Gå till innehåll

Dully - Dules Molly


dule

Rekommenderade inlägg

hehe Lasse, det finns ju fördelar av att tillhöra internet generationen, trotsallt! :) Man behöver inte göra om de misstagen men man gör ju säkert andra istället...

Jag kör på den svarta svampen som kom med molly:n också + "makaroner".

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 66
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Lasse, ingen fara för min del! Jag tycker dina utläggningar är definitivt givande, och att den här typen av diskussion främjar hobby:n och mina begränsade kunskaper. Man slutar aldrig förvånas över hur mycket man egentligen INTE kan. Kul att det finns såna som dig och Stig som vill dela med sig sina breda kunskaper/erfarenheter! Även om dessa skiljer sig ibland :)

För att summera:

Lasse tycker att det inte är någon större problem med 7-8 fiskar (naturligtvis beroende på art/storlek etc) så länge man matar i hyffsat små mängder och inte överbelastar den vägen. Addo, Stig tycker att det onekligen blir problem...

Att det inte finns skummare tror jag själv inte spelar någon jätteroll då vattenbyten på 20l/veckan gör sitt det är trotsallt en 1/4del i en 80l kar. Nu är frågan bara hur mycket nitrat man får in i systemet genom övermatning dvs nitrifikation och om syresättningen genom ytrörelse räcker; då man saknar skummare och syresättning den vägen... Denitrifikationen har man ju stenen och sanden till, men om det visar sig inte räcka till, då kanske man kan ta hjälpa av andra medel, typ svavel kulor i en 75mm PVC rör och långsamt flöde, alt. deniballs som jag var inne på tidigare (har någon erfarenhet av dessa?? Det finns hyffsat mycket utrymme för filtermaterial i molly facken så något får man väl hitta på och jobba långsamt och systematiskt. Självklart tänkte jag INTE lägga i allt detta samtidigt, så man får känna efter vart gränsen går och om det är möjligt att tänja den med introduktion av bättre/annorlunda filtreringsmaterial.

En helt annan femma, är det någon skillnad mellan svart o blå filtersvamp när det gäller sönderfall o.dyl.??

Vill bara klargöra att antalet fiskar har jag inga större problem med, men om det antalet består av chromis o clowner tror jag det blir ganska tung belastning om man däremot byter ut några chromisar mot andra små fiskar kan det gott o väl funka, det har ju Lasse bevis för med sitt gamla mollykar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dave, du får det att låta lite negativt :( Lasse är en klippa som delar med sig sina erfarenheter/kunskaper i min åsikt.

Lasse, jag har sett informationen, och uppskattar den <img>

Ingen fara Dusan - jag känner den där sjuka personen. Han har en väldigt bra ordspråk just nu - det var det jag syftade till.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Maten och matningsättet är hela nyckelfrågan om man vill driva ett system som det jag använder för nanokar (och som jag nog anser är det stabilaste metodiken i små kar). en annan käpphäst jag har är dagens typer av torrfoder med hög proteinhalt. De är oftast framtagna med ett krav på snabb tillväxt och innehåller alldeles för mycket kväve - det kommer att gå ut i vattnet igen. Sedan jag startade med mina kar har jag bara använt djupfryst vuxen artemia, cyklops och då och då berikning med omega tre fetter och vitlök. Fetterna har jag låtit gå in i filtersystemet och där förhoppningsvis berikat mina bakterier som sedan går tillbaka till korallerna.

Bra, här får man veta vad fodret bör innehålla mera exakt, men vad gäller mängden är det fortfarande lite vagt:

Slutligen, det är inte fiskarna som skitar ner - det är vi genom att ge för mycket och felaktigt foder. Vad jag också vill ha sagt är att de allra flesta här på forumet troligtvis kan dra ner fodergivan med minst hälften och på köpet få bättre kvalité på både sina fiskar och vatten.

Kan du Lasse, eller någon annan, ge en lite mer bestämd fingervisning, typ 1 krm foder per 10, 20 eller 100 liter vatten varannan dag, eller något i den stilen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra, här får man veta vad fodret bör innehålla mera exakt, men vad gäller mängden är det fortfarande lite vagt:

Kan du Lasse, eller någon annan, ge en lite mer bestämd fingervisning, typ 1 krm foder per 10, 20 eller 100 liter vatten varannan dag, eller något i den stilen?

Mängden för mig är beroende på hur mycket det växer - i början vad gäller alger (som i sin tur ätes) och senare vad det gäller korallerna. Matningen är gasen och bromsen. Antalet fiskar får anpassas till detta vilket gör att du i ett uppvuxet kar kan ha fler och större fiskar än i ett nystartat.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Hej Calle! Det har gått sisådär. Lite brist med tid tyvär. Har populerat den ytterligare, skall ta några bilder så får dem prata för sig själva...

Har fragat av en Acropora staghorn, som växer bra 2 olika montipora fragar finns, de lever men har inte sett någon betydlig tillväxt. Har även lagt in lite macroalger då jag har 2 sjöhästar där i nu....

Dessvärre verkar jag ha lite problem med dinoflaggelater(sp?) (bruna trådalger). Skall försöka vänta ut de och hoppas att det blir bättre.

Kör med 20l byten i veckan.

Levande:

- 2st Ocellaris clowner

- 1st Gobiodon Okinawae

- 2st Hipocampus sp.? (sjöhästar hona/hane)

Koraller:

- 1st Favites

- 1st Montipora lila

- 1st Montipora röd/orange

- 1st Acropora sp. (staghorn) med blåa toppar.

- 1st liten fragg av grön stjärnpolyp.

- 2 små stenar med blåa Discosoma (skivanemoner)

- 1st Rhodactis (hårig skivanemon?)

- 1 polyp av svart tubastrea som kommer från stora karet

Macroalger 4 olika sorter.

Jag skall se om jag kan ta några bilder snart så får ni se hur det ser ut i dagsläget.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du använder dig utan digital zoom eller förstorar bilderna i efterhand så försämrar du kvalitén på bilderna rätt så mycket. Försök att köra utan zoom helt och hållet om det går och så gå så nära du kan utan att det blir allt för suddigt, så ska du se att bilderna blir lite bättre. :)

Fint som bara den för övrigt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar! Jag får nog lera mig det här med fotografering lite. Har ingen digital systemkamera utan en point-n-shoot variant, och där är inställningsmöjligheterna väldigt små. Men tar man tillräckligt många kort kanske man träffar någon/några som är OK...

Laggeman, jag körde bara med optisk zoom från kameran, problemet är ljussättningen tror jag, som gör att bländarren är öppen för länge, och mina händer skakar + fiskar rör sig, har ingen stativ tyvär :(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...