Gå till innehåll

Crillo

Medlem
  • Antal inlägg

    216
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Min Hepatus blev rädd efter ett strömavbrott då flera andra dog, bl.a gula kirurgen och elddvärgkejsaren som var dom andra större fiskarna. Nu hänger den med clownerna vid deras euphyllia hela dagarna och drar sig tillbaka till en grotta under natten, så jag tror den är otrygg för att den är ensam. Förhoppningsvis hjälper det med mer fisk i karet igen. Så funkar det ju med många andra fiskar.
  2. Det och annat smått och gott finns här t.ex http://www.zmsystems.co.uk/index.php?app=gbu0&ns=catshow&ref=Hatchers
  3. Byter man membran ska man byta restriktor också. T.ex här finns lite prylar (gissar att Bioted och Triton kan ta hem dessa) http://www.aquapro2000.de/Water-Purification-Technology/reverse-osmosis/Aqua-Light:::12_123_425.html
  4. Crillo

    Larv

    Skulle tro att det är en sån där mask som kan leva i stenen, sett det sticka ut såna några ggr på natten. Helt ofarlig så vitt jag vet.
  5. Mitt är 120x40x50 typ (Rio 240), och visst det funkar men det är inget jag skulle rekommendera pga svårigheten med möbleringen. Vill man få plats med koraller på stenen så försvinner ytan på sanden fort och vice versa. Kan du så välj ett djupare.
  6. Biopelletsen ska ju helst dras direkt till skummaren så bakterierna skummas ut, jag skulle inte vilja dra in det "skitiga" vattnet till kolet och fosfat-removern. Sen är det även det där med flödet som du var inne på. Man kan allt behöva köra fosfat-remover trots att man använder pellets, beror på belastning osv. Mina började nog slemma efter ett par dagar, men vi kör troligtvis inte samma variant, jag har den första.
  7. Saliferts tester är bra och vad dom flesta använder, nuförtiden mäter jag bara KH, Ca och Mg. Nitrat är ju inte fel att hålla koll på, särskilt innan man "känner" sitt kar. Fosfat-test är onödigt att lägga pengar på om du inte köper nåt riktigt, kostar väl 600:- och uppåt sist jag kollade. Tycker för övrigt det är onödigt om man inte kör någon metod för att få riktigt låga näringsvärden, t.ex Zeovit, bättre att lägga pengarna på fosfatremover.
  8. Obs att TM Bio-Actif innehåller kolkälla, så man bör nog ha det i åtanke om man kör med någon annan kolkälla redan. Samt att skumma ordentligt, som det också påpekas i reefbuilders artikel. Lite off topic då det är långt ifrån billigt
  9. Hur långt du behöver ha mellan skivorna beror på hur snabbt flödet blir, sitter dom för tätt så dras många bubblor med hela vägen igenom fällan, så ta hellre lite längre avstånd än kortare. 3 cm (3 cd/dvd-fodral) är ett bra riktmärke, men är sumpen smal så blir ju flödet snabbare och du kanske behöver 4 cm. Angående fosfaten så kan man gå för lågt och då dör korallerna ja, men visst kan man säga att man ska sträva åt det hållet, men man ska aldrig nå hela vägen . I en Reefkeeping-artikel är 0.02 eller lägre ett förslag på nivå, på reven kan den ibland vara så låg som 0.005 tydligen. För att nolla fosfaten krävs kolkälla eller kanske en rejäl feldosering av fosfatabsorberare såvitt jag vet.
  10. Det beror ju på kar, om ljuset kommer åt m.m. Min får jag rengöra varje vecka och det är väl dags för ättiksbad pga kalkalger. Kanske försöka fixa en plastbit istället så jag slipper kam, vattennivån blir för låg utan.
  11. Jag tycker du ska testa utan, funkar bra i mitt lilla kar med clowner t.ex. Det finns ju som synes folk med kam som får ner fiskar m.m ändå. Är det riktigt besvärligt att få ut dom ur avrinningen så borde man ju ha nät för att vara säker. En praktiskt fördel med att köra utan kam är att man slipper rengöra den, beroende på setup kan en höjning av vattennivån i karet ställa till det lite.
  12. Min erfarenhet är att en Harlequin-räka rensar karet rätt fort, nästan för fort (240l). Om du märker att det knappt är några småstjärnor kvar och räkan börjar uppträda stressat så är det dags att fixa mat utifrån eller låta den ta hand om någon annans kar. Tiden kan vara kort tills den svälter ihjäl. Jag tror inte dom ger sig på ormsjöstjärnor, inte ensamma iallafall, men någon annan kanske har annan erfarenhet. Tycker helt klart du ska skaffa en, dom är väldigt speciella, inte alls som andra räkor.
