Jump to content
Sign in to follow this  
Bygert

Kallvatten Bygert tar det kallt 2.0

Recommended Posts

Kallvattnet med 2 x 140 liter har varit i gång ett tag och innehållit mycket spännande, nåt av det roligaste i akvarieväg som jag haft. Men nu blev det dags att gå vidare. Det har inte bara varit underhållning utan också problem, har kylningen av nån anledning upphört har det blivit massdöd och akvarierna var inte de bästa utan har läckt en del. Dessutom, ny sambo som har vissa estetiska synpunkter, läge att göra nåt alltså.

Jag ville ju ha mer utrymme så nu blev det 720 liter, vanligt ramakvarium. För att få lite marginaler på kylningen så står det nu i ett rum i lagården, där är det rätt svalt så skulle kylning upphöra så finns det bättre marginaler. Plus då att det inte stör nåt i innemiljö hur jag än sölar.

Akvariet är uppe och igång men det är inte riktigt färdigt, belysning saknas och det är tekniken från det mindre som flyttat med. Behövs lite mixtrande för att det ska bli bra men det ser lovande ut så här långt. Innehåller nu bland annat stor berggylta, snultror, krabbtask, svart smörbult och lite av varje.

Bilder kommer men det går trögt med överföring så det får bli senare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu händer det grejer! Bilderna ser vi fram emot här också! Det blir spännande att se din teknikuppsättning med, efter att ha sett Jonas ganska fräsiga lösningar så blir det kul att se hur du löser ditt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bänken får helt klart sju av sju tångsnärtor i betyg. Vilken prydlig sak, med trefaskontakten ovanför. Det här är akvaristik i min smak :-)

Vad belyser du fiskarna med? Berggyltan är fin, ser lite roliga anemoner på stenarna där med.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bänken är fin och gör precis det som den är anställd för, att hålla upp akvariet. Jag har alltid prioriterat innehållet och kört budgetvariant, skulle aldrig gå att ha det jag har om det skulle vara nya grejor.

Gyltan har inte ätit, den verkar kurera sig efter sår av nätet. Andra firrar äter.

post-4105-14468934297043_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lite uppdatering kanske det kan vara dags för. Tyvärr har jag tappat en del djur men jag hoppas det blir bättre nu. En anledning till problem var nog att det kom in luft från lagårn som nog inte är den bästa, ammoniak t ex kan det bli där. Nu har jag spikat igen dörren emellan så jag tror det ska fungera bättre. Jag har också fått igång fläkten och kör den på differenstermostat. Kallare ute än inne > fläkten går, kallare inne än ute > fläkten stannar. Så här års räcker det gott för att hålla det kallt nog och det är ju billigare kylning än andra alternativ, jag får nog snart rent av lägga till en termostat till som stänger ner fläkten innan det fryser ihop. Visst problem är det att ställa in det hela men funktionen är bra, termostaten kostade inte gratis men jag tror jag får igen det jämfört med att kyla på annat sätt.

 

Det har varit lite mycket med nytt kök och andra såna där störande moment som går ut över akvaristiken men det blev ju åtminstone en fångsttur med bra resultat. Det som sen varit lite tråkigt är att rötsimporna kalasat lite onödigt på andra innevånare, begriper inte hur de bär sig åt men de har nån gång sett ut som nymatade boaormar som ligger och jäser. Sandskäddan är för stor för dem ändå, alltid nåt.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fläkten var nog en bra lösning! Ammoniak vill man helst inte få in i vattnet, det ska ju ut...

Ja, vi hade en lyckad tur sist gång. Grymt bra väder och roliga fångster. De där rötsimporna är granna fiskar, men om de är så där hungriga får man nog ha dem i ett eget kar.

 

Nu får du allt vara klar med köket snart.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Köket är ju klart men så är det ju det där med ett nytt golv i ett rum, laga verandatak, organisera för får och annat efter att nån stolle tydligen beställt snö osv osv. Det finns mycket onödigt som stör akvariehobbyn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu du, Anders, skakar vi liv i den här tråden. Finns det en liten, mikroskopisk möjlighet att kunna få till en bild eller två på alla goa djur du har?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alla behöver en känguru.

 

Får väl ta en fiskbild också. Blågylta som förgäves väntat under Jonas båt för att få åka med till hans akvarium.PSX_20170902_123340.jpg.8bb6b9c5270378d040c7d572185978f2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ödets ironi! Hade aldrig trott att han fanns så nära. Stort grattis!

Det är fantastiska fiskar. Lugna, snälla mot andra fiskar och äter hyffsat lugnt. Honorna är fina på sitt sätt också med den märkliga svartvita markeringen på stjärtspolen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...