Lasse Postat 24 mars 2013 Postat 24 mars 2013 @ salta wille: Eventuell inlägg 20 - jag är som sagt oklar över den mikrobiologiska statusen när man bara kör över ROMVH lasse Citera
Genne Postat 24 mars 2013 Postat 24 mars 2013 Stoppa i en syrepump så får vattnet väldigt fort kontakt med syre och normaliseras Citera
Sune Postat 24 mars 2013 Författare Postat 24 mars 2013 Helt riktigt, det är för bakterierna som det skall kokas. Tänkte inte så långt att det är möjligt för bakterier att pasera osmosfiltret (även om jag tror att risken är minimal) kanske ska koppla om UVC't också // Danne Citera
daniel_i_malmö Postat 24 mars 2013 Postat 24 mars 2013 Om man är orolig för mineralinnehållet så kan man ju mineralisera vattnet igen med den typ av salttillsatser man får när man arbetar i varma miljöer (eller kunde få förr i alla fall).Hehe, vi saltvattensakvarister borde väl till mans ha en tunna med alldeles utmärkt salttillskott ståendes. (OBS ingen seriös rekommendation)@Daniel - Har du ngn åsikt om den bakteriella frågan?Nä, ingen egen åsikt. Jag lutar mig mot WHO igen... "Desalinated water may be more subject to “microbial growth” problems than otherwaters as a result of one or more of the following: higher initial temperature (fromtreatment process), higher temperature (application in hot climates) and/or the effectof aggressivity on materials (thereby releasing nutrients). The direct health signifi-cance of such growth, with the exception of Legionella, is inadequately understood."WHO uttrycker också farhågor om att helt och enbart förlita sig på RO för att avlägsna microorganismer och andra föroreningar:"Because of the apparently high effectiveness of some of the processes used inremoval of both microorganisms and chemical constituents (especially distillationand reverse osmosis), these processes may be employed as single-stage treatments orcombined with only a low level of residual disinfectant. The absence of multiple barriers places great stress on the continuously safe operation of that process and impliesthat even a short-term decrease in effectiveness may present an increased risk to human health."Problemet är alltså, om jag tolkar det rätt, inte att det i normalfallet inte skulle ta bort tillräckligt med mikroorganismer, utan att det kan fallera. Särskilt för riskgrupper rekommenderar de flerstegsprocesser (tex komplettering med kokning): nyfödda, personer med nedsatt immunförsvar etc. Citera
DaTrucka Postat 24 mars 2013 Postat 24 mars 2013 Ta Ro vattnet, koka det och ät en saltgurka till det - end of problem!Dagens inlägg, hehe.Eller ta en slurk ur karet med ett såntdär krokigt sugrör som ungar brukar ha på kalas för den coola effektens skull.//Marko 'DaTrucka' (via mobil). Citera
daniel_i_malmö Postat 24 mars 2013 Postat 24 mars 2013 Dagens inlägg, hehe.Eller ta en slurk ur karet med ett såntdär krokigt sugrör som ungar brukar ha på kalas för den coola effektens skull.//Marko 'DaTrucka' (via mobil).Se bara till att du inte råkar peta med sugröret på en knappkoloni! Citera
Lasse Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 Helt riktigt, det är för bakterierna som det skall kokas. Tänkte inte så långt att det är möjligt för bakterier att pasera osmosfiltret (även om jag tror att risken är minimal) kanske ska koppla om UVC't också // Danne2 dra barriär - bubbla i ozonMVH Lasse Citera
greger Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 Tittar man på de lite mer exklusiva r/o som säljs för dricksvatten, så har dessa ofta UV-c också. Citera
Guest Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 Enbart ro skulle jag ej rekommendera ium bakterier men med uvc så tror jag ej det är några problem ehec bakterier syftar ja på. Citera
