All Aktivitet
- Igår
-
Uppdaterar med att Jag och @kaptenen kommer försöka komma dit till 17.00. Så kom gärna tidigare om ni kan! Ses imorgon!
-
Väldigt kul hoppas det kommer lite folk!
-
Hej, Jag har nu efter att ha hållt på i 68 år med akvarium, tänkt att lägga ner alltihop. Jag skulle helst vilja sälja allt på en gång, men förmodar att det är ganska omöjligt. Har hållt på med saltvatten den senaste 20 åren och sötvatten i 48 år innan dess. Jag har idag ett fullt utrustat Akvastabil Move 720 liters fullt med koraller. Det jag har att sälja är: Teknik: (enl bild) 1 st AkvaStabil 720 liters saltvattens akvarium 1 st 112 liters helglas akvarium som sump 1 st DELTEC Calcium Reactor PF601 1 st Kalkwasser reaktor med PH sensor 2 st Kamoer FX-STP WIFI doseringspumpar 1 st Apex styrsystem med Ph/Orp/salt mätare 3 st Apex energybar 1 st Neptune Systems Automatic Feeding 1 st Neptune Systems Doserings pump 2 st extra Neptune Apex Temperatur sensor 1 st RowaPhos reactor 1 st Alkatronic KH mätare 1 st Mastertronic 1 st Maxspect Turbine Duo 9 + 1 st som jag haft som reserv 3 st AI Hydra 32HD led lampor 1 st AI Hydra 26HD led lampor 5 st AI Hydra 52 led lampor 4 st 120 cm Ledbar 1 st AI Hydra Director Fiskar: 2 st Gul Kirurg zebrasoma flavescens TB (reef safe) Vildfångad 1 st Palett Kirurg Paracanthurus hepatus (reef safe) 1 st Butterfly Chelmon Rostratus 5 st Damsell Chrysiptera Hemicyanea 1 st Kejsare Pomacanthus xanthometopon 2 st Abudefduf Vaigiensis 2 st Amphiprion Melanopus Pare 2 st Amphirion Ocellaris Pare Koraller: ( är inte riktigt säker på sorterna, men tror det stämmer ganska bra) Acropora sp. Staghorn Montipora flak Grön Montipora flak Röd Montipora sunset Montipora Fire Forest Acropora solytariensis Acropora bali slime Acropora gomezi Acropora Tortuosa myagi tort Acropora Tortuosa ”aussie Acropora Formosa mfl. ca 60 kg levande sten ca 30 liter sand Utöver detta har jag: 1 st 320 liters akvarie, använt som fraggkar 1 st 720 liters med aluminium ställnig, stått tomt i 1 år som reserv akvarium 1 st 500 liters akvarium med aluminium ställning stått tomt i ca 1 år 1 st 240 liters akvarie, använt som sump till 710 liters akvariet.
-
Jongen började följa Barnens burk 2.0
-
Uppdatering Mvh jarecki68
- 495 svar
-
- 2
-
- Förra veckan
-
Jaha inte lika kul att komma hem denna gången (till akvariet). En del sps är Sten döda och någon typ av cyano på botten. Mätvärden ser ok ut och mina misstankar drar sig till lamporna?! Har inte lyckats med ens enkla sps denna gången så jag tror att något är fel på lamporna kanske inställning kanske ålder. Kommer inhandla bättre begagnade när jag kommer över!
-
Första bilden. Du måste lägga till en kran till efter t:et och böjen - annars går allt vatten den vägen. Då får du tre kranar att ställa och den typen av kranar är väldigt svåra att ställa in för att fördela vattenströmmen. Emellertid så kommer första uppsättningen med en extra kran att ge dig största möjliga styrning över hur mycket som går igenom de olika filtren och du kan använda en överdimensionerad pump och på så sätt vidmakthålla det flöde du behöver över ditt UV samt det tryck du behöver för att hålla ett jämt flöde över respektive filterbehållare. Men slussventiler eller membranventiler är bättre för detta. Det finns även speciella kulventiler som är avsedda för att reglera flöden så man inte behöver de dyrare membranventilerna. Med ditt andra förslag så bestämmer igensättningen i sista behållaren flödet och flödet genom första behållaren kommer att variera eftersom du till en början måste variera det för att få tillräckligt flöde genom UV-C filtret. Men även här är de föreslagna kulventilerna inte bra nog Om jag hade gjort det här så hade jag satt en trevägsventil efter UV-C:et och seriekopplat filtren. Då hade jag fått en lättare konstruktion över filterbehållarna och gjort det lättare att koppla isär. Jag har inte limmat mina anslutningar utan använder gängtape och säkrar med ett buntband - se bilder Notera en annan sak här - mitt inlopp är inte kopplat till centralröret och strömmen i filtret går inte underifrån och upp. I stället är det kopplat så att strömmen går uppifrån och ner - ut genom centralröret. Jag har gjort så eftersom jag lägger filtervadd över mitt media och på det sättet fångar upp allt organiskt material och slipper "nedsmutsning" av mediat. Mitt media räcker längre men jag byter vadd åtminstone en gång i veckan. Jag hade också övervägt att placera UV-C:et efter behållarna eftersom ju mindre partiklar det är i vattnet - desto effektivare är UV-C:et Det tar mig bara några minuter att osäkra rören - ta isär från pumpen - lyfta upp och byta filtervadd MVH Lasse
-
Ber om ursäkt. Glömde lägga bilderna i inlägget Sent from my SM-S906B using Tapatalk
-
Salah började följa Media reaktor
-
Jag håller på att koppla in två mediareaktorer och vill bekräfta den bästa installationen. Min nuvarande plan är: * UV-ljusets utgång går in i ingången på en fördelare, och fördelarens första utgång går till den första mediareaktorn (GFO). * Fördelarens andra utgång går till ingången på den andra reaktorn (aktivt kol eller liknande). Min huvudfråga rör utgången från den andra reaktorn: * Ska jag använda en T-koppling på den andra reaktorns utgång för att låta vattnet strömma fritt (kanske för att förhindra stopp)? * Eller ska jag använda en 90-graders vinkelkoppling, som visas på den andra bilden?
