Gå till innehåll

Kramboa

Medlem
  • Antal inlägg

    17
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Har även införskaffat en begagnad avfuktare och tänker mig något liknande Jon Olavs kylare, fast det kalla vattnet från avfuktaren går i en sluten slinga genom titanspiralen som sitter i sumpen. Frågan är bara hur man håller den ren från alger och havstulpaner..
  2. I annonsen står det 99,5% titan och 0.5% aluminium, men om det är sant eller ej är nog svårt att ta reda på.
  3. Jag köpte precis ett titanrör i spiral på ebay för 30$. Samma kille hade några spiraler till och en del raka rör. Det kändes billigt, men jag vet inte vad sådant här kostar i butik. tum, inte cm
  4. Det finns mycket billigare på ebay http://cgi.ebay.com/12706-TEC-Thermoelectric-Cooler-Peltier-Plate-PC-CPU-/380327435062?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item588d481b36 Men betänk att verkningsgraden till mycket beror på temperaturskillnaden över elementet. Vill man ha 10°C i karet måste man ha <10°C på kalla sidan och sedan helst <20°C på varma sidan, hur skyler man det med inomhusluft? Bygg på med ytterliggare ett element så att varma sidan kan tillåtas vara <40°C, men då ökar samtidigt strömförbrukningen med 100% Dessutom producerar elementet värme precis där man inte vill ha den, de 100W som elementet förbrukar ska också fläktas bort, inte bara värmen den drar ut ur karet..
  5. Var det då kalkmurbruk du använde? Om det inte är hydrauliskt måste det karbonatisera en tid för att inte skäljas bort. Det finns ju även murbruk med cement som bindemedel, det ska fungera.
  6. Jula rear nu en luftkonditionerare med kylkapacitet på 2300 W för 1995:-. Kombinera med Jon Olavs guide. För medelstora akvarium räcker nog dock en mindre modell som även är mycket tystare. Jag är riktigt sugen på den senare.
  7. Har inte haft tid till att utveckla karet något men lite andra kul saker har hänt. En krabba hade plötsligt massa rom, tyvärr mörknade den och föll av efter nån vecka. Skulle lagt den på mackan medens jag kunde. Som ni ser fattas hon en klo och två ben. Det är inte jag som varit sadistisk, hon fastnade i pumpen. Jag har inget täckglas så det avdunstar en del, kände en dag att jag borde mäta salthalten, den va 35‰. En ganska rejäl höjning antar jag eftersom vattnet tagits från Hönö och Saltholmen. Så nu duttar jag i kranvatten titt som tätt. Sen har karragenalgen växt några cm, helt utan belysning, så det gläds jag över. Skulle helst ha på belysningen ett par timmar om dagen, men skräptimern från biltema är högst opålitlig. Temperaturen ligger enligt termometern ganska konstant kring 25°. Måhända finner jag snart en kylare prisvärd
  8. Tänkte tipsa om att den svenska översättningen av "Dyreliv i havet" nu finns att köpa. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113023551 (ännu billigare på lycknis.com om man är student) Har ni fler tips på bra böcker? Har inte hittat någon alls om alger, "Havets växter" går inte att köpa längre men väl att ladda ner ni vet var.
  9. Nu är balansen återställd igen. En liten överraskning fick jag när jag städade under bordet akvariet står på, där hittade jag alla räkorna, torra. Å i köket har jag hittat två intorkade krabbor. Lyckades rädda en som höll mig vaken en kväll Nu vill jag inte veta av några mer rymlingar!
  10. Nu hade det varit roligt ett mikroskop! Jag har ordenltig cirkulation men tagit ut filterinsatsen. Utöver blåmusslorna har även sjöstjärnorna och tångräkorna strukit med. Men krabbor, tulpaner, snäckor och nejlikor(!) lever. Sedan igår har det blivit märkbart bättre med diset.
