Gå till innehåll

mikoto

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    4 155
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    50

All aktivitet

  1. Nehe, cool! Sådär snygg är den inte hos mig
  2. Jag driver en liten kanal på Youtube om akvarium, med nästan full fokus på saltvatten. Den heter "Fast i Havet". Målet har nog mest varit att skapa filmer där jag får berätta om något jag finner intressant och får samtidigt prata av mig lite, men syftet är nog att det ska vara lärorikt / informerande för mina stackars offer. Kvaliteten är i mina självkritiska ögon ganska varierande men överlag tycker jag det blir bättre i alla fall. Materialet är ganska spretigt men det mest lyckade är nog den spellistan jag döpte till saltvattensgrunder där temat är att förklara olika koncept och ge en introduktion. Det har mest handlat om kemi men drömmen är i framtiden att kunna ha ämnen som "vad är en fragg?" eller kanske "En enkel introduktion till SPS". Det är lite svårt att göra ämnen bara där jag vågar stå ordentligt för det jag säger och inte bara upprepar något jag läst någon annanstans. Några videos som kanske inte blev publiksuccéer men jag själv blev ganska nöjd med är mitt sätt att förhålla mig till Kh, Ca, Mg samt Nitrat och Fosfat. De representerar nog ganska väl vad jag ville nå ut med. Men det finns lite allt möjligt, överlag tycker jag nog själv att man ska helst börja med de nyaste filmerna och jobba sig bakåt om man står ut... Jag gjorde hela kanalen på svenska, det är lite väl nischat egentligen men det kändes synd att det fanns så lite innehåll på svenska YouTube om ämnet så jag körde på det alternativet. Jag har nog haft väldigt mycket teknikfokuserat innehåll än så länge och borde jobba mer på det levande. Men annars är en länk till kanalen här: http://www.youtube.com/@fastihavet Min tid för att skapa dessa filmer har varit otroligt trytande det sista året, men förhoppningen är att kunna komma igång igen så småningom. Kanalen är inte död på något vis. Den har även inget kommersiellt syfte, jag kommer troligtvis aldrig kunna tjäna några pengar på dessa filmer så har inget sådant inbakat i klippen. Jag tycker att utrustningen att filma med är otroligt kul. Har någon tankar på att göra något liknande så pratar jag gärna sådant med
  3. Men om Ca är så högt borde KH var ganska lågt? Mg nivån ser ju relativt normal ut. Vid så högt Ca värde borde KH börja spöka. Salthaltskoll låter bra ja.
  4. Det borde det göra, det är inga varmblodiga djur utan de är helt beroende av omgivningstemperaturen. Deras metabolism ökar och minskar med den, dvs deras hela liv speedas upp kan man säga när tempen ökar. Det gör den för resten av karets invånare med för övrigt. En fara med det är att om man hade något problem innan så förstoras det problemet oftast ganska fort med ökad temp. Så en temperaturökning man själv inte har kontroll över är inte önskvärt. Men som Mattias säger ovan så ska 27-28 grader i sig normalt inte vara någon fara utan korallerna som skadas har troligtvis redan mått dåligt av något om ökningen har löst ut till. Har inte så många färdiga förslag på vad detta kan vara. Men kontroll av de vanliga värdena kh, ca, mg, nitrat och fosfat är ju en bra början.