-
Bortskänkes två stycken Amphirion ocellaris. Finns i bålsta, norr om stockholm. Skickas ej
-
Jätteroligt initiativ, hade absolut kommit om jag varit hemma!
- 3 svar
-
- 1
-
-
Hallå alla medlemmar på guiden! Vi i föreningen tänkte dra ihop Saltvattensguidens första Afterwork som förhoppningsvis kan hända några gånger per år! Först ut är nu på torsdag (3/7) i Stockholm. Några från styrelsen inklusive mig själv kommer infinna sig på Bar Lilla Compagniet på Katarinavägen 18, Stockholm från klockan 17.00. Närmsta tunnelbana är Slussen! Kom och säg hej eller ta något att äta/dricka och snacka salt! Hoppas vi ses!
- 3 svar
-
- 3
-
-
-
N/P molar 101:1 - släpper du upp PO4 till 0,06 så hamnar du på 50:1 ungefär
-
jag tycker ändå att detta är intressant utveckling för hobbyn! men som ni säger kanske lite svårt att ställa en diagnos efter ett test bara. jag kommer beställa dessa i sommar och göra ett första test. kanske göra 2 test om året, mest på grund av att jag är nyfiken
-
spännande! lägg gärna upp din graf över nitrat och fosfat. skriv också när du börja och sluta med mörkläggningen.
-
i helgen blev det rengöring av pumpar och denna gång fick även mina MP40 sig ett bad i citronsyra. måste säga att jag är lite trött på att göra rent mina gyre, då det krävs varje månad för att behålla något som helst flöde. dock ser jag inget vettitgt alternativt för mitt kar. Passade även på att skrapa bakgrunden när jag hade tagit bort mina MP40. @Lasse av någon anledning så har jag bara lite grön cyano kvar nu. näringsvärden har gått upp lite. Nitrat ligger strax över 2 och fosfaten ligger på 0.03. det som hänt är att jag varit på semester (inte för att jag gräver i karet normalt) och skummat blött sista tiden.
-
Dinoflagelater som dinoflagelater IMO om din input av PO4 (dvs din matning) var samma som innan mörkläggningen så är den ökade fosfatnivå troligtvis summan av vad dina fotosyntetiska organismer inte tagit upp under denna tid vilket inkluderar de infångade dinoflagelaterna som vi kallar korallens zooxantheller MVH Lasse
-
Enligt delbeek är det 75:1 för koraller, vilket är ganska nära det du beskriver. Jag säger inte att allt skulle bero på detta men tycker det nog är lite förhastat att helt avvisa det.
- 7 svar
-
- 1
-
-
Detta får mig också att fundera på följande. Vi pratar ofta om att låga näringsvärden ger Dino, och en del doserar N o P när de har Dino. Jag tror det är en feltolkning av bilden. De låga näringsvärdena vi ser i samband med Dino tror jag beror på dinon och inte tvärtom. Dino älskar nitrat och fosfat så doserar man det vid en dinosituationen, så tror jag man bara får mer problem. Det stämmer rätt bra med erfarenhet när man läser trådar hur folk kämpar med sina Dino(för egen del med) . Detta var en intressant iakttagelse och jag är beredd att vända på hela resonemanget kring Dino och näringsämnen.
- 7 svar
-
- 1
-
-
Den går från en dag till en annan dvs precis när dinon dör. Tror absolut inte att utebliven fotosyntes förklarar. Vanliga alger dör inte av 2 dagars mörker. Koraller tar upp väldigt väldigt lite fosfat. Detta är helt säkert från dinon. O kvoten 60:1 stämmer bra med dino (Korallers kvot vet jag inte men gissar är högre)
-
Hur ser grafen över fosfatökningen ut? Jag tänker att, eftersom ökningen är i 1:60 vilket väl är ganska nära upptaget för koraller, så kan väl en del av detta bero på just att det inte skett någon fotosyntes i 3 dagar och därför ett lägre eller obefintligt upptag av näringsämnen från korallerna?
- 7 svar
-
- 1
-
-
Hej allesammans! Då vår forummjukvara kommit med en ny version där väldigt mycket kommer uppdateras, kommer också några förändringar. Vi planerar att göra uppdateringen innan årets slut, exakt kommer bero på när vi tycker den är stabil nog för att undvika onödiga problem. Det viktiga att ta med sig här är att de som utvecklar forummjukvaran bestämt att sluta stödja inloggning med Användarnamn, alltså namnet ni heter på forumet. Det framtida sättet som ENDAST kommer stödjas är via eran registerade epostadress. Så se till att ni har en uppdaterad epost som ni kommer åt och som ni vet vilken det är. Det går redan nu att logga in med epost, så har ni era inloggningsuppgifter sparade i webbläsaren eller liknande kan det vara bra att redan nu byta till eposten istället! Ha en fantastisk sommar!
- 1 svar
-
- 5
-
-
-
Och helt väntat så har även nitrat stigit från nästan 0 till 5. Det ger en NP-kvot om man räknar i molar på cirka 60, så min slutsats blir att Dino tar upp ganska mycket näringsämnen i kvoten 60:1, och det stämmer nog ganska bra med litteraturen.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1