Gå till innehåll

All Aktivitet

Detta flöde uppdateras automatiskt

  1. Senaste timmen
  2. Tack Ted då kanske du kan hjälpa mig här med Får ej till det med min reefkeeper kh maskin. Har funkat felfritt från dag 1 men nu så stört dök Kh å det var ändå rätt värden då jag mot mätte med en Hanna Kh men så körde jag in den nya referens vätskan jag köpte från er och då visar maskinen Kh 14 men Hanna 8.6 Har kalibrerat alla pumpar samt pH PH sa ok Bytte då pH probe till en ny men samma problem PH caliberig ok Hoppas på hjälp vart kan man skriva in sin referens kh test jag gjorde manuellt
  3. Idag
  4. Uppenbarligen går det inte att redigera inlägg efter viss tid. I alla fall, nu när jag är mer pigg och vaken så framstår det här som en idiotiskt idé och jag borde sluta läsa på amerikanska forum. Tar gärna emot tips om hur man kan hantera räksituationen.
  5. Många bra poänger, Lasse! Jag önskar att jag hade läst ditt svar innan jag limmade fast ventilerna. Ska se om det går att göra om. Jag hade inte ens tänkt på att gängtape och buntband kunde fungera Stort tack för din input, Lasse – det uppskattas verkligen!
  6. Igår
  7. Den blir lätt distraherad av mat i alla fall, om jag slänger i några micropellets så lämnar den korallen och jagar efter dem istället. Den får redan daglig matning med frysfoder men jag antar att den är hungrigare än så. Får försöka med att lägga i lite pellets morgon och kväll och hoppas att den håller sig mätt, vet inte om det fungerar i längden.
  8. Har haft tur med räkan hittills men skaffade en hammarkorall för några dagar sedan och har flertalet gånger sett räkan febrilt slita bort polyperna på den, vilket är mindre kul, och enligt internet verkar det som att den inte kommer sluta när den väl börjat och att resterande koraller kan möta samma öde så jag funderar nu på vad jag ska göra med den. Har ingen lokal saltvattensbutik att lämna den till så funderar på om den kan bo i bakre delen av akvariet eller om det vore grymt för den. Akvaraiet är 130L och den bakre "sumpen" är ca 30 av dem litrarna, men ca hälften av utrymmet är blockerat av mediakorg med filtervadd etc. Tänker att det eventuellt inte är stort nog för den?
  9. Han både mörklagde och körde UV-C Men kan vi få se graferna så kanske det blir klarare - men med det vi vet nu kan åtminstone inte jag utesluta att ökningen av baslinjen beror på minskat upptag/bibehållen tillförsel under mörkläggningen. MVH Lasse
  10. Då var det dags för en liten nybild på det här karet också. Ovannämnda acropora fick flytta, då den tyvärr gick av när jag skulle fraga en gren och stenen som den satt på har vittrat ner alldeles för mycket, över årens lopp, för att jag ska känna mig bekväm med att fästa den igen. Även hydnophoran fick flytta ut, då den slemmade av sig allt för mycket och skadade alla de andra koraller i karet. Nu har jag istället basen till Effloresences som jag kapade av för ett par år sedan, sittandes där. En av ephylliorna åkte också nyligen ut, då den hela tiden, ville bråka med min 20+ år gamla hjärnkorall!
  11. UVC borde väl även döda phytoplankton, som kanske också bidragit med en del P och N?
  12. Givetvis hjälper tillväxten av dinoflagelater till med att minska PO4 i karet initialt - de använder ju fotosyntes men det finns indikationer på att åtminstone vissa av dem kan gå över till ett heterotroft beteende för införskaffande av organiskt fosfor. De fixar alltså sitt eget fosfor för fotosyntes - ett fosfor som inte andra organismer når. När de väl är etablerade så är de svåra att konkurrera ut och en höjning av fosforvärdet kan vara ett långsamt vapen. Men problemet ligger i det första stadiet - om fosfatvärdet sjunker mot noll så får de en konkurrensfördel - man skall alltså vara försiktig med för låga värden som kan ge den en möjlighet att etablera sig - när de väl har etablerat sig - ja då blir de svåra att bekämpa. - IMO MVH Lasse
  13. Jag tror också på din teori gällande att det råder om en feltolkning av datan. Komiskt nog diskuterade jag och några bekanta just detta för någon vecka sedan. Som Lasse säger så kan givetvis den höjda fosfaten vara pga att korallernas upptag minskade under mörkläggningen i detta fallet. Däremot skulle det förklara varför det oftast är väldigt ineffektivt att höja näringsvärde etc när man får ett utbrott. Jag skulle snarare tro att de får utrymme att blomma ut rejält pga nån slags obalans i karets biologi.
