Gå till innehåll

Johha

Medlem
  • Antal inlägg

    183
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. 17 studerar marinbiologi är är väl delvis scubadykare och fridykare, samt uv-fotograf och egenlärd webbutvecklare.
  2. Ser precis ut som min kub, både själva bänken och akvariet(hade aningen större). ska bli intressant och ska försöka följa detta så bra jag kan! Lycka till!
  3. Och! vad vill du mer ha till det? några små drömmar?
  4. Men åååh! önskar ibland att jag bryr mig om att logga in på saltvattensguiden lite oftare... En annan är ju marinbiolog och dykare så skulle nog kunnat dyka upp lite fräna djur åt dig, haha, några dagar sent bara! var har ni båten? vilken hamn? hur går det med akvariet? några spännande djur?
  5. Eric är strax 20 och jag är väl snart 17 Jag skulle gärna vilja ta en titt på vad som har hänt inom föreningen medans jag har studerat på västkusten, är det igång nu på lovet? Sitter nämnligen på en buss från göteborg-->linköping just nu. det ända krångliga med dessa långa bussresor är alla förseningar pga snöovädret, ge oss lite vår!
  6. Ni kan se på de olika bilderna på läderkorallen hur fort algerna växer.. skummaren är det lite krångel med. ska fragga koraller och byta vatten väldigt snaart:D bilderna är tagna med några dagars mellanrum.
  7. Tack för all positiv respons:) jag är en mycket snygg marinbiolog:D haha varför ändra namn;) då är det ju inte lika många som är intresserade, haha haha...ha... joo det är klart namnet ska ändras.. till något klatchigt;) NU så kommer det lite mera bilder på akvariet och lite gran från västkusten, tänkte att det var lika bra för er att få se verkligheten och inte sitta inne framför dumburken(akvariet) hela dagen:) det är typ bara bilder på clownerna som äntligen har hittat en bostad, i läderkorallen:D Det är även en turbosnigel med ett rejält matförråd på skalet, vi får nästan hitta på ett namn till han:D en dålig helthetsbild.... men ni kanske förstår att det ska föreställa ett akvarium:) Bilder på lysekil:D och ja, jag har en pistolräka til gobyn, men de brukar inte vara tillsammans, gobyn är kungen i karet och räka gräver tunnlar under stenarna hade bra bättre och bäst!
  8. Nu så händer det, bilderna är dagsfärska och tagna med min egen kamera:) PÅ bilderna ser ni väldigt mycket makroalger, vilka jag är väldigt förtjusta i, ger en naturlig look och bostad till smådjur som lever där. jag har minst 4 dominanta makroalger som gillar att växa över koraller, ska rensa lite och klippa ner makroalger så att de kan börja växa igen och så att korallerna på bottefår lite mer ljus. Min ena pepparmintsräka bär rom:) som ni ser på bilden,upptäckte det när jag matade dem nyss... alla fiskar mår bra och korallerna lever, solkorallen mår inte så jättebra, den kräver så mycket mat och jag kan inte ge den tillräckligt så den krymper... ska försöka hitta ett bättre ställe åt den stackarn... Glömde kanske skriva att draken är såld:P ville hellre ha lite småfiskar som inte växer ur akvariet och ite skitar ner så mycket^^
  9. Okej, nu har akvariumet mest rullat på och makroalger av alla de sorter har i stort sett tagit över akvariumet. jag har inget emot dem, jag tycker de är fina:D blir lite många dock.... Bilder på teknikupdateringen och invånare kommer inom en mycket snar framtid, jag studerar naturlinje så det är ganska mycket plugg,orkar inte kolla om jag har sagt att jag studerar marinbiologi på västkusten-_- är lite trött Som sagt bilder kommer denna vecka, hoppas jag iaf:D hade bra allesammans:) Gör inget som jag inte skulle gjort!
