Gå till innehåll

d-jess

Medlem
  • Antal inlägg

    148
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Vad är detta? Den kryper som en mask. Har långa armar över hela kroppen. Det var bara armarna som stack upp ur sanden. Vill jag ha den kvar?
  2. Okej. Men tanken är ju att dem ska gå i mitt huvudkar sen. Kommer jag inte kunna salta över dem innan dem blir större? Dem skulle vara 5-6cm i storlek när jag får dem. Enligt två av länkarna där så "will they thrive in marine conditions" när dem når vuxen storlek. Frågan är ju bara vad dem små tycker om det? Menar du att jag ska ligga på 6-8 i promille en längre tid och sedan efter det börja öka på salthalten ytterliggare tills jag når halten i mitt huvudkar?
  3. Nejdu Fredrik! Jag kunde inte hålla mig! Hur stor var din när du köpte den? Tänkte eftersom den gick i saltvatten. Tack för länken Lasse och din alltid så grundliga förklaring. Ofta så grundlig att jag inte hänger med på allt xD Verkar som att jag bör ta det ännu lugnare vid övergången. Bara höja salthalten med 0,002/vecka. Men överallt så står det att det gäller vuxna individer. Kan man då inte ha dem små i salt över huvud taget? Finns dem inte på samma ställen i naturen? Både vuxna och de mindre individerna alltså?
  4. Jag vet faktiskt inte vid vilken ålder dem bör gå över till bräckt vatten. Det kan vara så att dem redan går i lätt saltat vatten som vissa mollys gör. Glömde fråga det i butiken så jag tänkte slå en signal i helgen och höra med dem så jag kan förbereda med samma saltanitet här hemma isf. Anledningen till att jag beställde dem var att jag såg en i ett saltkar här i närheten och blev helt såld, hur söt som helst. Enligt den killen så var den lugn och hade inte ställt till med någonting i karet. Den såg dessutom ut att må prima. Men jag har läst att dem kan vara lite stökiga och även att det kan vara svårt med flera indvider i samma kar när dem blir vuxna. Men jag håller tummarna för att jag får tag på ett par lugna individer! Jag tycker det låter rimligt med ca 2 månaders inkörning kanske, har ett kar på 30 liter som jag tänkte låta dem gå i. Jag har hört andra som kopplat in mollys på en halvtimma. Tycker det låter lite grymt, men det kanske inte påverkar dem speciellt mycket? Har aldrig haft någon kulfisk tidigare så har ingen uppfattning om dem är känsligare än molly eller inte?
  5. Jag har precis beställt 2 Tetraodon nigroviridis - Prickig grön kulfisk/leopard kulfisk som kommer om två veckor. Dessa går ju ofta som ungfisk i sötvatten men som vuxna kräver dem bräckt eller rent saltvatten. Tyvärr lyckades jag inte få tag på några som redan var inkörda i salt så jag tänkte göra ett försök att konvertera dem på egen hand.. Så jag tar gärna emot tips och råd på hur jag nu gör detta på bästa sätt? Tänkte sätta upp ett sötkar tills jag får hem dem och sedan börja öka på salthalten. Men hur lång tid bör det ta? Med hur stora steg törs jag höja salthalten? Dem är ju ungfisk på 5-6cm när jag får dem.
  6. Dem kommer få tillbaka färgen om den får tillgång till ljus. Dem är tåliga och ganska seglivade har också fått vita när dem hamnat på undersidan av en sten. Inte förlorat några på det viset vad jag vet!
  7. Sätter det inte igen sig? Hur ofta måste man göra rent strumpan?
  8. Min gröna bta har också bytt färg åt det bruna hållet. Har inte speciellt bra belysning, gamla rör osv. Sen sitter den rätt skuggigt. Får sträcka sig långt för att nå ljuset. Har inte sett någon färgskillnad på mina röda bta. Dem har en klar fin röd färg..
  9. Drog igång en startkultur med rotifers igår. Det jag funderar på nu är om man kan se dessa med bara ögat? vattnet är grönt av phyro/zoofeed. Hade startkulturen någon vecka i kylen innan jag drog igång. Stod att man kunde förvara den där ett par veckor. Kan dem vara döda? Eller är dem bara för få för att se än? Fegade och använde bara halva kulturen ifall jag skulle misslyckas. För att kunna försöka igen
  10. Har också hört ryktesvägen att det ska vara ett bra salt. Ska själv använda det till mitt nya kar inom kort
  11. Vad det gäller temperaturen så är jag ingen expert på om dem kommer vantrivas eller inte. Vet bara att en del norska akvarister plockat anemoner vid sin kust och stoppat i sina kar.. Dem anemonerna finns ända härifrån bort till varmare breddgrader och verkar anpassa sig efter den temperatur som råder..
  12. Haha! Det borde jag göra =D Det var ingen dålig smäll kan jag lova! Hördes och kändes en bra bit
  13. Såhär ser scapen ut i mitt RSM250. Tyvärr lite cyano på andra bilden. Den första är tagen i våras när jag satte upp det och den andra ganska nyligen, någon månad sen kanske. Scapen syns inte så mycket längre när allt växt till sig. Det går att simma bakom ls:en i nedre kant för fiskarna så den lutar bara mot väggen upptill Kul med insperationstrådar!
