-
Antal inlägg
972 -
Gick med
-
Senaste besök
-
Dagar vunna
69
Typ av innehåll
Profiler
Forum
Kalender
Galleri
Saltvattensguiden.se ideell förening dokumentportal
Bloggar
Frågesport
All aktivitet
-
Just nu så doserar jag salmiaklösning (ammonium) men artiklar som denna https://reefbuilders.com/2025/04/01/the-don-din-rabbit-hole-urea-dosing-and-a-new-approach-to-nitrogen-management/ får mig att fundera på att komplementera det med att dosera Urea. Är det någon som har erfarenhet av det eller liknande och var får man tag på det? Alla ställen som säljer ren urea verkar enbart sälja till företag.
- 2 svar
-
- 1
-
-
Hej alla. Jag bytte nyss slang i min alkatronic efter att den börjat läcka. Men jag funderar på hur gör man för att byta slang i all doserpumpar? Jag har hittar var man köper för mina versa men hur är det med vanliga (inte kontinuerliga) pumpar. Jag har två H2ocean P4 pumpar som jag nog borde serva nån gång? Har inte hittar vilken slang man ska köpa eller var man kan göra det.
-
Jag trodde det var huvudsakligen magnesiumhydroxid eftersom det går tillbaka i lösning igen
-
Vi är två vuxna och ett barn men på en hyfsat stor yta 112 kvadrat. Att du suger in bra luft i skummaren måste ju vara en stor del av förklaringen. För mig blir det ju snarare så att jag suger in ”dålig” luft då jag inte kan ta uteluft till skummaren (tror inte det är poppis att borra hål i ytterväggen i en bostadsrätt)
-
Jag doserar ju 10l kalk på natten vars ph effekt skummaren motverkar . Kan tänka mig att det är det som gör skillnaden?
-
Alla Genicanthus är revsäkra
-
Jag har lyckats boosta min ph på ett lite udda sätt. Så här såg ph ut innan. samt efter. Det enda jag gjorde var att stänga av skummaren på natten (jag kör den en timme mitt i natten för att blanda in ny luft). Det verkar som att skummaren blandar in massor med co2 och på natten när fotosyntesen är mindre (bara min lilla fraggdel i sumpen) så blir resultatet att detta ackumulerar. Men stänger jag av skummaren så blir inte denna effekt alls lika tydlig.
- 182 svar
-
- 2
-
-
-
Imponerande att karet har fått stå i 8 år! Finns det någon risk med att silikonet kan torkat? Jag skulle även va lite orolig med att ha osmosen i köket. Jag har min i badrummet så att om det läcker från den eller någon hink svämmar över så gör det inget
- 9 svar
-
- 1
-
-
- akvastabil
- 360
-
(och 1 mer)
Taggade med:
-
Riskerar man inte utfällningar på pumpen då?
-
Hej. Det är rätt att vara försiktig. Framför allt som nybörjare då det är svårt att veta vad som är farligt och inte. ”Knappar” (det du har) är av familjen Zoanthidae. I hobbyn har vi medlemmar ur genusarna Zoanthus och Palythoa. Zoanthus är det vanliga, det är oftast relativt små knappar med vackra färger. Dessa är giftiga men mängden gift är relativt liten. Folk har blivit sjuka av att hantera dessa men det är mestadels folk som fraggat massvis av sådana koraller. Jag tycker man ska vara försiktig att handskas med dessa, så som att tvätta händerna ordentligt efteråt och det skadar inte att använda handskar och glasögon. Men samtidigt så är det massvis med hobbyister som har dessa utan att någonsin blivit sjuka. Palythoa däremot är extremt giftiga, det finns många, många exempel på folk som blivit riktigt sjuka efter bara kort kontakt. Dessa ska undvikas och har i min mening inget i hobbyn att göra. Palythoa särskils från zoanthus genom att de är markant större, ofta tydligt fransigare och mindre färggranna, oftast bruna eller gröna.
-
Nitrit och ammoniak mäter man ju i princip aldrig. Nitrat så kan jag tänka mig att stickor inte skulle vara känsliga nog för att mäta mängderna som vi vill ha med koraller
-
Ett par andra svårare tips 1. De bästa bilderna är de som berättar en historia. Att berätta en historia är bland det svåraste man kan göra men också det som resulterar i de bästa bilderna. 2. En annan sak jag tycker ofta ger bra bilder är att visa något som inte går att se med blotta ögat. Här är makrofotografi något som ger unik inblick. 3. Tänk på hur bilderna ska användas redan innan du tar dem. Om du ska publicera dem på internet så kommer du inte behöva all den upplösning som kameran ger dig. Detta kan användas på åt minstone två sätt: 3.1. Om du använder hela sensorn så kommer effekten av brus i bilden kraftigt reduceras av nersamplingen av bilden för publicering. Detta gör att du kan använda snabbare slutartid för att bli av med rörelseoskärpa. 3.2 omvänt så kan du i förväg bestämma dig för att bara använda en del av bilden (crop). Detta gör att du kan byta brus mot mer fokaldjup. Detta är framför allt något att tänka på vid makrofotografering då det kan vara svårt att få allt man vill i fokus. Makrofotografering av koraller är extra svårt eftersom det är svårt att använda tekniker så sok focus stacking eftersom korallerna rör på sig även utan flöde.
