Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/24/2021 in Posts

 1. Dagens tillökning 2st pustarräkor (Lysmata amboinensis) å en gul getfisk (Parupeneus Cydotos)
  5 points
 2. I tested the strength of the floating reef structure, is truly Epic! It feels as solid as metal girders. If I am keen, I will be able to hang an enormous amount of live rock and coral onto this frame. It can carry 10-15Kg+ of stone and coral with ease. Although, I'll likely only add a few Kg of LR to get it looking good with plenty of space for coral to grow. I am pretty relived that it worked, since it is a permanent change to the tank, and will be nearly impossible to remove without using a circular saw. I can highly recommend this method to anyone that is willing to permanently optimize their tank for floating reef style aquascaping. Just keep in mind, that this bond is insanely strong, and almost impossible to break, it is similar to a metal weld, you can likely only break it using a circular saw or dremil drill.
  5 points
 3. Hej Här kommer jag visa mitt simpla sps kar och dess utveckling. Detta är mitt femte saltkar och har tidigare haft kar i blandad storlek, vissa med fullspäckad teknik o andra utan. Denna gång blir det ett basic kar utan sump, tekniken kommer sitta i ena kortsidan och inte det vackraste estetiskt sätt men simpelt och jag vill testa SPS utan sump då jag haft bra resultat med det tidigare i ett LPS akvarium. Jag kommer också visa mina rutiner och lite att tänka på, tror denna sida kan vara en bra grej för nybörjare i hobbyn som letar efter info om hur man i verkligheten kan sköta ett akvarium. Jag kommer inte använda den absolut billigaste tekniken i form av pumpa,r lampor etc men allt detta kan göras med begagnad teknik eller billigare motsvarigheter med i stort sett samma resultat. Gillar själv högkvalitativa grejer så därav mitt val i att hålla det simpelt med få saker som verkligen fungerar. Väntar på paket från Företagsakvarium som leverar allt jag behöver till detta projekt. Kar o bänk är inköpt separat från nätet, ett 98 liters Zquare optiwhite lågjärn glas akvarium med måtten L 80cm D 35CM H 35CM och bänken är egentligen till ett Juwel 125 liters men som passade bra med måtten och står pall för tyngden. På bifogade bilden ser ni karet som är cleant med transparenta fogar och snyggt mått så det ska bli spännande att få igång projektet. Bifogar de få bilder jag har på några av mina tidigare kar och så drar vi igång detta när prylarna kommit hem. Ha de gött
  4 points
 4. Problemen med död sten brukar komma efter ett år eller lite mer. Det beror antagligen på att den mikrofaunan med maskar och kräftdjur som normalt rensar levande sten saknas. Efter något år ha stenen kleggat igen av döda bakterier med mer. Om man använder keramiska porösa stenblock så rekommenderas att man byter ut dem någon gång om året för att de sätter igen. De har ju bara fina porer så de rensande djuren kommer inte in. Det finns en del trådar på R2R om kar med död sten som kraschat. Det brukar ta ett år eller ett och ett halvt. Naturligtvis dör det mesta av det levande i stenen vid transporter under flera dagar men det räcker med ett fåtal djur för att de skall kunna föröka sig. Det döda i stenen skall tas om hand och populationerna stabilisera sig. Det är det vi kallar att cycla stenen.
  3 points
 5. Kan även komma med ett kanontips för den som behöver. Jag som har så många akvarium får lätt ont i handen av att krama ur filter - gripa i algskrapor osv. Börjar bli gubbe Men iaf på denna modell är det nästan som man måste hålla med ett nyp vilket jag kände var oergonomiskt. Lösningen blev en bit pvc som jag planslipade ngn millimeter och limmade dit. Nu kan jag dels hålla med handflatan över på en skönt och smidigt sätt. Mer kontroll och precision. Sen om man vill sticker man lång eller ringfingret i röret. Då blir det en dröm att styra runt skrapan. Jag har klurat ut många diy lösningar under åren. Trots sin banala enkelhet ligger denna ändå topp tre av dom mest lyckade och andvändbara över tid.