  11. Idag står allt inte rätt till i akvariet Som syns på bilden har det blivit rejält disigt och det kryllar av små vita djur, kräftdjur skulle jag vilja säga. Allt hände över en dag! Fram tills nyligen hade jag ingen filtrering, bara cirkulation, och ingen belysning. Så kanske har det påbörjats nån otrevlig process i filtret och/eller så är den en algblomning på grund av den nya belysningen. Jag hämtade nytt vatten i samma veva och tog med en del blåmusslor men till skillnad från de jag hade innan dog dessa efter några dagar, kanske för att temperaturen blivit för hög med belysningen på. När jag idag rensade ut alla musslorna hade innanmätet blivit till en rinnande sörja, kan vara det som grumlat till det också. Trimmade dessutom ner alla alger, man vill ju ändå bara ha de som trivs. Nu har jag släckt ner och hoppas att det bli bättre. Men blir väl tvungen att fixa fram en skummare, och kyla.. Men jag har inte tappat hoppet, nu vet jag vad som inte går, alltid något Jobbigt att det ska hända mitt i tentaplugg bara :'(
  12. Jag tror det är en havsnejlika, ploppar upp fler och fler förresten. Mina växer mer på höjden, havsrosen verkar vad jag sett väldigt platt. Har slängt förpackningen men tror de hette röda plankton, bara. Ganska säker på att det är djurplankton. Jag stänger av filtreringen när jag matar. Det känns som när man var barn och fiskade krabbor på sommaren, bara det att nu är det blodigt allvar Får inte till jättebra kort, kameran blir bländad av min fulbelysning, men här kommer några. Min flickvän lyckades dessutom få när en krabba mumsade på en blåmussla. En film på havstulpanerna:
  13. Nämen va trevligt! Hoppas på mycket intressant läsning
  14. Hittade en till bild som jag bara måste lägga upp. Jag jobbar i en fiskaffär på sommaren och en lördag så förbarmade jag mig över en krabbtaska som annars skulle kokas. Den levde faktiskt flera veckor efter det men var ju såklart alldeles för stor för mitt lilla kar . Här är han tillsammans med den första pyttelilla strandkrabban. Tror ni den va skraj eller?
  15. Sedär ja, nog lyckades jag intressera ett par. Ingen kylning här inte, så ligger kring 25°, som ett hällkar på sommaren! I början bytte jag frysta pet-flaskor morgon och kväll men det gick ju inte i längden. En krabba har varit med sedan start, den har ömsat flera gånger! Jag har gjort liknande med sötvatten, hämtat sand, stenar och växter från en sjö. Men havet är så mycket rikare! Mängder av djur följer med om man drar med håven genom tången.
  16. Vad gör man om man är student med i princip obefintlig inkomst men ändå suktar efter ett salt akvarium? Jo man vänder blicken från korallreven i söderhavet till vår egen västkust! Om man nu har turen att bo på den sidan landet.. Rätta mig om jag har fel, men visst finns det extremt lite information om västkustakvarium? Men det beror väl på att intresset e svalt. Så nu gör jag mitt för att väcka intresset hos fler! Varsågod, här har ni 47 liter västkust: Jag va ute på Hönö idag å hämtade lite djur, alger å nytt vatten (så på en bild är det lite grumligt ). Just nu innehåller akvariet följande djur: tångräka, strandkrabba, vanlig sjöstjärna, vanlig strandsnäcka, havsanemon (okänd), blåmussla, havstulpan (okänd) och säkert en hel del småkryp. Algerna har jag inte inventerat lika väl men där finns i alla fall karragenalg, spiraltång, skära kalkkrustor och någon sort sallat. Jag har funderat på att bygga en skummare och kanske till och med kyla med utomhusluft, men som det är nu har jag bara cirkulation och filter med 8+4 W och belysning med 2*18 W biltema dagsljus. Det har fungerat bra i 2 månader nu men kanske blir det klurigare om man vill ha fiskar i. Eftersom jag både har blåmusslor, anemoner och havstulpaner matar jag med frysta plankton vilket har fungerat väldigt bra. Anemonerna "fanns" faktiskt inte vid uppstarten. Snäckorna verkar inte hitta så mycket mat men dom äter alger/bakterier från rutorna i alla fall. Till krabborna slår jag sönder en snäcka då och då, men dom äter ju vad som helst, så matrester går också bra . Vad gäller vattenbyten har jag varit ytterst sparsam. Att ta moppen till havet å köra hem med 15 kg på ryggen gör jag inte mer än en gång per månad. Hoppas nu att fler blir intresserade! Har man redan akvarium och pump är det i princip gratis.
×
×
  • Skapa Ny...