Jump to content

mogge77

Medlem
 • Content Count

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

mogge77 last won the day on March 27

mogge77 had the most liked content!

Community Reputation

100 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Morgan
 • City
  Stockholm /Tullinge
 • Antal år inom saltvatten
  1995-1999 och 2010 tills nu.
 • Akvarievolym
  1470 liter +sump 280 liter +Refugium/fraggkar på 240liter
 • Akvarie mått
  320cm x 60cm x 70cm
 • Allmän beskrivning av dig
  Biolog som haft akvarium sedan 8 års ålder, var aktiv i Karlskoga akvarieförening mellan 1988 och 1997
  Som mest har jag haft ca 50 akvarier igång samtidigt, snöat in mig på killis, växter, diskusar och centralamerikanska dvärgciklider på vägen. Skaffade mitt första saltvaten 1995. Har haft en lång paus från saltvatten mellan 1997-2005 2005-2011 hade jag ett 180 litersmjukkoral och anemon.. skaffade ett 375 liters 2011 som fick mer koraller i sig, det blev snabbt blev 550 liter, och nu har vi ett 1470 liters akvarium med eget teknikrum
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret ..
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Max razorspect.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Swereef, stora modellen :)
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  har ett stort intresse för symbioser, och lägre djur, inveretebrater och mindre fiskar. så det blir ett gigantiskt akvarium med mycket smått.
 • Antal år inom sötvatten
  31
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  280
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,608 profile views
 1. Vilken fantastisk färg på anemonen, den har jag aldrig sett förut.. Vart har du hittat den?
 2. Nu har jag kört tre veckor med KH blandning till ballingen från den säcken, verkar gå bra,.. peppar peppar..
 3. Nästa fisk att presentera i akvariet är våran Calloplesiops altivelis, vid namn Albert den magnifike. Vi har haft honom i ca 1,5-2 år nu och han är en riktig läckerbit. När han är framme och simmar skriker alltid någon i familjen:- Nu är Albert ute! Och så flockas alla runt akvariet för att få en skymt av honom. Han har växt lite, han var kring 10cm vid införskaffning och är väl runt 15cm nu. Han är en mycket blyg fisk, spenderar 99 procent av sin tillvaro gömd. Men så plötsligt ibland tar han sig en simtur genom akvariet, och då glider han fram majestätiskt, långsamt genom vattenmassan. Oftast gör han entré på kvällen, när bara blåljuset är igång. Vi var lite oroliga att han skulle äta upp våra räkor och okinawa-gobysar. Men han har inte rört en enda fisk eller lägre djur utan är hitills väldigt fredlig. Han äter mest hackad fisk eller räkbitar. Inte med någon rasande aptit, utan man måste släppa ned bitarna så de glider förbi honom. då öppnar han munnen och låter de stekta sparvarna flyga in.. Akvariets konung.. som sällan visar sig för pöbeln. Det är Albert det..
 4. När man jobbar hemifrån bidrar ju verkligen akvariet till världens bästa kontorsmiljö
 5. 200 liter växer nog Palletkirurgen (blue tang) ur på några månader tyvärr..
 6. Den verkar kunna bli större och mindre ganska fort , beroende på hur mycket jag matar den. (Den är oerhört glupsk) Den har stannat på en omkrets av ca 20-30 cm just nu. Om jag matar den mycket och regelbundet under några månader breder den ut sig till ca 45-50cm väldigt fort, men när jag låter den hållas med endast fotosyntes så krymper den underligt nog lika snabbt ner i storlek igen och stannar till på ca 20-30cm. Någon annan som har upplevt detta med krympande anemoner, eller anemoner som anpassar sin storlek efter matning?
 7. Jo, jag tycker det är väldigt svårt att hitta bra info om Anemoner. De artiklar jag hittar har över 10 år på nacken, och innehåller inte så mycket "exempel" på artnivå. Jag är tillexempel väldigt nyfiken på om någon har hållit den vita H.Crispa längre än två år med god lycka eller om den alltid för en tynande tillvaro, och är något som inte borde införskaffas? Är också nyfiken på vilka arter som är benägna att vandra och vilka som verkar stanna kvar på plats i större utsträckning.
 8. När jag skaffade mitt första saltvattensakvarium 1995 fick jag reda på att I stort sett alla anemoner var omöjliga att hålla vid liv i akvarium. Vissa arter tror jag fortfarande är väldigt svåra. Vad har ni för erfarenheter. Det skulle vara trevligt att få reda på vilka arter ni har haft med framgång och vilka arter som har dött, verkar svåra. Efterlyser alltså en Saltvattensguidens medlemmars samlade erfarenheter av anemoner tråd: (som kan hjälpa till att välja anemon) Jag har med god framgång haft följande arter: Bubbeltipps , Entacmaea quadricolor, Nästan en självklarhet: Behöver vi kanske inte skriva mer om.. Fördelar: Finns i flera färger, förökar sig lätt,(lätt att få tag på) många clownfiskar trivs i den. Nackdelar: Förökar sig lätt (Blir lätt för många), vandrar runt mycket och bränner annat i tanken. S. Haddoni. (grön). Inskaffad 2006, Den lever och frodas än idag 14 år senare. Fördelar: Den sitter stilla på botten, rör sig inte runt, verkar lättskött, har klarat nitratspikar och krascher. Clownfiskarna trivs i den. Nackdelar: mycket klibbig, Den har ätit två fiskar under 14 år, en Naso Litteratus och en blennid. S. tapetum. (olika färger) Inskaffat tre stycken mellan 2005 och 2008, alla lever fortfarande, Den äldsta är 15 år. Fördelar: Vacker, sitter kvar och vandrar sällan. sexy shrimps älskar att bo i den. Nackdelar: Ingen värdanemon för clownfisk, Rockflower. Införskaffad 2015. lever och frodas.. fördelar: färgranna, små Nackdelar: små. Jag avråder från dessa arter (dock efter endast ett försök. övertala mig gärna att försöka igen, genom att berätta om bra erfarenheter: Heteractis crispa: (vit, med lila spetsar) Inskaffad 2011, dog långsamt över loppet av 18 månader. trots bra värden och inkört akvarium. Heteractis magnifica: inskaffad 2013, slutade aldrig vandra och var tvungen att ge bort den efter 4 månader innan den brände sönder hela burken. Så vad har ni haft, och vad rekommenderar ni för anemoner?
 9. Jag har 180 till överkant, och 75 högt, Behövs stege och dopa överkroppen för att nå längs bort, men det är ju inte så ofta man ska.. Vi satte vårat högt för att det skall vara lite som en tavla och bakom en soffa.. Såhär i efterhand skulle jag nog sänkt akvariet ca 10 cm dock, för det blir lite trångt över akvariet (bara 240 i takhöjd)
 10. käkfiskarna har ägg igen för 4e gången, nu lyckades jag äntligen få en bild på hanen med ägg i munnen. fotad med dålig mobilkamera dock..
 11. Tackar, blir nog en 25kg säck här med då..
 12. Oj .. här kunde man köpa 100kg https://opella.se/product.html/bikarbonat
 13. Försöker sänka kostnaden något. och hittade detta. tror ni det skulle fungera bra. det verkar ju vara vanlig natriumbikarbonat? eller tänker jag fel: https://allt-fraktfritt.se/natriumbikarbonat-bikarbonat-1-8-kg.html?___store=allt_fraktfritt_se
×
×
 • Create New...