  3 points
 6. Det tillför enormt mycket, inte bara i uppstarten men också för ett välmående kar över tid. De mest distinkta skillnaderna kommer uppträda under det första året men det finns risk att man dras med följdeffekterna länge. Speciellt under det första året kommer detta märkas av igenom en obalans i karet till följd av en fattig micro fauna/flora där en organism lätt tar över då den saknar konkurrens (tänk dinos) berg och dalbanan vad gäller näringsvärden osv. Jag har startat upp ett kar med en stor övervikt av död sten och det var den klart sämsta upplevelsen jag har varit med om. Efter nära på 20 år i hobbyn har jag rätt hyfsad koll på hur ett friskt och stabilt kar beter sig och detta var allt annat än det. En annan intressant källa kan vara två av de mest kunniga inom området, Sanjay Joshi och Mike Paletta, och deras erfarenhet kring att starta kar med död sten. Jag vet inte heller vilken typ av hemska fripassagerare folk på det senaste har fått för sig att man får med levande sten. Det värsta jag har fått med stenen var nog en mantis och det var enkelt ordnat.
  3 points
 7. Fosfat 0,04. Kan variera mellan 0,02 och 0,06 - 0,08 det är svårt att undvika. Men sikta på 0,04. Nitrat 2-5. Försök ligga mellan 2 och 5 och sikta på 3. Det är ett vågspel att pressa ner det till 0 - 1 som du ju fått erfara. Visst man kan få starkare - klarare färger med ultralåga värden. Det beror på att man svälter korallerna / djuren. Dom mår alltså inte riktigt som bäst, men vi människor tycker dom ser finare ut då. Skillnaden är marginell dessutom. Då är det bättre att köra zeovit metoden. Då jäklar blir det power i färgerna. Utan att korallerna svälter. Slut på föredraget
  2 points
 8. @Jojo Jag har ju lovat en uppdatering länge men efter covid och dåligt med ork så har jag helt enkelt inte tagit tag i det. Det rullar på för fullt. Snart dags att sälja av lite fraggar igen. Gjorde lite tester i förra veckan och det mesta håller sig där det ska. Det enda som utmärker sig är lite högt fosfat men det arbetar jag med att få ner. Supernöjd med nya belysningen! Det växer som ogräs sen den kom på plats. Sen att man måste lyfta av den om man ska göra några stora saker det kan jag leva med då det inte händer allt för ofta investerade i en Harlequinräka för en månad sen då jag har översållat med små sjöstjärnor. Den lille krabaten har fullt upp men har lär inte svälta. Håll till godo med ett par bilder på det hela.
  2 points
 9. Its a good day today I hope, I finally gathered the courage to glue on the base support structure. It is two Acrylic arms glued in an X shape. I tested their breaking limit which was around 8kg per arm if the weight was all placed at the very end. Which was phenomenally stronger than I had anticipated. I glued them in place with Acrifix 0192, and used the same glue to cover them in sand so that they hopefully blend seamlessly behind the surrounding live rock and coral structures. Tomorrow I will test the strength of the whole structure, most importantly the glue bond between the black acrylic rear plate and the clear acrylic coral support frame. Acryfix 0192 is a molecular polymer bond so technically it should be enormously stronger than silicone (if it worked). Fingers crossed it can hold a lot of weight!
  2 points
 10. Imorgon kommer riktigt fina SPS koraller Priser från 795kr Det kommer också lite LPS koraller med Vi får också in Gul kirurg, Odlade Multifasciata Dvärgkejsare och massor av andra fiskar och lägre djur. För att skapa plats så REAR vi ut utvalda SPS/LPS koraller med 50% Kalmgatan 9, Nära Gullmarsplan i Stockholm Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15
  2 points
 11. Om några dagar 1år gammalt.
  1 point
 12. Really nice tang gang. I hope to see that tank in rl some day. And everyone seems healthy and ich free(?). Qt really pays off. Thx for showing me the path of qt!
