Jump to content

Jojo

Stödjande medlem
 • Posts

  512
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Everything posted by Jojo

 1. En av mina första koraller, Acropora echinata.
 2. Ja och framförallt diskuteras ration no3 po4 och om det alltid är balans vid en viss ratio, vilket det verkligen råder delade meningar om. Ganska underhållande diskussioner.
 3. Angående hur störande nitrit kan vara för korrekt testning av nitrat, så läste jag en intressant tråd på reef2reef om detta. Enligt kemigurun Randy Holmes-Farley så ska ”störningen” av nitrit vid mätning av nitrat vara mindre med Hanna checker jämfört med andra tester. Positiv läsning, (om det stämmer), för min del som har högt nitrat med Hanna, och inget nitrit test hemma. 🫣 Hellre nitrat än nitrit, så att säga… https://www.reef2reef.com/threads/p-n-ratios-balancing-the-equation.909639/
 4. Där sa du ngt. Har dock inget nitrit test hemma. Börjar se en minskning av näringsvärdena och även ökad förbrukning av KH. Ökar belysningen gradvis. Upptäckte rtn på en echinata ikväll. Tog ett par bilder med nyinförskaffad lins.
 5. Jag är också sugen på att ge mig in i phyto-plankton-odlar-träsket. Får sätta mig in det så fort tid finnes.
 6. Känns som jag hellre försöker öka exporten mer då. Tycker all rowaphos och ökningen av väs borde göra ngn nytta. Finns det någon risk med att dosera mycket väs? Ökar successivt belysningen nu så korallerna förbrukar mer. Som du säger är det ju inte så konstigt att värdena ökat iom mindre belysning och därmed förbrukning.
 7. Får städa sumpen i helgen. Sköljer inte fryskuberna innan matning. Tinar dom lite i akvarievatten, sen slänger i dom. Var på skidsemester förra veckan och hade en kompis som matade, dock bara med två kuber på kvällen. Han kan ha matat med mycket mer pelllets o flingor än mig, men problemet går ju längre tillbaka än en vecka.
 8. Kanske kan minska lite grann men kirurgerna blir lätt griniga o aggressiva när jag matar för lite. Har typ noll alger för dom att beta heller.
 9. Har en hel del detritus i sumpen. Displayen "dammsuger" jag vid vattenbyte. Det tog ca: 5v att få bort fulalgerna. Drog ner belysningen och doserade special blend. Matar med pellets och flingor på morgonen, och två fryskuber mysis på kvällen. Ett noriblad vid varje tillfälle. Har 14 fiskar i olika storlekar. Kollade loggen nu och nitrat har gått upp från 21 till 33 de senaste 6 dagarna!
 10. Köper gärna en fraghylla med magnetfäste och fragpluggar.
 11. Nu har karet varit igång ca: 1,5 år. Fått bukt med algerna i sanden och börjat öka belysningen igen. Har fortfarande konstant ökande värden av NO3 och PO4. Från att ha legat stabilt jättelänge har NO3 gått upp från 9,8 till 33 sedan 6 mars. Detta trots dosökning av väs från 10ml till 20ml under samma tid. Under dessa ca: 7v har också PO4 ökat, från 0,03 till 0,1, trots ökning av rowaphos från ca: 1 dl till 3dl. Hur mkt väs kan jag dosera i mina ca: 500l. Ska jag ens öka doseringen av väs, eller köra nopox? Förut när värdena svängt har jag kunnat reglera med väs, matning, rowaphos och vattenbyten, nu tycks inget hjälpa. Har gjort flera täta vattenbyten på totalt ca: 350l Vissa koraller mår inte jättebra avseende färg och tillväxt. Planerar att införskaffa en algreaktor då refugium inte är lösbart, men exporterar dom tillräckligt? Tar tacksamt emot förslag på hur ni skulle gjort i mitt läge för att få ner värdena!
 12. För stor tyvärr. Får inte plats i sumpen.
 13. Letar algreaktor i storlek som tex mab 180. Med eller utan pump.
 14. Vid köp av alla koraller skickas de i frigolitlåda med heatpack. Frakt 200kr. Två stora flak Echinopora Lamellosa 200kr/st En rejäl Hydnophora frag 200kr Pavona 100kr En rejäl Montipora Forestfire 200kr
 15. Har haft samma problem med nätaggen till aqua medics UVC. Fick byta två gånger, så inne på tredje UVC:t nu. Får se hur länge det håller…inte helt ovanligt tydligen.
 16. Jag har ca 2dl rowa carbon i en nätpåse i sumpens bubbletrap. Byter en gång i månaden. Som kolkälla kör jag ett gammalt recept på vodka, ättika och socker som jag hittat här på guiden.
 17. Har haft några veckor med fulalger mestadels i sanden. Vidtagit en del åtgärder mot detta och det har efter hand blivit något bättre men inte helt borta. Släckt min Giesemann Aurora och kör bara med två Orphek bars. Doserar Special Blend enligt anvisning på flaskan. Rör runt i sanden varje dag, och blåser/suger stenarna ngn gång i veckan. Stäng av doseringen av Acropower. (Algerna kom i samband med start av dosering av ap. Kanske inte relaterat?) Mäter KH, salt, NO3 och PO4 veckovis. Ligger stabilt på salt (1.026)och KH (7.8). NO3 har stigit från 10 till 19 under två veckors tid. (En konsekvens av nedsläckning av auroran?) PO4 har stigit från 0,03 till 0,06 under samma period. Höjt doseringen av VÄS för att hejda NO3 från att stiga mer. ICP med ok värden förutom svinlågt Jod (0.016). Refvärdet ligger på 0,055-0,08. Kan detta vara boven? Har inte märkt ngt negativt på tillväxt eller färg på koraller, tvärtom. Fauna Marin kopplar bara samman jod med hur korallerna trivs. Har inget mätbart Zink, skulle kunna vara en orsak? Fauna Marin skriver att Zink är viktigt speciellt när man tillför bakterier, vilket jag ju gör, men började med först efter att algproblemen kom. Har inget Zink hemma tyvärr. Konsekventa 15% vattenbyten varannan vecka. Annars har jag inte ändrat i några rutiner på länge vad gäller foder, vattentemp, cirkulation, balling, mängd fiskar o koraller osv. Vill helst avvakta med att dosera slime remover mm så länge som möjligt... Har ni några andra förslag på åtgärder jag kan testa? 20673.pdf
 18. Åh fan, segt! Hoppas det landar en snart.
 19. Ser schysst ut! Ska lampfästena med skruvarna ligga i vattnet, eller går dom att vända på så man får skruvarna utåt?
×
×
 • Create New...