Gå till innehåll

Crillo

Medlem
  • Antal inlägg

    216
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Kristoffer
  • Stad
    Uddevalla
  • Antal år inom saltvatten
    2004
  • Akvarievolym
    240
  • Akvarietillverkare
    Juwel
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    4x54W
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Grotech HEA 80

Crillo's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Min Hepatus blev rädd efter ett strömavbrott då flera andra dog, bl.a gula kirurgen och elddvärgkejsaren som var dom andra större fiskarna. Nu hänger den med clownerna vid deras euphyllia hela dagarna och drar sig tillbaka till en grotta under natten, så jag tror den är otrygg för att den är ensam. Förhoppningsvis hjälper det med mer fisk i karet igen. Så funkar det ju med många andra fiskar.
  2. Det och annat smått och gott finns här t.ex http://www.zmsystems.co.uk/index.php?app=gbu0&ns=catshow&ref=Hatchers
  3. Det går bra med samma.
  4. Byter man membran ska man byta restriktor också. T.ex här finns lite prylar (gissar att Bioted och Triton kan ta hem dessa) http://www.aquapro2000.de/Water-Purification-Technology/reverse-osmosis/Aqua-Light:::12_123_425.html
  5. Crillo

    Larv

    Skulle tro att det är en sån där mask som kan leva i stenen, sett det sticka ut såna några ggr på natten. Helt ofarlig så vitt jag vet.
  6. Mitt är 120x40x50 typ (Rio 240), och visst det funkar men det är inget jag skulle rekommendera pga svårigheten med möbleringen. Vill man få plats med koraller på stenen så försvinner ytan på sanden fort och vice versa. Kan du så välj ett djupare.
  7. Biopelletsen ska ju helst dras direkt till skummaren så bakterierna skummas ut, jag skulle inte vilja dra in det "skitiga" vattnet till kolet och fosfat-removern. Sen är det även det där med flödet som du var inne på. Man kan allt behöva köra fosfat-remover trots att man använder pellets, beror på belastning osv. Mina började nog slemma efter ett par dagar, men vi kör troligtvis inte samma variant, jag har den första.
  8. Saliferts tester är bra och vad dom flesta använder, nuförtiden mäter jag bara KH, Ca och Mg. Nitrat är ju inte fel att hålla koll på, särskilt innan man "känner" sitt kar. Fosfat-test är onödigt att lägga pengar på om du inte köper nåt riktigt, kostar väl 600:- och uppåt sist jag kollade. Tycker för övrigt det är onödigt om man inte kör någon metod för att få riktigt låga näringsvärden, t.ex Zeovit, bättre att lägga pengarna på fosfatremover.
  9. Japp det är korrekt!
  10. Obs att TM Bio-Actif innehåller kolkälla, så man bör nog ha det i åtanke om man kör med någon annan kolkälla redan. Samt att skumma ordentligt, som det också påpekas i reefbuilders artikel. Lite off topic då det är långt ifrån billigt
  11. Hur långt du behöver ha mellan skivorna beror på hur snabbt flödet blir, sitter dom för tätt så dras många bubblor med hela vägen igenom fällan, så ta hellre lite längre avstånd än kortare. 3 cm (3 cd/dvd-fodral) är ett bra riktmärke, men är sumpen smal så blir ju flödet snabbare och du kanske behöver 4 cm. Angående fosfaten så kan man gå för lågt och då dör korallerna ja, men visst kan man säga att man ska sträva åt det hållet, men man ska aldrig nå hela vägen . I en Reefkeeping-artikel är 0.02 eller lägre ett förslag på nivå, på reven kan den ibland vara så låg som 0.005 tydligen. För att nolla fosfaten krävs kolkälla eller kanske en rejäl feldosering av fosfatabsorberare såvitt jag vet.
  12. Det beror ju på kar, om ljuset kommer åt m.m. Min får jag rengöra varje vecka och det är väl dags för ättiksbad pga kalkalger. Kanske försöka fixa en plastbit istället så jag slipper kam, vattennivån blir för låg utan.
  13. Jag tycker du ska testa utan, funkar bra i mitt lilla kar med clowner t.ex. Det finns ju som synes folk med kam som får ner fiskar m.m ändå. Är det riktigt besvärligt att få ut dom ur avrinningen så borde man ju ha nät för att vara säker. En praktiskt fördel med att köra utan kam är att man slipper rengöra den, beroende på setup kan en höjning av vattennivån i karet ställa till det lite.
  14. Min erfarenhet är att en Harlequin-räka rensar karet rätt fort, nästan för fort (240l). Om du märker att det knappt är några småstjärnor kvar och räkan börjar uppträda stressat så är det dags att fixa mat utifrån eller låta den ta hand om någon annans kar. Tiden kan vara kort tills den svälter ihjäl. Jag tror inte dom ger sig på ormsjöstjärnor, inte ensamma iallafall, men någon annan kanske har annan erfarenhet. Tycker helt klart du ska skaffa en, dom är väldigt speciella, inte alls som andra räkor.
  15. Kiselalger kanske, vanligt i nystartade kar.
×
×
  • Skapa Ny...