Jump to content

Jojo

Stödjande medlem
 • Posts

  253
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Jojo

 1. Fina! En fråga av ren nyfikenhet: hur snabb tillväxt har du haft på pavonan? Som en välmående flakmonti eller långsammare? Har precis skaffat några fraggar pavona nämligen.
 2. Fiskarna bryr sig inte så mycket om ljuset. Jag hade kört utan belysning i några veckor om jag var du. Alt max ngn timma om dan, och borstat bort algerna från stenen med tandborste.
 3. Bra fråga. Svårt det där...hade en palettkirurg som fick självdö efter ett par sjukdagar.
 4. Dag 200 Det mesta känns stabilt. Bra tillväxt och friska, välmående djur. Min nyaste fisk en Marine Betta trasslar lite med maten. Kör massticks till den nu och tror den får i sig något i alla fall. Skulle vara skönt att se den äta ordentligt! Inne på sista slatten trepartsballing och har ATI pro essentials flaskor redo. Får försöka få till en smidig övergång där. Börjat kolla lite styrning och automatik. Apex verkar nice med sin trident och möjligheter till utbyggnad. Ny belysning är också lockande, kanske någon hybrid typ geismann aurora. Korallerna växer på bra och har bra färger, men det kan bli ännu bättre. Matar med af growth boost. Förutom ballingen doserar jag 20ml jod/vecka och 20ml väs/dag. Har för närvarande algerna under kontroll utan att städa/skrubba/suga vilket är nice. Ingen oönskad påväxt i sanden heller. Byter 60l (13%) vatten varannan vecka. Kör aqua medic helix max 55w uv dygnet runt, aktivt kol och rowaphos i påsar i varsin bägare med vadd. Senaste icp från fauna marin såg bra ut. Enda åtgärd blir att dosera mer jod. Saknar mätresultat på KH och salinitet som man får på tex aquaforest icp. Blev långbänk här...tänkte lägga upp lista på levande och matning mm men tar det tillsammans med lite bilder i nästa inlägg. Delar senaste icp. Carpe reefing! Lol
 5. Kör du uppstarten efter någon särskild metod/guide? Doserar du eller har doserat ngt tex bakterier, kolkälla som nopox eller annat? Hur länge har du lamporna på per dygn? Kört med lampor sedan dag 1? Har du levande sten? Mycket frågor men bra att veta om du ska få några bra råd. Det som funkade för mig i uppstarten var: Mycket väletablerad levande sten både i karet och sumpen. Doserade special blend. Ingen eller bara 2h belysning per dygn. Många eremiter, turbosnäckor och ganska tidigt även två sorters sjöborrar. Algätande fisk, blenny-salarias ramosus och gul kirurg. Dyr och svår att få tag på nu men det funkar såklart med andra algätare. Skrubbade bort mycket alger från stenen med tandborste vid vattenbyte. Hade som du en del trådar med bubblor som jag sög upp med slangen. Det tar, som du säkert vet, ett bra tag för akvariet att mogna och etablera sig, så ledsen att slänga fram en klyscha men tålamod visade sig för mig vara allt annat än bara ett slitet uttryck.
 6. Ja det gör det ju, och ballingbehållarna kostar 555kr nya ink slang så jag hoppar dom.
 7. Jag kan köpa ballingbehållarna och Red sea coral colors A/B/C/D 4st lite använda och 4 nya samt foundation A pulver och B pulver hälften kvar, om du kan skicka?
 8. Känns hemskt att döda dom! Hur ska jag då döda dom? Tänkte släppa i dom i karet och låta naturen ha sin gång...överlever dom så gör det inget heller.
 9. Skaffade några Mollys och endlers guppys som jag tänkte prova att mata Bettan med.
 10. Tråden startades för över ett år sedan...
 11. Kom över denna vackra fisk för några dagar sedan. Det blev lite impulsivt så hann inte läsa på om foder. Har inte fått den att äta ännu. Släppt ner räkor som passerat precis framför Bettan men den tar dom inte. Några tips på foder till denna fisk? Svårt att få tag i levande räkor... Obs inte min betta på bilden.
 12. Shit! Det var verkligen sagt och gjort!
 13. Jag ligger på ca: 7,7 med Salifert. Ska buffra upp till över åtta. Allt i karet ser ut att må bra men tillväxten på mina acros kan bli bättre.
 14. Ok vad rekommenderar du för produkt för mätning av PH? Länka gärna till inköpssida.
 15. Testade PH med en billig (53kr!) mätare från amazon. Den visade 7,8. Provade att kalibrera den men ”cal” knappen funkade inte. Skräp helt enkelt! Kollade med Salifert och fick en mellan- till mörkgrön färg, så 8,2-8,3 enligt det testet.
 16. Sådär såg det ut i min tank också när det var ett par tre månader gammalt. Jag tog bort så mycket jag kunde mekaniskt och satt lugnt i båten. Det försvann efter ett tag. Kan ha varit en kombo av algätare i form av turbos, eremiter, borrar, en kirurg och en algblenny, att jag tog bort det mekaniskt samt att karet mognade. Om jag var du skulle jag ha tålamod och låta karet mogna utan stress.
 17. Tar luft utifrån via slang till till skummaren. Ca: 2m slang. Osäker på effekten än så länge. Tycker det är svårt att se med Salifert.
 18. Min ena borre draperade sig med en bit gsp för ett tag sedan. Nu har gsp:n vuxit en del och jag har fått för mig att borren känner sig kränkt lol. Nej men att den tycker det är jobbigt att dra runt på gsp:n. Kan den releasa gsp:n om den skulle vilja tro? Eller ska jag hjälpa den. Eller bara låta den va kanske?
 19. Tycker scapen ser svinbra ut, och cool idé med btn som bottenmaterial! Jag kör btn på bakrutan och har snart täckt hälften med böljande gsp.
 20. Vackert! Hur stort är karet? Funderar på om jag kan ha ngn mer lite större fisk i mitt 525l. Mina största är en gul och en lila kirurg. Resten småfisk.
 21. Bra tillväxt på denna mushroom! Gramman är ca:7cm.
×
×
 • Create New...