Jump to content

mogge77

Stödjande medlem
 • Content Count

  181
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

mogge77 last won the day on April 17

mogge77 had the most liked content!

Community Reputation

129 Excellent

About mogge77

Profilinformation

 • First name
  Morgan
 • City
  Stockholm /Tullinge
 • Antal år inom saltvatten
  1995-1999 och 2006 tills nu.
 • Akvarievolym
  1470 liter +sump 280 liter +Refugium/fraggkar på 240liter
 • Akvarie mått
  320cm x 60cm x 70cm
 • Allmän beskrivning av dig
  Biolog som haft akvarium sedan 8 års ålder, var aktiv i Karlskoga akvarieförening mellan 1988 och 1997
  Som mest har jag haft ca 50 akvarier igång samtidigt (på det glada 90 talet (små killiburkar inräknade), snöat in mig på killis, växter, diskusar och centralamerikanska dvärgciklider på vägen. Skaffade mitt första saltvatten 1995. Har haft en lång paus från saltvatten mellan 1999-2006.. 2006-2011 hade jag ett 180 liters mjukkoral och anemon akvarium, enkelt och bekvämt .. skaffade ett 375 liters 2011 som fick mer koraller i sig, det blev snabbt blev 550 liter, och nu har vi ett 1470 liters akvarium med eget teknikrum
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret ..
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Max razorspect. samt kina-ramp över fragg.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Swereef, stora modellen :)
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Gillar små fiskar, lägre djur, inveretebrater och anemoner. så det blir ett gigantiskt akvarium med mycket smått.
 • Antal år inom sötvatten
  31
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  280
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1,769 profile views
 1. Har funderat ett tag på att gå över till LPS och mjuk mer, kanske är ett bra tecken och tid att göra det .. Finns ju så många snygga discosomor/rhodactisar, anemoner och knappar med.. Nu vågar man ju inte ha så mycket anemoner av rädsla för att de skall vandra in i pinnarna och bränna sönder dem..
 2. Är tyvärr osäker på vad jag var uppe i igår, men var nog därikring.. Har haft massa cyano senaste veckorna med, så de var nog redan lite stressade.. Har fraggat en del, och hoppas fraggbitarna klarar sig.
 3. Nu har jag ca 27, tror det kan ha varit lite mer igår eftermiddag, men brukar ligga kring 23-25, så det blev nog en för snabb ändring, haft lite cyanoproblem sista månaden med, så de var nog lite stressade redan..
 4. Där tog värmen sin beskärda del. 90% av alla Acroporor har dött under natten , eller är döende , med stor vävnadsförlust. Antar att jag inte lyckades hålla temperaturen nere tillräckligt i akvariet, trots fläktar i ytan mm.. .Så ledsamt, kolonierna började äntligen bli stora och fina Än så länge verkar alla montiporor och LPSer må fint.. Har idag slängt i isfyllda flaskor i sumpen. som jag byter ut.. huvvaligen.. Hoppas inte ännu mer trillar av pinn..
 5. Brukar hålla runt 26 varma dagar på sommaren och 23 på vintern.. Jag tror det dyker upp när jag råkar få en dipp på No3
 6. Jag har tvärtom mer Dinoproblem över sommarhalvåret, kan bero på att en liten del av akvariet nås av solljus på morgonen under den tiden av året dock.. jag brukar alltid få Dino och cyano samtidigt, när något förändras, sedan tar det oftast tre månader innan det kryper tillbaka till obefintliga nivåer igen..
 7. Har någon limmat fast fraggar direkt på glaset (under vattnet)? funderar på at limma fast några montipora på bakrutan.. Om någon gjort det lyckat, vad för slags lim använde ni..?
 8. Jag lakade ur det i tre månader i en uppblåsbar pool på tomten, där jag bytte vatten två ggr i veckan . Enligt makemake räcker det med kortare urlakning, men jag ville vara på säkra sidan.. Den var väldigt lätt att jobba mer, har snarare en leraktig konsistens än cement. Så den går att knåda och forma. Jag blandade i lite glasfiber i cementen, vilket gör att även mycket tunna hyllor etc är väldigt hållfasta..
 9. Har alltid lite cyano i hörnen, någon fläck här och där, , egentligen ingen större fara, men det har irriterat mig lite.... Fick rekommenderat att jag kanske skulle testa Nopox = 2 veckor senare. Cyano överallt!! Slutade genast med nopox, och nu ytterligare 3 veckor senare är det fortfarande cyano överallt-- hoppas det skall försvinna snart.. Någon som haft samma resultat. (lite jobbigt när det skall ha omvänt resultat)
