Jump to content

xperx

Medlem
 • Posts

  107
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by xperx

 1. Frågan har varit uppe förr, men jag hittar inget matnyttigt. Nån som vet var man kan få tag på en timer som dimmar upp/ner 400W MH? Alternativt, vet nån hur man bygger en sån? mkt tacksam för svar!!!
 2. xperx

  Naso lituratus

  Naso lituratus = svart rygg Naso elegans = gul rygg
 3. xperx

  Alternativ till LS

  Jag undrar lite hur att plocka lösa stenar som ofta brutits loss under stormar (sättet mesta delen av LS plockas) kan vara "devestating to reef organisms"? LS är ju ett förnyelsebart material eftersom det är gamla korallskelett. Så länge det finns stenkoraller kommer det produceras "LS". Tyvärr är det ju oxå så att många miljövänner slår på stora trumman utan att egentligen veta vilken effekt denna "plockning" har på naturen. Ofta är just namnet "live rock" eller "living rock" ganska vilseledande och förknippas med bitar som bryts loss för hand med stora koraller på. Själv tycker jag visst att man kan peka på andra och beskylla dem för att använda LS till saker man skulle kunna använt andra material till. Men det är ju billigt att plocka byggmaterialet ur havet. Personligen tror jag inte akvarieindustrin utgör nåt hot mot miljön vad gäller bortforslandet av "LS" från reven. Sen så gäller det ju att skrika till i tid om man vill få nån reaktion. Än så länge är det rätt lugnt att plocka LS, men fortsätter man bygga hus, vägar osv av detta material så kommer säkert restriktioner snart drabba akvarieindustrin (som tidigare nämnts använder en bråkdel av all LS).
 4. 100:- - 110:- per kg hos JR i täby. Sten så bra att levande fisk följt med...jo jag har sett det själv så försök inte snacka bort det!!!.
 5. Men de små hålen räcker nog inte till att skapa anaeroba zoner som inne i LS. Det är min gissning, men jag kan ju ha fel...
 6. Vänta här ett tag! Såg att det var nån som påstod att keramiken blir levande så småningom. Men den är ju inte perforerad av mikroskopiska hål som LS, och borde således inte kunna ersätta LS. Dvs, utsidan kommer ju täckas av div organismer som gör att den ser ut som vilken bit LS som helst, men den biologiska funktionen uteblir väl?
 7. xperx

  Tysta pumpar?

  Kan personligen inte rekommendera Aquabee. Hade en som pumpade 2000L/h men den fickhela akvariet att vibrera och det hela lät somen industri... Jagantar att de flesta pumpar som man fäster mot rutan med sugproppar kan vara problematiska...
 8. xperx

  Nån som vet

  Hökfiskar ska man aldrig lita på vad gäller räkor! Har sett bilder på hökfiskar som svalt räkor nästan lika stora som de själva. Men som med allt annat så är det bara å testa, för det kan lika gärna funka!
 9. Jo tanken var en tunze wavebox. Då kommer ju påfrestningarna vara ganska rejäla om det skvalpar fram å tebax hela tiden. Därför vill jag har så starkt som möjligt utan att behöva belåna allt jag äger å har...
 10. xperx

  JR

  Planen är att de åtminstone få in: H. ciliaris (medium), P. Paru, "dolksvanskrabbor" och lite rockor (svarta med gula prickar, vet ej namnet). Sen kan jag tänka mig att det kommer ett gäng andra saker oxå, men men...
 11. En skjorta med måtten L:200xB:80xH:70 vill jag få för helst under 10 000:-
 12. Hej! Vad är det tjockaste glas man kan ha på ett akvarium om det inte ska kosta skjortan? Jag vill ha 12mm eller över.
 13. xperx

  JR

  I början av januari kommer en sändning från karibien!
 14. Alla fiskar går väl att hitta i butik? Om inte så handlar du hos fel personer....
 15. Ok. Tackar så mkt för alla svar. Det blir nog block i så fall...
 16. jo det får väl bli så...
 17. Nej det tror inte jag heller. Är bara lite orolig att skivan mellan blocken och golvet, samt skivan mellan blocken och akvariet kanske börjar röra sig när "sjön går"...
 18. Jo, jag börjar tänka så mer å mer oxå faktiskt. Snålheten bedrar visheten heter det ju. Men prisskillnaden var ganska omfattande, det var därför jag sneglade söder ut. Jaja, men vad är en bal på slottet...
 19. Men jag vill ha så starkt som möjligt, så billigt som möjligt. Så järn/stål är väl då mitt alternativ eller? Tack så mkt för hjälpen alla!
 20. Jag tvivlar på att de skickar dem i vatten. Fatta vikten!!! 120kg sten under vatten... Jag antar att nån firma som UPS eller DHL skulle ta hela skjortan och lite av byxorna för att transportera upp det så snabbt som möjligt. Nån som har nån idé, förutom att åka själv?
 21. OK, så exakt vad är en "aluminium fyrkantsprofil"? Det är inte en sån vanliga aluställning man trycker ihop själv av (kantiga) rör och små stålfästen? För det är väl just en sån som Tunze rekommenderar att man INTE använder? Tanken är att ställningen inte ska gå att röra åt något håll trots nästan ett tons tryxk uppifrån (vilket inte är fallet med vanliga alubänkar).
 22. Tänkte ev beställa LS från Akvarieudstyr i danmark och enl dem skulle frakten ta 3 dagar för min mängd sten (120kg). Min fråga är nu om stenen överlever detta eller om man ska undersöka andra sätt att få upp den?
 23. Tackar för hjälpen Klubbson. Men kan man få trä att hålla under sådana förhållanden då? Tänk på att akvariet förmodligen kommer att rör lite på sig fram och tillbaka dygnet runt. Känns som träet kan utmattas och skruvar å dyl får mer och mer rum att röra sig i. Tanken med lekablock och ett par skivor emellan är ju god, men finns det ingen risk att lekablocken som står t.ex ovanpå en träskiva börjar röra sig om akvariet som tynger på dem rör sig?
 24. Ok. Jag tror den borde hålla, men vad kostar det att sätta ihop en sån om man INTE kan svetsa själv?
 25. En tanke som slog mig var; Om man bygger upp en grund med lekablock och några skivor emellan, finns det då ingen risk att de individuella blocken kan flytta sig när waveboxen drar igång? Dvs om vikten "kastas" fram å tebax hela tiden, finns det då ingen risk att blocken rör sig. Jag menar ok att de är hållbara och kan vara grund för ett helt hus, men huset står ju still...
×
×
 • Create New...