Gå till innehåll

Funderingar på saltkar


Nizztos

Rekommenderade inlägg

Jag tycker nu att jag drömt om ett saltkar tillräckligt läng och vill nu förverkliga drömmarna. Åtminstone på en liten skala.

Håller fortfarande på att läsa in mig, men lite har jag funderat.

Just nu känns det som jag har tre alternativ.

1) Ett AM Chromis (ca 140 liter kub). I detta skall det ingå det nödvändigaste. Kan få ett nytt sådant för 6500 eller något liknande.

2) Invänta de nya karen från Red Sea (ca 110L + 20L sump). Dessa Torde väl ligga en bit under 10kkr när de kommer (pris okänt).

3) Ett 240L kar från Hornbach kombinerat med ett 100L (sump) från samma ställe.

Planen är att befolka med lagom (ännu inte utred) mängs LS, 2 clowner och 2 av något annat, Gobys eller liknande. En/två cleaner shrimps samt ett "antal" turbo. På sikt säkert lite mjukkorall, men troligen ingen hård korall.

Problemet med 1 är att det känns som att allt utom rampen behöver bytas ut, och då är det ju ingen större mening med ett paket. Jag är dessutom inte jätte förtjust i kuber. En fördel är att man kan komma igång rätt snart. Är 140 L för litet att starta med?

Problemet med 2 är att det inte finns ännu :) Frågan är om man orkar vänta. Vid genomläsning av specen så verkar det som man, iofs utan marginal, klarar sig på det som ingår. Bänk skanas vilket är ett minus. Återigen en kub. För litet?

Problemet med 3 är att allt saknas och man måste shoppa själv. Avsaknad av bänk är också ett stort problem. Det hade varit mycket enklare om alla delar fanns på plats. Det är inte helt trivialt att som nybörjare försöka lura ut vilka delar man behöver och hur mycket man behöver betala (alltså vilken kvalitet som bör väljas). Känns som att denna variant kan bli hur dyr som heltst.

Finns det bra shoppinglistor på vad man "måste" resp "bör" ha?

Tar gärna emot synpunkter på de tre ovanstående varianterna.

Sedan finns det ju en uppsjö andra undringar :)

- Hur mycket LS behöver man. Finns det någon riktlinje?

- Finns det bäst före datum på LS? Har ju även hört att det finns DS. Kan man få DS att bli LS genom att blanda DS och LS?

- Sand eller inte? Jag vill hemst gärna ha sand, men inte om det genererar allt för mycket problem. Här skulle jag i så fall vilja ha fin sand och inte grus.

- Hur är det med ljus? Kommer att ha karet i ett ljust rum (sol hela dagen), fast inte i direkt solljus. Är det ett problem om man tex vill ha belysning på kvällen? Det blir ju då en väldigt lång dag även om lamporna inte är på så mycket. Har i dag ett sötvattenskar i samma rum och det får betydligt mycket mer ljus på sig utan problem. Där har jag dock ljuset på under "normal" dagtid.

- Måste man ha Osmos eller är det bara om man har kass vatten? Ibland blir ju saker ett måste även om det inte är nödvändigt för alla. Ingen anning om Göteborgsvattnet är kass eller inte, var mest en reflektion.

Det mesta av ovanstående har säkert redan besvarats på forumet, men även om jag läst det flitigt de senaste veckorna, så har jag inte läst allt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Martin, tänkte ge dig mina reflektioner på det jag kan svara på.

Angående vilket kar du ska ha, så ska du självklart inte stressa in i hobbyn, utan vänta tills du verkligen känner att "detta karet är helt rätt för mig" och dessutom finns det ju en köp&sälj avdelning här som du säkert sett, där det säljs begagnade kar. Dels är det folk som lägger av med hobbyn, dels är det folk som uppgraderar och ibland så vill man helt enkelt bara ha ett nytt kar med nya utmaningar. :)

Ang. LS så går det utmärkt att blanda död och levande sten, men det är roligare med levande då man kan få med så mycket intressanta koraller och smådjur på köpet. Nackdelen är ju att man även kan få med tråkiga smådjur och glasrosor tex. Men kör man stenen ett par månader så lär man hitta det som man inte vill ha kvar och kan på olika sätt ta bort det.

Ang. sand så går åsikterna isär om det, precis som det mesta. :) Jag har ett kar med sand och ett utan, båda fungerar bra. Det med har ca 10cm sand, ska ta och skaffa in mer så det blir iaf 3-5cm tjockare.

Ljus är också en fråga som kan vara svår att besvara. Tänk på hur länge solen lyser i naturen. Ofta från 7-8 på morgonen till lika länge på kvällen. Här uppe i norr har vi ju större skillnad på sommar och vinter vilket kommer göra den naturliga belysningen väldigt olika lång. Jag tror inte att man ska tänka så mycket på när solen går upp och ned, utan ställa in akvariets belysning efter eget önskemål. Självklart ska man inte köra det dynget runt, men du förstår säkert hur jag menar. :) Hoppas jag.

