Gå till innehåll

kim.palmqvist

Medlem
  • Antal inlägg

    60
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    kim
  • Stad
    kalmar
  • Antal år inom saltvatten
    Ca 1 år
  • Akvarievolym
    340 ink, sump + 540 (tomt)
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    4x54w T5 + 2x150w MH
  • Antal år inom sötvatten
    12-13 år började när jag va ca 13 år gammal
  • Storlek på sump
    50L

kim.palmqvist's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Liggunderlag är mer förlåtande, jag tycker frigolit är för hårt men många använder ju det så antar att det är en smaksak. Jag röstar på ett liggunderlag i alla fall, ca 10mm tjockt.
  2. Perfekt info ! Antar att det inte är speciellt höga effekter som ska dämpas bort i ett akvarium så en 2mm bitumen och lite mjuk isolering med folieyta på detta så borde det bli väldigt tyst.
  3. Näe för visso kan det va så, tänkte inte på "taket" men övrigt hade jag nog själv valt detta material underst och kanske något annat över, alla material man sätter detta på blir stumma och kan ju då inte fungera som resonansförstärkare, jag är hel nöjd i alla fall ( i bilen än så länge ). Jag har själv tänkt sätta in detta i akvarieskåpet där sumpen står fram över så detta är intressant. ( där är "taket" och golvet redan dämpat med liggunderlag )
  4. Förstår inte riktigt varför det skulle vara farligt, både jag och en kompis stoppar våra bilar fulla med bitumen, då borde vi må dåligt om det vore giftigt. Men om det dämpar bort dom frekvenserna ett akvarium ger kan jag inte svara på, basfrekvenser från ca 20hz till ca 2500hz dämpar det bort med gott resultat i en bil (plåten).
  5. Mycket tråkigt. Förstår att du inte vill starta en tråd om denna fisk, det hade jag nog inte gjort heller med tanke på omständigheterna. Synd att man missar information om beteende och liknande. Lycka till med firren.
  6. Det går framåt ena sps,en börjar få en nästan neongrön lite mörkare färg, utav vilken anledning vet jag inte, vantrivs eller trivs? Även fått lite tillväxt på en annan
  7. Jo visst kanske det så länge jag kan köpa dom här i Sverige ? Jag har dock inte hittat någon som säljer. 50-100w går bort dock. Det bästa jag vet är att gå in till en handlare och säga att detta vill jag ha, betala och se glad ut. Skulle man få några problem då går det ju alltid att fråga. Beställa långt bortifrån känns inte bra om det är något man undrar eller osäker på. Som en nybörjare som jag oftast är, dess utom sitter det någon konstig spärr i huvudet på mig att jag vill gärna betala när jag har sakerna i näven, säkert löjligt men har aldrig beställt något från utlandet. Men skulle tillfälle ges om någon annan ska beställa skulle jag mycket väl kunna fundera på saken. Dock samma problem där, betala för något som jag inte har nja vet inte.
  8. Lasse Kanon, tack för svaret :thumbup: Det va just detta jag va ute efter, för många A och det ska brinna. Det andra har jag förstått sedan tidigare, men kunde tyvärr inte få in i huvudet att för många A kunde göra någon skada.
  9. Det hade ju för visso varit kul med styrning, men, då kommer ju nästa fråga eller tanke. Förutom just led som faktiskt kommer bli av Kina modell på (?) Watt. Vad behövs? Hur många led ? Vilken driver ? Och den stora frågan, var får jag tag i produkterna som typ Jannes vadå kort ? Det är kul det här men springer gärna iväg med pengar, men ett 540 SKA ha led har jag bestämt mig för. Även om jag ska behöva dela upp det på typ 4 moduler
  10. Okej, jo jag har försökt läsa igen mycket utav det Janne skrivit, och visst det låter ju vettigt men där finns det ju begränsande elektronik innan ledarna. Vad jag fiskar efter är vad som händer om man har säg: 4led i serie men skickar på 5000ma ?
