Gå till innehåll

Nifcoo

Medlem
  • Antal inlägg

    14
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    David
  • Stad
    Lund
  • Akvarievolym
    250L

Nifcoo's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Förlåt mig nu om ni tycker att jag lägger mig i någonting som jag inte har kunskap om eller det minsa lilla med att göra. Men ärligt Jaken, en fisk dör ? buhuhu mussepiggklubben anländer ! So what, alla kan vi göra fel ibland och du är en av de stora anledningarna till att folk tappar intresset för sin hobby. Varför inte vända på steken och ge råd i förebyggande syfte istället för att skadeglatt spy galla omkring dig efter att skadan redan är gjord som en liten femåring, skärpning. För övrigt cutekid, jävligt fint kar synd att du var tvungen att göra dig av med det
  2. Ditt 80liters kar. Vad är det för mått på "sumpen" och de olika facken däri ?
  3. Tänk dock på att de inte skickar hela akvarium utomlands. Mailade dem och fick följande svar. Unfortunately we are not shipping complete aquariums overseas at this time due to shipping costs and potential for damage. Nick Nanotuners Customer Care info@nanotuners.com 805-277-3292 Väldigt synd
  4. ah okej, nä jag har ingen torktumlare ändå så. Blev mest nyfiken
  5. ursäkta att jag snor tråden lite destilerat vatten, är det tillräckligt för saltkar ? det finns ju torktummlare som samlar upp avdunstningsvattnet i en behållere... kanske man borde spara på det till karet ?
  6. riktigt snyggt kar men du har inte skrivit på länge kan du inte uppdatera lite och slänga upp bilder ? Vore intressant att se hur du löst det med LS. Den där kammaren i mitten är gjord av plexi eller glas ?
  7. Där sa du någonting faktist, får försöka komma på en bra lösning för detta utan att det ska till en massa backventiler, nivåvakter osv. Dvs en simpel lösning för att göra alla rör "snigelsäkra"
  8. Det skulle vara intressant, absolut. Vad skulle det kunna tänkas att du vill ha för en såndäringa ? Ja absolut uppstår det en sådan eftekt så är ju översvämmning ett faktum om man inte har väl tilltagen sump. Men som jag skrev undviker man ju detta genom att sätta återrinningsröret ifrån returpumpen ovanför vattenytan dvs ovanför ytavrinningen, då kan inget annat än luft komma ner. Detta förutsätter ju dock att man klarar av det extra porlande som då uppstår eller är jag fel på det ?
  9. okej vad bra kan du tippsa mig om så små dränkbara pumpar som möjligt som man kan använda för att föra tillbaka vattnet till karet med hjälp av slang/rör. Ju billigare desto bättre... Nää det är inte så att jag inte räknar med att få lägga ut en del pengar men det är inte som att jag kan trolla fram dem med knäna iheller ;P Föresten, vet inte varför alla snackar så himla mycket om översvämningar för, det kanske är något jag har missat iofs. Men om man tänker att man kör ytavrinning genom borrat hål i karet så kommer det ju sluta rinna såfort det kommer precis under nivån av ytavrinningen, så länge man ser till att sumpen är tillräckligt stor, dvs så länge det inte kan rinna ner mer vatten ifrån karet till sumpen än som får plats där så kan ju inte den översvämmas även om returpumpen får strömavbrott och karet kan ju som sagt inte översvämmas tack vare ytavrinningen... Så lösningen på det hela borde ju vara att man först fyller karet till en strax under ytavrinningen sen fyller man inte på mer i karet utan fortsätter istället med att fylla sumpen till den nivå man finner lämplig, när detta är klart startar man returpumpen/pumparna som givetvis har "påfyllningen" ovanför vattenytan i huvudkaret så inget baksug kan inträffa vid eventuellt framtida strömavbrott. Då så kommer vattnet ifrån sumpen att gå upp i karet som fylls på tills det når ytavrinningen då det omgående går ner i sumpen igen.. Är inte detta ett 100% säkert översvämmningsskydd + lite marginal för avdunstning eller har jag nu gjort bort mig totalt ?
  10. Tack så mycket, den där skissen hjälpte mig jättemycket, nu måste jag bara fundera på hur stor sump jag ska ha. Har inte måtten på möbeln ännu så vet inte riktigt vad som får plats. Men hur var det nu, du räknade på 100l sump till ditt 400l kar ? då borde jag rent teoretiskt klara mig på 50-60l sump till mitt 250l kar ? Står jättemycket intressant i din tråd som jag säkert kan få användning för också, har bara läst igenom som hastigast men ska läsa mer grundligare vid tillfälle
  11. Vanlig pump istället ? menar du en sån vanlig pump med filter som man har i sötvattensakvarier, hur får man då tillbaka vattnet i karet för de går väl inte att koppla slang/rör till dem ? Oavsett vilken pump jag väljer att köra, är det rätt tänkt av mig att jag då bör plocka ut filtret i denna och istället lägga i levande sten ? Kanske lägga några kg levande sten direkt i själva sumpen också ? Föresten på tal om levande sten hur stora är dem egentligen... hehe.. Nä men säg i snitt 1 kg levande sten, hur stor yta tar en sådan upp egentligen ? Ja det är mycket tankar och funderingar, änsålänge har jag väl inget riktigt 100% bestämt ännu och har ännu inte köpt en endaste pryttel. Jag vill inte på något vis förhasta mig så väntar så länge jag kan, har redan suttit och läst här i ett antal veckor utan att regga mig så Det som dock är någorlunda "bestämt" är att mitt kar kommer vara nånstans runt 250-260L sådär, någon form av möbelakvarium där jag ska försöka få plats med sumpen osv i möbeln under. Hur stor sump anser du att man bör ha, hur många liter ? Kan du inte rita en liten snabb paintskiss och posta likt den jag gjorde mest för att förklara principen med mellanvägg du pratar om. Vi människor tenderar till att förstå så mycket bättre om man talar genom bilder istället för skrift BTW, vattenpåfyllning görs med fördel i sumpen istället för i huvudkaret ?
  12. jahaa är det sumpen... även om jag inte har något alls i den förutom vatten som tappats direkt ifrån akvariet samt en skummare ? jag trodde man hade en massa filter och grejer i sumpen, aktivt kol, svampfilter, sand och annat skit, att de skulle vara massa olika lager på detta samt att det skulle vara minst två kammare osv. ????
  13. Tack för ditt svar, vad skönt att jag äntligen fått grepp om det här. Det är frustrerande att vara nybörjare ibland Jag tror faktist att jag ska försöka köra på en pump/filter som står utanför då jag hittat en som är förberedd för uvc vilket vad jag förstår ska vara väldigt bra ? Har du eller någon annan erfarenhet av uvc, är det något specielt man måste tänka på ? kan det föra det något negativt med sig också ?
  14. Hej Jag är just nu i planeringstadiet av mitt saltvattenskar och jag tänkte bara kolla med er om jag har fattat principen. Jag tänker köra med ytavrinning och borrat hål i avrinningsboxen eller vad man ska kalla det. Dock utan sump Här är en liten snabbskiss på karet överst märkt 1 sen kommer då avrinningsboxen (2) vattnet rinner ner under karet till en spann/hink/kar (3) där jag plaserar en skummare (den svarta grejen på bilden) därifrån tar pumpen/filtret (4) vattnet och drar ut vattnet ur slangen som är röd på min bild och pumpar tillbaka det i karet med slangen som är mörkblå på bilden. Har jag fattat principen rätt ? klicka för större version Tacksam för snabbt svar.
×
×
  • Skapa Ny...