Gå till innehåll

lacrits

Medlem
  • Antal inlägg

    17
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Hejsan! Ska åka iväg på semester i lite drygt 3 veckor. Är orolig hur vi ska klara våra fiskar så funderar på om någon kanske skulle vilja ha dom i sitt kar under tiden så hade det kännts bäst.. Men det är kanske ingen bra idé? Har aldrig befunnit mig i denna situationen förut så känner mig lite rådvill. Vårt kar är ganska litet (110l) och vår utrustning/miljö nog inte den bästa för vi får byta vatten ganska ofta för att hålla bra nivåer på vattenkvalitet plus att det dunstar nästan 10l på en vecka just nu. Så att vara borta nästan 4 veckor, även om vi hade en automagisk matare, hade kännts för oroligt. Tyvärr har vi ingen vi kan lita på kommer klara av detta medans vi är borta.. Så det går inte. Det hade kännts bäst om någon kunde hysa dom i sitt kar under tiden, mot skälig ersättning så klart. Om någon barmhärtig läser här så får ni gärna svara i tråden eller med meddelande. Djuren det handlar om är två små clowner, en liten damsell, två gyltor (lite större än clownerna).. åsså putsarräkan såklart! I Malmöområdet.. Eller om ni har andra förslag eller tips så vi slipper känna oro hela semestern.. ? Stort tack på förhand!!! /Jens
  2. Nu har vi köpt två clowner, en damsell och en putsarräka.. dom lever fortfarande! Allt ser bra ut förutom att den ena clownen inte verkar vilja äta så bra!? Han har tatt bitar av foder men sen spottat ut igen.. Den andra clownen äter bra. Man ser skillnad mellan dom i "tjocklek" fast dom bara är ca. 3cm stora. Vi köpte dom minsta clownerna i affären (Zoogiganten Lomma), dom såg pigga och nyfikna ut och tänkte i vårt 110L kar så är det bättre med mindre fiskar. Damsellen är väldigt skygg, vill vara nära putsarräkan i sitt lilla krypin i stenen. Men den är glupskt framme och tar foder. Vad kan det vara för galet med den lilla clownen som inte verkar vilja äta ordentligt? Två bilder på våra nya vänner..
  3. Fick åka en sån där gammal racing-trimmad mini cooper, det var mer som go-kart med regnskydd än en bil tyckte jag.. Fast bakluckan var stängd under hela vansinnesfärden genom byn och tillbaka sen. Men, OT: Luftflöde är ju viktigt för maximal kylning. Och helst ska ju luften passera över rätt ställen, där det är varmt. Finns en del trick för att leda luft inne i en "låda". Man kan sätta upp skärmar innuti som dirigerar luften, och gjort på rätt sätt så hindrar inte skärmarna för mycket av flödet. Du kan sätta en fläkt i ena ändan som blåser in luft och en annan i andra ändan som suger ut luft. Köper du bra fläktar och rätt typ av fläkt så kommer du slippa vinande ljud och flytta en hel del luft på samma gång. Mina favoriter för "lådor" är Nexus Real Silent Basic 120mm. Dom är inte högvarviga (1000rpm) men väldigt bra på att flytta luft och med lågt behagligt ljud i förhållandet till varvtalet. Framförallt så kostar dom inte så mycket som t.ex. dom överreklamerade Noctua fläktarna. Finns även bra Scythe fläktar för lådor. Man kan även varvtalsreglera dom flesta fläktar så att dom inte går på högvarv (från 5~6V till 12V), finns motstånd och även justerbara motstånd i en massa olika former.. Så kan man hitta sin egen balans mellan luftflöde och (o-)ljud..
  4. Jag menar luftflöde i en låda, inte på en kylfläns. Det optimala på en kylfläns är både och; push and pull.
  5. Nu har jag inte läst alla inlägg, så jag har inte sett precis hur din "låda" ser ut med 120mm fläkten..? Dels kan det vara så att med stängt lock så ökar trycket inne i lådan och motverkar hur mycket frisk luft som fläkten orkar trycka in i lådan. När du öppnar i ena sidan så minskar trycket och samtidigt ökar luftflödet från fläkten över dom varma komponenterna. Sen, varm luft vill stiga.. så om du provar att vända fläkten så att den suger luft ut ur lådan så kan du kanske förbättra kylningen ytterligare? Du kanske ska ha nått hål i botten av lådan så det kan komma in frisk luft när nu fläkten suger och skapar ett undertryck i lådan? Jag tänker i banorna som jag använder när jag bygger datorlådor.. Där handlar det mycket om optimalt luftflöde och att ta sval luft över varma komponenter och sedan leda bort den upphettade luften ut ur datorlådan på ett optimalt sätt..
