Jump to content

mogge77

Medlem
 • Content Count

  120
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

mogge77 last won the day on January 17

mogge77 had the most liked content!

Community Reputation

75 Good

Profilinformation

 • First name
  Morgan
 • City
  Stockholm /Tullinge
 • Antal år inom saltvatten
  1995-1999 och 2010 tills nu.
 • Akvarievolym
  1470 liter +sump 280 liter +Refugium/fraggkar på 240liter
 • Akvarie mått
  320cm x 60cm x 70cm
 • Allmän beskrivning av dig
  Biolog som haft akvarium sedan 8 års ålder, var aktiv i Karlskoga akvarieförening mellan 1988 och 1997
  Som mest har jag haft ca 50 akvarier igång samtidigt, snöat in mig på killis, växter, diskusar och centralamerikanska dvärgciklider på vägen. Skaffade mitt första saltvaten 1995. Har haft en lång paus från saltvatten mellan 2000 och 2011 men nu är jag igång igen. skaffade ett 200liters 2011 som snabbt blev 550 liter tillsammans med min sambo och nu har vi ett 1470 liters akvarium med eget teknikrum på uppstart.
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret ..
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Max razorspect.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Swereef, stora modellen :)
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  har ett stort intresse för symbioser, och lägre djur, inveretebrater och mindre fiskar. så det blir ett gigantiskt akvarium med mycket smått.
 • Antal år inom sötvatten
  31
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  280
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,450 profile views
 1. Tog en bild på hela burken. Har växt lite sedan sist iaf. Tyvärr gäller det även alger
 2. 4 stycken Gulhuvad käkfiskar flyttade in i början av oktober. De har snabbt blivit mina favoriter. De håller alltid på med något. Flyttar runt stora stenar, korall bitar och snäckskal. Gräver och pysslar. Ibland dansar de med varandra i någon slags uppvaktning. Alla 4 har byggt hålor i samma del av akvariet. De är nästan alltid synliga. Utom på natten då de lägger ett lock på sin håla. Väldigt nyfikna och har koll på vad som händer utanför akvariet. Klart rekommenderad fisk till alla som har över tjockt med sand på botten
 3. Det närmaste måste väl vara att titta på orkidesamlare och odlare, där borde det ju finnas B-listade arter som förekommer, och individer går att dela upp i flera individer? Hur spårar de individer och vad har de för papper?
 4. Det känns lite som vi måste pressa jordbruksverket till att ta fram något konkret? Vi kan ju inte gå omkring och vara olagliga och riskera dagsböter...
 5. Det här är ju, som påpekats tidigare. Verkligen ett skäl för att bilda en saltvattensförening, som kan lobba våra frågor och intressen för myndigheter. Jordbruksverket har ju ibland behov av fortbildning. Jordbruksverket har ju en grupp (vi kallar den löst L282-gruppen ibland, men jag tror inte det är riktiga namnet) som håller på med fortbildning och förtydligande. De tar gärna hjälp av föreningar och intresse organisationer för att få bättre tillämpningar och ordning på hur paragrafer efterlevs. För att de skall lyssna krävs det dock att det finns en förening eller organ, som representerar en hobby. (se tillexempel kennelklubben, Tamkaninföreningen etc.) Så det vore nog i vår hobbys framtids intresse att bilda en förening som kan fortbilda jordbruksverk och påverka deras beslut.. Jag vet att vi har haft dålig uppslutning. Men.. vår hobbys framtid hänger nog på ett sådant initiativ..
 6. Kör fortfarande balling. Men doserpump. Känns som det mest drar enorma mängder kh och nästan noll magnesium dock
 7. Vi har haft våran gröna S. haddoni i 8 år nu. Våra clownfiskar har bott i den utan problem. Tycker att det är en ganska enkel anemon ändå, har haft några krasher under åren, men den har alltid överlevt.. Den har dock lyckats svälja en Naso litteratus en gång (ca 10cm stor) och nåra gobisar som försvunnit tror vi att Haddonin kan vara boven bakom..
