Gå till innehåll

Hjälp med risig mussla!


alexochingencarina

Rekommenderade inlägg

- Art/id på korallen/korallerna i fråga (alternativt en bifogad bild.) Tridacna squamosa

- Hur länge har akvariet varit igång. Fyra år

- Vattenvolym brutto samt netto.(hur mycket akvariet kan maximalt innehålla samt hur mycket de är om man räknar bort sten och sand (2kg sten ca 1liter vatten.)150/100

- Mängd levande sten. Ca 13kg

- Belysningstyp/tid (samt watt och kelvintal, även hur gamla rören/lamporna är.) 10h ecotech radion 130w led

- Salthalt(samt vilken typ av mätare du använder).1025,5 refraktometer

- Kalcium Ca(samt märke på test). 420 salifert

- Magnesium Mg(samt märke på test). 1260 salifert

- Karbonathårdhet dKh(samt märke på test). 6 salifert har höj till ca 7 idag och ska upp till 8

- Fosfat och Nitrat, dessa värden är svåra att få pålitliga värden på med dom flesta test så det är extra viktigt att notera vilket test du använder. Po4 ca 0,04 hanna No3 0,2 salifert

- Ph (speciellt viktigt om du använder en kalkreaktor). 7,8

- Använder du osmos och har den ett silikatfilter. Ja/Ja

- Hur tillsätter du spårämnen, ca.mg.dkh (kalkreaktor, balling eller någon annan metod/tillsats. Gärna märke om du använder något pulver eller något färdigt på flaska) Ca Redsea pulver, Mg Redsea pulver, Kh grotech pulver, Spårämnen redsea coral corals ABCD kört i en vecka.

- Övriga tillsatser (och hur du doserar dessa.) Vodka 3ml/dag, Kz amino, Kz zeobak två droppar två gånger per vecka, Acropower 5ml/vecka sedan en vecka tillbaka

- Skummare (märke samt modell(kapacitet.) Bubble Magus Curve 7

- Filtrering/rengöring, (DSB, Fosfatfilter, Zeolit, Uv, etc.) Aktivt kol i strumpa och 25g aluminium baserad fosfatmedel

- Pumpar/flöde, (antal, typ samt liter per timme.) 2*550 l/h Original rsm pumpar samt en Tunze 6095 med wavemaker.

- Vattenbyte (procent,frekvens, märke på saltet.) 10 liter varannan vecka tropic marin

- Placering av korallen, (hur långt från ljuskällan samt hur hårt flöde den står i.) Botten 60cmfån ljuskällan. medel-stark.

- Allmän beskrivning av problemen samt tidslinje. (Hur länge du haft korallen, när uppstod problemet och har du gjort några ändringar i skötseln före problemet uppstod eller under tiden. Hur ser korallen ut att avvika från det normala.) Musslan är allmänt trött, hålet där musslan tar in vatten är stort som halva musslan och den reagera dåligt om man rör vid den, Man ser in i hela musslan. Jag har haft den i sju månader och den har växt ca två cm och mått prima. Ändringar är dosering av Acropover och rs spårämnen. Kan detta ha med saken att göra?

- Övrigt. Om du har fiskar/lägre djur som du inte är 100% säker på att dom är revsäkra. Eller om det finns något annat som kan inverka. Har en annan mussla sedan en vecka (derasa) som ser ut att måprima. Inga nya fiskar eller andra djur sen flera månader tillbaka.

Hoppas någon kan hjälpa mej. Älskar värkligen denna mussla, den har varit risih i en knapp vecka nu.

Tack på förhand!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tror tyvärr att det är kört! jag erfar att om de börjar dö, så är det för sent att göra något.

men jag kan ha fel -shark_smiley

Jo, må va sant. Något mer konstruktivt önskas dock!

Om du tagit in en ny mussla så kan det mycket väl vara så att du fått in pyramidsniglar.

