Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. jeber

  800+

  Hittade bebis turbosnäckor i sumpen igår [emoji1] riktigt kul. Har lite högt nitrat för tillfället och några små fläckar cyano i övrigt tuffar det på fint! Fraggkaret blev kortvarigt, var lite onödigt att ha. Funderar på att köra sötvatten i det. Har börjat leta efter ny osmos för den jag har är väldigt långsam. Funderar på DD 475l/ dygn, någon som använder sån?
 3. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Idag är det torsdag, imorgon så är det dags att ta bort rastret vi få se hur det kommer att gå. På morgonen vid frukosten såg det ganska lugnt ut bland fiskarna. Lägger kort video hur det såg ut. En annan rolig grej , det är att min Clownfisk börjar bli intresserad att flytta in bland euphyllia kanske ? Letar hela tiden efter att skafta en clownfisk till, men det verkar inte det enklaste , tror att jag blir tvungen att beställa en tillslut.
 4. Christian J

  Hur gör ni med semestrar?

  Man kan eventuellt minska avdunstningen och djurens behov av mat genom att sänka temperaturen. Ökad salthalt pga avdunstning behöver dock inte vara något större problem. Om man sänker salthalten till en låg nivå innan man reser bort så hinner den inte stiga till farligt höga nivåer på en vecka (eller två?). Är man borta två veckor kanske man rentav skulle kunna sätta en digital timer på ATO:n, så att den stängs av permanent efter en vecka när ATO-behållaren börjar bli tom (så att inte pumpen går torr). Däremot kan viss teknisk utrustning vara beroende av exakt vattennivå (t ex inneskummare med ytavsug), och om man har en sump kanske det blir för stora nivåskillnader i sumpen.
 5. Jag gillar utvecklingen.... https://reefbuilders.com/2019/07/17/mastertronic-is-a-new-water-testing-machine-under-development/
 6. freguz

  Hur gör ni med semestrar?

  Min färskvattentank räcker i 7 dagar. Vid längre semestrar kopplar jag in en extra doserpump till en egen sötvattentank, som då trycker nästan allt som ATO skulle tryckt i, o får alltså på så vis min vanliga osmolator att räcka mycket längre (beroende på hur nära man vågar gå). Mat verkar dom klara sig utan i kortare perioder (ett clown par), vid långsemester ordnar jag nån som kommer o matar.
 7. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Tack Michael Det går väl så där lär mig någonting nytt nästan varje dag. Förresten så kollar jag din tråd ganska ofta , Älskar dina filmer ,följer din kamp mot och kärlek till BTA anemoner . Är själv sugen på Haddon's Carpet Anemone https://www.liveaquaria.com/product/615/?pcatid=615 kanske nån gång i framtiden Mvh Jarecki Tack Robin Efter så många år av längtan och förberedelsen kan jag äntligen njuta. Jag har inga stora krav vad gäller koraller,helst så vill jag blandat rev med dom fiskar som jag alltid tyckt om. Fast som man säger man vet aldrig......än så länge så är jag "krypande bebis i saltvatten träsket " Jag är en av dom personer som aldrig bli nöjd och det är min största nackdel Mvh Jarecki
 8. Silveroxid är svart. Silver är giftigt i vissa former. Används som bakteriedödande i tvättmaskiner, diskmaskiner och annat. Jag tror du måste koncentrera dig på den svarta beläggningen. Kan du fota av din behållare. Hur mycket rymmer din behållare och hur fort töms den med 1 katalysator. det är något som inte stämmer här. MVH Lasse
 9. danne031

  Kopplingar till Clarisea?

  PVC-U brukar det materialet vi använder heta.
 10. runstenen

  Hur gör ni med semestrar?

  Det finns en risk med för stor osmosbehållare. Om ATO:n hänger sig/går sönder och tömmer hela behållaren. Man ska väl helst räkna ut så att osmos/ro behållarens hela volym kan sväljas av sumpen och det totala systemet utan att ge översvämning. Nuförtiden finns det visserligen en hel del extra säkerhetslösningar även mot detta såsom ÖVRE flottörer - optiska ögon, tidrelän ( dvs hur länge pumpen kan gå nonstop ) Jättebra tills det inte fungerar ;) Det går att dra säkerhetstänket hur långt som helst egentligen. En flottör uppe, nere, en flottör för att kontrollera flottörerna .. ;)
 11. Yesterday
 12. Nej det tror jag inte. Vadå? Har aldrig haft utslag på något speciellt på ICP och sänder ju in var 2-3 vecka.
 13. kaptenen

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Det här börjar ju bli riktigt stiligt! När är planen för fler stenkoraller?
 14. Tror absolut det räcker med den mängden LS. Ska bli roligt att se utvecklingen framåt!
 15. kaptenen

  Hur gör ni med semestrar?