Om du behöver Osmos eller ej beror på kvalitén på ditt kranvatten. Eftersom du ändå bör köpa en del tester till ditt kar, så kan du ju gör adet redan nu och testa ditt vatten, sedan kan du ta ställning till om du ska köra med kranvatten eller ej.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Var inne i butik och pratade lite idag (mitt fel att du fick ett samtal om ditt akvarium Wrang).

Fick mig en liten kalldusch får jag säga. Hade börjat räkna lite på kostnader, men insåg att jag inte var i närheten av verkligheten. Från att ha funderat på dryga 100 liter till att ha gått upp till bortåt 300 liter är jag nu nere på att man kanske har råd med 5 liter :)

Problemet är att det är så stor kostnad "up front". Känns inte heller som att det finns några genvägar utan man behöver mycket av det dyra från början. Begagnat är nog nästan enda sättet att få ned kostnaden, men jag har inte rätt sorts tålamod att invänta sådant. Jag har gott om tålamod med att tex vänta med att introducera fisk, men att sitta och vänta på att rätt saker skall bli till salu blir svårt (omöjligt).

Får ta och fundera en vända till för att se om jag antingen måste bita i äpplet det sura (stackars bankkonto), eller om jag kan börja med ett mindre kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har man akvariet o belysningen så blir det inte så dyrt. Jag har ett 180 liters o jag har köpt en skummare, Cirkpump,salt,tester,osmos 160L/dygn (Ny), LS hälften. Pris runt 2500kr Visserligen är det begagnat men det finns massor av folk som säljer som kan frakta/Sända det till dej.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jörgen,

Inte alls omöjligt att jag fortfarande letar om 2 månader. Ser ut som ett attraktivt köp även om jag skulle behöva komma till insikten om att man får ta det man har råd med och inte det man vill ha först. Kan säkert ta 2 månader att komma dit :) Definitivt inom hämtavstånd.

Rickard,

Håller inte riktigt med (av det jag sett). Ett nytt akvarie på 240 liter får man för under tusenlappen, så det är ju inte någon större besparing. T5 eller MH armatur är ju inget man har sedan tidigare. Det verkar dessutom vara en av de absolut dyraste posterna. Fick erbjudande om en lämplig armatur som jag kunde få för 7500. Det var då halva priset mot normalpris. Huja ... Sedan är ju LS en mycket stor kostnad. Törrs man verkligen köpa begagnad? Hört att man inte bör göra det. Har man tur är det en utmärkt investering, men har man otur så var det pengar i sjön. Ny sten till ett 250 kar ligger ju på 5-7kkr (nu blev jag iofs lite förvirrad, när jag räknade tidigare blev det mycket dyrare). Bra att jag fick räknat en gång till :)

Till saken hör ju också vad man vill ha kontra vad man borde ha.

Vill ha:

Ett kar på ca 300-360 L med mått som inte stämmer med normalakvarier 100-120x60x50(bxdxh).

Sump (egentligen enbart för att dölja skummare etc).

En bänk stor nog att rymma sumpen med skummare.

Borde ha (för att spara pengar):

Ett normalt kar (högre än det är djupt). Typ 200-250 liter.

Ingen sump då det medför en hel del extrakostnader.

Vanlig akvariemöbel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gäller o hitta fin begagnad sten för 60-70 kr/kg finns även ny sten för 100-120 kr/kg. sen kör jag med T8 rör då jag inte har stenkoraller eller större anemon. Funkar fint för mej. Gäller o ha ögonen öppna överallt där det säljs begagnade saker till saltvattenskar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gäller o hitta fin begagnad sten för 60-70 kr/kg finns även ny sten för 100-120 kr/kg. sen kör jag med T8 rör då jag inte har stenkoraller eller större anemon. Funkar fint för mej. Gäller o ha ögonen öppna överallt där det säljs begagnade saker till saltvattenskar.

T8 har jag inte ens reflekterat över att man skulle kunna använda. Har iofs ingen armatur över, men det är ju betydligt billigare med T8 än T5 armaturer. Skulle ju kunna sänka den initiala kostnaden en hel del. Sedan får man ju uppdatera när/om man skaffar korall. Blev iofs rekommenderad att man skulle ha korall från början, men vet ej hur nära sanningen det var.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har mjukkoraller nu, visserligen bara fraggar men den ser ut att trivas då de alltid är utslagna o växer så smått. men det är ju bättre med mer ljus, men har man inte mer pengar så funkar det bra för de lätta mjukisarna. Ska dock snart lägga på 1-2 t8 rör till så det blir lite mer ljus så kanske de växer ännu snabbare. jag fisk med fraggar på stenen annars skulle inte jag ha haft i början av uppstarten, men det klarade sig, mitt kar har varit igång nu i 2 månader snart 3, så det verkar vara dax för nytt liv snart :)

Lycka till!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...