Jump to content

mogge77

Medlem
 • Posts

  218
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by mogge77

 1. Det är nog bara driften El och salter/kol/etc.. sedan vill man ju ha över pengar till att handla fisk och koraller med
 2. Det är nog upp i över 20 000 plus.. Huu
 3. Tyvärr börjar jag känna att det här akvariet kostar mer i drift än vad det är ursäktligt för en hobby att få kosta, Det känns som utgifterna har blivit högre för varje år.. ... Så jag kommer under hösten och vintern att skala ner det. Ett akvarium på 250 liter blir nog lagom. Det som smärtar mest är att jag kommer bli tvungen att göra mig av med mina gamla kirurgfiskar och min mirakelfisk .. Det stora akvariet får nog bli en sötvattenstank. Det skall i och för sig bli kul att komma tillbaka till sötvattenshobbyn igen. Har inte haft sötvatten på 10 år..
 4. Min filfisk. (Acreichthys tomentosus) äter varenda glasros som introduceras, och det snabbt. Mitt akvarium var helt övertaget. 1000tals glasrosor och jag kände att jag var påväg att ge upp. I början rörde fisken inga glasrosor. men plötsligt efter ca fyra månader så började han äta glasrosor. och rensade akvariet helt på bara någon månad.
 5. En glad överraskning.. Inatt verkar Bangaii hanen ha släppt yngel igen. Hittade 5 st som fick flytta över till Refugiet. De han släppte förra månaden är ca 2cm stora och mår finfint.
 6. Jag försökte mig på det för några år sedan.. hur tätt nät jag än hade lyckades det smita ut huvudkaret och trassla in sig i streamerpumpar
 7. Vad bra, blir ju väldigt lättkonstruerat med, och lätt att avlägsna ifall något skulle gå fel..
 8. Om man som jag har en stor grå back på 500 liter som sump. Skulle man kunna sänka ned ett helt akvarium eller mindre låda på sådär 60 liter i sumpen och fylla det med ca 15-20 cm sand och ha som dsb? och låta vattnet flöda över det, Om ni förstår hur jag menar. ? Jag har redan nu ett ganska stort raster nära ytan med fraggar på, jag skulle ju lika gärna kunna ha en låda med sand under det? Om det gör nytta på det viset?
 9. Eftersom jag använde det för att döda plattmask och inte i huvudsak till att minska fosfat och därmed behövde få en hög koncentration i systemet fort (enligt efterforskningarna ) så doserade jag helt sonika 1ml, per 100liter vatten rakt ner i huvudtanken.. en gång. (i mitt fall ca 20ml) 2 timmar senare skrumpnade plattmaskarna ihop och dog. Då satte jag i massvis med aktivt kol och gjorde ett 20%vattenbyte och satte skummaren på blöt skummning i något dygn. Tilläggas kan att jag har ganska högt med fosfat (ca 0,7) så den plötsliga fosfatminskningen med 0,1 var inte så farlig.
 10. Mest lps och mjukkoraller. Duncan, euphyllia, discosoma, rhodactis, knappar, anemoner (bubble, haddoni, tapetum, ), , montipora confusa, lite flakväxande blandade montiporor, sarco, caulastrea.. m.fl Lägre djur: eremiter, turbosar, pepparmintsräkor.. även copepods ser ut att må bra.. I fiskväg: kirurger, mandarinfisk, käkfiskar, okinawagobies, mirakelfisk, några wrassear, blennider och bangaii kardinaler.. (även kardinalyngel kring 1cm, verkar må bra) och clowner. Alla plattmaskar är borta såhär 4 dagar efter behandling.. (iallafall vid en okulär besiktning utan att flytta runt på saker i akvariet)
 11. Jag doserade I akvariet enligt en anvisning för plattmaskbekämpning jag hittade. Var lite rädd då jag har ett antal kirurger kring 15-20cm och de skall visst vara känsliga för lantanklorid. Men det gick bra. https://www.reef2rainforest.com/2020/11/05/the-lanthanum-solution-combating-flatworms-in-the-reef-aquarium/
 12. Kan meddela att det funkade jättebra. Använde https://www.tropic-marin.com/control/elimi-phos-rapid/?lang=en. Plattmaskarna har dött och allt annat i akvariet mår bra. Den enda bieffekter var att min fosfat sjönk med 0,1
 13. 10 dagar senare lever de två små Bangaii ynglena fortfarande och de har växt några millimeter Hanen tuggar igen, skall försöka fånga upp honom och se om jag kan få fler yngel denna gång..
 14. Vad roligt. Hittade några Bangaii yngel I refugiet. De har haft tur och åkt över överrinningen till refugiets säkerhet. Nu blir det artemianauplier till dem, men de får gå kvar i refugiet ett tag..
 15. Den 21 april 2021 börjar nya regler att gälla för vattenlevande djur. Sitter och läser igenom de nya reglerna från jordbruksverket och fastnar på: "Djuren som du reser eller handlar med måste vara uppfödda i fångenskap och ha hållits i fångenskap sedan födseln. Du får inte ha vilda infångade djur som sällskapsdjur." är det adjöss med saltvattenshobbyn om vi skall vara laglydiga nu? eller misstolkar jag den raden. jag antar att akvariefiskar räknas som sällskapsdjur? https://jordbruksverket.se/djur/hastar-och-sallskapsdjur/akvariefiskar?fbclid=IwAR0O0eqdnZUSSgMwaPlb_xYgly-RQmby-XpmiVk6rvm10cOOWuSrpB0DDT8
 16. mogge77