  10. Lite bilder på mit 165l efter flytten till lysekil, bilerna är tagna med mobilen så det är inte den bästa kvaliten. har lega lite lågt med karet efer flytten, har haft problem med skummare och tempratur, ska reda ut det när jag komemr tillbaka till lysekil. Är hemma i Motala nu och handlat på mig lite kul från KF, bland annat: Porslinskrabba(Neopetrolisthes maculatus) Pistolräka + goby, spräckiga putsarräka pepparmintsräkor pseudochromis bicolor( förväxlade den medloreto i affären... denna ska visst vara aggresiv och jag känner att mina räkor skulle ryka direkt när jag satte ihop dem. tar med mig ett litet akvarium som jag kan ha den i tills jag vet hur den uppför sig) Bubbelkorall euphyllia levande sand(måste testa den, hade lite för grovt för räkan och gobyn, så jag tänkte göra en lite zon där de kan gräva o busa) som sagt, mer bider kommer när jag återvänder till staden där det alltid blåser... härligt
  11. Jepp, har köpt den på kf, ska börja lägga ner stenen i hinkar idag och ta bort lite vatten. imorgon ska resten ner i hink:P
  12. Det tar cirka 1 timme för polyperna att komma ut när jag lägger i mat(artemia,plankton). jag försäker lägga i lite på förmiddagen, bara så att det blir smak i vattnet, så att den slår ut fint och sen på eftermiddagen/kvällen så lägger jag i lite också, alltså den är ute hela dygnet förutom på morgonen. Den mådde väldigt bra i affären då den hade massvis med små nya polyper här och var. Det tog bara ett par timmar för den att slå ut i dess nya akvarium:) den verkar trivas. Den fick mat dagen efter jag lade i den, och jag har tänkt ge den mat var tredje dag, eller hur gör ni? jag har kollat runt på nätet och det verkar vara många som har problem att få polyperna att slå ut i ljus, men min verkade van med det så jag är glad att jag tog chansen och köpte en.
  13. Karet har mest puttra på sin stilla gång medan jag har packat resväskorna. Det har växt ganska bra på sista tiden, om man kollar på macroalger och xenia etc. jag har införskaffat en korall, en tubastrea sp., väldigt vacker. Det är väldigt kul att se så mycket det är som växer på mina stenar, alger av alla olika slag och små räkor sniglar maskar, jag behöver bara mata draken den andra håller sig mätt av de andra små invånarna.
  14. jag tror min blå/bruna skivanemonen är en Discosoma nummiforme http://se.reeflex.net/tiere/1048_Discosoma_nummiforme.htm väldigt fin, dock saknar mina vita prickar.
  15. Under tiden jag har haft akvariet nu så har jag samlat på mig några bilder och frågor Bild 1: En makroalg.. en kul grej som faktiskt växer i mitt akvarium:) Bild 2: en slags ringmask:P "fire worm" kanske? är inte så bra på de små rackarna. Bild 3: det här är huvudfrågan! Sen jag började se såna där små platta "algbitar" ligga på stenar överall,t (På gruset, på stenar, på koraller, på glaset) så har jag trott att jag hade fått någon slags algblommning... inte så kul. Men när jag satt en dag för inte så länge sedan och iaktog en liten på glaset så såg jag att den rörde på sig! det slog mig direkt att det måste vara någon slags plattmask, är den bra eller dålig? det kan vara svårt att säga eller hur? vissa maskar vill man inte ha i sitt sps-kar:P dessa maskar(som ni ser på bilden) verkade trivas ganska bra på min mjukis(sinularia sp.?) det var miljoner av dem(inte riktigt miljoner..) första veckan sen så har det minskat lite nu så nu är det en stadig koloni som kryper omkring i mitt rev. jag tror de äter alger eftersom de ibland sitter på glasrutan. de sitter också på mjukkorallen, jag har inte sett att den tagit skada men på bilden ser de nästan ut att äta korall(!?). så, nu till frågan: Ska jag ha kvar dem och se dem som "clean up crew" eller ska jag införskaffa en hexataenia för att bli kvitt dem? (ni måste ju medje att de är ganska fräna?) Bild 4: några knappar som tagit sig bra:D Bild 5-6: min fina snäcka(har glömt vad den heter.. ) äter lunch! Jag tog med en liten snäcka från västkusten på semestern för att se om den kunde göra någon nytta XD, men den blev lunch... Har hört att vissa av dessa snäckor(namnet..?) gillar att äta fiskar, jag oroar mig inte för draken dock och snäcklan är ganska liten än. vad tror ni är den snäckätande snäckan "farlig" för mina framtida invånare? Medans jag skrev det här inlägget så loggades jag ut för att jag inte var aktiv så ajg fick skriva om allt(glömde att kopiera innan jag postade.:|) vad kan jag göra åt det?, är jobbigt att det blir så hela tiden. tack för förhand. p.s jag försökte vara tydlig;)
