Gå till innehåll

Oscarhaglund

Moderator
  • Antal inlägg

    911
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    65

All aktivitet

  1. Jag har uppgraderat min kalk behållare från 50l till 150l. Tyvärr får den precis inte plats under red sea akvariet utan får istället stå på den motsatta väggen med ro slang som går upp på väggen och sedan under taket till red sea karet. Fördelen med den lösningen är dock att jag kan dra kalk till mitt karantänskar/fraggkar från samma bytta.
  2. Jag skulle också säga att det är rörmaskar. Vermitiden kan du döda genom att krossa basen
  3. Mysis är sötvattensdjur eller hur? Det som typ alla matar med
  4. 1. Fimbriphyllia (hammare) tål rätt mycket ljus, jag skulle inte vara orolig. 2. Ja, det borde inte vara något problem. Bra att isolera på en egen sten. 3. Calustrea växer lite på höjden men inte speciellt mycket, bör inte vara något problem. 4. Många lps bränner ju sina grannar. Micromussa lordhownensis är fina, inte agressiva samt inte heller encrusting. Goniastrea och favites är encrusting men har inga långa sweepers. Annars kan man ju sätta många koraller av samma sort (men inte samma genotyp) då de oftast inte stinger varandra. Tex mer fimbriphyllia, alveopora, goniopora eller euphyllia. Goniopora och euphyllia är lite svårare och jag skulle nog i början bara köpa från etablerade kolonier.
  5. Yep, funkar gör det ju garanterat. Sedan är frågan vilka av de olika effekterna som man påstår som har med just bolus doseringen att göra. Det tycker jag inte är visat. Sist så är det ju de ovetenskapliga och ounderbyggda förklaringarna. Sist men inte minst så har vi påståendena om att många andra etablerade metoder så som kalk automatiskt leder till old tank syndrome och krash.
  6. Så länge du har låg konsumtion så behöver du egentligen ingen pump. Lite beroende på så kan det nog räcka med att göra korrektionsdoser för hand en eller ett par gånger i veckan. Sen när du ledsnar på det eller konsumptionen kommer igång ordentligt så kan du börja fundera på doseringspumpar.
  7. Det är ju ständigt sjunkande men går ju asymptotiskt ner mot ett värde. Hur som hellst så har jag svårt att rekommendera enbart vattenbyten som metod om man inte har ett väldigt, väldigt litet akvarium. Du måste helt enkelt byta för mycket vatten för att kunna bibehålla en rimlig nivå. Att köra med ett salt med väldigt höga värden för att kunna nå normala vattenvärden efter tid som i ditt coral pro exempel tycker jag inte heller är en bra lösning. Vad händer om du behöver göra ett stort vattenbyte av någon anledning? Då får man helt plötsligt stora svängningar.
  8. För mjukisar så funkar det med bara vattenbyten. Men bubbelkoraller, favites och kallalger behöver någon tillsättning. Har man låg åtgång behöver inte det vara svårt eller dyrt heller
  9. Du kommer aldrig att kunna hålla uppe alkalinitet och kalcium genom vattenbyten. Tänk så här: även om du byter hela 50% vatten och har en väldigt blygsam åtgång på 1dKh i veckan så kommer du byta bort bara hälften av nergången med nytt vatten. Säg att du börjar med 8dkh, vecka två har dkh gått ner till 7 så du byter 50%. Då kommer du ha 50% vatten med 7 dkh och 50% med 8 vilket ger totalt 7.5. nästa vecka är du nere på 6.5 och byter 50% igen vilket ger dig 7.25 och så håller det på med ständigt sjunkande värden. Därför måste du dosera något. Det enklaste för nybörjare med mindre kar är i min mening tropic marin all for reef då det är en blandning som inehåller typ allt du behöver. För prick tycker jag du ska skaffa ett uvc, hur stort är karet?
  10. Lite fiskbilder från revet idag.
  11. Jag tycker nog vi förtjänar lite bilder. Får komma över nån dag och titta också
  12. 25 acropora! Det kommer bli fullsmockat när det växer ut
