Gå till innehåll

flat worms


Rekommenderade inlägg

Tänkte kolla om det är någon som har ett bra tips för att bli av med dessa rackare.

Har hört något om att doppa i sötvatten men vad händer då med koraller som sitter på stenen klarar dessa det?

Har provat medlet som finns och kan inte reckomendera det det slog ut tre stora fina stenkoraller samt tog död på 5 fiskar.

Skall snart flytta och tänkte då passa på att göra detta samtidigt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en hexataenia som rensade mitt tvåhundrafemtioliters fraggkar Aquamax nekade att fota från.

Nu ser jag inte en mask. Det tog tre veckor men det var några kvadratdecimeter helt täckta och mycket mask även i övrigt. Koraller i allmänhet klarar sötvattensbad utan problem men varför chansa. Jag har också ett par + kanske en extra hane i mitt 400 men där har jag inte sett någon plattmask ännu. (Det är samma vattensystem).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Chelidonura Varians

Om jag kommer ihåg rätt är det för att de är just näringsspecialister och svälter ihjäl när maten tar slut. Rätta mig om jag kommer ihåg fel.

Stigigemla

Ok förstår.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

är det typ av något skade djur ? för när jag börja plocka ls ur tunerna så såg jag en h-tes massa sådana djur o tänkte det är nog bra med dom . som nybörjare tar man ju fel eller blir lycklig för man har ej betalt extra för dom .ja prova att ta en med pincett dom ej ju snabbare än luckey luk tro att det stavas så . är dom giftiga också för oss har hört någon säga det . mvh drakfisk

ps den svarte super ätaren som är på bilden om man köper en sådan vad ger man den sen när dom är borta

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skall jag vara ärlig vet jag inte om de är skadedjur eller inte. Har man ett fåtal visar de om man har hög halt av organiska lösta ämnen i vattnet + silikat och då är de en god indikator av vattenvärden. Men har man mängder kan de täcka koraller och till och med kväva dem. I sådana fall är de ju naturligtvis inte bra att ha.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

<stigigemla>Jag har en hexataenia som rensade mitt tvåhundrafemtioliters fraggkar Aquamax nekade att fota från.

<Nockner>Vad menar du med att han nekade att fota ?

<stigigemla>Han tyckte karet var så fult med alla plattmaskar som störde bilderna. Men nu är de uppätna...

Jag hade begränsat med tid på mig och Stig hade flera akvarier. Givetvis valde jag att spendera tiden på att fota Stigs huvudakvarium som var mest fotovänligt och till skillnad från fraggkaret inte var översållat med plattmaskar vid den tidpunkten. Bilder totalt nedlusade av plattmaskar tycker jag personligen ser snuskigt ut.

Senast jag var hos Stig hade jag tyvärr inte tid att fota några akvarier, men det var mycket lockande att fota fraggkaret då det ser extremt mycket fräschare ut nu när allt i karet inte är orangemelerat. Hexataenian gjorde verkligen storrensning på plattmaskarna.

Själv har jag nyligen behandlat ett 75 liters fraggkarantänsakvarium med Flatworm-Exit för att bli av med de plattmaskar som fortplantat sig från exemplar som kom med fraggar från Stig. Jag gjorde total storrengöring i karet innan doseringen. (Plockade ut allt ur karet, gjorde rent filter och bytte det mesta av vattnet och stoppade tillbaka fraggar osv igen för att det skulle vara så få plattmaskar som möjligt innan medicineringen.) Inget hände med plattmaskarna vid normal dosering av Flatworm-Exit, så under ett par dagars tid ökade jag gradvis doseringen till slutligen ca sex gånger den rekommenderade doseringen och körde inte något aktivt kol.

Alla mina stomatellor i karet (ca 30 st), borstmaskar, småsnäckor och amphipoder dog efter något dygn. (Vissa av dessa smådjur dog inte pang bom, men stomatellorna tappade sina skal samt såg totalt drogade ut (borstmaskarna såg också drogade ut). Jag sög ut både de döda och döende smådjuren ur karet. Diverse små svampar och liknande filtrerare ser ut att ha dött. En av två stora snäckor dog och den andra ser inte ut att må så bra heller, får se om den överlever eller inte. Mina Xenia koraller ser helt ihopskrumpna ut. I övrigt verkar det ha gått bra. Alla andra mjukkoraller, skivanemoner, kolonianemoner, stjärnpolyper, rörmaskar osv ser ut att vara OK och min eremit i det karet går omkring och plockar alger som vanligt. (Den har lite mer alger att äta av nu när de flesta andra algätande konkurrenterna strök med.) Har inte sett några plattmaskar på en vecka nu och bytte hälften av vattnet häromdagen. Återstår att se om verkligen alla plattmaskar dött, men jag hoppas på det. Med tanke på hur mycket annat som strök med skulle jag dock inte vilja medicinera med detta medel i ett sällskapsakvarium. För att ta död på plattmaskar på nyinskaffade koraller etc kan det dock vara värt att ha i åtanke, bara man medicinerar dem i en separat behållare innan man stoppar dem tillsammans med något annat.

Hexataenia är visserligen ofta bra på att äta plattmaskar, men de äter även de flesta andra smådjur, vilket kan vara ett problem om man t.ex. som jag tycker om att använda stomatellor som algätare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var ju verkligen dystert att det gick så illa med flatworm exit. Större stomatellor verkar hexataenian inte röra men de är nog riktigt att de tar små för det har jag inte sett på länge. Däremot små snäckor har jag i karen med hexataeina så det verkar gå bra. Huvudmaten är ju det som de andra fiskarna får men de ägnar stor tid att leta igenom den levande stenen efter amphipoder mm. Jag skulle tro att Xenian hämtar sig, min såg ju kass ut när jag hade för högt pH men efter en månad hade ju båda sorterna kommit igen. Går det inte bra vet du var det finns att hämta. (Med plattmaskar?)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen som testat en Chelidonura Varians? Konstigt att den aldrig kommit upp på tal på detta forum förut.

Blue-stripen nudibranch?

Näringsspecialist på flat worms.

Chelidonura_varians_05.jpg

läs mer här

advancedaquarist. The flatworm eating machine

Chelidonura-feeding-from-Ca.jpg

http://www.meerwasser-lexikon.de/de/71/754/Chelidonura/varians.htm

http://www.seaslugforum.net/factsheet.cfm?base=chelvar

Någon som har sett en sådan i handeln? skulle vara intressant att testa.

MVH/ Andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...