  16. Håller med, den är klart min favorit! Den största skivan håller på att dela sig Den kameran jag fotar med är en Olympus mju 790 sw som är stöt och vattentålig, så jag kan ta kort "i" akvariet om det skulle behövas, men bara när draken är nymatad:P kameran i sig har flera olika sceninställningar som gör att bilderna får riktigt bra färg, den är lätt att förstå och mycket bra orginalbatteri. Drakfisken har mycket personlighet, om den är hungrig så följer den efter när man går förbi akvariet. Det bästa med drakfiskar att de i sin naturliga miljö inte har lika många fiender som andra fiskar vi stoppar i våra akvarier och därför är den inte alls lika rädd:). Om draken är hungrig så klättrar den omkring på stenarna med sina speciella bröstfenor som fungerar som ben:P. Den tar ingen hänsyn till koraller, den kan simma och sen falla rakt ner på en läderkorall eller skivis med sina ganska vassa fenor. Jag blir ibland orolig för min eldgoby när draken är på jakthumör, eller när man håller på att mata den då luktar det mat i vattnet och draken hugger allt som far förbi... En mätt drake är en snäll drake. En lugnare och finare fisk får man leta efter http://www.letsgodigital.org/se/16208/olympus-mju-790sw/
  17. Nu när jag är igång så är det lika bra att slänga upp några bilder på några koraller. om ni är intresserade av fler bilder så har jag ett par till:) Obs. Glasrosen har jag inte satt i själv:P. Den kom med stenen, och den är fin, inte sant?
  18. Nu är semestern avklarad så nu ska posta några fina bilder på draken:P
  19. hehe, gammal är den väl ändå inte:P jag glömde skriva lite om utrustningen så jag får göra det nu belysningen består av 1x 150w mh osäker på vilket K men den är inte djupblå och inte dagsljus, gissar på 12 000k. jag har ockstå 2 st lysrör, et blått och ett vitt. mh-lampan ger mig höga tempraturer på dagarna nästan 30 grader(sjunker till 27 på natten)! jag ska på semester 1 vecka och då tror jag jag inte ska ha på mh alls, dels för att minska avdunstingen och hålla en stadig tempratur. jag har just nu 1700l/h i karet, en 1200l/h stream och en 500l/h powerhead. jag har lite problem med ytavrinningen då det var många hål i bakgrunden/avskiljaren vilket gjorde att det knappt blir någon nivåskillnad mellan huvudkaret och facket bakom. har precis upptäckt att kalkalger och makroalger växer så det knakar, man ser skillnad dag från dag:). korallerna har börjat slå ut fint och växt riktigt bra, alla små xenia på stenen har nästan dubblat sin storlek och det ploppar upp lite små nya här och var bland kolonin.den Caulastrea jag fick med hade 1 polyp och 4-5 döda kvar när jag placerade den nära ljuset. idag så har den 2 ganska stora och det börjar växa ut nya polyper på de döda områdena. bilder på karet idag kommer senare när jag hittat kabeln för att föra över bilder
  20. Nu är jag igång igen med ett nytt projekt, ett 165 liters kub. det införskaffades för ca 2 veckor sedan och har varit igång sen dess. Han som hade det innan hade 3st fiskar som följde med akvariumet 2 st eldgobys och en Volitans drakfisk:O. jag har ingen tidigare erfarenhet av drakfiskar men jag vet att de blir stora, giftiga och att det är svåra att få dem att äta. Draken var ca 5cm nykommen och nu är den kanske 7-10cm, de växer väldigt fort. Denna drakfisk hade jag inte problem med att mata, de första dagarna(vilket kanske syns på dess mage) hade han ätit upp en av mina eldgobys under transporten så den var mätt nästan en hel vecka:).stackars lille fiskenXD. varannan dag så ger jag den 1/4 av en räkstjärt så att han blir rund om magen. förutom att man inte vill klappa den på ryggen så är det en väldigt social fisk som följer en när man går förbi... Jag vet att mitt kar kommer bli för litet för draken:( jag ska försöka göra mitt bästa för att få honom att må bra under hans uppväxt i mitt akvarium, sen när han börjar bli stor så får jag nog hitta ett annat hem åt honom. Bilder på uppfyllningen och draken samt några små koraller. kommer mer bilder¨på draken och ett fullt akvarium lite senare...
