Gå till innehåll

soylentgreen

Medlem
  • Antal inlägg

    23
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Johannes
  • Stad
    Luleå
  • Antal år inom saltvatten
    dec 2007
  • Akvarievolym
    720
  • Akvarie mått
    200x60x60
  • Akvarietillverkare
    eventuellt aquaell
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Aqua Medic midiflotor,kör bitvis utan....
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    sniglar och andra lägre djur.
  • Antal år inom sötvatten
    2 på 80talet
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    80-100
  • Storlek på sump
    360

soylentgreen's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Två lysrör är helt ok om man bara skall ha fiskar och en del mindre ljuskrävande mjukkoraller. Även mindre cirkulation är ok med diverse mjukkoraller, speciellt om man har mindre ljus. Mycket ljus kräver borttransport av överskottssyre då korallerna tillverkar mer än de behöver. Jag började med en väldigt hård budget och har tagit kostnaderna lite i taget och det har fungerat bra även om man måste ta det mycket lugnare och läsa mer men det har man tid till om man inte har mycket pengar och måste välja sina investeringar. Jag körde med väldigt låg cirkulation i början i och för sig bara ett 240 men cirkulation hade jag högre prio än på osmos men då har jag bra eget vatten och hade svårt att stå emot alla råd till 10x cirkulation. Mitt råd idag är att övervaka köp och sälj här på guiden samt ebay i tyskland efter ett pumpfynd och ta det lungt med koraller fram till dess ev bara koraller som växer som ogräs (köp frags översatt sticklingar av folk i närheten).
  2. http://www.wetwebmedia.com/corallim.htm min ricordea hade vid viss storlek rena ätreflexer svälde upp och skapade en kopp som slöt sig runt mysisbit som var borta när den öppnade sig igen. Matade 1-2 ggr/månad senare var den inte alls intresserad och jag har inte matat på ett tag då jag inte sett matreflexer eventuellt får den tillräckligt via zoozantellerna nu?
  3. Ricordea: Dom spyr upp rester och avföring -ie använder munnen både för intag och avföring, det betyder inte att de inte tar åt sig näring, jag har också bevittnat snabbare tillväxt vid matning men det är inte nödvändigt och de lever gott utan detta med långsammare tillväxt (om ljuset är tillräckligt). De klarar sig på relativt lite ljus men blir vackrare med mer, speciellt blåljus har gett tydligare/intensivare färg på topparna hos mig.
  4. sant men antog att det var levande bakgrund han var ute efter inte ardex specifikt och tråden är en fantastisk idetråd även om man provar ngt annat.
  5. Läs här innan du börjar om att göra ls med cement endel har gjort riktigt snygga bakgrunder med denna metod och resultatet blir lika bra eller nästan lika bra som levande sten, men kanske inte altid billigare beroende på hur många försök innan man blir nöjd. Har inte provat själv eftersom billig begagnad levande sten inte varit svår att få tag på... http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=1286738
  6. 4st initiellt ie 0,322w/liter jämfört med 0,316w/l tidigare. Kan man kombinera med vanliga vitljus/fullspecktra om det bara är för estetiken man inte vill ha bara blått. Har ljuskrävande så högt som möjligt förståss.
  7. Kan man köra med bara osram 67 blå? jag har möjlighet att köpa 58w för 75kr styck vilket är mindre än hälften än sylvania aquastar vilka är de billigaste jag hittat i sverige. Eller kommer det att se hemskt ut? Klarar sig mindre krävande koraller med detta kör mjukisar och några mindre krävande hårda. Kör idag med juwel orginal lampor över 240l burken och detta fungerar ok (ingen rekordväxt precis). T8 rampen följde med nya aqvariet och jag ser detta som en mer eller mindre temporär lösning innan det finns pengar att gå över till T5.
  8. Har på sistone börjat oroa mig för att det skall bli för lite alger för min städpatrull då de är mina ögonstenar som jag spenderar mer tid studera än fiskarna. Funderar på att åter stänga av min skummare och eventuellt tillsätta nitrat. Har även rensat bort en klase c racemosa för minskad konkurens. har till och med akvariet vid ett fönster pga min byggnation av ett 720 som snart är i gång men som nog tar en stund innan det är stabilt nog att flytta över städpatrullen. kanske en och en... funderar även på att flytta ned en till karantänsakvariet för att minska betartrycket (där några koraller som är redo att flytta upp bor) men har dragit mig för det då skillnader i salthalt är jobbigt för snäckor även vid lång inkoppning och de ju snart skall in i det nya. Förmodligen tycker de flesta här att jag fortfarande har för mycket alger men det har blivit så pass ont om den håralg liknande(har ej mikroskop)algen att snäckorna har börjat klättra mellan korallerna för att äta de tidigare ignorerade algerna mellan klnapparna samt mellan mina Clavularia (waving hand) vilket var helt ok men nu har min sjöborre börjat köra över min Clavularia koloni så att dessa fastnar på honom två ggr den här veckan de blir inte så glada dagen efter men sen fortsätter de att trivas på honom... men de bör ju omplanteras ngn stans där man vill ha dem.
