Jump to content

151-720 liter Gävle-revet


BatmanGefle

Recommended Posts

Detta är fortsättningen på det kar som startade som https://saltvattensguiden.se/topic/51473-batmans-drakrev/

 

Vi startar denna tråd med en blodsinvigning...en passande övergång från en tråd till en annan. Nu har det före detta drakrevet inte bara orsakat psykiskt vånda och ekonomisk smärta utan nu har det även dragit blod för första gången. En aningen för yvig Martin och en (o)strategiskt placerad Diadema så var den saken fixad...

 

Jag hoppar över varför denna tråd startas, utan det får den som vill veta läsa om själv i länken ovan. Ett "vanligt" blandrev med tonvikt på LPS/SPS är vad som kommer växa fram över tid i denna tråd.

 

Nya inköp? Javisst! En röd BTA och en grön, flakväxande acro (jag ligger 1-1 på levande/förlorade acros så vi provar en till som enligt utsago ska vara ganska tålig mot såna som mig) som jag glömde namnet på lika fort som jag hörde det. "Crazy bananas" eller något liknande "handelsnamn" tror jag...? Inte jättebra bilder men för tillfället är det vad som ges.

 

BTA.JPGFlak acro grön.JPG

 

Mätte lite värden efter sista justeringen av Ballingen (för en vecka sedan) och samtliga tre värden ligger näst intill fullständigt stabila! +0,28 dKH på sju dagar räknar jag som stabilt (ska finjustera över en längre period så ev. mätfel blir minimerat) och Mg/Ca har inte rört sig alls. Min rätt brutala förbrukning av Mg verkar ha stannat av. Jag stängde av den pumpen förra veckan (värdet hade ökat) och värdet ligger kvar på samma nu så det får sjunka av sig själv till 1350 och så får pumpen åka på igen med ny dosering då.

 

Oönskad algväxt finns kvar både på sand och sten, men mängden är tämligen stabil. Håralger finns bara på ett ställe, annars är det gröna mikroalger på stenarna (och en del på sanden) som mest är oattraktivt att se på, och inte direkt orsakar problem. En del av det försvann nästan omedelbart från sanden (låg som en matta) då jag bytte GFO från FM Ultraphos 0,04 till Rowaphos men det var nog mest för jag var sen med att byta, inte av bytet av märke. Tänker köra Rowa då jag har högt barium, som annan GFO sägs släppa ifrån sig men inte Rowa. Det barium som finns i vattnet får tas om hand av Tritons AL99 vid ett senare byte av media.

 

Städpatrullen har ökat av sig själv då det verkar ha kommit en till kull med nyfödda snäckor. Vart jag än tittar i karet så hittar jag snäckor! Och pods! Det fullkomligen sjuder på stenarna! Otrevligare saker kan man ju titta på...

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, j0nas sa:

Kul!

ps. En helbild på karet är alltid uppskattad ☺

Visst ska vi ha en helbild, det var länge sedan nu...

Bonusbilder på lite koraller. Alla sitter inte där de ska, utan flera av dem ligger och väntar på en permanent plats...och Hysterixen väntar jag på att se om den repar sig (hämtad från mitt åtsidosatta Blenny) vilket den faktiskt verkar göra. Bara nån topp på några grenar som inte var kritvitt men nu kommer det sakta men säkert både polyper och färger på mer och mer grenar.

FTS vitt.JPGHöger sida.JPGMitten.JPGSPS sidan.JPG

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

fint. du har ju också kommit igång bra. det röda flaket ser ju ut att tagit fart och växa bra. jag har fått några cyanofläckar på botten i mitt nu. får se vad som händer med det.

Jo, den växer som attan! Syns väldigt bra oxå då jag lyckades bleka den innan (bytte ljusschema och krämade på alldeles för hårt)! Den har en helt otroligt lysande röd färg och är nästan självlysande i blåljus så jag hoppas det blekta hämtar sig snart... Annars är just monti det som jag har svårast att få att trivas. Flera fraggar jag har är väldigt gråa och trista men har successivt flyttat ut dem i ljuset och hoppas det hjälper.
Provar Easy Reefs EasyBooster (flytande plankton) i några veckor nu så får vi se hur det slår ut...bl a min Milka är väldigt blek på undersidan som inte får så mycket ljus, men fick rekommendationen att prova att mata lite då näringsbrist får de mer skuggiga delarna att bortprioriteras av korallen om det inte finns så mycket mat.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Vi kör på med lite bilder igen då vi ändå börjat med det....

