Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Har läst här på forumet i snart två år och vet att svaren på mina frågor alltid går att hitta här.(Förr eller senare)Men nu har jag något jag går bet på och hoppas att någon kan hjälpa mig för jag har frågat saltisarna häromkring och letat mig fördärvad på nätet.

För två månader sen köpte jag Saliferts jodtest och resultatet blev det gulaste på skalan för jodid men helt ofärgat på jodat(som skulle bli blått).

Vad jag har förstått så ligger jodat ganska stabilt i tanken medan jodid är flyktigt och kan försvinna väldigt fort.Eftersom jag aldrig tillsatt jod så borde ju Jodid(gult) vara noll(ofärgat) och jodat ljusblått.

Jag vet att dom flesta här använder saliferts tester och vet vad som är felet.

Fick iaf en flaska coralife Iodine och hällde i enligt rekomendationer(15 ml till 300 liter.Jag har ett 375 liters kar.)Dagen efter hade en mussla och en snigel dött.En rödbenad eremit hade tappat färgen (blev aprikos) och rörmasken släppte sin krona.

Det enda jag kan komma på är att jodet är för gammalt.Det finns inget "bäst före" datum och har inte kunnat hitta någon som vet något om hållbarheten.

Jag slängde i aktivt kol direkt för att suga ut det igen.

Så frågan är väl i stort sett :Har jag maxat med jod eller inget alls?

Karin

Postat

Verkar lite lustigt om en sådan dos med jod skulle ge en sådan reaktion.

( om inte der är nåt knas med innehållet.)

Gör du inga vattenbyten så du får in jod den vägen?

kolla datum på testet också (står på en "prislapp" på asken).

Postat

Hej Greger

Jag tycker också att det verkar helt orimligt att det lilla skulle ha någon betydelse även om det skulle vara för gammalt men jag undrar om det bildas något giftigt av det då.

Testet håller i 2 år till och givetvis byter jag vatten regelbundet men jag tror inte att jodet i saltet räcker.

Vet du något om avläsningen av testet?

Karin

Postat

Tar kol bort Jod? Annars är väl jod väldigt flyktigt och skall väl av denna anledning helst doseras dagligen så det löser sig nog självt med din överdosering. Tyvärr har jag inte själv något Jodtest, men vid tveksamheter kan man alltid posta på Saliferts avdelning på Reefcentral så kommer någon därifrån med svar.

Postat

Hej Gustav

Jag har inte överdoserat, jag undrade om det kan bildas något gift när jod blir för gammalt.Isf tar väl kolet bort giftet.Det var därför jag körde i kol.

Tack för tipset om Reefcentral men att prata engelska är en sak men att skriva är en helt annan.Hoppades att var någon här som visste varför jag hade jodid men inget jodat.Mao har jag brist eller inte?

Och förresten,iodine som jag fyllde på,höjer det "det gula eller det blåa" på färgkartan.(iodite eller iodate)

Karin

Postat

kol är bra i det här läget, vare sig det skulle handla om överdos eller förgiftning.

Skulle tippa på att innehållet är natrium, kalium,jodit och jodat samt flourer.

iodine brukar innehålla både jodit och jodat och borde således höja både blått och gult.

men om det blir någon reaktion av blandningen med ålder borde någon av kemi-navelskådarna Lasse eller Stig kunna svara på :-.

Mät på nyblandat salt för att kolla om testet verkar funka!

vad är det för salt du har förresten?

Postat

Tropic marine pro-reef.Jag byter vatten regelbundet och har låg belastning i karet.

Naivt av mig att tro att det inte kan vara fel på testet.Ska kolla det direkt i mon bitti.

När jag nu har tagit bort allt jod( om jag nu hade något?!),Kan inte korallerna brännas då.Det fungerar väl som något slags solskyddsmedel.

Karin

Postat

Har korallerna anpassat sig efter ljuset i karet borde det inte hända så mycket om joden försvinner tillfälligt.

Jod är giftigt i sig men behövs i små doser. Jodid (Iodite) kan omvandlas i karet till Jodat (Iodate) men det troligaste är tvärtom.

Det troligaste är att totala mängden jod blev för hög i karet och att någon organism dött och förgiftat vattnet. Eller kanske bara att någon stressad korall eller annat djur släppt en del av de gifter de har lagrade som skydd mot rovdjur. Och i så fall är kolfiltrering perfekt.

Postat

God morgon Stig Som du skriver så verkar det som om allt mitt jodat har omvandlats till jodid.Frågan är ju forfarande om jag har fullt eller slut på jod i karet.Ska jag fylla på jodine eller inte?

