wrang Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Fick frågan här om veckan vad man skulle ha för ljus om man skulle sätta upp ett kalvattens saltvattensakvarium med djur ifrån västkusten.Så vad är ett bra ljus för dettaÄven hur man skulle kunna sätta upp det huvudtaget. Är det samma tanke med ett saltvatten från våra bräddgrader eller nått annat man mer går in på. Levandesten är ju inte aktuellt då de kommer från varmare bräddgraderDet enda jag förstår att man bör ha en termoglasskiva så att det ej blir kondens på rutanSå all tipps välkomnas
Vargklo Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Det kan ju vara lurigt att blanda till saltvatten själv, vet inte om våra vanliga salter skulle duga. Kanske skulle det behövas bunkras upp saltvatten från västkusten som man har i en cistern att byta med?
GustavF Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Kanske kan ersätta stenen med levande sand/lera eller vad det nu kan vara för botten. Hämtad direkt från havet förstås.
crille Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 ja vattnet är ju helt perfekt att hämta i havet,har kompisar i norge som kör reef-akvarium som hämtar direktur havet,innehåller massor av nyttodjur,ljuset är ju lite lurigt,men egentligen kan man nog köra samma som vi hardet är väl mest våra ögon som ser skillnad.
storasberg Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 nån som vet när kondensen uppstår? vid 18 grader eller lägre..beror väl på hur varmt man har inne...
Guest lysröret Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 ljuset i havet på västkusten är likartat det som är i östersjön, dvs grönt. byt ut det blå röret mot ett grönt så har man lyckets med en illusion i alla fall.
stigigemla Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Det är maximalt med plankton i februari - mars och augusti - september på västkusten. Då är ljuset ganska grönt. Men annars är det ganska likt vattnet söderöver. När jag hade kallt salt på 70- talet tog jag vattnet i Kyrkesund eller några gånger i Skärhamn. Vid vilken temperatur det blir kondens på akvarierutorna avgörs av luftfuktigheten. Jag hade enkel framruta och sommartid kom kondensen ungefär vid 17 grader. På vintern hade jag 14 grader.
Ingvar Hellmalm Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Det går utmärkt att använda vanligt salt för revakvarier. Salthalten får naturligtvis annpassas. Det är stor risk att ta vatten vid stranden i Sverige. Sjukdomar, föroreningar och alldeles för högt innehåll av närsalter som man inte vill ha. När vi tar vatten till större offentliga kar så tar vi det via balasttankarna på fartyg och ute på nordsjön så långt från land som möjligt. Vi törs inte ta närmare land. Silvereel AB fick stora parasitproblem på sina ålar när dom tog nära land och fick installera en UV anläggning för många miljoner och avdöda alla kryp så de inte kom in till ålarna. Lysekil tar dock in vatten direkt men inloppet ligger flera hundra meter ut och de har haft problem med musslor som växt i insuget och tätat. Danmarks akvarium lagrar sitt vatten i stora tankar i mörker så att allt dör (plankton) och filterar genom sand innan dom använder vattnet. Det är endast kostnadssjäl som gör att akvarierna tar naturvatten. Det finns dock vissa platser längs västkusten där man kan ta vatten närmare land det beror dock på vad du tänker hålla för arter.De flesta som finns längs västkusten är mycket tåliga mot nitrat 100-200mg/l är oftast inget problem. Dock kan det bli stora problem med fosfater som byggs upp vid matning ( se Universeum) så någon form av fosfatfilter är bra.Belysningen över ett kallvatten kan vara betydligt mera sparsam än i ett revkar (inga symbiotiska zooanceller ) om man skall hålla lägre djur typ M senile så behövs dock stora mängder plankton.Kylning är dock helt nödvändig temp bör aldrig gå över 18C och helst en sänkning på vinterhalvåret. Bläckfiskar behöver dock 15C max. Bäst och finaste arterna hittar du längs norska kusten tänk dock på att salthalten skall då höjas till 35 promille (precis som revkar) för rena västkust arter räker 15-20 promille (bäst är limfjorden) och östersjöarter 5-10 promille. (bäst i sundet).
Ingvar Hellmalm Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 ljuset i havet på västkusten är likartat det som är i östersjön, dvs grönt. byt ut det blå röret mot ett grönt så har man lyckets med en illusion i alla fall.Gör inte detta! De svävande alger och cyannobakterier (ärtsoppan i östersjön) som gör vattnet grön vill vi inte ha i kallt saltvatten. Använd dagljuslysrör (7200-7700K) eller om mycket stort MH 6500 K typ Osram superstar.
stigigemla Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Jag hade 4 st 40w lysrör över mitt 420 liters kar. Metridiumanemoner var svåra. De behövde kallare än vad jag hade för att utvecklas bra. Under 17 grader gick de bra men då fick jg kondens på rutan. Det var djur från medelhavet som gick bäst. I dag är det förbjudet att ta med sig men på nätet har jag sett några butiker i Österrike och södra Tyskland som säljer. Jag förutsätter att de är legalt plockade så att man kan ta med utan problem.
Ingvar Hellmalm Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Jag hade 4 st 40w lysrör över mitt 420 liters kar. Metridiumanemoner var svåra. De behövde kallare än vad jag hade för att utvecklas bra. Under 17 grader gick de bra men då fick jg kondens på rutan. Det var djur från medelhavet som gick bäst. I dag är det förbjudet att ta med sig men på nätet har jag sett några butiker i Österrike och södra Tyskland som säljer. Jag förutsätter att de är legalt plockade så att man kan ta med utan problem.Du har helt rätt men jag valde denna för att det är en av de svårare. skall helst ha mella 4-8 C. Jag tycker att om man skall hålla ett inhemskt biotåpakvarium (som jag tror frågan gällde) så skall man inte välja arter från medelhavet. Dessa skall dessutom ha mycket saltare 38-42 promille och 25C på sommaren och 8-15 på vintern.
stigigemla Postat 5 februari 2006 Postat 5 februari 2006 Metridium har jag sett på tre - fyra meters djup vid broar där strömmen koncentreras. Därför trodde jag att de skulle klara högre temperatur. Men inte hemma hos mig. Jag hade problem att hålla tillräckligt låg temperatur och det är grunden till att jag tog upp medelhavsdjuren.
wrang Postat 6 februari 2006 Författare Postat 6 februari 2006 Tackar för infon mer tack.Ja jag sa det oxså att ta vatten till karet bör vara på minst 20meters djup för att just förhindra att skit kommer medVet ej exakt vad han är ute efter men ett snyggt akvarium på resturangen var det sagt.Mycket cirkulation eller bara bra genomströmning
Lejonkungen Postat 6 februari 2006 Postat 6 februari 2006 Avfukta lokalen/rummet så kan man hålla lägre temperatur.
Rekommenderade inlägg