  1 point
 13. Du har ju det där på flaskan "Enligt flaskans dosering ger 1 ml/100 liter = +10 ug jod/liter" = +0,01mg/l
  1 point
 14. Karet tuffar på utan några större händelser för närvarande. Jag var borta i en vecka och under den tiden sängar lite cyano fått fäste. Jag har ofta upplevt cyano under sommaren av någon anledning. jag tror även att den minskade mängden matningar när jag var borta ledde till lite väl låga näringsvärden vilket gynnar skiten. Jag står förövrigt inför en uppgradering. Jag kommer att vara pappaledig under hösten och behöver något att pilla med är tanken. Det nya karet blir någonstans kring 200x80x65. Jag ska först se om det går att hitta något vettigt på begagnatmarknaden. Går det åt skogen får det bli ett måttbeställt.
  1 point
 15. Det är inte många fiskar som kommer nära en jagad fridmanni. De är extremt skickliga när det gäller att hitta och komma ihåg hålor eller smala springor i stenen. Den kan t.ex ha stuckit sig när den försökt jaga ut en borstmask ur en håla. Mina hade ibland nästan som ett skägg av borstmasktaggar. Det verkade inte vara giftigt för dem men en tagg i ögat vore säkert obehaglig.
  1 point
 16. I'll keep this cycle going for a while, then when the display tank and sump is plumbed up and running smoothly, then I'll move some of this into the display tank and I guess at that stage I should add a few more KG of live rock in as well. Overall, I'll try and maximize the amount of live rock if I can.
  1 point
 17. Kvällens bild. Mycket brunt kvar, men cyanon tynar nu bort
  1 point
 18. Hummm, Mastertronic ja… har äntligen fått tid för den då barn och barnbarn åkt hem efter en månads visit. Har brottats med den i två dagar men ska nog bemästra den jävulen snart! Klokt som du skriver att ligga på övre marginalen. Pytsar fortfarande i lite fosfat… Tack för alla råd!
  1 point
 19. Håller med runstenen i inlägget här ovan. Försöker själv sikta på 0,04 i po4 och 2-5 i nitrat. Kanske att du försöker sikta lite högre på po4 så här initialt, kanske runt 0,08 som minimum. Om systemet slukar po4 just nu så är det bra att ha lite "fallhöjd" så du inte råkar nolla. Men å andra sidan hade väl du en Mastertronic så jag antar att du bevakar värdet noggrant
  1 point
 20. En spackelspade kan nog hjälpa dig om du kommer åt. De är smala och böjbara, brukar använda en sådan när jag tar isär akvarier, du kan slipa en egg på den om du vill med. Något sådant här typ: https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/tejp-och-maskering/spackelspadar/spackelspade-530056/
  1 point
 21. Behöver rensa lite i karet, Sps, lps och mjukt. Många olika sorter Bilder kan skickas vid intresse. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  1 point
 22. De levande som följer med en korall doppar vi ofta ihjäl. Samt de är inte djur som lever långt in i stenar utan max någon hoppkräfta eller plattmask .
  1 point
 23. Igår fick jag svar på nytt icp, jod nu i underkant Källan till mitt höga jod bör då rimligen vara Fauna Marin trace 1&2 som jag tidigare höjt dosen på, dessa ska dock inte innehålla jod enligt innehållsförteckningen.... Använde Aquaforest icp den här gången, Fauna Marin tidigare, nästa blir Fauna Marin igen om en månad
  1 point
 24. Nytt från Akutmottagningen i Kävlinge: Stort tack Sebastian!
  1 point
 25. Varför undrar du om en annan skummare för 2300kr finns kvar om du bara har 700kr?
  1 point
 26. Jag är inne på att uppgradera och tänkte stämma av andrahandsmarknaden innan jag lägger en beställning på ett nytt kar. Vad jag är på jakt efter är ett kar som är, eller är i närheten av måtten 200x80x65 i optiwhite glas. Shadow overflow/balkongöverrinning och eurobrace är att föredra men kanske inte ett krav.
  1 point
 27. Har ingen tråd tyvärr. Det är i huvudsak ett fowlr system, mycket mat och mycket skumning. En sak skiljer sig från andra system är att jag har lock på karet, det är lite avdunstning. Vet inte om det kan vara en skillnad?