-
Här är några av mina tips. 1. Gör rent glaset 2. Se till att du alltid tar bilder rakt framifrån. Tar man bilder snett genom glaset blir det alltid dålig kvalitet. 3. Skruva upp belysningen till 100% när du tar bilderna så att du kan få ner ISOn så mycket som möjligt. 4. Stänger du av cirkulationen i karet så kommer partiklar i vattnet ramla ner till botten vilket gör att vattnet ser renare ut. 5. Avstängd cirkulation gör även att du kan använda stativ och längre exponeringstider för att ta bilder av koraller. Jag skulle dock inte använda för långa exponeringar för korallerna rör sig även om flödet är av. 6. Har man en extra lampa kan man använda den för frontalbelysning för att bättre lysa upp sidan på fiskar (det är dock då viktigt att det är ett liknande spektrum). 7. Var inte för orolig för hög ISO, det är svårare att hantera rörelseoskärpa än brus. Det finns väldigt bra brusreduceringsalgoritmer nu. Jag brukar bara ha riktigt låg iso när jag fotograferar macro bilder av koraller (100). Annars ligger det ofta på 800-3600
-
Jag brukar först krympa bilderna till 8mp (ungefär 4k) från kamerans 42mp när jag exporterar dem för internet publicering. Sedan när jag laddar upp så ändrar jag storleken från min iphone.
-
Fina bilder! Om du inte får plats med mer än en bild per post så kan man (i varje falk på iphone) ändra storleken på bolderna när man laddar upp från orginal till stor eller medium. Detta gör att man brukar kunna lägga många bilder i en post
-
Lite bilder på de nyaste fiskarna som jag inte dokumenterat så bra tidigare. Salariasen är lite svårfångad på bild. Genicanthusen har lugnat ner sig lite och jagar mest honan just nu.
- 182 svar
-
- 4
-
-
Lite nya fraggar i karet. En från kaptenen. Sedan ett gäng fraggar från leonardos reef. Acropora grandis Bubblebath unicor Confetti (ska ha mycket längre polyper när de kommer ut ordentligt) Acropora Loripes Röd stag Acropora bifaria Acropora millepora En bonus millepora, solar flare. Ska bli intressant att se om den kommer se likandan ut som min existerande solar flare från CoraRoc/ReefDesigner
- 182 svar
-
- 1
-
-
Ja, jag la i kol i reaktorn och skruvade upp ozonet till max ett dygn.
-
Hej! Kul att det ändå går så pass bra! Angående din ornatus så ska man veta att dessa ofta är svåra. Det är antagligen så att den äter pods vilket gör att jag tycker du ska behålla dit in DT refugium trots att du är nollad på fosfat och nitrat. Makroalgerna hjälper dig odla pods. Jag skulle nog hålla mig borta från kopparbandade, de har låg överlevnadsgrad. Acanthurus är nog rätt borderline även om de finns de som blir under 30cm. Annars är nog mer fisk inte en dålig ide. När det gäller koraller så tänk på att just torches (euphyllia) är ganska känsliga och är nog en av de svåraste lpserna. Till slut så ser jag ingen anledning till att köpa filtrering om du ligger på 0/0. Snarare så att du kanske ska skruva ner skummaren så den tar ut mindre. Jag skulle också plocka så mycket skräpalger för hand du kan (kanske varje dag) tills det börjar vända.
-
Ja, lite för stor. Den har börjat ta över och växa sig fast på den omkringliggande stenen. Har behövt klippa ner den ett bra tag men dragit ut på det. Men i dag var det dags! Det blev en rejäl klippning. och många många stora fraggar.
- 182 svar
-
- 2
-
-
Skillnaden är de olika mätområdena. 774 har ett snävare mätområde (som vi inom hobbyn brukar vilja ligga inom). Det snävare området gör att det blir högre precision så 774 är nog den mest populära och den jag använder själv
-
Nä det är en sarcophyton
-
Genicanthus hannen är i rs300 tillsammans med den existerande honan. Att para ihop dem verkar funka bra. De spelar för varandra typ hela tiden. Nackdelen är att han definitivt är den nya tank-bossen och verkar ha bestämt att kirurgerna ska få leva i ena hörnet. Lite skummt är det eftersom han bara är lite större än dem. Men min gula är en tokfegis. Förhoppningsvis lugnar han ner sig för det kommer ju inte funka att kirurgerna är i ena hörnet hela tiden.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1