Jump to content

151-720 liter 300 L Optiwhite utan sump med DSB (omstart)


Vetekli

Recommended Posts

För snart två år sedan skaffade jag mig mitt första saltkar. Målet var ett någorlunda enkelt och underhållsfritt kar med DSB och makroalger som främsta näringsexport. Det gick ganska bra, hade lite problem med cyano en gång och även vitaprick, men inget katastrofalt. I våras kände jag dock att det var många saker som jag hade velat göra annorlunda, var inte nöjd med scapen, vissa fiskar och hade fått otroligt många vermetid snails. Sålde vissa fiskar, kastade ut all sten och ersatte med annan som hade varit igång i ett annat kar ett antal månader. Tyvärr åkte jag på ett sjukdomsutbrott kort därefter vilket resulterade i att dom få fiskar jag hade kvar inte klarade sig och jag hade karet tomt på fisk i 10 veckor.

 

En ganska kass bild på karet innan omstarten.

 

IMG_4266.jpeg.8165afdf683545a5fc918dd199ac4b90.jpeg

 

Under tiden som jag väntade på att parasiten skulle dö ut så införskaffade jag en anemon och även några koraller. Matade karet då och då för att hålla igång lite bakterier och småkryp i sanden, märkte att mängden amphipods/gammarus och borstmask ökade markant under tiden. Det kryllade av dom skulle man kunna säga.. För tio dagar sedan tog jag mig till Nättraby för att införskaffa lite fisk, det blev ett par clowner, en midas blenny och en gramma loreto.

 

Lite bilder.

 

IMG_7313.jpeg.94046283ec8bcd92ace450a11aa1c254.jpeg

 

Heteractis crispa, har haft denna i över 3 månader nu. Clownerna visar inget intresse ännu i alla fall.

IMG_7326.jpeg.eb3afcf2867cbd10b15facb87160bc5a.jpeg

 

 

Stylo milka, en liten bit montipora setosa, en gorgonian, en sinularia och en lobophytum som var min första korall någonsin.

IMG_7320.jpeg.903a7c1f3a2cb900750521b32ecfd5c7.jpeg

 

Lobophyllia, Trachphyllia, Acan, Blasto och leptastrea.

IMG_7317.jpeg.2583238956e05320dadf7b7f58fc4cac.jpeg

 

 

Har en Lubbocks fairy wrasse på ingång, kommer få gå i karantän i två veckor innan jag släpper i den. Är inte jättenöjd med hur det ser ut nu ärligt talat, blir lite väl platt och tråkigt. Men kommer fylla ut med lite mer sten och koraller. Annars har jag lite funderingar på att byta belysning, kör för tillfället 4 T5 rör från ATI på dagen och 1 orphek or2 blue plus på morgon och kväll. Saknar dock lite skimmer och möjligheten att dimra. Mina T5-armaturer täcker hela karet som dessutom är grunt vilket gör det svårt att få till olika ljusstyrka på olika ställen.

 

 

 

 

Edited by Vetekli
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan , kaptenen skrev:

Kul med fler DSB kar som dyker upp här på guiden.

 

Hur tycker du det har funkat att köra med DSB? Vad håller sig näringsvärdena på?

 

Jag tror att det har fungerat men ska vara ärlig och säga att jag inte har haft koll på näringsvärdena. Har dock skickat in till Triton ICP två gånger och där visas Phosphorus samt Phosphate. Första gången jag skickade in var karet bara en månad gammalt och då var det något förhöjt, 

image.png.03f93a166d58d588e94f5d5246085fa2.png

 

 

4 månader senare hade det gått ner utan att jag gjort något speciellt egentligen.

image.png.85cb59f912f336942e9f7c6170e1fa8d.png

 

Jag gjorde väldigt sällan vattenbyten, blev väldigt oregelbundet med många månader mellan tillfällena. När jag väl bytte blev det kanske 20% bytt. Hade även lite makroalger så det kan ha hjälpt en del.

 

Men jag tänker att denna gång ska jag testa näringsvärden mer. Har än så länge införskaffat nitrat-test och än så länge har det alltid visat noll nitrat hela tiden, även ett test jag tog precis nu. Får se hur det utvecklar sig.

Edited by Vetekli
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har varit lite orolig för min anemon då den börjat bete sig annorlunda. Den började regelbundet att krympa ihop på eftermiddagarna. En gång såg jag det hända och det gick fort, från fullt utslagen till ihopkrympen på 10 sekunder. Några timmar senare är den mer som vanligt igen. Trodde kanske jag fått någon tillfällig obalans efter att jag haft i firskarna så jag gjorde ett mindre vattenbyte men den gör likadant fortfarande. Den ser dock ut att må bra övrig tid (som på bilden i första inlägget) så jag är inte lika orolig längre.

Edited by Vetekli
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ny firre idag, en C Lubbocki wrasse/gylta. Chansade lite då jag bad Atlantis Zoo i nättraby ta hem en åt mig, dom kan ha väldigt olika färg beroende på vart dom plockas har jag läst. Verkar ha fått en från indonesien som är dom finare tycker jag.

 

IMG_7347.jpeg.8b70077e2296f0ee16947a30fcd38f26.jpeg

 

Har även bestämt mig för att sälja anemonen. Planen från början var att bara ha clowner i karet (typ polymnus eller skunk som kan gå i grupp), men ångrade mig då det känns roligare att ha lite olika fiskar. Har varit lite nojig att någon firre ska råka simma in i anemonen och bli mat. Crispa blir ju dessutom rätt gigantiska så det lär bli ett större problem längre fram med lite simyta för övriga fiskar. Lubbockin dök också rakt ner i anemonen idag för att få tag i en bit mysis, han verkar då inte rädd för den. Som tur var gick det bra. Alternativet hade varit ett separat anemonkar men har verkligen inte tid för det nu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2021-11-23 at 22:32, Vetekli skrev:

 

 

Men jag tänker att denna gång ska jag testa näringsvärden mer. Har än så länge införskaffat nitrat-test och än så länge har det alltid visat noll nitrat hela tiden, även ett test jag tog precis nu. Får se hur det utvecklar sig.

 

Ser ju ut som att det ger effekt med andra ord. Håll koll på nitraten bara det kan ju bli fråga om stöddosering ifall det inte kommer upp över noll med tiden :) 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-11-25 at 23:53, kaptenen skrev:

 

Ser ju ut som att det ger effekt med andra ord. Håll koll på nitraten bara det kan ju bli fråga om stöddosering ifall det inte kommer upp över noll med tiden :) 

Testade precis igen, visar fortfarande noll. Man börjar ju nästan fundera över om man gör något fel med testet. Ser verkligen ingen färg alls efter att ha följt instruktionerna, kör Saliferts nitrat-test.

 

Igår åkte anemonen till ett nytt hem. Var lite tråkigt men samtidigt tror jag det var rätt, över tid hade den ändå tagit över karet. Den såg verkligen ut att trivas dom sista dagarna, kanske för att näringsvärdena gick upp efter att jag stoppat i fisk?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...