Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Jag har problem med dessa alger de växer ju även fast, just nu har jag rensat men de växer tillbaks snabbt igen, någon som vet vad som äter dessa?

Jag har ingen lust att riva hela revet för att skura bort dem, det började med en liten tuss och nu har det blivit en hel del.

post-8322-14468935699017_thumb.jpg

Postat

Hej Anja! Jag har ingen erfarenhet av bekämpning av denna alg. Men jag gjorde en sökning och fann lite tips. Emerald krabba, sjöhare, några arter sniglar (turbosniglar) (ledsnäckor), sjöborrar, arter av kirurgfiskar.

Har dålig koll vad du har för besättning i ditt akvarium. Men jag skulle bearbeta algen mekaniskt och möjligtvis tillsätta en emerald krabba. Har sett krabban i butik. Turbosniglar skulle jag också prova ifall du inte redan gjort det :) Algen verkar svår att få bort när den väl etablerat sig och då skulle jag även försöka svälta den. För länge sedan när jag hade problem med trådalger introducerade jag caulerpa taxifolia för att skapa konkurrens och det fungerade. Men då uppkom problemet med ny introducerad och snabbväxande macroalg :) Fördelen var dock att caulerpan skördades enklare. Men det skulle vara mitt sista alternativ med din utgångspunkt. Hoppas det löser sig för dig!

Mvh ante

Postat

Det är bara de mexikanska turbosarna som äter dictoyta. De blir ganska stora och är svåra att få tag på i sverige.

Mitraculus kan funka i ett litet kar, men jag tycker personligen att de är ganska kassa algätare. Behövs en smärre arme.

De enda kirurger som äter den är Naso. Inga blir under 45cm.

Sjöhare är nog det hetaste tipset. Jag lyckades aldrig bli av med dictoyta utan fick starta om revet med endast död sten.

Postat

Turbosnäckor har jag redan och dom rör den inte, ledsnäckor var får man tag i sådana? Kirurgfiskar blir för stora för mitt kar så dom är uteslutna så vida jag inte kan få tag i en jätteliten en.

Får kolla om jag kan få tag i en Emeraldkrabba eller sjöhare, jag vill ogärna starta om karet då det annars fungerar felfritt.

Postat

Jag har inte fått med dessa snäckor tyvärr men hade gärna fått tag på dessa snäckor men var???

Dom blir ju rätt stora med med tiden ca 8-9 cm i alla fall dem jag sett på Tobago där dom plockas och äts :)

Postat

Har själv tampats med dictyota i två år. Sjöharar är väldigt bra på att äta dem men problemet är att sjöharar sällan lever väldigt länge och det är lite otäckt ifall de går och dör nånstans man inte hittar dem iom att de är så stora och det skulle innebära väldigt höga näringsvärden. De enda jag läst om som helt blivit av med dictyota utan att torrlägga allt är genom algaex eller liknande medel

Postat

Den där känns igen..undrar om jag inte var lite mallig när jag fick med den in med en levande sten tyckte den var fin..hade ingen aning om att den kunde bli en sån plåga? Började hos mig med ,med en liten tuss..när jag tyckte det vart för mycket noppade jag bort med nyporna.."spillet" fastnade i streampumparna som fick rengöras varje gång..till slut försvann den.

Läste lite om den på reefcentral..den trivs tydligen i bra förhållanden med..då kanske ett algmedel är mer "försvarbart" ..det blir ett ständigt plockande med nedskräpade pumpar annars..tills den ger upp..om den nu gör det

Postat

Tror inte den gör det för jag har plockat bort så mycket jag kan varje gång jag rensat men den har alltid kommit tillbaks men på ännu flera nya ställen med :(!

Nu har jag köpt mej en flaska Ultra Algeax som jag tänker använda den ska ju vara revsäker, frågan är om jag ska se till att ta bort mina röda macroalger först eller om de kan vara kvar?

Jag vet ju inte om det dödar allt i algväg och de här röda vill jag ha kvar i karet, någon som vet?

Postat

Jag väntar med Algeax har köpt 2 st blåbenade eremitkräftor och en liten Salarias fasciatus får se om de fixar algerna åt mej, firren är löjligt nyfiken och följer efter mej i karet :)

Postat
Tror inte den gör det för jag har plockat bort så mycket jag kan varje gång jag rensat men den har alltid kommit tillbaks men på ännu flera nya ställen med :(!

Nu har jag köpt mej en flaska Ultra Algeax som jag tänker använda den ska ju vara revsäker, frågan är om jag ska se till att ta bort mina röda macroalger först eller om de kan vara kvar?

Jag vet ju inte om det dödar allt i algväg och de här röda vill jag ha kvar i karet, någon som vet?

Det påverkar algers metabolism så det kommer påverka dina röda makroalger också

Postat
Borde inte brunalgstillväxt i allmänhet minska när jodkoncentrationen i vattnet sjunker? Om du tillsätter jod, testa att minska/sluta med det.

Kan du utveckla? Länk? :)

Postat

Vidofner. Jod, magnesium, kalcium och järn nämns som ämnen vilka påverkar framgång med macroalger. Kommer inte ihåg halterna/gränsvärden :) Men tillsats av dessa ämnen kan påverka tillväxt och frånvaro verkar hämmande beroende av art av alg och hur mycket alger jag har. Tänker då på halimeda, chaeto, caulerpa taxifolia t.ex. Försäljare online brukar nämna dessa ämnen + ljus och övrig vattenkvalitet, som krav för framgång/överlevnad. Har tyvärr inga länkar kvar då det är länge sedan jag höll på med macroalger :) Ett intressant ämne är det dock. Jag var mest intresserad av näringsexport, odling av microfauna och konkurrens mot andra besvärliga alger. Hurvida enbart jod påverkar tillväxt är jag osäker på, då flertalet andra ämnen också gynnar algernas tillväxt/överlevnad :)

mvh ante

Postat

Jag funderade mest på om (över)dosering av jod (direkt eller genom foder) skulle kunna vara en orsak, men Andreas_Lindholm svarade mycket bättre än jag skulle kunna. Dessutom verkar sambandet mellan jod och makroalgtillväxt variera: http://www.advancedaquarist.com/2003/4/chemistry ("In short, it appears that some species of macroalgae need more iodine than others, and some may not need it at all").

En annan teori: enligt http://libres.uncg.edu/ir/uncw/listing.aspx?id=1440 kan Dictyota vara kvävebegränsad, något algen ordnar genom att samla på sig detritus. Några av de senare inläggen i http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1315576 verkar vara av samma åsikt, och rekommenderar bland annat bra skumning och vattenrörelse.

Postat

Christian. Det stämmer att olika alger har olika behov och reagerar olika på tillgång samt brist på näringsämnen eller spårelement t.ex. Ska plöja länkarna, behöver läsa in mig på ämnet alger, framför allt macroalger igen :) Jag har alltid gillat macroalger men i lagom mängd såklart.

Mvh ante

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...