  1 point
 28. Läget idag är något lite bättre med det bruna eländet. Ska suga brunt vid onsdagens vattenburen! Doserar nu fosfat och nitrat dagligen och det har fått korallerna att växa bättre och de har fått djupare färger. Tack för alla råd Kim och MickeL! En del nytt har flyttat in från Micke P i Linköping: Har också köpt en ATI 8-kanalig doserare m. omrörare och backspolning och idag kom ett lass med ATI Essentials/Nutritions från Företagsakvarium så här ska doseras . Jag har ju mest acroporor och montiporor samt några rhodactis, knappar, euphyllia och calustrea. Vad tror ni jag ska sikta på för fosfat/nitrat-värden? F=0,1-0,2 och N=2-3???
  1 point
 29. The last delivery arrived today, it took some time to get it all! So now that I have the bacteria itself, and the salt and salinity checker have arrived, I can begin cycling the dry rock in bins. Then once I have the tank itself ready and the sump connected, then I'll move the dry rock from the bins into the tank and then add live rock as well. I wonder, does that sound wise, or am I lining myself up for problems? Perhaps I should add some live rock in the bins as well to get it started with a bang! Either way, lots of fun to have over the next week or two!
  1 point
 30. Thanks Kim! Yes indeed, is a big relief to be ready for the next stage!
  1 point
 31. Har du några egna erfarenheter eller nån tråd där man utvärderat olika sten över tid som du kan dela med dig av?
  1 point
 32. Det finns ganska många erfarenheter här på guiden och på andra forum som alla säger att du når en stabilitet mycket snabbare med levande sten. Sen hur många procentandelar man kör kontra död sten är en smaksak och egentligen en fråga om hur lång tid vill man vänta för att nå stabilitet. Självklart finns det dålig levande sten såväl som dålig död sten. Det är också ganska subjektivt vad en "bra" sten är men de flesta anser att en porös sten med inga synliga fulagler och att den inte luktar rutten är goda tecken. Saker kommer ta sig in med tiden även i ett system med död sten om man inte kör till hundra procent med karantän för allt levande som kommer in, och även då finns en chans/risk. Naturen är inte ren, utan en kamp om överlevnad. Vi behöver så mycket av biodiversiteten vi kan få in i våra kar för att nå någon slags jämnvikt om det nu finns det i akvaristiken. Annars tar sig burken aldrig förbi första 1-2 åren. Stabilitet är även en ganska svävande åsikt beroende på vad man önskar med sitt kar, men om vi utgår från den generella uppfattningen (typ mixed reef) så tycker jag att levande sten gynnar mer än det missgynnar, även om det kan innebära rysk roulette.
  1 point
 33. precis! de är kanske lite "priset man får betala" för att köpa beggat?! Fick offert från Pacific Sun på typ 550kr inkl. frakt. Lurar på att ta ett par fläktar också, då frakten är ganska så dyr (50% av kostnaden).
  1 point
 34. Varmt välkomna tillbaka som annonsörer på Saltvattensguiden, Zoo.se! Ert stöd är mycket värdefullt för att hålla igång saltvattensguiden.se!
