Gå till innehåll

OR20

Moderator
  • Antal inlägg

    665
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    20

OR20 vann senast den juni 15 2023

OR20 hade det mest gillade innehållet

Följare

Om OR20

Profilinformation

  • Förnamn
    Sven
  • Stad
    Norrköping
  • Stödjande medlem t.o.m
    2024-01-31
  • Antal år inom saltvatten
    10
  • Akvarievolym
    468l (+96l sump) samt ett 140l test akvarium
  • Akvarie mått
    120*60*65 och 50*50*60
  • Allmän beskrivning av dig
    Någon som varje dag kämpar med att hålla händerna torra och inte pilla eller testa nya saker
  • Akvarietillverkare
    Majorna och Aqua Medic
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    fyra stycken stycken GHL Mitras LX7206 över stora karet
    en Noopsyche K7 c3 wifi över lilla karet
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Royal Exclusiv BK double cone 180
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Koraller & Fisk
    Tekniken
    Kemi och biologi
  • Antal år inom sötvatten
    5
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    50
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    96liter
  • Kör du med sand på botten
    Nej
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

3 035 profilvisningar

OR20's prestationer

Kunnig revhaj

Kunnig revhaj (12/14)

  • Skrivkramp Rare
  • Saltkändis Rare
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare

Senaste prestationer

353

Omdöme

  1. Grattis till att du börjat med en väldigt intressant och givande hobby! Precis som vemat skrev så är nog djuren lite upprörda efter den omställning som en flytt innebär. Jag skulle börja med att komma in i rutinen att byta vatten på karet som nybörjare. Om du gör 10-20% vattenbyten i veckan så kommer du snart att få värdena under kontroll. Sikta på en salthalp på 35 och en temp runt 25 så kommer det att bli bra. Är det bara ett bra salt så kommer du få ner kh,ca,po4 värdena lugnt och fint. Skulle po4 ge dig problem så kan man använda gfo i en reaktor men börja med vattenbyten. Sedan är det enligt mig bra att mäta. Man lär sig då använda testerna och lär sig sambanden mellan värden och hur djuren påverkas. Det man inte ska göra är stora och snabba förändringar baserat på vad man mäter fram. Det dinns ek risk att du som ny i hobbyn läst fel på ett test och anpassar något som inte är fel eller för snabbt anpassar ett fel, men något som dina djur vant sig med. Som sagt ta det lugnt och njut av hobbyn.
  2. Jättefina clownfiskar men är det verkligen A.Clarkii? De ser mer ut som A.Polymnus i mina ögon men jag är ingen fisk expert. Hur som helst ser de väldigt fina ut!
  3. Love em! Running a 180 on one of my tanks and its a beast when its dialed in. It will be a interesting build to follow.
  4. Now that’s not only a nice tank but a nice sump as well! What skimmer will go in it?
  5. De studier jag sett visade på ett visst effektbortfall men också en viss spektrumförflyttning. I mitt tycke är det andra mer problematiskt sett ur vårt behov då man precis som du skriver oftast kan hantera den första genom att öka procenten lite. Om jag minns rätt så var det dock stor variation mellan olika dioder där bl .a. dioder nere rumt/under 400nm hade en större förskjutning än de runt 450nm. Enda sättet att testa detta på din specifika lampa vore med en ppfd mätare och en spectrometer och jämföra det med en ny alt. Tillverkarens grafer. Du har dock lite tur i ditt cal då GHL säljer ersättnings puckar för mitras lamporna (både 7 och 6 serien om jag minnas rätt). Du borde då få tillbaka en ny lampa sett ur spektrum och effekt. Jag har själv gjort detta med en Ecotech radion för ett par år sedan vilket gav önskad effekt. Jag bytte dock själv till ghl mitras lx7206 av just den anledningen att man själv kan reparera dessa genom att köpa komponenter istället för att skrota lampor som man ofta tvingas göra av andra tillverkare. sedan ian man alltid fråga sig om ett par nm hit eller dit eller PAR spelar så stor roll för koraller om ee vant sig med det, men det är en helt annan feåga.
  6. Det skulle jag säga är normalt för denna typ av skummare, även vinglasformade skummare som man har i sumpen kan och brukar skicka ut lite luftbubblor. Det är inget att vara orolig över annat än att det kan ev. störa oss visuellt. Att ha lite luftbubblor i karet är normalt, jag har t.ex. en kejsarfisk som pruttar (hon anpassar luftblåsan) vilket jag kan tycka är lite charmigt. Mao det är en del i ett naturligt revkar. Fiskar och koraller mår inte illa av det så långe som luftbubblorna inte fastnar under koraller och det finns t.o.m. de som använder microbubblor för att rena karet. Lycka till med karet!