  9. jag har haft en stor klase som jag i början var glad åt då jag hade problem med trådalger(eller liknande) och hoppades att den skulle konkurera med dessa om näringen. Jag fick därefter tag på en knytnävsstor cypraea tigris (snäcka) som på 3-4 månader gjorde processen kort med dessa men som inte rör racemosan vilket förde med sig att racemosan tog totalt över karet, problemet är att om man missar en liten bit vid skördning (vilket alltid sker, bryts lätt) så har man snart en liten koloni som är svår att komma åt och alltid tenderar att störa koraller eller i alla fall är det bara då jag stör mig på dem. I dags läget vill jag snarare ha mer alger så att jag inte skall riskera att min städpatrull svälter så jag har skördat ganska hårt. Skulle idag bara rekomendera racemosa i refugium där återrinningen är filtrerad från dessa (ganska stora) bitar, har dock inte sett sporbildningar även om den delvis har vitnat vid ett par tillfällen och jag inte alltid varit snabb på att rensa dessa.
  10. Jag har A clarkii som enligt vissa är samma som A sabae och enligt bilden stämmer väl överens med båda arterna. Mina clarkii är mycket aggresiva (något mindre nu när honan blivit ensam) och jag skulle inte rekomendera en till art vilket inte heller experterna rekomenderar. Om du vill ha fler av samma art se till att de nya ej är könsmogna (ie små) då dessa byter kön vid behov och en ensamgående könsmogen såsmåningom byter till hona. utvecklingen går omogen>hane>hona och är ej reversibel, dvs två honor kommer slåss till en lämnar reviret vilket är svårt i ett normalt akvarium. fler hanar är helt ok och om honan dör kommer hanarna slåss tills de vet vem som är boss och den blir ny hona (känner vi igen det här hemifrån?). Två olika arter kommer få varsin hona och beroende på agressivitet på raserna kan det gå eller inte, eventuellt kan andra fiskar i akvariet påverka tex annan bossig fisk minskar clownens revir så att det finns plats för två revir men det är inget som säger att dessa revir är permanenta.
  11. Om båda var stora nog att vara könsmogna är risken stor att båda var honor, vilket inte slutar bra. Clowner går från okönade till hanar och om det inte finns ngn hona blir den dominerande hona. Denna könsbytning är enkelriktad så om två könsmogna gått ensam i var sitt kar kan man förutsätta att båda är honor och kan inte flyttas ihop om inte karet är mycket stort. hur lång tid det tar vet jag dock inte.
  12. pris respektive kapacitet, har dessutom ett bra spann över alternativa flöden som jag tror borde vara bra vid justering av avrinningssystemet. tror att det borde vara bättre att justera med returtrycket än att begränsa flödet i returrör. ljudet är bara viktigt i den bemärkelsen att det inte får låta mer än att det inte hörs genom skåpet för sumpen. Jag tror inte att det kommer att vara ett problem, men jag är trots allt en newbie så har jag fel så korrigera gärna. Har sökt på eheims hemsida och hittat flödestabbeller på de äldre modellerna med inte på kompact plus serien, någon som vet om compact+ serien är justerbar i steg eller flytande över hela skalan?
  13. http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/acc7d77c5d712ea36f3c50417f982fc7/cl/details/cnid/15243fb742bf0ade9.96539197/anid/e16463b3ace915678.26326512/Sacem%20Winds%204000//vid/manufac.820 skulle ge 900-2300l/h med min lyfthöjd (1,6m) alternativet kan vara en eheim compact+ 3000 men jag har inte hittat ngt tryckförlustdiagram på dessa. En newjet kräver en egen order (aquarisitk har dem inte) med frakt så det blir dyrare om jag inte hittar ngn alternativ tysk handlare som kan fylla alla mina behov.
  14. Är det någon som har eller har haft en sacem winds cirkulationspump? Är den något att ha? Jag funderar på att köpa en sacem winds 4000 som returpump från sumpen.
  15. hur då hävert? jag har just införskaffat ett 720 med två hål i sidan som jag tänkte använda för avrinning men ljudnivå är mycket viktig annars blir det soffan för mig... trodde durso var tyst?
×
×
  • Skapa Ny...