All Aktivitet
- Senaste timmen
-
Jag ska bevisa för dig Lasse en gång för alla genom att helt enkelt mörklägga akvariet nu när jag inte har Dino och kanske även till och med köra UVC, det vill säga jag gör allt precis som innan. Och jag lovar dig, jag kommer inte få den po4 stegring som jag fick för en månad sedan. Jag återkommer med resultatet.
-
Som jag skrivit, ,ag är övertygad om att bakterier samt de microalger jag ändå har accelererat sitt fosfatupptag när po4 stiger. Det vill säga efter så lång tid som tre veckor så har befintlig mikroflora naturligtvis konsumerat denna fosfaten. Nej jag har inga nya Dino. Känns inte märkligt alls.
- Igår
-
Du fick ju en höjning som berodde - enligt dig - på att dina Dino som hade konsumerat (lyx) en massa fosfor från ditt vatten dog och släppte ut det. Nu har då detta extra fosfor som dina Dino ( enligt dig) först samlat på sig och sedan släppt ut försvunnit ut ur vattenkolumnen igen - frågan är då vart - har du fått nya Dino som tagit upp detta eller vad är det som tagit upp din fosfor. Kan ju inte vara phytoplankton (enligt dig) och inte heller korallens zooxantheller (också enligt dig) - men vad har då i så fall tagit upp din förhöjda fosfat - för du har väl inte i hemlighet gömt en massa Dino någonstans och du har väl inte heller slått en logisk kullerbytta? MVH Lasse
-
Några av mina Sun Coral Mvh jarecki 68
-
De är för sötvatten i första hand. Men funkar i Saltvatten utan koraller! De finns en annan som heter Fluval Sea Marine 3.0 som är avsedd för saltvatten! Gå in på https://fluvalaquatics.com/us/ där finns info dessa. Jag har tre tre sötvattensakvarium med växter och använder Aquasky 2.0 och det är tyvärr inte tillräckligt för att få bra belysning till växterna där. men de har en ny version som Aquasky 3.0 men tror att det inte är tillräcklig för koraller!
-
Vilken är accuracy för den ny apparaten med Red Sea Pro som reagent? Med er egen reagens? Jag använder Hanna Marin Master ULR fosfatmetoden och den har en accuracy på 0.02 ppm + 5% av avläsningen vid 25 grader C. Runt 50 % av den organiska fosfaten i maten kommer att dyka up förr eller senare som oorganisk PO4 i vattnet oavsett typ av mat. Dock innehåller fryst färskfoder som artemia ungefär 7 gånger mindre organisk P än moderna torrfoder per viktenhet. Om inte ditt frysta foder är behandlat med någon fosfatprodukt (för att hålla kvaliteten) så tillför inte fryst foder oorganisk PO4 snabbare än torrfoder - däremot kan syran som används i mätmetoden kemisk frigöra PO4 från mindre lättnedbrytbara matpartiklar som är vanligare med fryst färskfoder. För att undvika dessa mätfel så rekommenderas ofta en filtrering av vattnet genom ett 20 µm sprutfilter. MVH Lasse
-
Salah började följa Matning och fosfat
-
Hej. Jag har tänkt att byta till en ny Aquasky Bluetooth LED 2.0, 12 W Länk Har just nu en AI Prime 16HD LED. Någon som har erfarenhet utav Aquasky? Är det värt att byta till en sådan? Jag skulle vilja fördela ljuset bättre.
-
Som många säkert vet så mäter jag ju po4 åtminstone två gånger per dag automatiskt. Det ger mig en del information som jag inte hade innan. Vi frågar ofta hur stor betydelse har matning vad gäller fosfat och nitrat i vattnet. Jag har mycket fiskar nu och ganska hög belastning. Jag kan mata i princip hur mycket som helst med pellets och jag ser ingen som helst skillnad på fosfat. På sikt kanske men på kort sikt noll utsläpp. Det är inte så konstigt såklart, fiskarna äter upp all mat så det blir inget som frisätts till vattenkolumnen. Däremot om jag matar med korallmat och fryst mat så stiger po4 med ungefär 0,02 mg/l direkt och ligger kvar så cirka ett dygn. Ett utmärkt sätt att höja fosfaten eftersom jag ofta har lite för lågt. Det här är heller ej någon märkvärdig observation, det finns ju mer i fryst mat och korallmat som inte direkt kommer ett djur till gagn utan blir kvar i den fria vattenkolumnen. För närvarande är nästan detta ett huvudskäl till att jag matar en del med fryst mat och korallmat för att hålla upp näringsvärden lite i vattenkolonnen, vilket i sin tur är bra för mikrofauna och koraller. Jonas
-
Kan vara viss eftersläpning. Samt att det tar ju tid för systemet att konsumera upp den frisläppta fosfaten. Den naturliga upptagsprocessen tycks va ganska modest. Det behövs 3 v för systemets mikroalger, bakterier o möjligen koraller för att konsumera det utsläpp som den döda dinon innebar.
- Förra veckan
-
Fortsatt typ noll Kh förbrukning?! Fattar inte varför, mätt med Hannah. Kalkalgerna ökar osv. i övrigt ser det bra ut, de 2 senaste fiskarna trivs bra och en euphyllia har fått ett nytt huvud cyano har inte ökat, lite små fläckar kvar bara.