  7. Och här är en länk https://humble.fish/community/index.php?threads/internal-problems.9/
  8. Clownfiskar har i sig ett lite udda simmönster men en sak som kan hända men fiskar är att de får problem med simblåsan. Detta kan ge liknande problem som du beskriver där fisken får svårt att hålla sig rät i karet. Utan video är det dock svårt att ge en korrekt diagnos. Mitt råd är att läsa lite på humblefish om fisksjukdomar och se om du känner igen dig under simblåseproboem. Bara en alt. tanke givet att dina värden verkar ok.
  9. Det finns en liten propp i tunze 9004 som man kan använda för att ställa om den från med till mot avskumning. Du hittar var den sitter i deras manual. Skulle du fortfarande ha problem så kan man klippa till en grov filtersvamp som man sätter i botten på skummaren för att minska bubblorna därifrån. Sedan kan de vara lite känsliga för vattenhöjden men så länge du har vattennivån i höjd med gallret uppe på den så borde det vara ok.
  10. Hej, Innerfilter är det inget fel på precis som det inte är att använda dem i ett sötvattenskar. Jag använder själv ett sporadiskt för att köra aktivt kol i ett av mina kar. Allt handlar om att man måste välja en modell som är lätt att rengöra, ladda om med filter samt att man accepterar hur de ser ut! När det gäller Tunze 9004 så använder jag denna skummare själv i ett av mina kar. Det är en bra skummare för mindre kar men jag skulle inte sätta det på ett så stort kar som ett 250l kar om du ämnar ha normal population av fisk i karet. Själv så skulle jag säga att Tunze 9004 är lämplig för kar upp till 125l. Om vi pratar om en AIO kar så är man ju lite begränsad med skummare men jag skulle då titta på en extern t.ex. Deltecs mindre modeller alt. Tunze 9012 om det går att få i den. Har du en sump så är det lite enklare och jag skulle då titta på * Tunzes 9012 eller möjligen 9410 (tror den är lite för stor men det är en väldigt fin skummare för det priset tycker jag) * Nyos Quantum 120 Bra skummare som jag använt för länge sedan. Enda som jag inte gillade var att jag ibland hade svårt att få av/på koppen * Deltec 400i Har inte använt dessa själv men de är väldigt vanliga så de funkar säkert bra * Vet att flera gillar Bubble magus som ett billigare alt. men har inte använt dem själv * Ultra reef akula uks 16 (skulle jag byta bort min Royal exclusiv så vore det mot en av dessa eller modellen större) Det finns hur många skummare som helst och det är mycket tycke och smak i detta. Det enda jag egentligen kan bidra med är att en väljusterad och underhållen billig skummare funkar bättre än en inna inställd och skitig premium skummare.
  11. Ett bra sätt att hålla detta rent på är att ta loss luftslangen mellan ljuddämparen och pumpen och stoppa ner den i en mugg med kokande vatten. Det kommer inte att påverka temp. i karet eller pumpen men kommer att lösa upp saltkristaller i slangen, venturi och själva pumpen om det behövs. Jag gör själv detta ett par gånger i månaden och det drar ner rejält på skummarunderhållet.
  12. Ja de är effektiva! Kul att den går bra med dina sps:er. Det där med ”risk”fiskar och koraller är ju en personlig avvägning. Jag har bl.a. en Navarchus som ätit ett flertal koraller men som jag tycker det är värt att ha ändå… jag tror att om de inte får smak för en specifik koloni så klarar koraller sig om man vara har tillräckligt många fet delas upp på och matar rejält så det inte är hunger utan nyfikenhets nafsande man pratar om. Det är förövrigt inte bara kejsare och fjärilar som kan vata problembarn utan det kan likaväl vara t.ex. kirurger. Jag hade en lila kirurgfisk som fick för sig att äta gorgonier och Acan.
  13. När min förra filfisk dog så växte det till sig lite glasrosor och jag tog dem inte i tid. Jag hade dock bra resultat med red seas lösning och sedan en egen lösning (10gr NaOH+20gr H2O) som jag spritade i glasrosorna via en sputa med kanyl. Tänk dock på att denna lösning är väldigt basisk och mycket värre än den red sea säljer så man får ta det lite piano med hur man handskas med det samt hur mycket man gör åt gången men 1-2ml/500l verkade vara ok ur ett pH perspektiv…..sedan kunde min nya filfisk ta de nya som kom;)
  14. Jag hade dock misstänk sensorn i detta fall och gjort en kalibrering av den samt testat hur ledningarna går. Vissa sensorer har tunna plastskal runt sig och kan störas av andra elkablar (elektromagnetism)
  15. Nu kör jag inte Apex så kan inte hjälpa dår men givet att det händer om och om igen så skulle jag titta på om du doserar något annat t.ex. kolkälla, förändrar flödet i sumpen och på så sätt river upp något m.m.
×
×
  • Skapa Ny...