 

Stjärnpolyper.

GSP macro.jpg

 

 

 

En väldigt lattjo färgteckning på en av mina stora snäckor. Har inte ett minne av att den såg ut så då jag skaffade den....

Snäcka brunrandiga.JPG

 

 

 

Munnen på samma snäcka som ovan.

Snäcka macro mun.JPG

 

 

En fripassagerare. Inte en aning om arten... Någon slags kägelsnäcka?

Snäcka okänd.JPG

 

Jag måste leta tag på något bildredigeringsprogram som jag kan hantera... Blåljuset ställer till mycket i fråga om färger och exponering, och i vitare ljus tycker jag inte att färgerna framträder lika bra.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Uj här ligger man i lä ser jag nice default_triumphant.png

Tycker inte du ligger i lä alls, ditt är väldigt 'stilrent' och snyggt om du förstår hur jag menar. Det kommer se väldigt bra ut med lite färggranna koraller och fisk som simmar runt på ytorna!
Jag satsar medvetet på ett mer kaosartat rev, där koraller kommer få växa lite som de vill (till en viss gräns, hur mycket krig och brända grannar som helt kommer inte accepteras).


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dagens projekt: CO2-scrubber till skummaren.
Jag har hela tiden tänkt att ett bra pH-värde ska vara en prioritet, då det är en så grundläggande faktor för kemiska reaktioner (och i förlängningen koralltillväxt).
De senaste månaderna har det skrivits en del här på guiden (och även utländska forum har en massa trådar) om att rena skummarluften med bra resultat och att det är (för en gångs skull) ett enkelt och billigt sätt att få bra resultat!
Igår kom jag i kontakt med en dykare som kör med rebreather och fick köpa ett par kilo Sofnolime av honom. I dykaffärer finns bara 20kg dunkar med det (vad jag har hittat iaf) och det känns lite onödigt mycket att börja med... Men nu fick jag lite att prova med, och då fick en tom AF-burk genomgå en liten modifikation och börja agera som 'reaktor'.
Jag har ett luftflöde genom min skummare på ca 1000l/h, och räknar med (med andras erfarenheter som grund) att ett kilo Sofnolime ska räcka ca 3-4 veckor men det får vi se...
Tyvärr har jag ingen pH-probe utan mäter med Saliferts test så det blir (antagligen) lite svårt att mäta sig till exakt när det tar slut men även där får vi se...i den bästa av världar så höjs värdet så pass mycket att färgomslaget blir rätt tydligt.

6baefccf8b8c3b9b06a4da46ee045734.jpg

Av en slump så satt jag och läste lite om KZ:s produkter och kom in på deras Coral System-tillsatser (fyra flaskor med olika spårämnen och aminosyror). När jag läste vidare så såg jag att flaska 1 och 2 innehöll exakt de spårämnen (bl a Mn, Zn, B, Br) som jag har brist på enligt mina Tritontest...så från idag och åtta veckor framåt tillsätter jag dem så får ett nytt test i februari avgöra om jag slängt pengar i sjön eller om det gett resultat.

Bonusbild: liftande eremit.
f361b8aa351cfcdfb24b519ff8051e55.jpg


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Efter tre dagar med scrubbern ser pH-mätningen ut så här: 825ba6aeeb8925896fd84dce8a7a6743.jpg
Visst är färgmätningstest inte det mest exakta man kan använda, med jag tycker jag ser en definitivt mörkare färg på dagens prov.
Proverna är tagna vid exakt samma tid på dygnet.

I karet är det svårt att säga om något har ändrat sig efter så kort tid, men algerna på bakgrunden är iaf märkbart i mindre mängd nu. Om detta är orsaken eller inte vågar jag inte uttala mig om...Skickat från min iPhone med Tapatalk

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hur mycket växer en foxface på 3,5 månader? Så här mycket:
eb8d5e4a450e318daca45563b9218abe.jpg
Ber om ursäkt för dåligt foto men det är svårt att få ett kort på dem över huvud taget, då speciellt foxfacen faktiskt är rätt skygg och de sällan står stilla länge nog för mig att hinna göra något fancy med kameran...därav jag sällan lägger ut fiskbilder, de blir helt enkelt värdelösa! Men den här vill jag visa för jag tycker det är riktigt roligt att se hur den tjocka, lilla grisen växt (ja, jag vet att jag är lättroad ibland).Skickat från min iPhone med Tapatalk

Edited by BatmanGefle
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nya firrar. 5st Anthias och en Bangaikardinal (den andra Bangaien dog första natten tyvärr), men de resterande mår fint och äter. De tidigare fiskarna jag hade har blivit mer sociala och mindre skygga sedan de nya kom i tanken, och det är skoj då tominiensis och foxface varit rätt "tråkiga" och rädda för snabba rörelser mm.