  14. Det är jag medveten om osmosen jag har nu fungerar okej och vattnet jag får ut räcker gott och väl till det kar jag har idag! Min gamla Osmos är köpt på nätet så det finns ingen handlare att skylla på där ;p Det största problemet är det klena trycket vi har i ledningarna här. Har inte mätt det men på dagtid är det i princip omöjligt att duscha..
  15. Okej. Det ska jag kolla lite på. Jag visste inte ens att det fanns osmosar med boosterpump! Då går det ju att få fram vattnet på ett par timmar. det kanske det kan vara värt.
  16. Det vore ju kanon. Men behöver man inte ha en osmos där membran och filter "klarar" av det flödet då? Vad är det för osmos du har, hur mycket ska den göra "egentligen"? Någon som vet vart man köper ca 100 liters tunnor/dunkar?
  17. Tack för era synpunker. Problemet för mig är inte kostnaden för osmosen. Den pengen lägger jag gärna, vattnet blir helt klart klarare och man vet säkert att det är rent. Problemet ligger i att få fram tillräckligt mycket vatten utan att behöva hålla på i flera dagar för ett vattenbyte ( vi har så förbannat dåligt tryck i rören här. så en osmos som gör 300l/dygn skulle säkerligen inte kunna prestera det). Problemet är även förvaringen av det. Har inte plats för någon tunna i tvättstugan. Har en liten på 25l där nu. Lite större får kanske plats men inte 100 liter.. Kunde jag få fram tillräckligt med vatten på en halv dag eller nåt så vore det ju inga problem..
  18. Okej. jag har väl fått svar på min ursprungliga fråga, teorin om att det avdustade vattnet skulle räcka som tillförsel av nytt vatten verkar få avslag. Då återstår nästa fundering. Som skrivs högre upp så underlättar det ju vattenbyterna avsevärt om man kan ta vatten direkt ifrån kranen. Antar att det är klor och flour i vårat vatten som är det skadligaste? annars har vi väl väldigt fint avtten i Sverige. Men vilka halter av dessa bör vattnet ligga under för att jag ska vilja ha det direkt i karet? Finns det tester för detta? Har hört att om man spolar vattnet hårt så ska kloret försvinna till viss del? Några som kör endast kranvatten?
  19. Tänkte att jag skulle slänga in en peng för att bidra till detta forum till mötesplats, kunskapsbank och inspirationskälla när jag snubblade över den här tråden. Nu förstår jag varför det varit stendött i köp och sälj delen senaste månaden.. Tråkigt måste jag säga, köp och sälj är ju för många en ganska stor del av sidan. Och det är en stor anledning till att mångas kar är så fina som dem är. Att vi så smidigt kan köpa, sälja och byta med varandra hjälper ju hobbyn framåt. Jag vet inte hur det brukar fungera i föreningar? Men en omröstning kanske inte hade varit så tokigt. Jag tänker givetvis fortfarande ge mitt bidrag. Men jag ville bara uttrycka viss bitterhet mot den här regeländringen.
  20. En osmos har jag redan. Dock är det nog dags för en ny/byte av membran. Det som blir billigast Det är ju många som kör utan Osmos också med gott resultat. Personligen tycker jag saltet löser sig bättre i osmosvatten. Jag har inte testat vårat kranvatten bör man skicka iväg det för testning eller fungerar hemmatest? Vad ska man inte ha i kranvatten? Vad är att föredra om man jämför balling med reaktor? Läste att kalkrektorer + kalkmixers kan vara svåra att ställa in stabilt? Jag skulle ju vilja ha en doserpump om man kör med balling.. Är det mycket jobb att dosera manuellt?
  21. Lägger ut en liten bildbomb på karet som snart kommer plockas ner vart efter jag får igång mitt nya! Men ett tag till blir det kvar iaf! Vissa bilder är mobilbilder och alla bilder är tagna av en kass fotograf. Sjukt svårt att få med färgerna i karet när man fotar. Men det får duga
  22. Jag har två par i mitt 250liters. Ett par svarta och ett par oranga. Det funkar kanon. Såg till att placera anemoner till dem i var sin sida på burken. Hade dem oranga först (sen ca 2år) och köpte för 4 månader sen kanske dem svarta. Så dem är olika stora också jag tror att ibland går det och ibland inte. Beror säkert lite på individerna, scape och såklart storlek på burken.
  23. Behöver man bara byta var 3:dje månad så är det kanske överkomligt. Går ju att ställa dunkar i hela badrummet men det är ju inte så kul. Greger: syftar du på att jag borde strunta i balling och köra endast vattenbyten? eller kombinationen? Det kostar ju pengar med allt, sen beror det ju på hur mycket koraller osv man har som belastar karet. Men har kikat lite och en månadskostnad för ballingsalter tror jag borde hamna runt 3-400kr i månaden? (vet du vad din kostnad ligger på Henrik?) Det är ungefär vad jag lägger på specialfoder till min kattrackare så det kan väl karet också vara värt om vi alla ska vara lika mycket värda Det är ju betydligt lättare för sötvattenskar med automatiska vattenbytarsystem. Men finns det något bra sådant till saltsystem?
  24. Karet är köpt begangnat så jag fick med det mesta inkl automatisk vattenpåfyllning med nivåavkännare osv. Så för på fyllning av själva avdunstningen finns plats för en tunna i sumpskåpet. Mitt problem ligger i förvaring av ca 100-150 liter vatten som måste förberedas vid varje vattenbyte.
×
×
  • Skapa Ny...