Gå till innehåll

Stora problem med alger och Cyano - omstart?


schon

Rekommenderade inlägg

Har lovat hjälpa en vän att få ordning på sitt akvarie, det har gått ett bra tag utan vattenbyte och troligtvis massor med mat N03/P04 är skyhöga likaså tillväxten på alger/Cyano och allmänt smuts. Karet innehåller mycket LS endel mjukoraller och lagom med fiskar för att egentligen kunna hålla låga näringsnivåer.

Hade tänkt mig följande:

* Plocka ut en hel del av stenen skrubba den med diskborste i vanligt vatten. Koraller och fiskar får bo kvar sålänge.

* Låta den gå mörkt i tunna med cirkulation i saltvatten och köra på med 100% vattenbyte i tunnan till stenen ser bättre ut och kanske värden är på väg ner.

* Ta ur fiskar och koraller i tillfällig spann.

* Suga ur bottengrus ta bort all LS och Vatten.

* Fylla upp med nytt vatten och den "renade" stenen. Koppa i fiskar och koraller igen.

* Bearbeta resten av LS

Skulle det funka tror ni? Eller något annat angreppssätt? Sjöhare finns i karet så därför antalet alger är betydligt mindre nu i karet men inte ens den orkar äta sig igenom de 250literna på veckor, dock måste man få ner näringsnivåer till mer acceptabla och tror inte vi får det med sten som ser ut såhär.

Byta lysrör ska vi också göra de är inte utbytta på några år :/

post-5184-14468927915545_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad är det för värden?

Salinitet, pH, No3, Po4, (gärna alla andra värden med som kan mätas)?

Först och främst hade jag mätt upp värdena.

Eventuellt gjort ett par rejäla vattenbyten, och skrubbat av/sköljt stenen i en hink med det gamla vattnet.

Om värdena visat högt så hade jag matat fisken väldigt lite varannan dag.

Kört i en strumpa fosfatremover.

Men när algerna försvinner så kan ni räkna med att sjöharen kommer förmodligen svälta.

Det går absolut att få ordning på detta igen, inget att oroa sig över där, men det kan ta lite tid om det är mycket fosfater osv i det.

Men börja med värden och posta dom här, ta en sak i taget så det inte blir för mycket ändringar för snabbt det är aldrig bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tycker det är lite väl drastiska åtgärder som kan innebära fisk/korall död.

Jag skulle gjort följande baserat på den information som finns i ditt inlägg:

Mörklägg akvariet helt i fyra dagar och dra ner på belysningstiden under en period

Gör stora vattenbyten under en period

Dra ner på matningen

Dammsug sanden och den levande stenen vid vattenbytena (använd borste på stenen samtidigt som du suger ut vattnet)

Se över den mekaniska filtreringen och skummaren som jag antar används

Börja använda fostaremover om detta inte görs idag

Fundera på att börja använda vodkametoden (om skummare används och möjligen i ett andra steg om ovanstående ej hjälper)

Börja använda kalkwasser i vattenpåfyllet om detta inte görs idag

Beläggningen som man ser på bilderna kan också bero på för dålig cirkulation.

Ge gärna lite mer information om systemet och lycka till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stora vattenbyten har gjorts ett tag ca 75 liter i veckan.

Men kanske ska hejda mig lite ordna med fosfatremover samt ta ur skrubba sten i gammalt vatten som sägs.

Mekaniska filtreringen samt pumpar osv är ordentligt rengjort det är ett RSM 250 har två mindre streamerpumpar förutom orginalpumparna.

Ska ta prover i veckan ska dit idag göra ordentligt vattenbyte men hinner nog inte ta tester nu.

Sist hade vi värden på:

N03: 64ppm

P04: 5,44ppm

Vill minnas det är max vad man kan mäta med Red Sea's tester.

Angående sjöharen får han givetvis vidare när han är klar med sitt jobb här.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nitrat på 60 eller så är inget direkt alarmerande, det går att åtgärda ganska simpelt med ett gäng vattenbyten.

Men fosfat på 5, måste vara galet mätt.

Dubbelkolla testerna så dom visar rätt till att börja med.

Har ni på senare tid gjort stora vattenbyten så skulle jag nog skippa det denna gång och kontrollerat testresultaten istället om ni inte har tid till både och.