  14. Förra veckan
  15. Hur tänker du nu? En nivå av PO4 och NO3 som är bestämd av tillväxten i karet och tillförseln - den är balanserad. Du släcker akvariet - den del som finns hos dina Dino plus ej upptaget PO4 och NO3 bidrar till att höja baslinjen till en ny nivå. Du startar ljuset och dina koraller förbrukar samma som innan och du behåller din nya baslinje. Vad som är orsaken till förhöjningen är fortfarande omöjlig att säga eftersom du fortfarande inte kan utesluta att höjning beror på mindre upptag under mörkläggningen - se mitt diagram. Observera - påhittade siffror bara som illustration MVH Lasse
  16. den kvoten stämmer för många alger med, så det är väldigt ospecifikt. Se ovan, nu 4 dagar efter mörkläggningens slut har inte po4, no3 gått ner, vilket jag tycker talar för att min teori är rätt, att no3, po4 stegringen kom i huvudsak från döda dinos.
  17. hinner ej lägga upp grafer nu men i text enkelt: PO4 och NO3 steg direkt när UV C hade dödat dinosarna, sen när ljuset gick på igen och UVC togs bort, ligger fortfarande NO3 och Po4 kvar på ganska höga nivåer. Dvs jag tolkar det som att det kom från dino, och ej på grund av sänkt fotosyntes under mörkerdagarna.
  18. När ljuset gick på gick EJ fosfaten ner, så ej heller nitrat, utan det som Dino frisatte när dom dödades är kvar i karet, nämligen ganska identiska värden på po4 och no3 fyra dagar EFTER mörkläggningens slut. Så detta var helt enkelt vad karets dino innehöll, så tolkar jag det i alla fall /Jonas
  19. Var till Universeum och Sjöfartsmuseet igår och blev lite inspirerad att uppdatera tråden lite. Det växer och knakar och jag har flyttat över ett par koraller från mit 96-liters rev. En liten acropora koloni och min Hydnophora. Det fanns tok för mycket flöde i det större karet, då hydnophoran släppte ifrån sig ohyggligt massa slem, som i sin tur skadade andra koraller i karet. Så nu har jag hittat en ganska lugn plats här. Det har även tagit riktigt fart på min röda montipora, något som jag är riktigt stolt över då den är en av överlevarna från det här karets föregångare. Det var bara en liten bit, knappt större än en knappt större än ett knappnålshuvud och som passade som en pusselbit i monteringshålet på fraggstenen.
  20. Tack för input Ja, att det helt verkar saknas säkerhetsblaf och information om verksamt innehåll känns ju sådär…får se om jag vågar mig på att prova
  21. Det går inte att hitta något säkerhetsdatablad för denna produkt. Den verkar vara importerad från Kina av det tyska bolaget QFI (Quality Fish Import) MVH Lasse
  22. Jag har använt det en gång och blev av med alla koraller jag då hade av behandlingen. Fiskarna klarade sig utan till synes några problem, en del av dem har jag kvar än idag 7 år senare. Fick problem med cyano efter behandlingen dock, vilket jag tror är för att jag inte gjorde ett ordenligt vb efter. Det tror jag även var anledningen till att korallerna strök med. Dinos är ju kända att kunna släppa ifrån sig gifter och eftersom jag missade att få ut det ordentligt vart det korallerna som tog stryk och cyano gynnades.
  23. 80l vb och ökat på cirkulation.
  24. Någon som har erfarenhet av att använda Dinoxal mot diatomer och/eller dino? Har förstått det som att det kan vara ganska effektivt, men att koraller kan reagera negativt och att någon snigel eller räka också ta skada, men hur är det med fiskarna? Klarar de behandlingen? Är det riskfritt för dessa? Har inte så mycket koraller just nu och kan leva med att ev. förlora några sniglar, men vill inte utsätta mina fiskar för förgiftning...!
  25. Uppdaterar med att Jag och @kaptenen kommer försöka komma dit till 17.00. Så kom gärna tidigare om ni kan! Ses imorgon!
  26. Väldigt kul hoppas det kommer lite folk!
  27. Uppdatering Mvh jarecki68
  28. Jaha inte lika kul att komma hem denna gången (till akvariet). En del sps är Sten döda och någon typ av cyano på botten. Mätvärden ser ok ut och mina misstankar drar sig till lamporna?! Har inte lyckats med ens enkla sps denna gången så jag tror att något är fel på lamporna kanske inställning kanske ålder. Kommer inhandla bättre begagnade när jag kommer över!
  1. Visa mer
×
×
  • Skapa Ny...