 

Anthias.jpg

 

Min BTA har klättrat nästan ända till toppen av pelaren och satt sig där. Inte direkt stället jag hade tänkt ha den på, men det får väl bli där då...vem är jag att bråka med en anemon??

Den lilla fraggen med Confusa som syns på bilden har börjat få tillbaka nästan all sin neongröna färg efter att jag försummade den på fraggstället lite för länge. Känns skönt!

 

Caulastrean som jag köpte av @NovemberRain för nästan exakt tre månader sedan stortrivs på sin plats!

Caulastrea efter tre månader.JPG

 

Har skaffat en pH-mätare nu så jag slipper Saliferts färgtest. Det blev lite letande men jag hittade en portabel Milwaukee (ej mätpenna) som enligt dem har en noggrannhet på 0.02 till ett rimligt pris. Har bara mätt nån dag hittills men innan ljuset tänds ligger pH på 8.06 och på kvällen, nån timme innan ljuset släcks, ligger det på 8.20 och det är jag nöjd med! Eventuellt tar jag mod till mig och övertalar hustrun att få dra en slang till ventilationen för att ta uteluft till skummaren/CO2-scrubbern för att minska Sofnolime-konsumtionen men det känns inte som något brådskande...

KH håller sig fortfarande väldigt stabilt och skiljer sig bara runt tre tiondelar över veckan. Fulalger fortsätter att minska i en rätt ansenlig takt och i stället börjar fler och fler små fläckar av kalkalger att duka upp överallt på stenar och bakgrund.

På det stora hela fungerar allt bra utom refugiet där i princip allt utom macroalger växer. Jag måste ta mig i kragen snart och städa ur det och göra något nät som håller chaetomorphan under vattnet för nu ligger den (pga strömmen) i ytan mot avrinningen till skummarfacket och samlar detritus och cyano....

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Avslutar året med en FTS med öppen sump så hela apparaten som får det hela att fungera syns. 

 

Kar och öppen sump dec 2016.jpg

 

Rengjorde refugiet (äntligen) och gjorde en bur av raster som jag hade liggandes så nu provar vi hur det går med det...snart har jag bara att byta lampa kvar att prova om det inte vill växa.

 

Kom på att i dagarna fyller jag ett år som saltvattensakvarist; :tuta: mitt tidigare Blenny köpte jag just vid jul/nyår 2015 och sedan var det kört! Jag tror att jag under resans gång fått uppleva i stort sett varje känsla som finns; från djup förtvivlan till äkta glädje via hopplöshet, förvåning och milda till medelsvåra sammanbrott! Men då jag tittar tillbaka måste jag säga att jag är väldigt stolt över vad jag byggt upp, trots att allt inte är helt 100%!

 

Önskar er alla ett gott nytt år och förhoppningsvis kommer jag att få träffa fler av er under det kommande året än jag gjort under det nuvarande.

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

170121.jpg

 

Egentligen inte mycket som hänt sedan sist... Ballingen ligger nu för första gången lika i doseringarna, bara ett par strån av håralger kvar, både sand och bakgrund är väldigt behagligt rena från alger (och rutorna skrapar jag en gång var tionde dag ungefär!), och fiskar och koraller mår fint!

Ser tillväxt på nästan allt; Goniopora, Milka, knappar, Fungia, Caulastrea, Euphyllia, Duncan mm...allt växer i stilla mak...allt utom Montipora (både grön och röd flak och Confusa) som växer nåt så in i hel**te!!!