Fullt medveten om det tyvärr. Har kollat natt som dag efter dom små :censur: på båda musslorna utan att hitta några. Gör ett vattenbyte på 25 liter nu så får vi se om den piggnar till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag fick en gratis från affären som var döende och fortsatte med det tills han dog ! lol

Klurade lite efteråt och tror störst chans e nog typ sötvatten doppa och ha den i en säker miljö utan sniglar o andra as ätare ,,

Letade febrilt på nätet men hittade inget så chansen e nog väldigt liten trist trist !!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om den inte reagerar när du rör den så är det förmodligen kört, men kan du sätta upp den i revet och inte ha den i sanden, men skulle manteln trilla in så är musslan död!

Menar du att oddsen är större för överlevnad om jag får upp den från sanden (om så, kan jag sätta den på en plasbunke)?

Är det pga pyramidsniglar som man vill ha upp den? Är ju personligen av den åsikten att man helst inte ska röra sina djur, speciellt när dom mår dåligt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja sådär såg min lilla mussla ut dagen innan den dog. Först då kunde jag bekräfta pyramidsniglar. 1 vecka är dock ett alldeles för snabbt förlopp.

Det är ju inte helt lätt att ta beslutet om att låta den vara och hoppas på det bästa eller att skära loss den och sötvattensdoppa den. _Jag_ skulle ta upp den och doppa den 20 minuter. Samtidigt inspektera den vid foten efter pyramider. Men det behöver ju inte vara rätt beslut.

Men rent generellt är att ta upp den och sötvattensdoppa musslan de facto standardförfarande så fort de har "pinched mantle" eller "gaping". Musslor är i vanliga fall enormt tåliga djur.

Om du tar upp den, ta den inte rakt upp utan ta den liggande på sidan när den kommer upp ur vattnet. När den åker tillbaka, rapa den genom att rotera den och vicka lite under vattnet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jahopp!!! Ingenting blir ju riktigt lättare suck! Men, tack för era svar! Får ta och vänta tills i morgon innan jag tar något beslut om sötvattensdopp. Är det pyramider så tar ju inte det sniglarna som jag förstår det. Dör denna mussla så kommaer jag sluta att försöka hålla dessa underbara djur. Dom var anledningen till att jag började med salt men det blir inte ekonomiskt försvarbart.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kolla efter pyramidsnäckor eller andra icke önskvärda djur. Av min erfarenhet vill väldigt gärna borstmaskar ge sig på döende eller skadade musslor. Jag har lyckats få musslor att återhämta sig genom att använda en liten plastlåda som jag fäste med några snören så att lådan med musslorna hängde fritt i vattenkolumnen och inga djur kunde äta på dem. Efter några dagar hängandes fritt blev musslorna genast mycket bättre.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är lite bilder från när kvällsbelysningen går igång. Då blir det genas värre!

Filterintaget (om vi kallar det så) blir mycket större!

post-5223-14468932482195_thumb.jpg

Jag ser också något vitt på första bilden som jag inte kan få fokus på i den belysningen. Kan det vara en pyramidsnigel?

Vet att det är få som har musslor men jag vet att manne har en del erfarenhet och att Edward har haft sjukt mycket musslor. Vore kul om ni kunde doppa näsan i tråden!

Tycker att det är så synd med dessa djur av flera anledningar. Svåra att få tag på, dyra, inte helt lätta att hålla och så känns det inte helt rätt att ta död på dem även fast dem är odlade (vad det nu menas!)

Skriv gärna vad ni tycker eller tänker alla svg:are!!!

post-5223-14468932481685_thumb.jpg

post-5223-14468932481917_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pyramidsnäckor kommer bara fram på natten, ca 1-3mm stora och vita skal. Oftast så brukar man se dem runt manteln och runt foten. Lyft upp musslan ca en timme efter släckning och inspektera den med en ficklampa. Helst ska detta ske under vatten men måste du lyfta upp den ovan vattenytan så gör det med foten uppåt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...