  AEFW vs Axilur

  Hmm. Är det någon som har testat detta med Axilur mer sedan den här tråden skapades? Intressant att briariumen dör, och xenia enligt vissa, hur är det med knappar, discosoma och annat? någon som vet?
 17. Tack, hittade din gamla tråd i ämnet.. Jag skall nog prova det. Hittade en del artiklar om att Lanthachlorid skall fungera med: https://www.reef2rainforest.com/2020/11/05/the-lanthanum-solution-combating-flatworms-in-the-reef-aquarium/ Men jag lyckas inte hitta ett enda preparat med lanthanchlorid i Sverige just nu. Tillochmed poolbutikerna har slutat med det..
 18. Nix! använder det till hunden, visste inte att det gick att ha i akvariet? Om det är något som kan fungera vore det ju kanon..
 19. Väcker liv i denna gamla tråd och frågar hoppfullt: Lyckades du bli av med plattmaskarna tillslut? jag tror jag har exakt samma sort plattmask som du har/hade. inget verkar bita på dem och inget verkar äta dem.. Har både vrasse, kamelräkor och mandariner i akvariet .. Känner att jag snart ger upp.. Hoppas du hittade något sätt att bli av med dem?
 20. Är detta LantahnChlorid tro? Jag letar och letar, men lyckas för mitt liv inte hitta någon innehållsförteckning någonstans på nätet. https://www.tritonakvarium.se/product/microbe-lift-phos-out4-liquid-236ml
 21. Filur verkar vara populär vi använder också Filur
 22. Tackar. Är det någon som har testat den sorten man köper i poolbutik i akvarium, nu är ju inte fosfat det jag vill bli av med, men säkerheten borde ju vara densamma..?
 23. Efter mycket efterforskning har jag kommit fram till att de bruna plattmaskarna som helt har tagit över sandbädden och mjukkorallerna i mitt akvarium är av släktet Convolutriloba. De har verkligen tagit över i massor. Jag har lyckats ta reda på att Lanthanchlorid får plattmaskar av släktet Convolutriloba att dö. (på grund av någon jonobalabans om jag förstod det rätt) utan att skada annat i akvariet om man doserar rätt.. Så frågan är, vart får man tag på LanthanChlorid? Flatworm Exit skulle också fungera sägs det, men det skulle bli alldeles för dyrt eftersom systemet är på ca 2000 liter och behandlingen behöver upprepas ett antal gånger..
 24. Med sådär mycket bottenmaterial kan du ju ha mina absoluta favoritfiskar Gulhuvad käkfisk (Opistognathus aurifrons). Jag kan titta på dem i timmar, riktiga personligheter.. jag antar att de skulle förstöra dsb effekten dock..
 25. Fortfarande bruna, men växer som sjutton..
×
×
 • Create New...