Jump to content

FishBase Symposium 2015, 19:e oktober på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm!


Recommended Posts

FishBase Symposium 2015: Fängslande Fiskar!

De senaste åren har stora framsteg gjorts vad gäller hållning, odling och uppfödning av fiskar i recirkulerande system. Idag kan även mycket krävande arter hållas i slutna system, och med minimal miljöpåverkan. Detta har redan fått betydelse inom bevarandebiologin, och skapar också spännande nya möjligheter som odling av matfisk i våra städer.

post-4751-14468936490526_thumb.jpg

2013 fanns det bara tre individer kvar av den fulsnygga Mangaraharacikliden (Ptychochromis insolitus), och alla tre var hanar! Brian Zimmerman kommer bland annat att berätta om London Zoo:s kamp för att hitta fler individer och rädda arten från att dö ut. Foto: © ZSL

FishBase Sverige har bjudit in sju framstående experter som kommer att berätta om olika spännande och intressanta projekt baserade på möjligheten att hålla fiskar ”uppe på land”. Bland annat kommer vi att få höra om avelsprogram för att rädda utrotningshotade fiskarter; om akvariehobbyns betydelse för forskning och som en länk mellan människa och natur; om skapandet av ett svenskt nätverk av akvarister och djurparker för att bevara den genetiska diversiteten hos marina akvariedjur; hur vildfångst av akvariefiskar kan göras så det både blir hållbart och ger inkomster åt fattiga lokalbefolkningar; och om hur lokalproduktion och kretsloppstänkande i framtiden kommer att få allt större betydelse vid odling av matfisk.

post-4751-14468936490757_thumb.jpg

Ett småskaligt ”aquaponics”-system, som samtidigt odlar matfisk och sallad. Näringsrikt vatten pumpas från fiskbaljan upp till en ställning där salladsplantor tar upp näringsämnen, och det renade vattnet strömmar tillbaka ned till fiskarna. Foto: Steven Walling, CC-BY-SA.

Vem kan komma: Symposiet är gratis och öppet för alla!

Tid: Måndag den 19:e oktober 2015, heldag med start 9:30 fram till cirka kl. 17:00. Registrering öppnar 9:00.

Plats: Stora hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm.

Poster: Det kommer att finnas en posterutställning i anslutning till symposiet. Ange i din anmälan om du vill sätta upp en poster eller presentera annat informationsmaterial.

Anmälan: Lunch ingår om du anmält dig senast 15:e oktober 2015. Skicka din anmälan till fishbase@nrm.se eller ring 08-5195 4106.

Information: Detaljerat program för symposiet finns att ladda ner här. (pdf)

Om FishBase: FishBase är världens största uppslagsverk om fiskar, med uppgifter om alla världens fiskarter, fritt tillgänglig på nätet (http://www.fishbase.se ). FishBase Sverige har arrangerat FishBase Symposium sedan 2003, varje år med nytt tema. Ta tillfället i akt att träffa fiskintresserade från hela landet!

Sprid gärna denna inbjudan vidare till kollegor och vänner som kan vara intresserade.

Edited by Azur
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Det blev ett spännande möte, med 170 deltagare!

post-1831-0-86435900-1447248914_thumb.jp

Alla föreläsningarna finns nu att se på FishBase Sveriges YouTube kanal:

Scott Dowd berättade om Project Piaba, och hur fiske för akvariehobbyn kan vara en miljövänlig och drivande socioekonomisk kraft för bevarandet av regnskogen.

Frank Kirschbaum berättade om hur fiskars fortplantning är cyklisk och styrs av miljöfaktorer, och jämförde tropiska fiskars reproduktion med fortplantningen hos den tempererade arten europeisk stör.

Svein A. Fosså talade om akvariehobbyns historia och framtid, och om djurrättsgruppers missriktade försök att göra vildfångad akvariefisk olaglig.

Björn Källström förklarade hur offentliga och privata akvarier gemensamt kan bilda ett nätverk och fungera som “levande genbanker” som bevarar den genetiska diversiteten hos akvatiska organismer.

Björn Frostell gav exempel på hur fisk- och grönsaksodling kan kombineras och intensifieras med modern återcirkulerande teknik och ge mycket hög avkastning per yta, med nära noll påverkan på kringliggande miljö.

Anders Kiessling berättade om hur småskalig men högproduktiv kombinerad stadsodling av fisk och grönsaker inte bara kan ge världens växande städer tillgång till högkvalitativ närproducerad mat, utan även är miljövänligt och förbättrar städers matsäkerhet vid krissituationer.

Brian Zimmerman presenterade en strategi för hur djurparker och offentliga akvarier kan bevara några av de mest hotade sötvattensfiskarna i fångenskap.

Kjell Fohrman, författare och entreprenör, var moderator.

 

Den som vill kan även ladda ner den engelskspråkiga sammanfattningen (3MB, PDF).

 

 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...