  1 point
 35. Just nu rullar det på ganska stabilt. Har dock återkommande problem med några mindre acroporor som jag bara kan koppla till att de till och från får direkt solljus på sig (kanske lokalt blir både för ljust och för varmt där solen når fram?). Inga större kolonier som har problem med det vilket jag är nöjd över och det kommer väl alltid vara någon som inte riktigt vill eller som tjurar när man har hela karet proppat med olika koraller.. Det har varit skönt under denna hetta att karet aldrig kommit över 28 grader. När det är som varmast håller jag dörren till sumpen öppen och låter en golvfläkt som står i rummet indirekt ge lite rörelse. So far so good. Värden från dagens mätning: Temp: 27,1 c Salinitet: 1.026 KH: 8 Ca: 400 Mg: 1410 PH: 8,15 NO3: 2,5 PO4: 0,1
  1 point
 36. En ny uppdatering, på månadsdagen från den förra. Hade helst gjort en videouppdatering, men dagtid är det fan alltid en unge som för ett jävla liv här hemma, och kvällstid försöker vi vara tysta så att gnället inte vaknar. Så videon får snällt ligga kvar på att-göra-listan. Vad har hänt sen en månad tillbaka då... * Jag har slängt i en liten påse rowaphos, inte för fosfaten men för mitt aluminium som lagt sig på en lite för hög nivå. Har förresten ingen aning om varför. Aluminium har nu iaf gått ner från 55 ug/l till 30 ug/l, enligt senaste icp. * Jag hade råkat få upp jod till nästan 0,1 mg, förmodligen på grund av att jag spetsat den senaste ballingmixen för mycket. Fick byta ut denna och är nu nere på 0,08 mg/l enligt icp, eller 0,079 enligt mastertronic (hell yeah) * Jag har äntligen kommit ner till en bra nivå på magnesium (1350 mg/l - från 1550 tidigare), detta efter åtminstone ett par månader utan magnesium i ballingmixen. Behöver fixa in Colombos magnesiumtest till mastertronicen, red sea ger ett alldeles för högt värde... Men Colombos tester verkar minst sagt svåra att få tag i hos svenska återförsäljare. * Sagt och gjort, jag har kopplat in en kalkwasser mixer (deltec Km500, löjligt dyr enligt mig) med en kamoer doseringspump (inte bullig den heller!), som pumpar in 3,3 ml/minut, 200 ml/timme, eller 4,8 liter/dag vatten mättat med kalciumhydroxid. Skrotade samtidigt min recirkulerande co2-scrubber. Fick skruva ner ballingdoseringen från 85 ml till 30 ml/dag. Ph håller sig bra mellan 8,2-8,4. Funderar på hur jag ska försöka hålla uppe spårämnena nu när det blir mindre dos balling varje dag... * Också sagt och gjort, en 25 mg begagnad ozonator har kopplats in i skummaren. Herregud så klart vattnet blev! Wow. Inte enorm skillnad på ORP men ändå en ökning. Väntar också på lite silica gel kulor som ska in i ett luftfilter innan ozonatorn, då torr luft gör den mer effektiv. Får se om det funkar. Gjorde dessutom en ny "hatt" till skummaren, men istället för co2-remover så fylldes den med aktivt kol - för att fånga upp eventuella ozon-rester. * Jag har fortfarande inget mekaniskt filter sedan senaste filterrullen tog slut, för cirka två månader sedan. Inga märkbara negativa effekter. Fosfat varierar mellan 0,02-0,04 mg/l, nitrat ligger runt 3-4 mg/l. Korallerna har till synes mer polyper ute. Clarisean har sedan dess rengjorts och lagts ut till försäljning Funderar på att köpa en på-hängbar filtersockhållare som kan sättas in vid behov... * Min walt disney fraggades ner i ett sista försök till att få den att överleva, men med tiden bleknade alla fraggar och dog. Köpte då en ny på AquariaTech, som hade klart fler polyper efter 5 minuter i karet än vad den förra hade på 5 veckor. Nu får fan den här överleva och frodas... * Jag har lyckats utrota ganska mycket av mina oönskade zoas med en kombination av pincett-attacker och aiptasia-x besprutning. Det sistnämnda var verkligen effektivt i att punktera livskraften ur dom som överlevde pincetten. * I köpet av min begagnade ozon fick jag med en gammal ecotech mp10 som jag satte in i fraggkaret. Fasen så imponerande denna pump är! Min första hittills av detta märke. Blev helt klart sugen på att byta ut mina gyres till mp40 i displayen... * Jag sålde en "dubblett" koloni av acropora tortuosa för att framöver kunna placera ett par nya sprakande rariteter. Tips mottages gärna Jag tror att det mesta generellt mår bra. Dock märkte jag att PAR har ökat med 50-100 nere på botten, till följd av hur klart vattnet blev med ozon. Har en chalice som bleknat lite. Justerade ner krämen i mina hydror lite grand. Jag skulle gärna få till ett ökat vitt ljus från hydrorna, för att komplettera det blåa i mina orpheks. Blått på blått kan ju vara effektfullt kvällstid men på dagen får det gärna vara ett lite bredare färgspektrum. Jag kör dock mina två or3or och t5 actinic lite omlott under dagen, där alla tre startar och slutar vid olika klockslag. I och med detta blir det så himla många skiftningar i färgspekrumet vid olika tillfällen under dagen, vilket blir lite estetiskt trist till och från, tycker jag. Vet inte riktigt hur jag ska få till det där på ett bra sätt, utan att behöva laborera för mycket med korallerna främsta behov. Jag har för övrigt förlorat min flame hawkfish. Hittade honom torr och stendöd på golvet, efter en helg ute på sommarstället. Mycket trist. En udda typ som alltid glodde snett på en. Tur jag har min fru kvar som kan axla den rollen.