 8. Hej ! svar på fråga 1. Enligt Jordbruksverkets tabeller, om man skall gå enligt dessa, så är den minsta tillåtna ytan för två clownfiskar 40 liter. så enligt dem går det bra. Själv tycker jag fiskars beteende borde ha mer betydelse än deras storlek i många fall, när man tar hänsyn till akvariets storlek. Det finns tillexempel pelagiska små fiskar, som simmar långa sträckor varje dag i det fria.. och det finns stora fiskar som lever ganska stationära liv. Just med clownfiskar, så har jag 3 st par som bor med varsin anemon i min 1300 lites burk. Och det är väldigt väldigt sällan mina clownfiskar är längre bort än 20 cm från sin värdanemon. De är alltså väldigt stationära djur, när de har en värdanemon. Så jag kan nog tycka att 54 liter är ok för 2 st clownfiskar. även om det är på gränsen, Åsikterna kommer säkert gå isär.. 2. Om du lyckas få ungar (ganska svårt att få ynglena at överleva, om man inte är väldigt van vid att odla fisk).. så kommer du nog inte ha några problem med att bli av med dem.. Lycka till.. 3. De lever oftast i par, eller haremgrupper i naturen. Hur mycket de lider av att vara ensamma är jag inte säker på.. se till att du får tag i små clownfiskar, så att en kan fortsätta vara liten och bli en hane. (De ändrar kön) Råkar du få två av samma kön kan det bli slagsmål.. Ibland blir det slagsmål även i paren.. och på 54 liter är det inte så lätt att avlägsna sig från sin monbbare.. så håll uppsyn, så ingen blir undantryckt. 4. Clownfiskar är väldigt matglada, och äter det mesta. Pellets som är avsedda för dem brukar gå bra som basfoder och har bra innehåll. lite fryst eller levand ibland så att de får variation är ju kul.. Gärna gjort av djur som lever i saltvatten. (artemi, mysis, räkor, rom.. etc) 5. En vecka brukar de klara utan problem om de är i god hull. sämre att övermata än att undermata .
 9. Det kommer ta lång tid att fylla ut det här akvariet med koraller. Förhoppningsvis kommer de små pinnarna och fraggarna som står här och var växa till sig på några år.. men fram tills dess vore det kul med lite större pjäser på några ställen... . Om någon har något större som ni vill bli av med så hör gärna av er .
 10. Dags för en uppdatering med len dåliga bild.. Måste ta bättre bilder. . En till pallettkirurg har fått flytta in. Hon tar fart från ena änden till den andra. Hen kom från ett lite mindre Akvarium och verkar överlycklig över simytan.. Och 4 gulhuvad käkfiskar har flyttat in. De gräver och bygger och är vansinnigt charmiga . Mina nya favoriter..
 11. jag har utrymmet bakom lite öppet från sidan på alla bakgrunder.. så fiskar och djur och min hand kan komma in och ut och ut där.. har gömt pumpar, doppvärmare etc bakom bergen med .. och lite levande sten.
 12. Hej! de skall/behöver inte tas bort. oftast växer korallen över dem.. om du vill kan man ta en tång och knipsa av nederdelen på pluggen om den är svår att placera snyggt..
 13. Makemake cement. Den var lättarbetad och skall ha använts i en del publika akvarium.. Skall ta ett triton prov om några veckor för att se om den läcker något ämne..
 14. 3 år senare kommer äntligen en uppdatering. Akvariet har fått startas om efter en kollaps.. Byggde cementbakgrundsdelar och flyttade levande sten till refugiet. Hoppas att det skall bli fint när koraller har växt till sig igen..
 15. Jobbigt är det ju alltid med omstart. Vart aldrig nöjd med scapen på levande sten som jag hade förr, och det vart svårt att ansa oönskade mjukkoraller etc mellan levande sten springorna. Så det blev till att göra såhär. och ha levande sten i ett hopkopplat akvarium bredvid.. . Har använt sommaren till att göra bakgrunderna utomhus.. (Akvariet är 320cm långt och 70 högt)
×
×
 • Create New...