  5. Akvariet behöver ju såklart mer tid för att man ska få en slutgiltig slutsats men än så längre har makro organismerna i mitt akvarium exploderat i synligt antal och de är betydligt djärvare. Så genom att eliminera de största rov organismerna(fiskarna här) så har mångfalden av djur jag ser och som kan livnära sig på de växter och organismer som akvariet producerar självt, ökat. Så i mina ögon har för stunden mångfalden sett ut att öka hos mig. Att ha fiskar är nog syftet för många till att ha ett akvarium. Men det är inte definitionen av vad ett akvarium är till för. Att ha fiskar eller ej i akvariet är ett val. Och man får styra skötseln efter att den ska kunna skapa en gynnsam miljö för det man vill hålla. Men vi måste inte ”överbelasta” våra system. Även om man lätt hamnar där ganska fort
  6. Vad trist med dödsfall på de större djuren! Koraller kan vara lite stingsliga och jag tar inte alltid deras bortgång som en katastrof men när de andra djuren går åt känns det som något allvarligare sker. Säg till om du vill ha lite stenkorallsbitar att fylla på med! Jag gillar "shotgun" tesen. Släng i fraggar av ett tiotal arter eller vad man hittar och se vilka som tar sig. Ljusmässigt är det här akvariet fortfarande oerhört läckert.
  7. Stabilitet borde ju komma med tiden från att akvariet får vara i fred från större ingrepp och låta "Darwins lag" sköta resten. Något som kan vara väldigt svårt, speciellt om man bara har ett akvarium Jag upplever mitt akvarium som stabilt, jag har av ren ovana slutat orka byta vatten i det. Jag var tvungen att byta 20 liter i December pga en olycka som innebar att jag var tvungen att avlägsna en del materia från akvariet. Men jag kan inte minnas att jag gjort några andra vattenbyten på iaf två år utöver detta. Jag tillsätter All-For-Reef med doserpump men jag har inte justerat dosen på över ett år och har faktiskt inte mätt KH heller. Så om den ligger korrekt är det ren tur... Eller så har akvariet anpassat sig till nivån som tillförs? Jag har en del stenkoraller som överlag växer besvärande fort(de är vassa och jag slår i händerna i de när jag försöker göra rent rutorna) men de är ganska bleka och känns "taniga". När jag fortfarande mätte värdena ordentligt hade jag konstant underskott av Nitrat och Fosfat, de gick aldrig mäta så akvariets tillväxt borde vara återhållen av den. Men å andra sidan så har alger och cyano långsamt dragit sig tillbaka i akvariet och mina mjuka koraller har snart erövrat alla möjliga ytor. Jag tror mina sjöborrar är enda anledningen till att jag har en del fri yta kvar på stenarna. Jag tror återigen att här så har en stabil punkt nåtts där näringen för att växa inte räcker till alla organismer är begränsad och till slut börjar den svagare individen ge med sig. Som akvarist vill man gärna försöka styra det mot organismen man föredrar och jag har nog haft lite tur här. Men att jag har ganska många djur som äter alger och ganska få som äter koraller så blir inte resultatet så förvånande. En sak som kanske står ut är att jag inte har någon fisk i akvariet. De tre mindre frökenfiskarna jag hade dog tyvärr i incidenten i december som tvinga mig att byta vatten och jag har inte tillsatt några nya. Det är min åsikt att fisken är det tveklöst största problemet vi har för att få mer lätthanterliga akvarium, de är grunden till otroligt många av våra problem och överlag har vi nog en ohållbar mängd fisk i förhållande till vattenvolymen för att få till en "passiv" stabilitet utan vi blir tvungna att tillföra ganska många variabler för att hantera näringstillskottet och övriga utmaningar fisken ger. Jag drivs nog mer mot att försöka göra "hållbara" system för tillfället. Jag vill gärna ha något som man kan sparka igång och sedan bara följa, styra lite ibland för skojs skull. Den filosofin borde rimma med att skapa stabila system. Jag försöker i första hand åstadkomma det genom förenklingar och begränsningar. Det går öka ambitionerna och täcka upp med mer sofistikerad teknik men det är inget jag dras till personligen.
  8. Nu har jag inte sett något annat som referens men allt där ser helt normalt ut. Det ska ju sitta dekorationslister utanpå där så att man normalt inte ser det du ser nu. Det är inget som ser uppenbart skadat ut för mig. Silikonfogarna ser ut som att de bara aldrig fått någon kärlek för att försköna de. Vilket också är normalt då man inte ska se de under vanliga omständigheter.