  Har oftast fiskvakt som dyker förbi varannan dag och matar om jag är borta mer än 3-4 dar. Har extra med osmosvatten tillgängligt ifall det skulle behövas och kollar att inte nån av ballingbehållarna håller på att bli tom om jag är borta mer än en vecka.
 16. Har du silver i vattnet? MVH Lasse
 17. petnym

  Kopplingar till Clarisea?

  Uppenbarligen går det göra som i filmen (jag har inte tittat närmare på den). I mina akvarium delar jag upp flödet i flera rör, med en kran på varje så jag kan justera födet genom de båda delarna. I det ena fallet till ett Clarisea och till sumpen (i det andra till tre olika delar där ett går till en rollermat och ett andra till skummarens insug. Att gå ned i diameter utan att dela upp flödet kommer att begränsa flödet jämfört med vad du har idag. 20.000 l/h är mycket mer än ett Clarisea klarar att filtrera. Tänk också på att det i många fall kan vara bättre att koppla utrustning på returpumpens rördragning än på avrinningens rör. Googla "manifold reef tank"... Tänk också på att ju komplexare rördragning med påkopplad utrustning kan göra det svårare att ljustera flödet till en tyst avrinning. (Då kan det vara bättre med en separat pump!) Skickat från min G8441 via Tapatalk
 18. Vågar inte chansa så tar den ut. Kanske kör med aktivt kol igen vid behov. Kanske kopplar in annan filtrering men vet då inte hur jag skall bli av med gult vatten. Jag håller den helt lodrätt och sätter den i krukan innan jag sätter den i vattnet.
 19. Dimorb

  Kopplingar till Clarisea?

  Men säg att jag vill såga av röret och koppla på flera förgreningar precis som på filmen eller i det minsta sätta en strypbar kran längst ut på rören efter att jag kapar av dem. Räcker det då att jag mäter ytterdiametern på röret och så tar jag och går neråt i förminskningar. Vilken typ av pvc skall det vara? Såg att det fanns flera olika sorter.
 20. Jag misstänkte något liknande. Kan det svarta som var på insidan av krukan skapas av väteperoxiden och något som oxideras eller det blir inga "restprodukter" ? Sköljde ut den flera gånger och det var lika svart som aktivt kol sot.
 21. MattiasN

  Hur gör ni med semestrar?

  I regel går det nog att lösa så att en vecka inte är några problem. När vi var iväg två veckor fixade jag så att matning gjordes några gånger men då hade jag en Blåprickig rocka som behövde äta upp sig lite och var relativt ny i karet..... Idag tror jag att jag skulle vilja ha tillsyn och kanske matning nån gång om jag skulle lämna två veckor men en vecka är inga problem Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
 22. Jois

  151-720 liter Jois 290 liter optiwhite

  Tjoho Har ett gäng Euphyllior. Den gröna varianten har börjat skjuta ut som koner. Själva konen ser tjock och fluffig ut. Någon som vet varför? Mina övriga Euphyllior har fått nya huvuden. De verkar trivas.
 23. danne031

  Hur gör ni med semestrar?

  Hur långt är ett snöre Vissa djur (extremt få) behöver mat varje dag, de allra flesta kan gå en vecka utan att få mat utan problem. Hur länge den ato'n räcker går inte att veta på förhand, avdunstning varierar mellan olika hem och mellan årstiderna, det hänger på skillnader mellan temperaturer och luftfuktighet mellan rum och vatten. Med lock på ett litet ganska stängt kar kan man gå flera veckor utan att det dunstar nämnvärt.
 24. vbownswow

  Hur gör ni med semestrar?

  Så det enda du har nu är en ato som fyller på med sötvatten och sen kan du låta karet stå i säg en vecka? Hur gör du för att minimera risken för att den börjar läcka tex? Hur länge kan man låta ett kar gå utan mat?
 25. stigigemla

  Dosering utav väteperoxid? Effekter på levande?

  Skumt med den ojämna förbrukningen. Jag har alltid haft jämn förbrukning som stämt med vad Söchting anger. Du bör ha något skräp eller akvarievatten i dosatorn. Jag skulle tvätta den noga och sedan skölja med osmosvatten och efter det med väteperoxid. Det är noga att du håller den precis lodrätt med öppningen nedåt när du sätter ned den i akvariet så att inget akvarievatten kommer in i den.
 26. stigigemla

  Placering av oxydator i sump - era rekommendationer

  Det troligaste är att du har något i ditt vatten som reagerar med väteperoxid och blir giftigt. Andra har ju använt samma dos utan problem. En ny kruka släpper ingenting när du sätter den i akvariet första gången. Det kolsvarta måste alltså komma från ditt akvarium.
 27. danne031

  Kopplingar till Clarisea?

  För han ville inte limma och jag gav alternativ, bara bra om folk kan skjuta ner mig med fakta så det kanske kommer De är vanligtvis av polypropen som är ofarlig vad jag vet, vattnet har dessutom ingen kontakt med plasten utom vid någon millimeters fals inuti skarven. Men visst, någon hundraprocentig garanti lämnar jag såklart inte.
 1. Load more activity
×