  13. Den här stämmer ju rätt bra och funkar fint med pellets, finns hos dom vanliga handlarna. http://www.theaquariumsolution.com/fr509-fluidised-reactor Rörets diameter är 10 cm tror jag, så om det är pga platsskäl du vill ha det måttet kan du säkert såga bort en del av bottenplattan.
  14. Jag drev en Miniflotor med en Schego WS2 som är extremt tyst och av bra kvalité. Just WS-varianterna är till för skummare. Min har gått dygnet runt i flera år utan problem så jag rekommenderar helt klart en sån. Köp hem några extra träutströmmare som du kan byta mellan och återanvända för att skummaren ska jobba på bra.
  15. Ganska kul sånt här, det verkar betyda typ "porösa toppar/extremiter", http://vinoosuae.com/2009/09/09/acropora-staghorn-coral/ http://www.arkive.org/staghorn-coral/acropora-cerealis/#text=All Porös innebär att den är full med hål som det framkommer i beskrivningen av millepora här http://dictionary.reference.com/browse/millepore
  16. Det är en sorts Trochus, vet inte om den har något svenskt namn men i usa har den ett par stycken, http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+526+564&pcatid=564
  17. På RC har en använt kalciumkloridflingor från Tetra till något, men dom låter inte så lockande: "So I switched to Tetra calcium which comes directly from acid treatment of limestone, so has no bromide, but it has always been a bit dirty... it's got a definitive odor and brown precipitate. It was still fine for my purposes.. " http://web1.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1802346 Dom pratar här och var om MAG Flakes som tydligen ska vara ok, det är Dead Sea Works som levererar råvaran till dessa så vem vet, kanske är samma.
  18. Det finns en bra tråd på Reefcentral om bänkar med stomme av stål, långt ner på sidan 7 är väl en av dom mest genomtänkta. http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1330053&page=7 Det dom gång på gång påpekar är att man ska ha förstärkningar i hörnen. Här är ritning från en som använder plåtar, då kan man enkelt skruva sidorna där om man vill: Som här: Han i länken i början kör med magneter för att fästa sidorna. Angående justerbara fötter så nämner någon att det är bäst att inte använda det om det verkligen inte behövs eftersom trycket blir så koncentrerat på de punkterna. Flera där använder hammarlack, dom kör även något som används på pickup-flak, Herculiner, syns i länken i början. Jag tror nästan alla har en hel ram i botten, inte ben som på din ritning.
  19. Är det inte mycket så skulle jag låta cyanon vara, det är ganska vanligt att folk har ett par plättar på sanden eller på någon sten. En vacker dag kan den försvinna "av sig själv". Vodka verkar snarare kunna bidra till cyano, att använda kalkvatten vid påfyllning kan hjälpa. Annars om problemet är så stort att det tar upp mycket "akvarietid" eller får dig att börja tappa sugen, använd t.ex Red slime remover eller Antired och få det överstökat. Finns hos Bioted och PWSS t.ex.
  20. Min erfarenhet är att fyra rör räcker för tillväxt på många olika sorters sps, iallafall om dom är placerade 35 cm under lampan. Jag har nån acropora på botten med som växer men väldigt sakta, 55-60 cm från lampan. Största problemet är att ramperna brukar vara så smala, 4 rör på 20 cm är väl inte ovanligt. Man vill ju att gärna att korallerna ska få ljus från sidorna med så att dom växer brett och inte snett om dom inte står rakt under lampan. Du kan ju köpa en med 4 och senare komplettera med en till
  21. Hade det inte varit för dom svarta klorna så.. men kanske är någon annan variant av samma sort? http://www.marinefishireland.ie/anenome-porcelain-link-09.html
  22. Du kan läsa uppdateringar m.m ändå, http://www.facebook.com/pages/Kungsbacka-Sweden/Biotedmarin/373373574133?__a=4
×
×
  • Skapa Ny...