EDIT:

Om ni gör vattenbyte så sug upp allt löst bös med hävert, skrubba stenen hade jag nog hoppat i detta läge. Skölja av den i gamla vattnet, möjligen putsa av den lite för hand bara.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

N03 med Red Sea är Max går inte få högre värde än 64 så kan lika gärna vara betydligt högre.

Har ändå snart slut på endel tester så ska skaffa nya blir salifert.

Får se vad vi hinner ska dit nu. Tack för alla svar än så länge. Lugnar mig med de drastiska åtgärderna jag hade planer på :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har idag haft ute all LS sköljt av och skrubbat de värsta i saltvatten, bytt ca 100l vatten. Suget ut mycket massor med löst smuts som ligger i sanden, dock massvis kvar. I 25l spannen jag sköljde av stenen i låg ca 1cm gegga i botten på när jag var klar och skulle rengöra spannen så där var endel "bös".

Ser redan mycket bättre ut stannade längre än planerat och efter denna oredan i karet tyckte jag inte det var lönt att köra några tester ska dock dit imorgon igen och köra endel tester.

Funderar på om det trots allt inte kan vara lönt att byta ut sanden i karet jag menar den är full av sediment ändå sög vi ur 100l vatten genom sanden. För att kunna fortsätta suga ut genom sanden så måste man ju lyfta revet var gång, är det inte bättre då att göra det en gång till byta ut mot ny sand bara?

Som sagt ska köra lite tester på vattnet imorgon, även på osmosen för att se om den kanske behöver byta membran. Det är bara att köra KH-test på den eller? Silikat-test har jag inget så det får vara men ska kolla när den byttes senast.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ligger stenen på sanden?

Det är praxis att lägga i stenen först, sen lägger man sanden runt om. Annars finns risk att grävande djur underminerar bygget med stenras som följd.

Byta sanden är naturligtvis en väg att gå, men om man fortsätter suga ur den vid vattenbyten så blir det säkert ordning på den med. Sug runt stenarna, lite bös i sanden gör gott för bakteriefloran.

En laddning med nassarius snäckor och andra grävande snäckor är nog inte helt fel det heller.

Gör du kh test på osmosvattnet så ska det slå om på första droppen.

Byta membranet är oftast ingen ide ur kostnadssynpunkt, blir i regel samma pris som att köpa helt ny osmos.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har grävt ner stenen så mycket som möjligt normalt lägger jag i sten först sen sand. Men inte så enkelt om man inte har upp all sand efter gårdagens rengöring/revbygge. Som sagt mycket sten i karet så inte mycket att grus st suga på om man bara ska suga runt revet. Större delen ligger under revet svårt komma åt att suga i håligheterna där.

Ska kolla på lite snäckor med att sätta dit var dåligt med sådana där tror jag såg en men finns säkert fler.

Jo kostnaden får vi kolla på om membranen är slut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du nån fisk som kräver sand i karet? annars tycker jag att du suger ur all sand och kör utan sand tills näringsvärdena gått ner till acceptabla nivåer...

Jag tycker du är på rätt spår med det du gör nu, avsköljning i det gamla vattnet gör att man får bort en massa detrius som samlat på sig massa näring detta göder algerna väldigt mycket, och då som en fråga kring detta, känner du att du har tillräckligt med cirkulation för att hålla smutsen flytande tills den kommer till skummaren? verkar ju vara lite lågt då smutsen kan ansamla sig så? Försök också rikta cirkulationen så att det finns så få (helst inga) döda punkter i karet, och ger en bra cirkulation runt stenarna...

Det är absolut inte omöjligt att rädda den där stenen, kräver bara lite tålamod, de saker jag skulle tänka på är, belastningen i karet, hur mycket fisk har du i karet? Hur mycket matar du? kan du ha åtminstone delar av fiskbeståndet (om du har en stor last) nån annanstans under tiden du lakar ur stenen?... När man känner att man känner att näringstillförseln är under kontroll så tittar man på näringsexport, det har du ju börjat med bara genom att skrubba stenen, då tar du bort näringsämnen, nästa steg, skummaren, skummar den ut bra med klägg? ställ in den att skumma rätt blött när du vill exportera maximalt med näring, kanske kräver att man får tömma koppen varje dag under en tid men det kan det vara värt, försök så ofta du kan ta en pump eller liknande och blås igenom stenarna så att detriusen som lagt sig kommer ut i vattenpelaren för att sen skummas ut. Har man höga värden i både nitrat och fosfat kan det ju vara en idé att köra med en kolkälla en stund, men man måste vara försiktigt så att man inte får en okontrollerad bakterieblomning, och det är väldigt viktigt med skummaren... Vill man inte ge sig på en kolkälla så är en fosfatremover en god idé, för fosfaten brukar vara det som är den stora boven, nitrat brukar man kunna sänka rätt lätt, medan fosfat kan vara mycket svårare då den binder sig i stenen och kan läcka ut under lång tid...