  9. Jag har fått hem en del av sakerna jag behöver för att piffa upp det här akvariet, ska bara klämma i de med... Men det var inte det jag gjort idag. Jag var en sväng på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Det finns en del rapporter om deras varma kar men jag tänkte skriva om de kalla lite istället. Det var en lite sådär dag dock för att dokumentera. Det var fullt med familjer på besök idag, iofs kul med engagemanget men det var något stimmigt. Men jag ser dagen mest som ett förberedande för ett framtida djupare besök. Mina bilder blev lite därefter. Jag börjar med den här, Nordhavet tror jag den hette. Rejält rektangulärt akvarium. Över två meter högt. Största blickfången ett gäng yngre torskar och krabbtaskor. Med lite andra gömda invånare som rötsimpor. Kanske lite sparsamt inrett, det ser lite tomt ut? Finns stor sittbänk dock och flödet är mycket milt, så behagligt att titta på. Tångskogen hette nästa. Det tveklöst bäst belysta kalla akvariet. Triangelformat med välvd framruta. Nu kommer jag låta mycket gnällig men jag hade gärna haft rutan plan för att kunna fota och filma. Välda rutor och kameraobjektiv är som olja och vatten Men det var fräckt att titta på. Underbar färg på havssalladen. Flödet kan nog tyckas milt vid en första anblick men jag såg flera indikatorer på att det är rätt bra sprätt på vattnet häri. Sjögräsängen var ett ganska trevligt akvarium, stort rev till höger som det nog döljer sig en del kul i. Akvariet är ganska sparsamt belyst dock, kanske inte behövs mer för invånarna häri? Om det vore sant hade det varit himla bra för mina framtida planer... Två försök att få någon bild med skärpa. Skulle behöva ett stativ för att ha en chans med kameran därnere. Våra ögon är mer tolleranta mot försiktigare ljus är en kamera är. Men det var det som var besökets syfte å andra sidan, att reka lite. Bredvid Sjögräsängen så var det ett ej färdigt akvarium i samma storlek som kallades bergväggen. Det låter kul! Jag fastnar aldrig någon längre stund för manetakvarier när jag ser ett. Men de har väldigt spännande former. Jag är nog oftast för uppjagad av tankarna på de andra djuren för det är egentligen lugnande syner från ett sådant här akvarium. I rummet bakom så fanns ett otroligt spännande akvarium. Jag minns inte titeln men den simulerade en djuphavsmiljö. Jag ber om ursäkt för den hemska bilden men det här är nästan omöjligt att fota av. Det här rummet är mörkt något otroligt, den här gången var det svårt att se ens med blotta ögat. Antagligen är det att man har svårt att anpassa synen från de ljusa delarna av utställningen för jag hängde här en stund och såg mer och mer. Handikapp två är den inte bara har en välvd ruta utan den är dessutom konkav istället för konvex! Jag förstår att det är för att den ska fungera i rummet och ge lite mystik men amatörbiologen i mig önskar att jag kunnat få ha en bättre chans att filma och fota här. Designern hade väl kunnat fått våldföra sig på något av de tropiska karen istället Jag har väldigt lite erfarenhet av Öronkorallerna(är tveksam till om jag någonsin kommer få någon på egen hand heller), men jag tyckte mig inte så några polyper alls? Så funderar på om de är döda hela gänget just nu, såg ingen utslagen död mans hand heller. Hoppas oavsett att få höra i framtiden om deras utmaningar och framgångar med dessa djur! Det här akvariet har massa potential. Det finns såklart ett akvarium med rödhaj med. Jag är nog lite tråkig dock och säger att de här är inte fantastiskt roliga att titta på i ett akvarium... Men det är nog viktigt med en utställning för gemene man som säkert gärna vill se en av våra svenska hajarter på nära håll! Det fanns ett akvarium bredvid med sjöhästar också men jag är osäker om det var kallvatten? De är inte från vår kust oavsett Såklart mest fokus på de varma karen där nere och fler av de såg riktigt bra ut. En del verkar vara underväldigade av det stora akvariet men jag tyckte det såg otroligt lovande ut. Men jag hade ju förmånen att låta det mogna ett år först med. Det enda jag kunde önskat mer är ett akvarium med medelhavsdjur också, i övrigt är jag nöjd! Om det är mindre besökare på vardagar kan det vara värt att ta ut en semesterdag.
