Gå till innehåll

Initiala intryck av Mitras lx7(GHL)


jonasroman

Rekommenderade inlägg

Som en del vet har jag bytt belysning till GHL´s Mitras Lx7. Ville ha möjligheten att ha "moduler" för att enkelt kunna mer skräddarsy mängden ljus/enheter. Skälet att jag valde Mitras var att dom ej har linser samt hade lite mer vita dioder än andra vilket jag gillar, för att få ett vackert ljus. 

 

Här följer mina intryck:

 

Programvaran, GCC: Grafiskt ganska primitivt, känns som man kunde lagt ner lite mer tid på det. Engelskan är inte perfekt, och lite opedagogiska och märkliga benämningar, som tex "illumination" när man menar helt enkelt en diodkanal. Lysdioderna har olika namn på olika ställena och på ett par ställen endast tillverkningsfabrikatet, såsom Osram, Oslon. Alltså helt omöjligt att veta vilken diod det är, tills man lärt sig det genom trial and error. I början på programmet kommer först en tabell med fysikaliska karaktäristiska om varje diod vars syfte är lite oklart. Den viktiga tabellen, där du gör ditt ljusprogram, kommer sist. Men till slut kommer man in i det viktigaste, grafen som ritar upp ljusbilden. Där är programmet bra och lättskött, bättre än PS, och tillräckligt snyggt. Dock ngr buggar, där procentsiffrorna ej stämmer med "handtagen" alltid(möjligen inte i sista versionen verkade funka bättre). Dessutom visar inte procentsiffran rätt när man utnyttjar Power balanced technology, men förhoppningsvis gör det i verkligheten, ngt som därmed ej går att kontrollera. Småsaker, men ändå.

Molnsimuleringen är också lite opedagogisk, där man ställer in tiden mellan två moln...ställe man in den tiden till 0 sekunder känns det ju som att det borde vara lika med att det är moln jämnt, men då är simuleringen av helt. Det står visserligen som förklaring, men ger programmet ett lite halvfärdigt intryck. 

Månljuset är heller inte helt intuitivt, där man måste ange tiden för månljus dels i simuleringen, men också sedan i själva ljusprogrammet. Det sistnämnda borde mjukvaran sköta automatiskt. 

Däremot fungerar molnsimuleringen väldigt fint, när man väl ställt in rätt. Mjukt och utan buggar.

Wifi-uppkopplingen är också lite opedagogisk för oss som är ej IT-tekniker,  med inga instruktioner alls i manualen, utan där får man leta upp ett YT-klipp, och sedan själv ta reda på sin IP-adress, o skriva in den manuellt. Programmet glömmer sedan adressen då o då, trots detta. Men det fungerar till slut, om än inte användarvänligt. 

MyCLoud-webbgränssnittet känns lite ofärdigt. Den når den riktiga "light comoposer". Man når bara varje enskild diodkanal, och det går inte ställa in ett schema på det sättet. Vet inte vad man skall ha mycloud till just nu. Gränssnittet är inte high end.

Jag är inte så  imponerad av mjukvaran. Den rimmar inte med hårdvaran, som dock är det viktigaste och är som följer:

 

Hårdvaran, lampan:detta är ju såklart det viktigaste, och förlåter den ofärdiga programvaran en hel del. Byggkvaliten är mkt hög och designen är på topp. Den snyggaste lampan jag sett. Ljuset, det viktigaste, är först svårt att ställa in pgr av hela 4 vita dioder av lite olika sort. Men till slut lyckades jag med det och fick ett fantastiskt fint ljus!. 100% nöjd med ljuset, bra spridning, minimalt med skuggor, o ingen som helst discoeffekt. Tillräckligt med glitter (ganska lite faktiskt), och ett frisk klart naturligt vitt ljus (som såklart går att få till vilken temp som helst). 

Lampan har hängt sig 2 ggr men sedan har det inte hänt. Får ändå en känsla av att firmware är mycket stabil.

Biologisk effekt: det allra viktigaste. Ser redan en ökad utfärgning!. Tror det beror på UV kanalen. Tillväxt är för tidigt att uttala sig om, men den kommer säkert den med. Effekten på lamporna är inte riktigt så hög som man skulle kunna tro. De sk 195 watten respektive 125w(låg energiläge) är långt ifrån vad ljuset ger, det är hela enhetens förbrukning. Så kanske andra leverantörer också anger(skulle jag tro), men räkna alltså med i ljuseffekt i lågenergiläget max 90 watt, och kanske max 120 max i högenergiläget, om vi talar om ljuset. Sen är det ju inga linser, så risken att bränna korallerna känns mkt liten. Jag kör redan på 100% i lågenergiläget med 4 moduler, o ser inga som helst tecken på för mkt ljus. Så skall man köpa dessa lampor bör man nog ta till lite i överkant rörande antal moduler. Jag tycker inte GHL´s rekommendationer på hemsidan är helt korrekta om man skall köra sps, men säkert rätt om  man ser till ett medelakvarium(jag lydde inte dom, tog 4 moduler som är rätt antal för mig).  Men en fördel är helt klart att man pgr av frånvaro av linser, ej får ngr hot-spots o därmed ej bränner korallerna så lätt. 

 

Manualen: Ja den rimmar med programvaran. Lite ofärdig och ej helt pedagogisk. Utelämnar hela partier (som tex wifi).  

 

Summary: Mkt fin lampa med ett vackert och biologiskt effektivt ljus. Snygg design, och hög kvalite på bygget. Manual och programvara(inkl myGHL) får underkänt, men torde vara ganska enkelt att förbättra och är trots allt inte det viktigaste. Bortser jag ifrån det, vilket jag gör, så skulle jag inte valt någon annan lampa än denna även om jag fick välja om. Nöjd alltså:-)

 

/Jonas Roman

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har den äldre modellen LX6100HV, och håller helt med om ovanstående.

 

Kan din modell minska ljusstyrkan steglöst hela vägen tills lampan släckts helt? Min gör diskreta hopp under de sista minuterna, vilket blev lite av en besvikelse.

 

Molnsimuleringen stängde jag av eftersom det blir svårare att fotografera när den är på.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
On 2017-02-06 at 00:10, Christian J sa:

Jag har den äldre modellen LX6100HV, och håller helt med om ovanstående.

 

Kan din modell minska ljusstyrkan steglöst hela vägen tills lampan släckts helt? Min gör diskreta hopp under de sista minuterna, vilket blev lite av en besvikelse.

 

Molnsimuleringen stängde jag av eftersom det blir svårare att fotografera när den är på.

steglös dimning men molnsimuleringen är dåligt programmerad. Programvaran är ett hastverk, och ingen high end känsla alls.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...