Har slutat dosera KZ Coral System 1 & 2 nu och ska skicka iväg ett Tritontest snart för att se hur saker ligger. Det finns kvar i flaskorna men allt ser ut att må bättre nu och jag ökade även doseringen av det NaCl-fria saltet (hade vänt på siffrorna i doserpumpen så jag doserade bara cirka hälften av vad det skulle vara, och det hade pågått ganska länge...) men det får vara nog nu så det inte blir överdoserat, och en test för att dubbelkolla.

 

Det största smolket i bägaren är att NO3 har stigit...mätte nånstans mellan 25-50ppm ikväll. I princip allt ser ju ut att må kanonfint (t o m mina två acro vågar visa polyperna och även om de inte växer i nån direkt omfattning så blir de heller inte sämre/blekare) så nån direkt oro för det har jag inte, men det går åt fel håll.... Vet inte riktigt hur jag ska vända på den trenden men jag får väl komma på något.

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Dendronephthya.JPG

Dendronephthya beter sig bra även efter en tid i tanken....jag matar fytoplankton (Easyreefs EasyBooster) och det är enligt internet denna koralls stapelmat så jag hoppas den kommer att fortsätta vara ok. Dock har jag lite problem med just EasyBooster då det är så pass tjockflytande att min doserpump har problem med att pumpa fram det... Fick tag på en billig Evo4 (så nu kan jag dosera vilken tid på dygnet som helst, vilket jag inte kunde med Revdos41) som jag ska se hur jag kan montera den så gravitationen kan jobba till min fördel med fytoplankton"slammet" (och även ha så korta slangar som jag bara kan) och med den kan jag även dosera på natten, då den reser på sig och vill äta.

 

Blev under kvällen även pappa till en till BTA (dvs min befintliga har delat sig)...men jag måste säga att den ser mer ut som sin mamma än som mig....

 

Edited by BatmanGefle
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Årets första Tritontest. Ser dugligt ut om jag får säga det själv; en hel del spårämnen som jag haft soprent av har kommit upp lite efter att jag tippat i KZ Coral System 1+2 i några veckor. Fortsätter att dosera den andra halvan av flaskorna nu då jag fått kollat att jag inte ligger för högt.

Jod har höjt sig ordentligt men är ff lågt.

Aluminium och barium ligger bra efter att växelvis ha kört med AL99 och Rowaphos.

Koppar har jag lite av igen (osäker på var det kommer ifrån?!?), men det är så lågt att jag kommer inte göra ett dugg åt det. 

Högt magnesium, men det visste jag.

Kan nog höja salthalten lite till enligt vad natriumhalten säger och då kommer flera andra ämnen att följa med upp.

 

Fosfat har jag alltid legat väldigt, väldigt lågt på utan att göra så mycket åt det, och vad gör den bekväma människan då saker flyter på? Jo, den bekväma människan slappnar av...och då Martin slappnade av och var lite obrydd med att byta fosfatmedia även om han började mata mycket mer frekvent med frysfoder så stack PO4 upp till 0,16.... Kör AL99 och Rowa samtidigt nu (små volymer) så det kommer klättra ner vad det lider och så får jag hålla koll på bytesfrekvensen lite bättre hädanefter...

Har inte fått några alger eller annat fult av det, men det är väl inte en optimal nivå att ligga på korallmässigt (särskilt som NO3 oxå ligger på väldigt höga nivåer då min nitratreaktor inte kommit igång ännu. Själva reaktorn har varit igång i tre veckor nu, men har inte haft matarpump till den (var restad) så flödet igenom den har varit, ska vi säga, högst inkonsekvent då den matats med sifon och strypventil och det är en skitdålig lösning!! Ska hämta pumpen imorgon och koppla in den så det blir ett jämt flöde igenom den, så om en månad kanske nitraten börjar ge med sig).

 

Har blivit lite nya koraller av alla de sorter sedan sist, men foton på dem kommer senare.

 

170301.pdf

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

58d4176f6203b_BTAx2topdown.thumb.jpg.d9741fc4dd8b2adfb3d56b12e9a9021e.jpg

 

Hade lite akvarievård (glasrosutrotning och fragglimmning) och passade på att ta ett kort på mina BTA som mest är TA nu...men de är fina utan B:n med!

 

Har varit i Småland och jobbat de senaste veckorna och fått äran att hälsa på både @krille 55 och @LN21 (goa gubbar med fina kar! :D) och fått med mig lite fraggar från båda. Lite olika Montiporor, Hydnopora, diverse skivor, Ricordea Yuma, några acro (en Enzmann och en blå som flytt mitt minne, samt en grön som ingen av oss visste vad det var) mm har flyttat in och än så länge ser allt fint ut.