  6. Aj då.. JBL är just vad vi skaffade nu när vi började. Vad är/var felet med JBL? Är det att dom visar för högt eller för lågt eller är det random?
  7. Tack Lasse för dina ord i tråden! Du får bli min guru. Om du säger till mig att hoppa i karet så kommer jag göra det också.. Framförallt skönt höra att jag inte håller på att skicka alla organismer i karet till nästa dimmension för att jag stänger av skummaren och cirk.pumpen i 6h över natten. Kan passa på å bjuda på en amatörbild av tanken. Installerat två koraller de senaste två veckorna (Clavularia viridis & Sinilaria sp 07 tror jag), knapparna kom på köpet av LS.
  8. Lasse, stort tack för en kanonförklaring som t.o.m. jag förstår en hel del av! Detta ska jag läsa nån gång till så det sitter
  9. Jag har ett Turbofilter 1100 som går dygnet runt. Den syresätter också förutom att filtrera. Pumpen är väl rätt klen, så cirkulationen med bara den är väldigt liten.. Vi har försökt köra allt på över natten också, men frun hon kan inte somna. Det går inte med utrustningen vi har nu. Jag har fipplat lite med skummaren (TMC V2Skim 120) och fått den lite tystare, men helt tyst tror jag inte jag kan få den.. Cirkulationspumpen tjuter och viner och gör det i intervaller! Det är inget mot oljudet våra små grabbar orsakar på dagen, men på natten är det faktiskt ett oljud.. !? Polarion (4ML) är ju annars väldigt bra för sin storlek på att flytta vatten. Men som sagt, jag är beredd att "uppgradera" till en annan cirk.pump för å få ner ljudet.. till en rimlig peng såklart. Det har redan kostat långt över budget det här med saltvatten.. he he! I ärlighetens namn så får jag ju erkänna att jag har INGEN tidigare erfarenhet av att driva ett akvarium.. Min inlärningskurva på området pekar nästan rakt upppåt! Men jag är också ödmjuk och förstår att jag har ofantligt mycket mer att lära.. Jag uppskattar verkligen allas råd och tips, så tack Robin för att du tar dig tid!
  10. Absolut får du fråga. Problemet är ljudet, Polarion viner och skummaren suckar högt.. Tyvärr kan vi inte ställa ner varvtalet på Polarion, den har bara ett "läge". Om det finns tips på en riktigt tyst cirkulationspump för ett kar på 110L så tar jag hemskt gärna emot det!
  11. Ser att det var länge sen nån skrev i denna tråden.. Men tänkte fylla på då jag har en 4M modell, den minsta. Ljudet är ganska störande, speciellt på kvällen när småttingarna lagt sig och det är tyst i huset.. Då hörs vinandet ordentligt och det är ganska irriterande. Pumpen sitter mitt på rutan på baksidan (110L kar, 80*45*35). 4M har inge programerbar box, den kör ett enda program och vänder riktning ca var 10:e sec. Visst flyttar den vatten, men det "blåser" ju inte precis.. mer som ett lungt växlande flöde. Ok, nära pumpen så flyttar sig vattnet kraftigt. Vår algätande Blenid gillade å sitte på stenen en liten bit ifrån och bli fläktad av pumpen.. Så summa sumarum, för priset verkar den bra, men ljudet lämnar mer att önska.. ganska högfrekvent och genomträngande framförallt på kvällen.
  12. Frun hemma (kemisten) gjorde en ny mätning och ringde in det. Vi gjorde ju byte av ca. 20l vatten i vårt 110L kar; NH3/NH4 = 0ppm (noll) Nitrat = 1ppm Nitrit = 0.025~0.03ppm Vi stänger av skummar och cirk.pump på natten under ca. 6h. Filtret kör på dygnet runt, så lite lite cirkulation är det.. Är detta riktigt illa? Kanske blir det när vi har fiskar i? Vi e riktigt sugna på en algätande Blenid och två clownfiskar till att börja med. Men vill inte ta kål på dom, vill känna oss säkra på att dom får det bra.
  13. Köp inte det billigaste ni kan hitta, finns ju en hel del fantastiska priser när man surfar runt på web-butiker.. Gjorde själv en miss och köpte en billig skummare som åkte i papperskorgen efter några dagar. Om man är tveksam så det bästa är nog att slänga ut en fråga här och hoppas att någon har erfarenhet och kan säga om det är värt sitt pris och kommer funka.. (vilket jag inte gjort!)