  10. Jag tror inte du behöver vara orolig att det blir för starkt. Du har lampan ganska högt upp så ljuset kommer bli ganska varsamt utspritt. Jag hade nog kört den blå slingan på 80% och sedan ställt den vita på en nivå där du tycker att ljuset har en färg du trivs med
  11. Ja, en ventil på huvudröret är nog nästan ett måste. Jag hade köpt en vanlig enkel kulventil, sedan skaffat en styrbar returpump. Så kan man ställa in flödet grovt med ventilen och göra sista justeringen med pumpen. Det är en ganska liten box med ganska grova rör så det kan nog vara lite pill att få den tyst.
  12. Du behöver köpa rör och eventuella rördelar med 32mm diameter. De rören är menade att limmas med så du behöver även lim för PVC. Du skulle kunna använda slang med men du kommer nog inte göra det i praktiken. 32mm är den inre diametern i kopplingarna och den yttre diametern på rören. Så ska du ha en slang direkt på boxen så kommer den behöva ha en inre diameter på 32mm plus godstjockleken på kopplingen på boxen. Vilket blir en väldigt grov slang
  13. Tack så mycket! Jag fick tag på herren som donerade några av korallerna ursprungligen och han intyga om pocilloporan och stylophora. Jag gjorde en kortare video där dessa koraller var med och skrev med namnen, tyvärr hade jag redan laddat upp den innan kaptenen svara men uppskattar dina svar med!
  14. Hej, skulle någon kunna hjälpa mig identifiera lite sps koraller? Jag har så usel koll på sps och jag filmade lite från ett akvarium som inte var mitt och han hade nog om omöjligt ännu mindre koll än mig Det kanske är omöjligt att ge exakt art men släkte iaf hade hjälp massor! Några få har jag någon gissning på. 1: ? 2: ? 3: Montipora Setosa? 4: ? 5: ? 6: ? 7: Pavona sp. ? 8: ?
  15. Cites reglerna är nästan omöjliga att efterfölja korrekt av det jag förstått. De är inte alls anpassade för våra koraller som så lätt kan "fraggas". Såhär har jag förstått det: Ska man dra det hårt så får du ett Cites intyg för en koloni du köper. Det intyget gäller för den kolonin. Säljer du hela kolonin sedan så har du ditt Cites intyg du skickar med kolonin. Detta är så du kan handla med den. Det jag vill tycka att vore rimligt att göra är att ta kolonin, kanske ta fraggar på den. Sedan kopierar man intyget och skickar med fraggarna, kan därmed stryka att korallerna har införskaffats på korrekt sätt. Men det är såvitt jag vet inte tillåtet. En fraggning är hos jordbruksverket något helt befängt, enligt regelverket är det som att du köper en Cites Papegoja och klipper av dennes ena fot och säljer den med ett kopierat papper. I praktiken verkar jordburksverket se korallhobbyn som ett av deras minsta bekymmer men det innebär inte att den går rätt till. Får du en anmälan som de är skyldiga att följa upp så åker man troligtvis dit. För en privatperson är det tråkigt, för en butik kan det kanske innebära förbud att sälja Cites djur. Det här är ett väldigt tråkigt problem, förutsatt att jag inte missförstått alltihop. Det gör att det i princip inte går göra "rätt" så som vi vill driva hobbyn. Iaf om man vill sälja stenkoraller. För alla stenkoraller är cites. De har bara dragits över ett rakt bräde, antagligen för att det är så svårt att artbestämma korrekt så om det dras till hurvida det är den eller den arter kan bli ett problem. Jag trodde att detta innefatta alla LPS med, men baserat på Jojos upplevelse så kanske det inte stämmer? Går ju kolla enkelt på cites, enligt de så verkar ju de flesta Euphyllia arterna vara Cites II vilket är samma som SPS hamnar under. Så butiken gör nog "egentligen" fel om de tar emot de utan Cites men inte SPS. https://checklist.cites.org/#/en Det vore intressant att se hur växtfolk gör som har Cites växter de kanske tar sticklingar på? Hobbyn är ju förstås inte hotad i den mån att mig veterligen är det fritt att skänka Cites djur, så man kan ge bort fraggar. Men vill man ta betalt för de så blir det problem.