Sune Postat 25 mars 2013 Författare Postat 25 mars 2013 Jag kände att det var dax att ta ett stort teknologiskt steg nu och uppdatera hela min tekniska arsenal, men efter att letat lite i gömmorna så hitta jag det ultimata redskapet för att handskas med den uppkomna situationen!! Så en rentvättad 25L dunk får följa med till jobbet och fyllas med vanligt kranvatten där, sedan ställer jag den på diskbänken hemma Banana manBanana manBanana man Citera
Olle Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 Jag kände att det var dax att ta ett stort teknologiskt steg nu och uppdatera hela min tekniska arsenal, men efter att letat lite i gömmorna så hitta jag det ultimata redskapet för att handskas med den uppkomna situationen!! Så en rentvättad 25L dunk får följa med till jobbet och fyllas med vanligt kranvatten där, sedan ställer jag den på diskbänken hemma Banana manBanana manBanana manHaha. De va den mest inovativa och bästa lösningen hitills. Får du inte hämta vatten på jobbet så har jag. Men de e väll ingen som nekar någon detnaturligtvis. Försöker bara återgälda när jag fick vatten av dej. Citera
daniel_i_malmö Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 (ändrat) Jag kände att det var dax att ta ett stort teknologiskt steg nu och uppdatera hela min tekniska arsenal, men efter att letat lite i gömmorna så hitta jag det ultimata redskapet för att handskas med den uppkomna situationen!! Så en rentvättad 25L dunk får följa med till jobbet och fyllas med vanligt kranvatten där, sedan ställer jag den på diskbänken hemma Banana manBanana manBanana manHehe, ibland är det enklaste det enklaste. Jag får erkänna att jag inte insåg att du avsåg använda RO _istället_ för kokning. Jag ser nu att du faktiskt uttryckligen skrev det ett par inlägg längre ner, men jag uppfattade det ända fram till Lasse skrev om 'den bakteriella frågan' som att det var ett komplement för att få bort missfärgning, partiklar, bismak etc, och inte för desinficering. Därav argumenterade jag det helt utifrån att frågan var om avsaltat vatten var hälsofarligt pga sitt låga mineralinnehåll. Vilket jag alltså vidhåller att det inte är. Som desinficering rekommenderar WHO flerstegsprocesser eftersom det ger större säkerhet (tex RO + kokning). WHO har ett intressant dokument på ämnet: 'Water Treatment and Pathogen Control' tillgängligt på http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42796/1/9241562552.pdfAv diagrammet på sid 21 framgår att ett välfungerande RO filter av bra kvalité borde ge ett gott skydd mot koliforma bakterier (tex E. coli/EHEC som nämndes ovan). Av tabellen på s 34 framgår att RO tar bort följande mikrober: "Algae, protozoa, most bacteria and viruses".Problemet med att förlita sig helt på RO-filter är att inte alla RO-filter är optimalt designade, och kanske framför allt att en enstegsprocess för desinficering är känslig för att någon del av kedjan fallerar (trasigt membran, kontaminerat förvaringskärl etc).För saltvattensakvaristen med ett sug att fördjupa sig är det ovan länkade dokumentet intressant på fler sätt. Det diskuterar nämligen kortfattat även både ozons och UV-ljus verkningsmekanismer och effektivitet när det gäller att oskadliggöra patogener, se sid 54 resp 58. (Lasse har förresten alldeles rätt i sitt inlägg ovan ang ozon, E.coli är tydligen en av de bakterier som är mest känsligt för ozon.)Härligt med sådana här diskussioner som tvingar en att fördjupa sig! Ändrat 25 mars 2013 av daniel_i_malmö Citera
röris Postat 25 mars 2013 Postat 25 mars 2013 jag har under mina år i rörsvängen jobbat med osmos och att dricka det är fullt ok i sverige har man anläggningar i egna hus ute på öar och och andra ställen där det finns salt i vattnet samt som det står längre bak i denna tråd ubåtar och fartyg man mineraliserar vattnet ofta efter en anläggning för att vattnet just är rent och inte innehåller några mineraler men skall man dricka det från och till under perioder så har det ingen betydelse vad man kan tänka på är just bakterier.....så man kör uv i dom fall då man har bakterier i vattnet mvh michael Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.