  21. jo, jag har tänkt på vad som händer vid strömavbrott etc. och man får ju inte heller ha returröret i akvariet under vattenytan om man inte har en backventil:P har man lagt den djupt så kan ju nnästa hela akvariet tömmas, och de vill man ju inte. för att minimera läckage utanför akvariet så har jag gjort en ändring, ni får säga vad ni tycker om det. om jag tar returen till akvariet bredvid det röret som ska forsla ned vatten till sumpen. alltså 2st borrade hål i ytavrinningsboxen, det borde funka, eller? rörsystemet under akvariet, i sumpen, hur har ni gjort där? Har ni delat huvudröret så att det går till skummaren direkt eller, låter ni det gå i sumpen så att skummaren tar vatten från själva sumpen? direkt till skummaren vore väl det effektivaste om det inte är för mycket l/h, rätta mig om jag är ute o seglar..
  22. Då var det dags att sluta nian och börja på gymnasium. Och jag har sökt till en naturlinje med marinbiologisk inriktning i lysekil:D, när jag hittade den linjen först så blev jag väldigt glad, jag menar det passar mig som handsken, jag har ju alltid gillat västkusten, marint liv och ekosystem + att det är en natur linje så man får natur "grunden" men med ett marinbiologi bredvid. om man ska plugga 4-5 h bil hemifrån så blir det som sagt lite körigt på mornarna. Så jag måste skaffa en lägenhet. jag ahr då bestämt mig att ta med mig ett akvarium, lite oskäker på hur det ska se ut, men, detta är min första fundering: Ett kub-akvarium, 70x70x70, runt 300, perfekt! lagom djupt för att en 250wMH borde klara mjukisar vid botten. Den lampan kan också ge bra ljus så att man kan ha lite mera ljuskrävande vid ytan. Jag gillar verkligen ytavrinning i mitten, så att man kan se från alla håll och verkligen beundra... Akvariumet som vi har hemma nu(540L) ska vi plocka ner till kanske ett litet här hemma och jag ska ha ett litet större. Eftersom jag är den i familjen som kan mest så känns det inte så bra att ha ett akvarium hemma där jag varken kan fixa eller titta på det...^^. Skummaren till 540L tror jag att jag ska ha, den borde leverera ganska bra i ett 300l kar. Pumparna kan jag ta hemifrån eftersom de inte längre behövs där:P Koraller, 60kg sten, många fiskar finns hemma så det enda som jag kostar på mig är ett nytt akvarium+sump, bra ljus och en pålitlig städpatrull under inkörningen;). Jag kommer tillsätta calcium och magnesium efter behov, manuellt, alltså ingen stor grejamoj som står i sumpen o för massa oväsen;P kommer troligen använda aktivt kol och nitrat och/eller nitrit filter men är osäker. Lite hjälp med för- och nackdelar? på bilderna här nedan är min tänkta plan: Måtten står utsatta, är det så att det inte syns skriver jag upp dem i kommande inlägg. jag är osäker på hur jag ska göra med cirkulationen, men, det får nog bli en senare fråga. glastjocklek har jag inte funderat på än, det vill jag gärna få hjälp med så att både ni och jag vet att det kommer hålla. Modellerna är gjorda i google SketchUp
×
×
  • Skapa Ny...