All Aktivitet
- Idag
-
Var till Universeum och Sjöfartsmuseet igår och blev lite inspirerad att uppdatera tråden lite. Det växer och knakar och jag har flyttat över ett par koraller från mit 96-liters rev. En liten acropora koloni och min Hydnophora. Det fanns tok för mycket flöde i det större karet, då hydnophoran släppte ifrån sig ohyggligt massa slem, som i sin tur skadade andra koraller i karet. Så nu har jag hittat en ganska lugn plats här. Det har även tagit riktigt fart på min röda montipora, något som jag är riktigt stolt över då den är en av överlevarna från det här karets föregångare. Det var bara en liten bit, knappt större än en knappt större än ett knappnålshuvud och som passade som en pusselbit i monteringshålet på fraggstenen.
-
Tack för input Ja, att det helt verkar saknas säkerhetsblaf och information om verksamt innehåll känns ju sådär…får se om jag vågar mig på att prova
-
Det går inte att hitta något säkerhetsdatablad för denna produkt. Den verkar vara importerad från Kina av det tyska bolaget QFI (Quality Fish Import) MVH Lasse
- 3 svar
-
- 1
-
-
Jag har använt det en gång och blev av med alla koraller jag då hade av behandlingen. Fiskarna klarade sig utan till synes några problem, en del av dem har jag kvar än idag 7 år senare. Fick problem med cyano efter behandlingen dock, vilket jag tror är för att jag inte gjorde ett ordenligt vb efter. Det tror jag även var anledningen till att korallerna strök med. Dinos är ju kända att kunna släppa ifrån sig gifter och eftersom jag missade att få ut det ordentligt vart det korallerna som tog stryk och cyano gynnades.
- 3 svar
-
- 1
-
-
Peter K började följa Erfarenheter av Dinoxal?
-
Någon som har erfarenhet av att använda Dinoxal mot diatomer och/eller dino? Har förstått det som att det kan vara ganska effektivt, men att koraller kan reagera negativt och att någon snigel eller räka också ta skada, men hur är det med fiskarna? Klarar de behandlingen? Är det riskfritt för dessa? Har inte så mycket koraller just nu och kan leva med att ev. förlora några sniglar, men vill inte utsätta mina fiskar för förgiftning...!
- Igår
-
Uppdaterar med att Jag och @kaptenen kommer försöka komma dit till 17.00. Så kom gärna tidigare om ni kan! Ses imorgon!
-
Väldigt kul hoppas det kommer lite folk!
-
Jongen började följa Barnens burk 2.0
-
Uppdatering Mvh jarecki68
- 495 svar
-
- 3
-
- Förra veckan
-
Jaha inte lika kul att komma hem denna gången (till akvariet). En del sps är Sten döda och någon typ av cyano på botten. Mätvärden ser ok ut och mina misstankar drar sig till lamporna?! Har inte lyckats med ens enkla sps denna gången så jag tror att något är fel på lamporna kanske inställning kanske ålder. Kommer inhandla bättre begagnade när jag kommer över!
-
Första bilden. Du måste lägga till en kran till efter t:et och böjen - annars går allt vatten den vägen. Då får du tre kranar att ställa och den typen av kranar är väldigt svåra att ställa in för att fördela vattenströmmen. Emellertid så kommer första uppsättningen med en extra kran att ge dig största möjliga styrning över hur mycket som går igenom de olika filtren och du kan använda en överdimensionerad pump och på så sätt vidmakthålla det flöde du behöver över ditt UV samt det tryck du behöver för att hålla ett jämt flöde över respektive filterbehållare. Men slussventiler eller membranventiler är bättre för detta. Det finns även speciella kulventiler som är avsedda för att reglera flöden så man inte behöver de dyrare membranventilerna. Med ditt andra förslag så bestämmer igensättningen i sista behållaren flödet och flödet genom första behållaren kommer att variera eftersom du till en början måste variera det för att få tillräckligt flöde genom UV-C filtret. Men även här är de föreslagna kulventilerna inte bra nog Om jag hade gjort det här så hade jag satt en trevägsventil efter UV-C:et och seriekopplat filtren. Då hade jag fått en lättare konstruktion över filterbehållarna och gjort det lättare att koppla isär. Jag har inte limmat mina anslutningar utan använder gängtape och säkrar med ett buntband - se bilder Notera en annan sak här - mitt inlopp är inte kopplat till centralröret och strömmen i filtret går inte underifrån och upp. I stället är det kopplat så att strömmen går uppifrån och ner - ut genom centralröret. Jag har gjort så eftersom jag lägger filtervadd över mitt media och på det sättet fångar upp allt organiskt material och slipper "nedsmutsning" av mediat. Mitt media räcker längre men jag byter vadd åtminstone en gång i veckan. Jag hade också övervägt att placera UV-C:et efter behållarna eftersom ju mindre partiklar det är i vattnet - desto effektivare är UV-C:et Det tar mig bara några minuter att osäkra rören - ta isär från pumpen - lyfta upp och byta filtervadd MVH Lasse
-
Ber om ursäkt. Glömde lägga bilderna i inlägget Sent from my SM-S906B using Tapatalk
-
Salah började följa Media reaktor
-
Jag håller på att koppla in två mediareaktorer och vill bekräfta den bästa installationen. Min nuvarande plan är: * UV-ljusets utgång går in i ingången på en fördelare, och fördelarens första utgång går till den första mediareaktorn (GFO). * Fördelarens andra utgång går till ingången på den andra reaktorn (aktivt kol eller liknande). Min huvudfråga rör utgången från den andra reaktorn: * Ska jag använda en T-koppling på den andra reaktorns utgång för att låta vattnet strömma fritt (kanske för att förhindra stopp)? * Eller ska jag använda en 90-graders vinkelkoppling, som visas på den andra bilden?