  16. Är det inte ett problem där med att lämna in till butik att Cites kraven saboterar det. Nästan inga av oss privatpersoner har ju cites papper på våra koraller, då blir det omöjligt att lämna in cites skyddade koraller till en butik om de ska kunna sälja den "korrekt" i affären sedan. Det blir problem. Då får man begränsa sig till de icke-stenkoraller som ej regleras av cites.
  17. Jag har en liten population halimeda, den pendlar vilt mellan att se ganska frisk och helt död ut. Någon gång när den ser ut att vara i första läget kan du få
  18. Kalkalger har du ju definitivt gott om iaf! Ser kanon ut.
  19. En enkel blandning av gul och blått borde väl bli ett grönt ljus? Jag har inte dykt så djupt på fosforskikten i LED men din förklaring låter inte helt korrekt Fosforn är väl inte ett färgskikt riktigt utan ett material som reagerar med våglängden från det blå basljuset och omvandlar det till längre, blandningen påverkar resultatet. Vi behöver röda våglängder med för att uppfatta ljus som "vitt", inte bara blått och gult(och grönt). Fosforskikt användes ju även i T5, fast där var ju basljuset ultraviolett istället för blått som är standard på LED. Högt CRI är väl även det ganska löst med LED, Yuji har ju chip som verkar vara väldigt goda på återgivning av färger. Jag har iaf ett akvarium som har enbart en vit LED ovanför sig(50W) och bortsett från att det ser urtrist ut så växer det i det, mina skivanemoner har börjat breda ut sig ganska mycket och de stackars spsbitar jag kastat i har med börjat få tillväxt. Det akvariet var från grunden bara tänkt att vara ett refugie, så jag ville bara ha ljus över det. Men det visar ju att även med en taskig gårdsbelysningslampa från Rusta så kan man växa koraller. Det borde inte vara så utmanande att förbättra den situationen ganska dramatiskt.