 10. Byggt bakgrunden och några revpelare. gjorde dem i makemake cement.. Har fungerat bra ..
 11. Jag byter ca 400liter i månaden (ca 20%) Tänker att även om jag lyckas exportera näringsämnen via skummare, filter och refugium, så borde det ackumuleras oönskade ämnen i långsam takt... och jag missar säkert att tillföra något makroämne. Kanske är en onödig kostnad för mig egentligen (har försökt dra ner på akvariekostnader senaste året, tycker att det har en tendens att snabbt skena iväg.. ) Borde nog gå över till andra metoder, men som gammal sötvattensakvarist sitter vattenbytet djupt rotat inom mig..
 12. Visst fick jag tag på mycket billigt i uppstart av nya tanken för ca 6 år sedan via deep ocean, Men jag tycker ändå, när jag gjorde en snabbtitt i vanliga butiker att just städpatrullspriser och vanliga fiskar (ej ovanliga) har gått upp många procent på 6 år. Det jag tycker har gått upp är alltså det som kostade minst förr. Ovanliga saker har alltid kostat. ex: Pepparmint låg på straxt över 100kr. nu ligger de oftast på straxt över 200kr Turbo låg på ca 30 kr. Nu ofta 45kr Mitrax ca 100 kr nu ca 200kr Clown ca 80-90kr nu ca 200kr normalsalthink i butik ca 500kr nu ca 800kr (Går hitta till samma pris på webshop nu, men mer ovanligt att hitta 500kr i vanlig butik) liten mjukkorall ca 100kr nu ca 250kr Inbillar jag mig verkligen det här? har det inte skett en förändring? har jag bara lyckats pricka in djuraffärer och tidpunkter? Och så den förbövliga belysningen. Som jag hade en förhoppning om skulle gå ner när ledtekniken blev vanligare. Den har samma pris eller högre pris idag än för 6 år sedan.. Jag hade hoppats att enklare, men fullt dugliga ledbelysningar (för nybörjare eller budgetakvarister, skulle vara vanliga ii handeln. Typ kinabelysningar, fast utan att man skulle vara tvungen att importera dem själv..
 13. Tack för länken, jag har letat och letat efter ett salt i den prisklassen och inte hittat något som inte är fish only.. skall testas.. Jag köpte städpatruller och uppstart på deep ocean dk, på den tiden.. Sista trippen till Sverige tror jag det var.. Har letat efter någon som säljer pallvis, men har inte blivit någon större prisskillnad.. ( jag är en av de där idioterna som gör regelbundet vattenbyte fortfarande, ca 20% i månaden, så det blir ju en hink i månaden..) ((aqua forest reef har de sista kostat multum för mig))
 14. När jag startade om mitt kar för ca 6 år sedan köpte jag 100 turbosar för 22kr styck, omöjligt idag.. Rödbenad eremit 20kr st för 100.. pepparmint på den tiden låg kring 100, nu ca 200 på de flesta ställena halvbra salt 469kr hinken.. (helt ok för lps/sps , men inget toppsalt) även lågbudget salt idag är över 680 spänn.. då letade jag dock igenom hela marknaden, det fanns dyrare och billigare.. Nu om man så letar igenom hela marknaden, inklusive europeisk marknad, så finns inte de billigare alternativen längre.. marknaden har blivit mer homogen i sin prisbild, mot de dyrare.., förr fanns dyra och billiga aktörer och allt där imellan.. Nog har det ökat i sin helhet.. tex Musslor : köpte min tridacna squamosa 12xcm för 600 spänn.. (från deep ocean) Chromisar bra zoo ca 50-60kr st då, nu ca 100kr st. clowner och Hepatus köpte jag med för under halva priset av idag.. (dock bra zoo) Nog har det gått upp.. Nåja, det är som det är, löjligt dyrt ibland, inget att orda om.....
 15. Tycker salt har blivit dyrare. 5-7 år sedan kunde jag hitta bra salt för 500 spänn hinken. Städpatrull djur har gått upp extremt mycket. Pepparmint, turbosnäckor och eremiter känns som en fördubbling i pris. En röd haddoni 7 år sedan ca 1500kr.idag 6000. Chromis och clowner tex. tycker jag har gått upp ca 50% Belysningen har inte gått upp. Men absolut inte gått ner nu när led har blivit mer vanligt. Den känns på tok för dyr.. Just nu är det mest saltkostnaden som börjar kännas extremt hög. Svårt att hitta salt under 750kr 25kg Även kh testets ökning med 25% på 10 år som du tar upp som rimlig har ju inte följt inflationen. De senaste 10 åren har ju vår inflation varit nästan noll.. Ville mest ventilera lite, då jag tycker hobbyn börjar nå en slags gränspunkt, som är löjligt dyr..

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...