 

Fixade till det sista med "ljusskyddet" över karet ikväll och det blev helt ok; U-formad duschdraperistång i taket och mörkläggningstyg. Jag har två Radion XR30 som går på 80% bakom tyget och genomsläppligheten i tyget är NOLL! Tätt som ett grodarsel!!

 

58d41b3f0d5a6_Skynkeforljus.thumb.JPG.3416dba32e5ed081ede7fd67e3af43c6.JPG

 

Att jag inte gjort som "vanligt" och snickrat till en trähuv är för att jag hatar att ha det trångt, och med denna lösning så kan jag bara dra tyget åt sidan och ha 100% fritt åt alla håll och inte stöta i kanter, tak, hörn mm....

 

I övrigt så växer både koraller och fiskar på. En av putsarräkorna bär på rom så nån fisk lär bli mätt och glad vilken dag som helst!

 

Skummaren går på enbart utomhusluft just nu (ingen Sofnolime) och jag ligger på 7,9 natt och 8,0 dag...och det får vara bra för stunden.

 

Mitt sorgliga refugium börjar sakta ta sig i kragen och ser helt ok ut just nu. Mycket mindre skit på glaset och chaeton ser bra ut. Stoppade ner ett par snäckor för att hjälpa till med renhållningen och gjorde ett enkelt filtermatta-filter på avrinningen så jag fångar upp lite mer skit innan det når refugiet och det hjälpte. Ökat belysningstiden till 15h/dygn nu, så får vi se vad det gör med tillväxten...

 

Nitratreaktorn ger ff en massa nitrit ut så processen är fortfarande inte helt mogen (genomflöde på 0,6l/h). Matade med 3ml Nopox/dag förra veckan men kan inte se någon som helst skillnad nu, så denna vecka kommer jag öka till kanske 6ml/dag så får vi se om inte bakteriemassan kan öka på en del.

Jag har lite svårt att höfta till vad en lagom Nopox-dos är, men jag doserar tills jag ser att bakterierna tydligt ökar och sedan får den helt enkelt ta sin tid att mogna på det sista... 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jag är inte direkt religiös av mig (helt otroligt lite faktiskt) men ibland kan man inte låta bli att fälla en liten tår och tacka högre makter....efter mer än tre månader (det var ff 2016 när jag la beställningen) så har nya upphängningen till lamporna kommit!! *snyft*

Nu har jag äntligen fått upp den nya (och med nya menar jag begagnade) Radion G3 PRO som legat i garderoben sedan januari så täckningen blir lite bättre och mina perifera koraller får lite mera ljus...4 veckors acklimatiseringstid med början på 65% av slutvärde borde vara tillräckligt för att inte chocka hoppas jag.

 

58e6805dae45e_3eRadion.thumb.JPG.1b84838c740ab726f2420c315153e946.JPG

 

Avdunstningen har varit betydligt större än innan den sista månaden, så jag har tagit bort nätet jag hade över och lagt dit Plexi nu och det gjorde susen; mycket beskedligare avdunstning, trots att jag sedan en dryg vecka har 28 grader isf 25 grader i vattnet som innan. Är för tidigt att säga om korallerna gillar den högre tempen men både fiskar och räkor är mycket aktivare nu iaf.

Annars? Jo, tackar som frågar.... Glasrosorna sprider sig sakta men säkert då Aiptasia-X inte får bort dem 100% och de har hunnit spora sig så de kommer på helt nya ställen. Ingen invasion men nog så irriterande. Nitratreaktorn puttrar på; har inte mätt något i den på ett tag men det är fullt av bubblor i den så det tar jag som ett tecken på att den denitrifierar så sakta. De flesta koraller trivs fint och växer; knappar och skivor växer i stormfart, Setosa har växt fast på stenen nu och Confusa breder ut sig. Caulastrea och en acan har varit sura i en vecka men jag har i ögonvrån sett palettkirurgen varit misstänkt närgången på dem så det blir lite tuffare matning ett tag framöver så får vi se om det var problemet eller om jag bara inbillade mig. Mina acro ser helt ok ut och ett par av dem växer tydligt och har helt ok färg så det tar jag som ett tecken på att jag är på rätt väg.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...