  20. Jag har många och starka åsikter om ljus som estetik, men de är ganska oklara och min efterforskningar är än så länge för oklara för att skriva för konkret. Men grundtanken är fortfarande klar och den är att nästan alla akvarier är uselt ljussatta Inte för tillväxt dock. Funktionen av skimmer och skuggor är enkel. Alla dessa linser etc är i stort sett en stor kompromiss. Hur mycket skuggor man får och formen från de är främst beroende av avståndet mellan lampa och vattenytan. Desto större avståndet är desto bättre ljusspel och dynamik kommer du få i ljuset. Men detta är något väldigt få vill gå med på, mest för att vi har lamporna hängandes öppet och du kommer få ljusstick i ögonen. Det blir även viktigare att fokusera ljuset så att det hamnar mestadels i akvariet. För mig så är det viktigaste ljusblandningen när lamporna använder flera olika färger på LED. Det är det jag ogillar mest, när man riskerar att få regnbågsmönster på sanden eller olika delar av akvariet har olika färg. Det har blivit bättre men desto skarpare ljuset är desto värre brukar det bli. Här var tex en ensam MH lampa överlägsen, du har en i princip miniatyrsol som belyser hela karet. Det jag hade önskat mest är en "vit" LED med perfekt blandning för djurens trivsel, så behöver man inte bry sig om ljusblandningen längre. Detta kanske finns? Även om blandningen såklart som alltid är en kompromiss. Det jag helst vill ha, graalen är ju det här: Det lugna vandrande skimmret som dansar över akvariet. Jag har varit nära att återskapa det men behöver experimentera mycket mer. Men än så länge så behöver jag alltid höjd för det, ofta över en meter. Ett annat problem är ju våra flöden i akvarierna. Som regel vill vi ha en helt hysterisk yta på karen, ofta ska det i princip "koka" verkar det som. Detta ger för mig ganska hysteriskt intryck, det är lite jobbigt för mina ögon. Jag hade sådant ljus ganska länge i mina kar, tryckte det var det rätta. Men nu idag kör jag en coral care som är ungefär 15 cm från ytan. Det ger ett förhållandevis platt ljus, jag tycker inte det är dött dock. Några av mina SPS har gott om självskuggning med stammar som dött i botten. Men då jag sitter brevid akvariet flera timmar varje dag så är det ganska skönt att de är ganska lugnt och harmoniskt. Man ändrar ju sig då och då för att testa nya saker, jagar trender. Så det är ju bra att det går byta när det sker Om vi ändå är inne på ljussättning med så har jag en till åsikt: Våra akvarium är uselt ljussatta...Inte för tillväxt dock. Men för att se på fisken. Problemet är att vi placerar lampan rakt över akvariet. Detta för att maximera spridning och korallerna brukar sitta mestadels i mitten. Det som är dåligt med detta är att vi inte ser fiskarna bra större delen av tiden. Det beror på att den sidan av fisken vi ser på är nästan alltid bara indirekt upplyst, den får bara direkt ljus på sig om den befinner sig i akvariets bakre halva. Då hamnar lampans ljus direkt på fisksidan vi ser. Detta är inte så uppenbart när vi ser på akvariet med ögonen men om man börjar försöka fota fisken eller filma så upptäcker man fort att det är rejält utmanande att få fisken att ha en normal exponering utan att akvariet ser ut att explodera i ljus. Jag märker även detta på min chromis tex. Beroende på vinkeln jag ser fisken i så har den fina röda och gröna nyanser i fjällen. Men oftast ser den bara ljusblå ut. Fiskarna har en stor tendens hos mig att hänga mestadels vid rutan och det är där problemen är som värst. ... Detta har jag absolut ingen vettig lösning på dock utan att få lamporna i pannan Det är en kompromiss inte ens jag vill göra. Men det är ett faktum. Kan man montera lamporna lite mer snett riktade mot akvariet och mindre centrerade rakt över akvariet kan man troligtvis förbättra situationen. Men på mitt och trådskaparens akvarium som man kan se från bägge sidorna så är det inget riktigt alternativ. Istället får ljuset bli, som alltid, en kompromiss.
  21. Vad kul! Det går kanon att använda akvarium som kanske var tänkta som sötvattensakvarium till saltvatten. Det är precis samma silikon. Lido är inte alls tokig som startburk. Men enda undantaget att du behöver köpa en hyffsad lampa till det. Orginallampan är ganska klen och det är ett relativt högt akvarium för sin storlek. Formen gör att lampan inte måste vara så stor men någorlunda kraftig. En led lampa med ungefär 100w effekt på är nog en bra rekommendation. Nästan alla LED lamporn går dimmra ner så du får gärna köpa en starkare. Jag har haft som mål att göra en serie med videos på youtube för att kunna förklara kemi, teknik etc... Men det går väldigt långsamt Men jag har några avsnitt om saltvattens vattenkemi som kanske kan vara av nytta? Det är ganska mycket nya koncept så man får säkert titta om ett par gånger.
