har odlingen och kan ha koraller på tillväxt och i "reserv".

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Uppdatering. Ungefär samma status i karet, inte bra, men heller inte helt katastrof. Plockat ut mer koraller till korallodlingen på baksidan just in case.

Nya sumpen fylld med nytt vatten, med olika saltsorter. Kollade precis måtten; 170x140x110. Blir ganska mycket vatten(2600L). Sista röret ska dras imorgon bitti, sen skulle vi kunna dra igång det.

Ska bli väldigt skönt att få bort spindelnätet med kablar som sitter över den gamla trånga sumpen.. Bättre kalkreaktor på plats.

Återkommer med resultat.

Sugen på att köpa ny färsk LS. Bra ide tror ni?

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

En liten uppdatering.

Just nu har vi kommit förbi det värsta, hoppas jag. Nu har vi god PE på allt ifrån acropora till euphyllia och fungia. Montipora och hystrix har kommit igång med tillväxt igen.

Dessa ändringar är gjorda:

-Volymen i systemet dubblades iom att en ny ovanförliggande sump med drygt 2000L vatten kopplades på. Flöde ca 2000L/h till sumpen.

-Skummare kopplad från pump som pumpar vatten från lilla sumpen i akvariet till den stora. Dvs allt vatten går via den.

-Ett gäng gamla stenar som förmodligen innehåller lite PO4 slängdes i nya sumpen.

-Ny bättre (som inte läcker) kalkreaktor så vi kan hålla jämt kH på 7,5

-Höjt nitrat till ca 4

-Tillsätter även fosfat, får dock inget utslag på salifert PO4-test. Måste få nya kyvetter till Hanna innan jag vågar lita(nja, halvt lita) på den igen.

-Matar dubbelt så mycket. Mest artemia(tack J Svärd!) men även en del blandade korallfoder.

-Nytt salt i det nya vattnet.

-En flaska reef clear användes slut när det va som värst. Möjligen liten förbättring av den.

Så i nuläget har vi runda och glada fiskar, lite mer alger än vanligt men i övrigt ett fungerande system. Snart kommer det få flytta tillbaka en del koraller som vi räddade undan till korallodling.

Tack för allt hjälp!

Mvh

David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...