Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

nu har jag läst i en del trådar angående bakteriekultur i uppstarten.

och det verkar ju enligt många va väldigt bra.

nu till frågorna då. någon som kan tipsa om en bra bakteriekultur?

och den viktigaste frågan är väl, går det bra att börja använda kulturen om ca 2 veckor när jag får lön? eller är det försent då?

mvh Andreas

  • Svar 54
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Postat

Bakterier måste användas före löning!, eftersom dom bara funkar fram till den 24:de varje månad!

Skojar bara, det som bakterierna gör är att snabba på uppstartsprocessen, så det kommer att hända ändå - kanske lite senare bara!

Postat

Annars kan du krama ur lite och försiktigt ditt sötvattensfilter och få ut den här bruna geggan i ditt saltvatten. Det börjar anses att det är ungefär samma bakterier i söt som i salt, och även om säg enbart 10 % av en daglig tillsats på flera miljoner överlever miljöbytet så får du ändå oherrans massa bakterier med varje "filterkramning". Glöm dock i så fall inte att mata bakterierna lite.

Postat

ja det lät intressant. men jag har aldrig läst om detta och jag vill va säker på att jag gör rätt så jag väntar lite :) men helt klart en billig lösning i så fall :)

har i alla fall haft i nitrivec idag.

Postat

Vad är i nitrivec:en? Om det är Nitrobacter-bakterier, så verkar de vara värdelösa.

Ted, som ett svar på din fråga, lägger ut det här:

Nitrospira-Like Bacteria Associated with Nitrite Oxidation in Freshwater Aquaria

Research by Timothy A. Hovanec,1,2,* Lance T. Taylor,1,dagger.gif Andrew Blakis,1 and Edward F. Delong1,dagger.gif

och det här

Identification of Bacteria Responsible for Ammonia Oxidation in Freshwater Aquaria

Research by Paul C. Burrell, Carol M. Phalen, and Timothy A. Hovanec*

Forskarna där pratar om Nitrospira marina, som enligt MicrobeWiki:

Nitrospira are nitrite-oxidizing bacteria that are important in marine habitats. In aquariums, for example, if the ammonia/nitrite/nitrate cycle is thrown off, the ecosystems suffers and fish can get sick or die. Therefore, nitrite-oxidizing bacteria as well as the other bacteria in this system are important for healthy marine ecosystems. In addition, Nitrospira-like bacteria are the main nitrite oxidizers in wastewater treatment plants and in laboratory scale reactors, not Nitrobacter sp., as was previously thought.

Postat

Lite mer utdrag i ämnet:

Combined Molecular and Conventional Analyses of Nitrifying Bacterium Diversity in Activated Sludge: Nitrosococcus mobilis and Nitrospira-Like Bacteria as Dominant Populations

Research by Stefan Juretschko,1 Gabriele Timmermann,2 Markus Schmid,1 Karl-Heinz Schleifer,1 Andreas Pommerening-Röser,3 Hans-Peter Koops,3 and Michael Wagner1,* :

In situ hybridization with a set of hierarchical 16S rRNA-targeted probes for ammonia-oxidizing bacteria revealed the dominance of Nitrosococcus mobilis-like bacteria.

Although a Nitrobacter strain was isolated, members of the nitrite-oxidizing genus Nitrobacter were not detectable in the activated sludge by in situ hybridization.

FISH of the activated sludge with this probe demonstrated that Nitrospira-like bacteria were present in significant numbers (9% of the total bacterial counts) and frequently occurred in coaggregated microcolonies with N. mobilis.

Postat

Skit PatriksS forskar du i ämnet eller?

Grymt imponerad, själv hatar jag kemi, bicrobiologi och allt som kommer i närheten (utom saltvatten), RESPEKT MANNEN!

Så det behövs alltså inte några extra bakteriekulturer om man inte känner en enorm press att skynda på saltstarten. Har ja fattat rätt?

Postat

Tack, Illustratören, känns bra att jag kunnat föra fram lite ny info, även om jag inte forskar i ämnet. Jag tar bara fram resultatet av de där killarnas och tjejernas hårda slit. :)

Och ja, ni har förstått mig rätt, det behövs i princip ingen tillsats av bakterier, men jag tror också att ni missar lite huvudpoängen i mitt inlägg. Det vattnet ni får från kranen kan kanske vara ganska bakteriefattig (klorering och dylikt), så därför behövs det lite bakterierikt "skit" i karet. Och det är det jag huvudsakligen ville visa - är att det går att påskynda inkörningen i saltvatten genom tillsats av inkört gegga från vilket filter som helst, salt- eller sötvatten. Så har man ett sötkar så kan man krama ur filtret lite försiktigt i ett nyligen uppsatt saltkar. Eller om kompisen har ett inkört sötkar. På så sätt hoppar man över de värsta inköringsproblemen.

Jag kanske kan lägga ut lite av texten på svenska, med mina tankar på slutet, så får ni också möjlighet att dra egna slutsatser. Artiklarna är riktigt intressanta - läs dem gärna själv!

Om jag börjar medammoniumnedbrytningen. I artikeln "Identification of Bacteria Responsible for Ammonia Oxidation in Freshwater Aquaria" säger forskarna bl.a. följane:

1. Man fann fyra stora "stammar" av ammoniaoxiderande bakterier (AOB), nämligen:

a) Nitrosomonas marina-kluster,

B)Nitrosospira-kluster,

c) Nitrosomonas europaea och

d) Nitrosococcus mobilis kluster.