Fick svar från US i morse.Jod håller sig färskt i ca ett år,och jag tror att den här flaskan är minst ett par år gammmal.Det som förvånar mig är att jag har 5 olika sorters räkor som inte påverkats.Dom borde ha strukit med dom med.Fick aldrig något svar av dom om jod blir giftigt när det blivit för gammalt men uppenbarligen verkar det så.

Nej Lasse,jag har inte ozon

Karin

Postat

Hej Stig

Jodid-testet visade på 0,2 ppm.Det gick inte att mäta högre.

Jag blandade nytt saltvatten och kollade,med samma resultat, så det verkar vara någon av flaskorna i testet som det är fel på.

Jag ska knalla över till Ländström på söndag och kolla med hans vatten också men jag tror att jag får köpa nytt test och framförallt en ny flaska jod.

Karin

  • 1 månad senare...
Postat

Jag tänkte dra igång denna tråd igen.

Mätte för första gången jod i mitt akvarium i går. Använde precis som Karin Salifert, testet är helt nytt och går ut 06-2008.

io.jpg

Om man läser i instruktionerna så står det som Karin tog upp tidigare:

In general iodate is far more stable in an aquarium then iodide and the last mentioned can get depleted very fast. This is probably due to some chemical reactions taking place in an aquarium.

Jag får liknande värden som Karin fick 0,06 på Iodide och inget utslag på Iodate.

(jag använder inte ozon)

Det som är lite skumt är att jag inte tillsatt jod över huvud taget det senaste halvåret. Om Iodide nu omvandlas till Iodate så fort i våra kar som det påstås i instruktionerna hur kommer det sig då att jag får noll på Iodate?

Natural concentration for Iodide is 0,02-0,03 and for Iodate 0,03-0,04. In aquariums a concentration of 0,03-0,06 ppm of both is fine.

Ska jag fylla på med Jod eller inte?

Någon annan som använt Saliferts Jod test och fått utslag på Iodate?

Här är manualen för den intresserade.

http://www.simontorp.se/pdf/sf%20Iodine%20profi%20test.pdf

(Testet gav inget utslag på Iodate i Salars akvarium heller.)

Postat

Jag har hela tiden trott att jod är ett krav om man kör med mjukkoraller men efter att ha läst dessa två artiklar så börjar jag bli lite tveksam.

Surely, you say, there must be studies showing that Xenia and other soft corals need iodine from the water column? Well, I could find none. There may be studies that I could not find, and regardless of whether there are studies, iodine in the water column may or may not have a significant impact on these organisms. Nevertheless, there is no published basis (that I could find) for many of the claims about iodine.

CHEMISTRY AND THE AQUARIUM by RANDY HOLMES-FARLEY

http://www.advancedaquarist.com/issues/mar2003/chem.htm

http://www.advancedaquarist.com/issues/april2003/chem.htm

I would strongly advise people to not try to maintain 0.06 ppm iodine using supplementation and a test kit.

Why you ask? Isn’t that what we do for most other chemicals of interest? Well, if we could easily and accurately determine the concentrations of the different forms of iodine in aquaria, then I would recommend doing just that. However, if you combine the complexities of having multiple iodine species present with the uncertainty of having hobbyists use very complex test kits that may readily yield incorrect or difficult to interpret results, the stage is set for people driving their total iodine to levels far from what they actually intended. I do not know what levels of iodide or iodate become apparently problematic to real aquaria, but the risk of overdosing in this fashion is not insignificant. Both of the ICP studies reported above found some tanks with substantially elevated total iodine levels. I have no way of knowing how those levels got there, but overdosing of a supplement is one likely way.

Han skriver även detta om Saliferts test.

It will not detect many organic iodine forms, and people dosing such compounds should beware of overdosing.

Jag kan inte påstå att jag känner mig klokare efter detta, men jag ska ta mig en funderare på om jag över huvud taget ska tillsätta Jod i mitt kar i framtiden.

Postat

Jag har läst tester på nytillrett vatten med olika saltmärken och 0,06 ppm tycker jag mig känna igen. Det skall normalt inte vara något problem. Jag är ganska så övertygad om att den höga halten förklaras av att salttillverkaren vill att man skall få ett tydligt utslag på djuren när man byter vatten. Det kan ju vara bra försäljningsmässigt att få kunderna att byta extra vatten i stället för en mindre spårämnestillsats.

Jag tillsätter jod men det är huvudsakligen för min Caulerpa i refugiet.

