Gå till innehåll

nike83

Styrelse
  • Antal inlägg

    5 004
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    164

All aktivitet

  1. Jag har dragit ner på belysningen efter påpekande från @izfisk Jag har kört full belysning mellan 10.30 till 17.30, men minskade nu det med en timma på T5 och drog samtidigt ner på de röda, gröna, pissgula samt cyan kraftigt. Behöll det blåa på 100% Jag gör detta i ett försök istället för att dosera kemikalier. Blev en bild idag på en spännande korall som är köpt som en SSC (Strawberry Short cake), men ser inte riktigt ut som det. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  2. Detta är fortfarande aktuellt. Vi är nu lokaliserade i huvudsak i Stockholm samt Skåne. Strategiskt skulle föreningen önska en eller flera medlemmar i Göterborgsområdet också. Har du frågor, eller är bara nyfiken så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig via PM. //Föreningen Saltvattensguiden
  3. riktigt coolt!
  4. verkligen jätteroligt att du är igång igen! hur mycket belysning kör du?
  5. efter någon månad. jag är en av dem som ej sugit bort cyanon innan dos. det ska jag göra nästa gång. tack! jag har sett att jag får betydligt högre fosfat efter en dos. frågan är om det cyanon som binder upp fosfat, eller om det är annat som dör i systemet?!
  6. Nja, vill inte börja med något som jag inte riktigt har kontroll över och jag vill inte ha fler "måsten". jag har gjort rent sanden varje vecka ett tag genom vattenbyten. dock fick jag tillbaka cyanon hela tiden. nu har jag testa att låta sanden vara helt i ca 1 år, men samma resultat. chemiclean tar bort cyanon, men den kommer alltid tillbaka igen för mig. men ska testa att suga bort skit på botten vid nästa vattenbyte och sedan köra en kur chemiclean igen. dock är jag lite rädd för preparatet, då jag hade min krasch av hel oförklarlig anledning för 1½år sedan. kört minst 3 doser i detta kar, och kommit tillbaka 100% av gångerna.
  7. En liten film. Vill varna förkänsliga tittar, kan innehålla en del cyano
  8. Jag har bara bra erfarenheter av FM:s produkter. jag använder deras salt, ICP, tillsatser med mera. Dock kommer hobbyn ingen stans om vi inte försöker komma framåt med nya metoder med mera. Jag tror vi har mycket att utforska gällande framförallt biologin, men också gällande kemin.
  9. skickar tillverkaren ut några uppdateringar, eller får man "hålla till godo" med den mjukvaran man fått från början?
  10. min erfarenhet är att det är den bästa stenen jag sett/fått. hade jag startat ett system igen, så hade jag kört 100% med denna sten.
  11. jag hade nog aldrig byggt ett med djupare än 70, eller 65. jag har 65 idag och det är ok för mig med långa armar.
  12. jag menar mer hur man gör vid introduktion vad man ska tänka på i övrigt med dessa wrassar...
  13. Hur lyckades du med Leopard wrasse? jag har testat 2st, men inte fått någon att överleva
  14. jag upplever mina Hanna checker som betydligt med exakta än det, men jag tror att Hanna vill vara på "säkra sidan" när de anger +-. det intressanta är kanske inte om Nitraten är 1.2 eller 1,5, utan trenden, dvs om den går upp eller ner. det tycker jag Hannas checker duger gott till. Jag kör Salifert på Mg och Ca, fast deras tester har jag erfaret (igen) att man måste kassera testerna efter 1 år. Vi som kör med Acropora och vill ha en så jämn KH som möjligt, så är maskinerna oslagbara. jag hade aldrig velat varit utan min Alkatronic.
  15. mycket fina bilder! kul att korallerna trivs och jag ser att acropororna har satt "fot" !
  16. sedan efter ett par dagar så lugnar skummaren ned sig igen, och då kan man sätta tillbaka koppen. jag har upplevt att fosfat har stigit efter dosering (gissar på att cyano binder en del fosfat)
  17. Idag blev det byte av lysrör. Fick även byta ut båda ballasterna, då en kanal stängde av sig efter 15 min. Detta problem hade jag tidigare med ATI-rör, men i och med att Pacific sun påstod att det var en dålig batch, så körde jag då med KZ rör utan problem. Nu var dock problemet åter men nu med KZ rör. Det verkar som att de blåa rören drar mer eller blir varmare är min slutsats. nya rör, ballaster och rengjord ramp. Dock har den börjat att rosta på undersidan, så får se hur länge den har kvar. Men rampen funkar väldigt bra, och en motsvarande belysning med Led kostar typ 30kkr…
  18. Nytt ICP inkommit. Kan konstatera att mitt kar drar extremt mycket strontium, alternativt så har Triton glömt denna kemikalie i sin Core7. Oavsett så har jag gått över till @jonasroman:s balling istället. Det blev ohållbart att köpa så mycket kemikalier och kostnaden börjar skena. Nu ska jag dosera Sr och dra ner på Ca rätt kraftigt. 2024-10-06.pdf
  19. kul, och välkommen över till den "salta" sidan ! mitt bästa tips är att inte ha bråttom. det tar sin tid innan karet blivit stabilt. nästa tips är att hitta en kompis/mentor för salt, i din fysiska närhet som kan hjälpa dig ge dig tips. lycka till !
  20. Hej Nu var det läng sedan jag skickade till AF, men har för mig att det tog över en vecka till både dem och Triton. Fauna marin har jag alltid fått svar på under en vecka.
  21. Detta är fortfarande aktuellt. Vi är nu lokaliserade i huvudsak i Stockholm samt Skåne. Strategiskt skulle föreningen önska en eller flera medlemmar i Göterborgsområdet också. Har du frågor, eller är bara nyfiken så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig via PM. //Föreningen Saltvattensguiden
  22. ditt Ca är ju skyhögt! tror det är direkt farligt för koraller. har du koll på din salthalt? jag har haft problem med ATI-rör. en batch med blåa rör funkar ej i min armatur. ATI vägrade svara Företagsakvarium trots flera påminnelser. Pacific sun sa att det var flera som hade problem med deras rör. funkade klockrent med KZ-rör istället.
  23. ja, det var lite snålt….
  24. Uppdatering efter sommaren. Karet rullar på och näringsvärdena är på nedåtgående. Nitratet var uppe i 14 och fosfat på 0.1 efter installation av stag i framkant. nu är nitratet nere på 3 och fosfaten på ca 0.03. färgerna börjar komma fram nu ordentligt, men jag måste se upp så de inte blir för låga. Dock funderar jag på att minska på kejsarna, då ingen millepora har någon PE.
  25. ett sådant stort vattenbyte skapar så klart en stor förändring och vilken i sig inte är bra. dock har du minskat risken för att det är något i vattnet som gör att dina koraller dör. dock är risken att du gjort vattenbyte med ett salt som kan vara din felkälla från början. vad kör du med för salt?
×
×
  • Skapa Ny...