  1 point
 37. Intressant. Jag får kolla om det går att göra det på dem! Planen är nu dock att komplettera belysningen med 2x39w T5 för att få lite bättre spridning på ljuset rent generellt. Har därför snickrat lite nu på början av semestern och fått till en kåpa som ska dölja hela historien lite och få bort den där "industrikänslan" som blir med för mycket stål.
  1 point
 38. var tänkt som en liten film, men blev tyvärr 7 minuter. hoppas ni orkar lyssna så länge ("don´t quit your day job") bara för det, så var alla 4 nya Decora framme 10 min efter jag spelat in filmen.
  1 point
 39. Min "rescape" går fremåt, Det er högra sida der får en "facelift".
  1 point
 40. Red Sea xl 300 5 månader
  1 point
 41. Mitt 75-liters "low-tech", ca 2 år och 10 mån sedan starten.
  1 point
 42. Helbild på mitt 100l + 20l sump
  1 point
 43. 24 liter Triton Other Method Ingen sump, ingen skummare
  1 point
 44. Redoxmätning togs en gång fram för att man skulle kunna avgöra om det var oxidativa eller reducerande processer som ägde rum i sediment. I korthet så ville man veta om det var aerob (syrerik) nedbrytning eller anaerob (utan syre) nedbrytning. Dåvarande sätt att mäta syre vare inte lämplig i sediment. Senare upptäckte man att tillförseln av kraftigt oxiderande ämnen som klorgas/klordioxid samt ozon kunde styras med hjälp av redoxpotentialen. Klorering var länge styrd av redox innan man fick elektroder som klarar att mäta det aktiva kloret direkt med elektrod. Att styra tillsatsen av ett oxiderande ämne i vatten som är relativt rena (få andra processer) med hjälp av redoxpotentialen funkar. I kloreringsfallet speciellt bra eftersom man där också pH styr för att få ut bästa möjliga effekt av det tillsatta kloret. I akvarium har jag använt redox för att styra tillsättningen av ozon och skulle nog inte drömma om att använda ozon utan att mäta redox samtidigt. En annan aquatisk användning av redoxpotentialen är att styra och övervaka syrefria processer såsom denitrifikation. Det kan ju göras genom tillsättning av organisk kolkälla eller ingående vattens hastighet. I dessa fall har jag märkt att det finns inget uppenbart samband mellan pH och redox. Just nu försöker jag att med både pH mätning och redoxmätning se när denitrifikation inträffar. Är inte helt säker att det fungerar med en pH indikation i en anaerob miljö - koldioxiden kan störa ordentligt. För saltvattensakvarium så har jag planer på att kombinera gamla hederliga metoder som någon typ av bottenfilter och DSB med vattenspalt (Jauber system). Redoxmätning i vattenspalten skulle där kunna styra takten av cirkulation. Rätt använd så är det ett bra verktyg - men för övervakning i fria vattenkolumnen med hopp om att säga något om systemets häsa - där är jag enig med både LN21 och Jonas att det är av föga värde. På tal om syrgasmätning så är de som finns för akvariebruk baserade på den gamla Clark elektroden - en inte helt lättskött och lätt elektrod. det finns dock en typ av elektrod som är tillförlitlig och enkel men ingen av akvaridatorerna har stöd för dessa. Oxy guard har en den typen av elektrod och som också fungerar för kontinuerlig mätning. Men då räcker inte några tusen. MVH Lasse
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...