  11. Näe då har inte köppt något än så länge. Hum, säkringar har jag ju inte äns tänkt på. Att bara använda halva styrkan värkar ju lite si sådär, vill ju kunna nyttja tja i alla fall 80% av effekten en LED klarar. Gjorde ett litet experiment igår : Driver : 12V 3,33A LED 3.6V 700mA provade först 2 slingor med 2 serie, detta funkade provade sedan 4 i en serie, detta funkade provade sedan 3 i serie och detta funkade också Sen bara för att se vad som hände så tog jag fram en annan driver : 12V 1.2A provade först 2 slingor med 2 serie, detta funkade provade sedan 4 i en serie, detta funkade provade sedan 3 i serie och detta funkade också provade 2 i serie, funkade provade efter detta med 4 i serie och ett motstånd 5w 10ohm, ljusstyrkan sjönk Observera nu att dessa tester utfördes under max 10 minuter per st, men det jag reagerade på mest va att det inte blev någon vidare temperatur på LEDen trotts att jag bara tejpat dessa mot ett bord i trä. Varför brinner dom inte upp ? Trotts att jag matar som mest 4V och 3.33A. För lite tid för att dom ska hinna bli varma ? Näe jag hänger inte riktigt med, har plockat för mycket med bil-el, där går det mata en LED på 1,2W med 180A och 12V. Därför fattar jag helt enkelt inte varför detta ska vara så krångligt som väl bygger på samma grundprinciper ?
  12. Tja får helt enkel starta en egen tråd så kanske jag lär mig Nu till det roliga. Har bestämt mig för att köra LED i ett av mina 540, tänkte använda mig av 144 st Kina LED. Kommer till upplägget av färger med mera senare då jag sitter vid fel dator just nu. Nätagg AC/DC 12V 25A (går sjystera +/- 10%) LED 3,6volt 700mA Nu vet jag inte hur man räknar men tanken ligger på 36 slingor med 4 i serie 12 / 4 = 3V 25A (25000mA) / 36 = 694,4mA Det som oroar mig är att om en slinga bränner av eller en LED går sönder skickar man väl på ca 2A på resterande 35 slingor som fortfarande funkar. Men en LED som tar max 700mA kan väl inte ta mer än detta även om man skicka på sig 2000mA, bara volten inte skenar ? Vill bara få en klarhet i mitt huvud hur detta funkar trotts att man självklart kan köpa anpassade grejor och bara följa instruktioner, men hur kul är det när man ändå inte fattar vad man gör Tack på förhand till er som orkar svara.
  13. Varför ? Nu vet jag inte exakt vad som blivit köppt men. Driver : 0 ~ 1.3A current range 24-48V DC Voltage (runs ~8-14 LEDs) borde man då inte koppla två parallell 1300mA /2 = 650mA (led max 700mA) på dessa parallella sen seriekoppla 7st led som sammanlaggt behöver ca 23.99 volt, alltså ca 3.42 stycket ? man ligger visserligen lite under vad en led klarar (3.6volt 700mA) men är inte det bättre ? eller kopplar man alla i serie och låter 1300mA löpa genom alla och då nytja 48 volt ? Förklara gärna, jag är nyfiken ?
  14. Om inte jag fattat allt fel så kopplar du två parallellt ( + till + och - till - ) och 14 i serie ( + till - ) på varje parallell
  15. Okej, så beräknat på dom siffrorna så borde det räcka med ca 300watt på dom ca 500 liter minus sten som jag kommer ha då? Räknat lågt (tror jag) 144x2watt = 288watt och eventuellt + 2x54watt T5 = ca 396 , nu ser väl dom siffrorna lite sämre ut under drift men borde åtminstone landa runt 320-350watt I det andra akvariet använder jag i dag 4x54watt T5 + 2x150mh, även detta är tänkt att bytas med tiden, dock kommer jag nog behålla 2x T5 vardera i akvarierna för att ta bort eventuellt glitter som kan bli, men detta kan jag inte svara på fören jag provat och vet vad mina ögon tycker om enbart led.
×
×
  • Skapa Ny...