  14. Först börja med ett stort till alla som svarar och ger råd Skalan på NH3/NH4 testet går från ljusgul/grönt till mörkgrönt i ca 7 steg. Testets färg är mer gult än grönt, mao mer dragning åt noll än åt 0.25ppm.. Tyvärr kan jag inget annat just nu än att använda testet enl. instruktionerna, min kunskap räcker inte längre än så.. Blir lite osäker när du skriver att du inte tror på mätningen. Finns det något enkelt sätt för en vanlig amatör som mig själv för att få tillförlitliga värden (till en rimlig kostnad, jag har ju inget labb hemma precis). Bytte två hinkar vatten igårkväll, sög bort lite snigelskit som låg på sandbottnen.. i med två hinkar osmos-vatten.. Flyttade upp något cirkulationspumpen (liten Polario M4) för att ge lite bättre rörelse på ytan. Ska ta en ny mätningningsomgång ikväll, allt!
  15. Köpte ett NH3/NH4+ test av Aquarium Pharmaceuticals och mätte upp mellan 0 ppm till 0,25 ppm (mg/L) på skalan.. inte mycket känns det som. PH har vi tidigare mätt till 8 och vattentempen är 26C, 25C på morgonen. Hur räknar man ut ammoniaknivån på det? (intressant!!!) För att svara Fiffe, vår testningslåda är JBL "Combiset". Kan vi bara haft en himla otur med första Bleniden? Han kelade ibland lite med knappkorallerna, en kväll låg han inbäddad bland dom.. kan knappkorallerna ge fisken en kyss så dom kolar? Känns otroligt, men ändå.. ?
  16. Tack för alla tips! Ja, ammoniumhalten har jag funderat på.. Har inte kunnat testa det, men ska skaffa ett sånt test ikväll på väg hem från jobbet. Trodde nitrit och ammonia var samma sak tills alldeles nyligen.. Ja, man lär sig nått nytt hela tiden! Jag har en nitrivec, körde en omgång sånt precis när startat karet med LS.. Sen köpte vi Ultra Life och tänkte det gör väl samma sak.. Ok, provar med nitrivec ikväll! Sitter på jobbet nu så minns inte namnet på testerna. Men köpte en hel väska med 5 olika tester, det är lösningar och inte stickor. Har hört stickor är sisådär med noggranheten. Nitrat har vi "1" enl. testet, och det är i det normala enl. skalan.
  17. Tjena! Vi startade vårt akvarium för ungefär 8-9 veckor sedan. Vi har 10kg levande sten, två inköpta koraller (en är fingerkorall) och ett knippe med knappkoraller/polyper som kom med levande stenen.. 1 Nassarius snigel dök upp och en 4-5st mindre sniglar (koloni-sniglar?) har visat sig. Finns massor av olika maskar som krypr omkring på kvällen, och har också en 4-5 st små stjärnor som kryper omkring. Vi köpte också två stora turbo-sniglar som ser ut å må fin fint.. som allt annat liv gör så här långt. Vi har en nano-skummare, Polario M4 cirkulationspump och ett biologiskt filter med kvartssten tror jag det är.. Låter lite (skummaren suckar ordentligt och cirk.pumpen viner!) men allt verkar funka som det ska. Vi har mätt allt vi kan; nitrit, nitrat, kalcium, järn, PH och salthalt (såklart ). Allt utom nitrit och järn har varit bra värden. Järn inte mätbart och nitrit lite högre än vi vill. Vi trodde vi nått nitrit-topp (0.05) för några veckor när vi gjorde ett ca 40% vattenbyte för å få bukt med det. Efter detta så gick nitrit ner till 0.02 och såg stabilt ut. Vi köpte då en algätande Blenid (Blenny) som käka på och såg ut att må bra han också.. Efter 3 dar så började han se sjuk ut, låg först på botten, på sidan, och kippade efter "luft".. Sen simmade han bort till en av våra Turbos och sa hejdå.. tog en snurr upp i tanken och föll sen ner död på botten.. *snyft!*. Faen också, stackaren! Från vi tyckte han såg sjuk ut tills han dog så gick det inte många timmar.. känndes lite för fort. Vi mätte nitrit och låg då nånstans mellan 0.025 och 0.05, inte allarmerande högt.. väl?! Mätte igen nu, och fortfarande ligger vi i det området. Enl. vad jag läst och hört av min lokala expert så kan man acceptera uppåt 0.04, och vi har inte högre än det. Så nu e man orolig, man vågar ju inte gå å köpa mer fisk och riskera flera hundratals, tja blir väl tusentals, kronor.. Så desperata som vi är så har vi slängt i en påse med aktivt kol, men tänker bara ha i den en kort stund.. vill inte ta bort för mycket nytto-/spårämnen. Har även haft i en lösning med FaunaMarin - Ultra Life härom dagen. Det lutar åt ett nytt stort vattenbyte, men vill helst undvika det.. man tar ju bort nyttoämnen också.. Vad göra, vad är bästa metod just nu tror ni? Jag är supertacksam för alla råd!
×
×
  • Skapa Ny...