2. Vidare tog man de här bakteriestammarna och pytsade i ett nyligen uppsatt akvarium för att kolla om/hur de kan påskynda ammoniumnedbrytningen. Då fann man att:

a) Nitrosomonas marina var allra effektivast i ett nytt kar,

B) Nitrosomonas marina synes dominera till slut, även om det från början fanns andra bakterier, när nitrifikationen väl kommit igång.

I den andra artikeln, "Nitrospira-Like Bacteria Associated with Nitrite Oxidation in Freshwater Aquaria", skriver forskarna följande:

1) Många tillskriver oxidering av nitriter till nitrater bakterierna av släktet Nitrobacter, men, vid deras experiment så

2) var det istället bakterier av släktet Nitrospira som dominerade när nitrifikationen höll på att etableras.

3) Och i de akvarier där man med flit tillsatte bakterier av släktet Nitrobakter så såg man ändå inte att Nitrobakter-bakterier växte, men det gjorde Nitrospira!

Summa summarum skriver forskarna att Nitrobacter winogradskyi och dess släktingar var inte dominerande nitritoxiderande bakterier i färskvattensakvarier. Istället sköttes nitritoxidationen av bakterier som är besläktade med Nitrospira moscoviensis och Nitrospira marina.

Och Nitrospira-bakterier existerar överallt, i såväl sötvatten som i saltvatten! Det är glada nyheter för oss, akvarister. Se detta från MicrobeWiki:

Nitrospira can live in marine or nonmarine habitats. It has been isolated from ocean water, freshwater, aquarium water, deltaic sediment, deep-sea sediments, soils, and an iron pipe of a heating system (Daims et al. 2001).

Min slutsats av detta är att det mycket väl går att ta en skopa "skit" från ett sötvattensakvarie, och hälla i det i sitt saltvattensdito. På så sätt påskyndar man inkörningen!!

Jag kan kanske tillägga att de där artiklarna imponerade stort på de båda akvatiska gururna Tom Barr och prof. Mayers på barrreport.com.

Postat

det var intressant även om man inte fattar allt :) (inte ens på svenska ;))

så om jag kramar ur ett innerfilter i saltkaret så måste jag mata bakterierna med nånting då?

som tillexempel vad?

Postat

så om jag kramar ur ett innerfilter i saltkaret så måste jag mata bakterierna med nånting då?

som tillexempel vad?

Krama ur, men försiktigt, du behöver inga stora mängder i början, så krama inte så hårt.

Men å andra sidan: om en del bakterier dör vid miljöbytet så blir de käk till de bakterier som överlever. ;)

Du matar bakterier genom att mata fiskar. Har du inga fiskar i saltkaret kan du droppa i lite artemia eller annat som du har hemma som käk till bakterier. Även här behövs inga mängder, en liten knivsudd kan räcka i början. Eller så koppar du i ett par fiskar med en gång och matar lite fiskar. Det är trots allt det som är syftet med "filterkramning" - att man kan tillsätta djur meddetsamma, utan att vänta på nitrifikationscykeln i några veckor. :)

Postat

Jag har kört med bl.a. Ultra Bios bakteriekoncentrat på ampuller i uppstarten och jag tror man kan säga att den gått snabbt och varit skonsam. Innehåller ett gäng oilka stammar (bl.a. Nitrosomonas europaea) som sägs hjälpa till med hela processen från amonia till nitrogen.

Postat
[...] har jag ju problem med mitt låga Ca värde, kanske ska fica det först innan jag sätter i några djur?

Jag har svårt att se hur ett lågt kalciumvärde påverkar någon fisk överhuvudtaget. Däremot kan det spela in om du sätter in djur som har någon form av exoskelett, och som behöver kalcium för att kunna ömsa skal (kräftor, räkor, även sniglar). Har ingen aning vilka nivåer som är "farligt"-låga för sådana djur. Men det har inget att göra med bakterierkulturer längre. ;)

Postat
Jag har svårt att se hur ett lågt kalciumvärde påverkar någon fisk överhuvudtaget. Däremot kan det spela in om du sätter in djur som har någon form av exoskelett, och som behöver kalcium för att kunna ömsa skal (kräftor, räkor, även sniglar). Har ingen aning vilka nivåer som är "farligt"-låga för sådana djur. Men det har inget att göra med bakterierkulturer längre. ;)

nej fiskarna kanske skiter i calciumvärdet. men stenkoraller och så måste ju ha kalcium för att bygga upp sitt skelett.

men som du säger så har det inte nåt med bakteriekultur att göra :)

funkar det att mata bakterierna med finmalet flingfoder?

Postat

Funkar med allt som du skulle ha matat fiskarna med.

Om du matar med torrfoder så ta väldigt lite, eftersom torrfodret anses innehålla mer näring per viktenhet än frysfoder (i frysfoder är det mycket vatten som väger en hel del).

Postat

jepp. jag har ett skumfilter som är igång just nu i ett 160l sötvatten, kan ta det och krama ur lite.

finns det något negativt med den här metoden?

verkar ju otroligt smidig i alla fall istället för att köpa massa medel och hälla i.

Postat

Förr i världen så gjorde man så att man tog en liten mängd kompostjord slammade upp i vatten, slilade och hälde i lite i karet. Det funkade bra! Idag när levande sten finns att köpa lägg i en så löser det sig själv med tiden.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...