  22. På baksidan så har man ytavrinningsboxen som ger en kraftig förstärkning mot att rutan skulle bukta. Där behöver man nog inte vara orolig. Frontrutan har mycket mer tryck pga bristen på avlastning. Som dock kompenserats för genom att ha tjockare glas(dessa Red Sea kar verkar ha något fel på appliceringen av silikonet, de har inte orimligt tunt glas på något vis) Reparationen ser bra ut! Nu ser vi fram mot den nya omstarten
  23. Ja, konceptet är ju egentligen ganska simpelt. Fiskarna producerar flera restprodukter, men de vi fokuserar på här är att det blir en produktion av ammonium. Vilket fort blir giftigt. Detta bildas fortare om fiskarna får mat och äter, och utan mat svälter de förstås så ska de bo en längre stund i behållaren kommer en produktion av ammonium igång. Dosera bakterier när ingen yta finns åt de är som du är inne på ganska menlöst Ammoniumet omvandlas till nitrit och sedan till nitrat, det är nitritikationcykeln. Den utförs av nitrifierande bakterier och de måste ha någonstans att bo. De är inte så kräsna utan bosätter sig på nästan vilket yta som helst under vattnet, så det bästa materialet för de är en yta som är väldigt porös så att man kan få mängder av yta på litet utrymme. Du kan egentligen aldrig ge de för mycket potentiell yta att bo på. Men populationen av bakterier begränsas av mängden mat de har. Har man en ohygglig mängd yta åt de att bo på så blir den otroligt glest befolkad om inte det finns ohyggliga mängder mat åt de att livnära populationen på. Så man behöver helst lite mer än precis så mycket yta som krävs... Om man bara skaffar den för bakteriernas skull Filtersvamp är väldigt bra på att ge förhållandevis stor yta på litet utrymme, din vadd skulle nog kunna fungera kortsiktigt med om du packar ihop den tätt. Nackdelen med vadden är att att den kommer ganska fort bli för tät, fånga upp partiklar som fördärvar ytan bakterierna bor på. Det kan lösas genom att göra rent den men då blir bakteriepopulationen i vadden blir skadad och behöver återhämta sig innan den kan fungera bra igen. Vilket kan ge ammonium spikar. Vilket är anledningen till att vadden är bäst som ett mekaniskt filter. Jag har nog lite filtermatta över nere på föreningen du kan få av mig Jag ska nog ner imorgon kväll en sväng, kan säga till då så kan vi lösa en bit ganska fort. Du behöver kanske inte ha så varmt med. Fiskarna är kallblodiga. När värmen för de går upp så går bokstavligen talat deras liv fortare. Så de behöver mer syre, mer mat och lortar ner vattnet mer. Samtidigt löser varmare vatten mindre syre än kallare vatten vilket gör utmaningen att fiskarna andas fortare ännu jobbigare. Det kan även påverka nitrifikationen då bakterierna också behöver syre. Fiskarna kan även bli stirrigare och taskigare mot varandra pga av den högre aktiviteten. 26-27 är inte skadligt men kan du hålla lägre i det här fallet finns det nog bara fördelar med det I teorin så är ju bakterierna temperaturberoende med och i högre temp skulle de kunna föröka sig fortare förutsatt att de inte blir begränsade av att syre eller näring tex inte räcker... Eller att tempen stiger till gränsen där de inte kan hantera den och de dör av den Men den potentiella nyttan av det överväger inte nackdelarna i detta fallet.
  24. Du behöver ha någon yta för nitrikationsbakterier om de ska gå mer än någon dag i karantänsakvariet. För det akvariet hade jag kört med ett innerfilter med fin filtersvamp Det är ingen större vits att lägga i levande sten, speciellt om du överväger att medicinera.
×
×
  • Skapa Ny...