Jump to content

Kim Rosenqvist

Medlem
 • Posts

  1,373
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  52

Everything posted by Kim Rosenqvist

 1. Här är däremot en artikel som förklarar varför det är viktigt att kalibrera separat för mätningar under och över pH 7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3933894/
 2. Intressant! Har hört helt andra förklaringar tidigare men med denna fakta-hänvisning så inser man att jorden kanske trots allt är rund!
 3. Finns kvar, sänker priset till 3500 kr
 4. Jag tror att Apex generellt sätt har en bättre träffsäkerhet på all ph över 7. Apex ph probe kalibrerar man ju med referensvätska på 7 och 10 ph, medans alkan kalibreras med 4 och 7 ph. Alkan är därmed träffsäkrast på ph mellan 4 och 7 och Apex mellan 7 och 10. Att alkatronic kör lägre nivåer är väl för att kunna mäta av negativa förändringar i ph när referensvätskan (utspädd syra?) pumpas i kontinuerligt. Vet att det går att testa om Alkans ph-probe har ballat ur. Man ska då följa displayen när ett test körs, varje gång pump C "doser-pumpar" i reagens så ska värdet på displayen sjunka med ett visst värde (eller inom ett spann). Om det sjunker utanför detta spann så kan det vara ett tecken på att proben behöver bytas. Minns dock inte dessa värden, men borde lätt att få tag på via Focustronic support alternativt owners group på FB.
 5. Inga problem! Hemligheten är nog som sagt att jag inte var där varje dag och tog hand om det
 6. Använd i 4 månader. Säljs utan rulle. Alla delar finns med. Pris 1400 kr. Finns att hämta i huvudsta centrum, Solna. Kan skickas på mottagares risk och bekostnad.
 7. Köptes ny för 1,5 år sedan. Har gått som en klocka sedan dess, stabil, tillförlitlig och exakt. Kan köras som standalone eller kopplas ihop med/styras av alkatronic/mastertronic. Pris 4000 kr Finns att hämta i huvudsta centrum, Solna. Kan skickas på mottagares risk och bekostnad.
 8. Då jag har haft sumpen i ett rum bakom akvariet har rören för avrinning modifierats något, oklart om dessa går att använda om man vill ställa in en sump i bänken. Akvariet och bänken är i övrigt i fint skick, ett par mindre repor som inte är uppenbara. Men, behöver alltså kompletteras med en sump alternativt även med rör (dvs undertill i skåpet). Något för den som vill göra lite DIY 1500 kr. Finns att hämta i huvudsta centrum, Solna. Först till kvarn gäller, kommer inte hålla det i veckor, då åker det till tippen
 9. Vca dual return, passar alla red sea reefer akvarium
 10. Citronsyra har jag sett massvis av personer hälla i sina kar när dom ska rengöra, så jag tänker att det skall vara lugnt. Men då kommer det väl inte upp till dom nivåer som tex saltsyra skulle göra. Men dumpar jag i en dl saltsyra på toppen av min citronsyra så borde det väl ändå inte vara inom några farliga nivåer, i 400 liter vatten.
 11. Kanske dum fråga men det kommer inte vara någon risk med silikonfogarna om man använder saltsyra?
 12. Tack för tipset! Låter dock som lite för mkt jobb för min smak samt att jag då inte får med utrustning som pumpar och skummare på köpet. Men om jag tolkar dig rätt så är det ingen större fara att slänga i en liten extra skvätt bara för att spetsa blandningen lite till? Men att först blanda ut den innan jag häller i det? Dumpar det isf rakt ner i displayen så det får spädas ut ytterligare och snabbt.
 13. Då det tyvärr blev problem med upphämtning för en bokad fisk så finns nu möjlighet att köpa en (snäll!) sixliner. Det är den tredje jag haft och har hittills inte visat några aggressioner mot varken nya eller gamla grannar. Finns i huvudsta centrum, Solna. 100 kr
 14. Även de två längsgående aluminiumprofilerna (som hydrorna sitter i) kan slängas med för en hundring.
 15. Kollar bara om det finns ett intresse för en hemmabyggd belysningsarmatur, byggd i trä och vitmålad, hänger i 4 vajrar. Om inget intresse finns åker den till tippen, men kul om den kan komma till användning för någon annan Kan slänga med de två t5-armaturer som syns i bild plus drivare (samt 5 olika t5-lysrör 39w - coralplus, blue plus, actinic) för en hundring.