-
Låter bra. Jag skulle vilja behålla täckskivorna.
-
Vad beror ökningen mellan 29/6 och 3/7 på?
-
Efter 21 dagar efter avslutad behandling mot Dino, är jag tillbaka i samma N o p värden som innan. Jag tolkar fortfarande detta som att den snabba höjningen som kom direkt efter att dinon dog, består i huvudsak av döda dinoceller som släpper ut detta, och sedan tar det 3 veckor för karets normala biologi (fotosyntes av alger, bakterier) att konsumera ner detta av dinon utsläppta överskottet. Tycker det är logiskt rent tidsmässigt, då celldöd ger direkt o snabb förändring, medans konsumtion av bakterier o alger går såklart långsammare (I synnerhet i mitt kar som ej har algrefugium och inte mkt mikroalger o förmodligen mkt lite phytoplankton). /Jonas
-
- 59 svar
-
- 1
-
-
Ja tack jag har sett att det finns hos svenska handlare också, jag har AC så det är egentligen inte ett problem men AC:n va avstängd förra veckan när jag va bortrest så därför det kröp upp. problemets källa är givet skit bakom spakarna.
-
Connaissancen började följa Ansluta CTLite G4 Master-belysning
-
Jag har nyligen fått tag på en CTLite G4 Master-enhet, men tyvärr sänder den inte ut någon WiFi-signal (varken i AP- eller Station-läge), och jag kan inte ansluta till den via appen. Enheten startar och blinkar som om den försöker ansluta, så lysdioderna verkar fungera – men det går inte att komma åt några inställningar eller para den med något. Jag har testat att stänga av och på den, väntat flera minuter och letat efter dolda SSID – men inget händer. Är det någon annan som haft detta problem med G4 Master-versionen? Finns det något känt sätt att återställa den, tvinga den till AP-läge eller att återinstallera firmware i WiFi-modulen?
-
Problemet med att ringa försäkringsbolag är väl just att svaret är muntligt. Helst vill man väl att de skriftliga försäkringsvillkoren skall vara tydliga, annars blir man ju helt utlämnad till utredarens godtycke vid en skadeanmälan oavsett vad de sagt muntligen. Kanske en husdjursförsäkring även täcker akvariedjur? Själv hoppas jag bara att min försäkring täcker vattenskador på bostaden vid läcka. Bästa sättet att försäkra sig mot tekniska missöden är väl annars olika former av backup (t ex batteri) och idiotsäkra lösningar (webkamera, inte större ATO-behållare än sumpens volym klarar, osv). Vad gäller värderingen kan jag förstå om försäkringsbolag inte kan/vill värdera fraggar som man odlat själv, men de borde väl åtminstone kunna utgå från inköpspris på kvitton.
- 1 svar
-
- 1
-
-
30 grader är mycket! Jag håller temperaturen nu genom att köra med fläktar https://www.amazon.se/-/en/Breeze-Table-Office-Speed-Settings/dp/B01E5IS66M?pd_rd_w=fz692&content-id=amzn1.sym.cbeb5320-8473-4517-a7d5-f91f67211609&pf_rd_p=cbeb5320-8473-4517-a7d5-f91f67211609&pf_rd_r=W2N6VH73ZAJVFDNE3Y3Y&pd_rd_wg=VdM9x&pd_rd_r=01e7edd8-7130-40c2-9584-ee0546758169&pd_rd_i=B01E5IS66M&psc=1&ref_=pd_bap_m_grid_dv_rp_0_1_t riktade mot vattenytan.
-
Uppdatering inför att akvariesäsongen startar: Det har gått ganska dåligt för karet senaste halvåret. Största anledningen till det är jag ganska säker på beror på omognad, omoget akvarium och omogen akvarieskötare. Har för närvarande höga näringsvärden och tempen va över 30 grader förra veckan, dock ser det faktiskt rätt ok ut. Kalkalgerna har verkligen tagit fart och dem koraller jag har ser glada ut. Planen är att byta vatten 2 gånger i veckan "going forward" och förhoppningsvis under hösten börja fylla på igen med koraller, har tappat ca 90% av mina sps:er.
-
Har och har haft Akvastabil akvarium och flera andra kar med alu list och det har alldrig varit något problem. /Joakim
- 3 svar
-
- 1
-
-
Ramroll började följa Hemförsäkringar-Bostadsrätt
-
Tjena! Det är nämligen så att jag i nuläget är på jakt efter passande hemförsäkring och undrar om någon här kanske har svar på de jag undrar. Jag har sedan tidigare kommit ihåg ett Facebook inlägg jag sett för ett år sedan där man hade jämfört olika stora försäkringsbolag och deras utbud, där vissa täckt koraller och fiskar om dem gått bort vid händelse av följande: -När akvariet gått sönder av misstag (drulle). -Läckage när man är bortrest. -Strömmen går när man inte är hemma. -Oförväntat utrustnings haveri. När jag nu har ringt runt lite så får jag svaret att detta inte längre gäller och att ingen nog kommer att försäkra levande, detta IOM förändrad policy då det är svårt att värdera korall och fisk som växt. Hur har ni de och hur ser er försäkring ut? Har ni tips på hemförsäkring som täcker något sådant? Mvh, Ramy
-
Kan uppdatera denna tråd med att det var en blåkorall.
-
Tråden kanske gör sig bättre under övrigt..
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1