Balansen mellan jodid och jodat påverkas bland annat av redoxvärdet i vattnet och jag bekymrar mig inte om vilken form jag har jodet i. Jag är övertygad om att Caulerpan tar upp båda formerna och om den inte skulle göra det så omvandlas joden i karet och Caulerpan är skyldig till att jodaten är mer sällsynt.

Från början tillsatte jag bara jodat och när den tog slut gick jag över till ren jodid och har inte märkt någon skillnad.

Postat

Så bra att detta kom upp har just köpt jodtest, saliferts.

Får samma värden som Jaken .

Byter vatten ca 10l/vecka.

Tilsätter inget så länge allt ser bra ut.

Måste erkänna att jag kan för lite för att ha nån åsikt.

MVH BA

Postat

Saliferts test är helt klar kass! Du kan aldrig komma upp normalt i de värden som du redovisar (om du inta har 10kg döende blåstång i karet). Små mängder jod tillsats gynnar väldigt mycket t.ex. pumpande Xenia. Jodid är den verksamma formen av jod och försvinner extremt fort i saltvatten (timmar!) alla tillsattsprep. som jag har kunskap om komplexbinder jodet med t.ex EDTA för att det skall ha längre verkan.

Kasta testet!!!!

Postat
Små mängder jod tillsats gynnar väldigt mycket t.ex. pumpande Xenia. Jodid är den verksamma formen av jod och försvinner extremt fort i saltvatten (timmar!) alla tillsattsprep. som jag har kunskap om komplexbinder jodet med t.ex EDTA för att det skall ha längre verkan.

Kasta testet!!!!

Hej Ingvar!

Jag är själv ganska skeptisk till testresultatet.

Det du skriver om Xenia är ganska intressant, min uppfattning är/har varit, precis din att Jod gynnar mjukkoraller, bland annat Xenia. Men om man läser Randy Holmes artikel på AdvancedAqaurist så skriver han faktiskt att det inte finns studier som pekar på att så är fallet. Nu är detta skrivet för tre år sedan så saker och ting kan ha förrändrats.

Har du några vetenskapliga belägg för att Jod verkligen är nödvändigt?

(jag citerar mitt tidigare inlägg nedan så du ser vad jag syftar på.)

Surely, you say, there must be studies showing that Xenia and other soft corals need iodine from the water column? Well, I could find none. There may be studies that I could not find, and regardless of whether there are studies, iodine in the water column may or may not have a significant impact on these organisms. Nevertheless, there is no published basis (that I could find) for many of the claims about iodine.

CHEMISTRY AND THE AQUARIUM by RANDY HOLMES-FARLEY

http://www.advancedaquarist.com/issues/mar2003/chem.htm

http://www.advancedaquarist.com/issues/april2003/chem.htm

Postat

Jag hade under många år (5-6) en enorm produktion av Xenia (spolade ned i toaletten 1kg/mån gick inte att sälja allt) jag såg en tydlig effekt av jodtillsatts! Xenian odlade jag precis som Caolerpa för skörd de är väldigt goda vattenrenare!

Om detta var en tillfällighet eller ej vet jag inte då ingen vetenskaplig studig var möjlig att genomföra med kontrollgrupp o.s.v men jag upplevde tillsatsen som pos.

Postat

E. Borneman skriver också i sin bok Aquarium Corals att det inte finns annat än anekdoter som stödjer påståendet att Xenia gynnas av Jod och han har heller inte själv upplevt några skillnader vid tillsats. Detta betyder dock inte att det inte kan vara så ändå förstås.

Postat

Anekdoterna bygger troligen på att om man analycerar vävnad från Xenia så innehåller de mycket högre halter jod än vattnet, vilket även vissa alger som blåstång gör. Om man gör regelbundna vattenbyte så tror jag det räcker att inte tillsätta extra jod då saltet är berikat. Extra tillsattser kan då ge farliga värden. Dessutom frigörs jod i aktiv form av det låga pH i ett plenum, men å andra sidan så luftas mycket bort av skummaren. Jag tro inte att det går att analysera med akvarietester (felmarginalen är för stor) utan det biologiska ögat får avgöra.

Postat

Det här med Iods utgångsdatum, när blir det dåligt? Har några liter Iode, magnesium mm som är ett par år. Vad ska man göra, vill helst inte kasta det...

Postat

Vad menar ni händer med jod-tillsatserna då?

Om jag fattat det rätt ska man alltså tillsätta bara jodat, iodate, och sen sköter jodbalansen i karet resten. Hur skulle jodatet bli gammalt? Den enda sätt jag kan komma på är ju att det absoberar fukt och CO2 från luften vilket driver över lite till jodid som vädras bort. mao jodtillsatser förlorar i potens med tiden.

mvh Mattias

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...