-
Jätteroligt initiativ, hade absolut kommit om jag varit hemma!
- 3 svar
-
- 1
-
-
Hallå alla medlemmar på guiden! Vi i föreningen tänkte dra ihop Saltvattensguidens första Afterwork som förhoppningsvis kan hända några gånger per år! Först ut är nu på torsdag (3/7) i Stockholm. Några från styrelsen inklusive mig själv kommer infinna sig på Bar Lilla Compagniet på Katarinavägen 18, Stockholm från klockan 17.00. Närmsta tunnelbana är Slussen! Kom och säg hej eller ta något att äta/dricka och snacka salt! Hoppas vi ses!
- 3 svar
-
- 3
-
-
-
N/P molar 101:1 - släpper du upp PO4 till 0,06 så hamnar du på 50:1 ungefär
-
jag tycker ändå att detta är intressant utveckling för hobbyn! men som ni säger kanske lite svårt att ställa en diagnos efter ett test bara. jag kommer beställa dessa i sommar och göra ett första test. kanske göra 2 test om året, mest på grund av att jag är nyfiken
-
spännande! lägg gärna upp din graf över nitrat och fosfat. skriv också när du börja och sluta med mörkläggningen.
-
i helgen blev det rengöring av pumpar och denna gång fick även mina MP40 sig ett bad i citronsyra. måste säga att jag är lite trött på att göra rent mina gyre, då det krävs varje månad för att behålla något som helst flöde. dock ser jag inget vettitgt alternativt för mitt kar. Passade även på att skrapa bakgrunden när jag hade tagit bort mina MP40. @Lasse av någon anledning så har jag bara lite grön cyano kvar nu. näringsvärden har gått upp lite. Nitrat ligger strax över 2 och fosfaten ligger på 0.03. det som hänt är att jag varit på semester (inte för att jag gräver i karet normalt) och skummat blött sista tiden.
-
Dinoflagelater som dinoflagelater IMO om din input av PO4 (dvs din matning) var samma som innan mörkläggningen så är den ökade fosfatnivå troligtvis summan av vad dina fotosyntetiska organismer inte tagit upp under denna tid vilket inkluderar de infångade dinoflagelaterna som vi kallar korallens zooxantheller MVH Lasse
-
Enligt delbeek är det 75:1 för koraller, vilket är ganska nära det du beskriver. Jag säger inte att allt skulle bero på detta men tycker det nog är lite förhastat att helt avvisa det.
- 7 svar
-
- 1
-
-
Detta får mig också att fundera på följande. Vi pratar ofta om att låga näringsvärden ger Dino, och en del doserar N o P när de har Dino. Jag tror det är en feltolkning av bilden. De låga näringsvärdena vi ser i samband med Dino tror jag beror på dinon och inte tvärtom. Dino älskar nitrat och fosfat så doserar man det vid en dinosituationen, så tror jag man bara får mer problem. Det stämmer rätt bra med erfarenhet när man läser trådar hur folk kämpar med sina Dino(för egen del med) . Detta var en intressant iakttagelse och jag är beredd att vända på hela resonemanget kring Dino och näringsämnen.
- 7 svar
-
- 1
-
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1