Vågar man kan man även köra med lantanklorid, som binder fosfaten relativt starkt och gör att man kan skumma eller filtrera ut den, det är om man köper "rätt märke" ett billigt sätt att få bort fosfaten, men man ska vara på det klara med att sannolikt har man inte koll på långtidseffekter av användningen av det i ett revkar då det är en relativt ny metod. Jag personligen har testat med det och tycker det är en effektiv metod, speciellt om man droppar sakta i den i ytavrinningen och låter skummaren skumma blött för att avlägsna så mycket av det direkt när det kommer in i sumpen, jag kör faktiskt de senaste gångerna när jag kört det använt filtersockor (100mikron) i flera lager direkt i utflödet i sumpen (går ju dock inte på ett RSM) som plockar bort 95% av utfällningen, när behandlingen är klar så är det bara att ta ut strumporna och tvätta dem, snabbare sätt att sänka fosfat känner jag inte till...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej ingen fisk som kräver sand, vad gäller antalet fiskar så tror jag inte de är för många 6 mindre fiskar typ Clowner, 6 mellan fiskar typ dvärgkejsare. 1 Muräna ca 20cm dock ska den ut i helgen kom just fram till att det är där kräftdjuren försvinner. Som sagt inte mitt kar men har bett dom dra ner på maten ordentligt nog där mycket av smutsen/näringen kommet ifrån. Tror det passar bäst här med tanke på tidbrist att köra med Fosfatremover i strumpa, det får ta sin tid möjligen man kan köra försiktigt med kolkälla till en början.

Nästa steg blir nog tömma ur sanden som du säger Benighted köra utan ett tag blåsa på sten med kraftig pump vid vattenbyte försöka få ut så mycket som möjligt från den. Även cirkulationen ska vi se över förutom orginalpumparna så sitter där 2 koralia nanostream tror de cirkulerar 8-900l/h. Ska även försöka avkalka orginalpumparna kan ju behövas bara borstat av och kört i sötvatten, dock känns det som de flåsar på ganska bra.

Tog endel tester idag ser bättre ut:

Temp: 25c

Salinitet:1.023

PH: 8.0

NO3: 36

P04: >1 (Hade inte tid köra testet på övre skalan, Red Sea´s tester kör man med 1ml vatten från akvariet och 16ml osmosvatten för att läsa av högre P04 värden än 1ppm, detta ser man om det behövs då det blir max på färgskalan vid "normaltestet". Som det blev idag också)

KH: 10.1

Dock är detta efter ca 100l vattenbyte tror det ökar på snabbt igen. Men vi fortsätter göra stora vattenbyten, mycket som ska ur systemet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har idag haft uppe revet igen då vi skulle fånga Muränan. Givetvis låg "hen" under sista stenen vi lyfte på.... Så passade på skölja all LS igen samt flytta undan bottensand så den ligger runt revet nu, så vi lättare kan suga ur den i fortsättningen. Sög ut en massa "bös" genom sanden och bytte ca 25l vatten. Ser mycket bättre ut, vi fortsätter med lite större vattenbyte i kommande veckor.

I och med Muränan är ute så ska det beställas en laddning sniglar och eremiter, fosfatremover och lysrör är beställda och på väg. Sen får det ha sin gång men tror nu att vi ska få ordning på detta kar, med lite tålamod :)

Som sagt det är befolkat med ca 12 fiskar varav 6 är av storleksordningen typ clowner och 6 är av storleksordningen dvärgkejsare, det borde väl inte vara för stor belastning på 250l?

Tack för all input än så länge uppskattas verkligen känns skoj när man ser att det faktiskt går åt rätt håll!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...