Gå till innehåll

Mer blåljus?


Capote

Rekommenderade inlägg

Svärd din tabell för hur långt ned ljuset når gäller väl solljus? Rött går absolut inte så djupt då dess photoner har alldeles för liten energi. De flesta koraller som vi har i karen kommer från 2-20m djup. Därför håller jag helt med Borman. MH lamporna skall vara blåa (når ned till botten) T5 rör är helt utmärkta att kompletera ljuset med för arter som lever närmare ytan samt att våra ögon skall tycka det är snyggt. Jag är själv ingen 20K fanatiker som du kanse tror utan använder en mix. 22K, 20K 14K och 12K men som Borman säger så går 75% av effekten i det blå och 25% i dagsljus. Tag ett foto när du dyker nästa gång (utan blixt) så märker du att redan på 3m djup är allt blått och på 10m så kan du överhuvud taget inte se rött som blir svart och utmärkt kamoflagefärg för både fisk och andra kryp. Jag skulle därimot kunna tänka mig att ett tillskott under kanse 3 tim mitt på dagen av låt säga 10 K skulle vara en fördel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En kamera tar med litet överdriven kontrast både i färg och ljus. Jag ser rött på fem meters djup vid fridykning utan problem men den röda färgen är mörk. När det gäller akvarieljuset skulle jag då inte vilja ha de färger jag sett på femton - tjugo meters djup. Det snyggaste jag har sett enligt min smak är med fyra T5 rör, tre Aquablue och ett Actinic+. Den färgen har jag hittills inte sett med MH eller MH + lysrör.

En del av anledningen kan vara att T5 har ett bredare spektrum i det blå området medan MH har ett mer trådformat.

Sedan är ju smaken naturligtvis olika...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det tror jag du har helt rätt i, men absorbtionspectrat för zooanceller ligger innom en snäv marginal och inte i hela det blå. Övriga s.k. breda spektrat är till stor del förlorad energi. När du dyker till 5 m och ser rött trots att det är svagt så beror det på att vår hjärna automatiskt kompenserar enl. ett visst mönster. Denna automatiska kompensation är mycket rolig och kan användes till s.k. synvillor. Om du skickar mig ditt privata mail så kan jag skicka dig en mycket rolig powerpoint fil som är mycket instruktiv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vänta lite...

Många av de olika typer av clorophyll som finns i zooxen (minst 8 olika) har absorptionsspectra som går från det blåa ända upp till det röda. Det ger att vi måste ha ljus med alla våglängder för att tillgodose detta, om vi vill att zooxen/korallerna ska må så bra som möjligt.

Observera att detta inte har något med färgen på korallen att göra. Färgen på korallen styrs av de pigment som korallen har för att skydda sig mot för mycket strålning. De olika pigment som finns i korallerna triggas av olika våglänger och ljusmängd. Många acroporor mm som lever nära ytan bildar mycket fina färger med 6500-10000k och mycket ljus. Många andra koraller blir finare med 20000k ljus typ euphyllia osv. Olika arter har anpassat sig till olika förhållanden och det måste vi ta hänsyn till i akvariet om vi vill blanda de olika typerna i karet.

Det är en sak att trigga pigment och en annan sak att ha ett snyggt "tittljus", det kommer troligtvis att kräva olika belysningskällor typ pwin, mig själv med flera.

Som sagt, detta är mycket komplext och bör mötas med stor respekt.

Tomas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det stämmer helt med mina åsikter. Jag har tidigare skrivit om att ljus framför allt i UV- området kan medföra "solbränna" Som dels skyddar koraller från skadlig strålning och dels ger klara färger framför allt i rött till rosa området. Men som sagt man vill både ha ljus som skapar snygga färger och ljus som kan återge dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag funderade lite med det där med uvljus om man vill specialisera sig på Acropora och närbesläktade arter. Det bästa ljuset skulle ju vara solen och solen har ju ett spectra som vida överstiger de artificiella belysningskällor som vi har idag och solen har ger ju också ultraviolett strålning, Det måste väl vara bra att lägga till ett blacklight rör och ha belysning som täcker så mycket av spektrat som möjlig och acroporor borde också bilda skyddspigment om man tillför uva och uvb man måste välja koraller som tål uv-ljus så mjukkoraller kolonianemoner mm är uteslutet. I naturen torrläggs ju stora delar av revet vid ebb och korallerna skyddar sig då med ett slem och hade man ett lika stor kar under som en pump pumpar ner vattnet i så att korallerna även i akvariet torrläggs ett par timmar vore ju häftigt eller? Njae jag låter bara tankarna flöda fritt men det är kul att sitta och spåna lite. Mina ögon tycker bättre om 20000K än 10000k som jag upplever som för gult men för många koraller trivs bättre med ljus som har större spridning i spektrat. Den som tvivlar ska bara åka hem till Ländström och kolla. Många använder ett blått rör som stödbelysning men jag har gått över till ett 6500k rör och min rosa acropora färga bättre nu. Jag ska nu testa BLV 14000k och se om det blir skillnad i tillväxt och färg än med mina coralvue 14000k. Då kanske ni tänker varför BLV 14000k eller coralvue 14000K det låter ju samma ju men det är det inte alls då BLV har en större spektrafördelning än coralvue men tummar ändå inte på det blåa. Thore kj har bytt till BLV 14000k och efter bytet så har tillväxten exploderat det växer så det knakar ett par 3 cm i månaden minst och ljuset är verkligen vitt och fint och med ett eller 2 blåa rör så blir det ännu finare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...