 16. Nu när nedläggningen börjar lida mot sitt slut så inser jag att jag inte hade sådär jättemkt citronsyra kvar... Min tanke var ju att jag skulle fylla upp sump och akvarium med vatten, dumpa i en jävla massa citronsyra och sen låta skiten cirkulera i 24 timmar, för att sen lättare kunna städa det. Jag har däremot saltsyra hemma... Kan man komplettera med detta eller riskerar jag att förstöra någonting? Jag har ca 1 liter citronsyra, 400 liter i systemet.
 17. Jag har ju en moddad deltec 600i, som går att o-modda, så att säga
 18. Grenkontakt med separata strömbrytare, finns 2 st. 100 kr st.
 19. En sten halvt täckt med encrusting/flakväxande montipora Green polyps table. 100 kr Hämtas i huvudsta centrum senast imorgon annars dör den vid tömning av karet.
 20. Har en sten med montipora blue polyps table och montipora pixie dust, två encrusting/flakväxande montiporor på en och samma sten. 100 kr hämtas senast imorgon tisdag i huvudsta centrum, annars dör korallerna vid tömning.
 21. Fick loss en fin bit montipora setosa. 100 kr hämtas i huvudsta centrum senast imorgon. Annars dör den vid tömning av akvariet.
 22. Då är nedläggningen nära! Känns lite vemodigt, såklart, men ser samtidigt ändå fram emot att bli lite friare. Själva intresset i sig har ju inte svalnat så sett, men familjen och andra åtaganden i livet som är svåra att prioritera ner har gjort att det helt enkelt inte blir tillräckligt mkt tid över för att ta hand om och än mindre njuta av saltvattensakvariumet. Ett alternativ hade ju varit att sänka ribban lite, enklare LPS och allt det där, men för min del så är det hardcore 110% eller inte alls som gäller, vilket gäller alla mina åtaganden (på gott och ont haha). Jag är dock säker på att jag kommer tillbaka, förr eller senare, när förutsättningarna är annorlunda. En kan ju bara fantisera om vad som kommer finnas då... Foderautmat för frysfoder (iofs inte långt borta), sladdlösa skummare, ph-höjande doppvärmare, icp-maskiner i fickformat... och gula kirurger för 500 spänn? En som jag ökat i popularitet hos är ju frun min, som visserligen har respekterat (i det stora hela iaf) min hobby men ändå aldrig varit särskilt förtjust i saltvattenstänk på parketten, utforskande eremitsniglar på vardagsrumsmattan eller att lägenheten har blivit ett allmänt smurf-land. Men, det har ju varit en del folk förbi här hemma de senaste dagarna, för att adoptera (well... i utbyte mot pengar) mina älskade koraller. Frun påpekade att hon faktiskt var förvånad över hur trevliga och sociala alla dessa främmande människor var (hon föreställde sig nog snarare oss saltisar som nerd-nation...). Jag kan ju inget annat att instämma, en stor del av glädjen i hobbyn är utbytet med andra akvarister, inte minst här inne på SVG! Det kommer jag sakna att vara en "utövande" del av. Försökte förklara för frun att det är därför som jag suttit och chattat med mina akvarievänner vareviga kväll, istället för att prata med henne. Mindre populär igen... Det var kul så länge det varade. Jag kommer däremot vara kvar på guiden ett tag till, inte minst för att fullfölja mina åtaganden i styrelsen här på SVG. Men jag kommer säkert få en craving till och från och då till exempel gå in och svara på hur man kan få upp ph några tiondelar! Lite kul ändå... var tvungen att riva revet idag för att få loss ett par koraller som satt svåråtkomlig. Flyttade runt stenar och la ner dom där de fick plats. När jag sen beskådade rivningsplatsen så insåg jag helt plötsligt att jag vart 10 ggr mer nöjd med nuvarande scape (dock något svårfångat på foto tack vare kvarlevor från koraller här och var haha). Det är sådana där saker jag endast kommer lyckas med när jag inte försöker lyckas, helt enkelt! Nästa gång vi hörs i en byggtråd så är det i en sprillans ny sådan Tills dess, tack för alla som följt med på resan i denna tråd!
 23. Från och med tisdag finns det möjlighet att hämta levande sten, inkörd i mer än 2 år. En del har montipora (setosa, pixie dust, green polyps table, green polyps table, red plating) på sig. Pest eller bonus beror väl på mottagare 40 kr per kg Hämtas i huvudsta centrum.
 24. Touché! Då får du några påsar till vid upphämtningen. Jag bjuder till och med på dom för det senaste missödet,
×
×
 • Create New...