  13. Att limma på plugg är bara så att det går att förvara i ett rack enklare. Om du fraggar mycket på en gång så kan det vara enklare att förvara dem tills du kan sälja då. Men det är absolut inte något man behöver göra. Prissättning är svårt. Generellt så försök inte matcha vad de säljs för i butik. Jag brukar försöka lägga mig någonstans mellan en symbolisk summa till halva butikspriset lite beroende på.
  14. Jo, det är vad jag förstått sådär i efterhand
  15. Flakmontipora bryter du bara med handen. Det kan man även göra med digitata. Euphyllia vill man hellst ha dremel eller såg för då skelettet är väldigt skört och kan lätt spricka uppåt och skada korallen. Det går att klippa med korallklippare men då måste man vara försiktig och hellst långt (mer än 5cm iaf) från huvudet. Vill man ge bort eller sälja så kan man lägga i glasburkar, glassförpackningar och liknande, eller påsar man själv fått när man köpt fisk eller koraller
  16. Ett begagnat kanske skulle vara en ide
  17. Lubockin har dykt upp igen men verkar ha fått rejält med stryk. carpenterin har jag inte sett på några dagar. Helt mitt fel, tänkte inte att om jag flyttar från ena till andra så skulle jag behöva återintroducera långsamt med box. Leoparden hade inga problem med att flytta till mindre karet så det verkar elakare fiskar i den stora. Skulle vara intressant att veta vem det är som bråkar med lubockin. (Desjardinin har jag bara sett bråka med kaninfisken)
  18. Det bästa jag hittat till rimliga priser och som passar i skåpet under mitt red sea 300 är nog på amazon. 110 liter för 1200 inklusive frakt vilket får räknas som billigt. Skulle jag köpa en 150l som passar bättre på tanksdirekt så är det typ 3000 plus ytterligare 3000!!! i frakt… 110 känns lite litet men det är ju dubbelt så mycket som jag har just nu för kalk. lite surt, hade skåpet varit några centimeter bredare hade man lätt fått in 200L
  19. Den optiska sensorn på min tunze osmolatot verkar ha pajat i av-position. Det märktes inte så tydligt då jag doserar så mycket kalk och aton bara tar några liter om dagen. Spelar ingen roll hur mycket jag försöker göra rent sensorn, den reagerar ändå inte. Så det blir till att köpa en ny. Först tittade jag på red seas ato eftersom jag tycker att deras system med elektroder har funkat bra på reef mattan. Men googlar man runt så är det många som rapporterar om att sensorn funkat dåligt. Tydligen blir det kalciumfällningar på elektroderna som behöver göras rent med jämna mellanrum. Så nu får det bli en osmolator 3 istället.
  20. Hittade inget större än 30L
  21. Hej alla. Jag undrar om det är någon som har några bra tips på om det går att få tag på lite större behållare för vattenförvaring (till ro, salt och kalk) utan att behöva pröjsa hutlösa summor. Jag har tittat på https://xn--fnsterputsredskap-zzb.se/collections/vattentankar-105-250-liter?page=1 och https://tanksdirekt.de/en/150-litre-watertank-handles#tab-label-Specifications-title Dessa är ju alla svindyra och frakten kostar också multum. amzon har lite billigare men mer begränsat utbud. Någon som har något tips? Finns ju alltid vattentunnor men deras dimensioner brukar vara opraktiska. Skulle vilja ha något som är fyrkantigt istället för runt
  22. Jag är inte själv kunnig nog att göra det så jag frågade på r2r. De två arterna är nästan identiska med tydligen någon liten skillnad på ryggfenan. Om det verkligen är en marisrubi eller bipartitus vet jag inte med annan säkerhet än vad folk i wrasse tråden trodde
  23. Manuell borttagning i hela karet är nog inte aktuellt. Det är för svårt att få ut stenen och tar för lång tid att ha ihjäl alla. Nått som äter dem är även det en non starter för de kommer käka upp min maxima. Jag har köpt ett kilo kalciumkarbonat så jag tänker använda upp det i varje fall. Det borde åt minstonde begränsa spridningen. det jävligaste är att jag verkar vara alergisk mot de jäklarna också och svullnar upp och får utslag hom jag lyfter en sten med dem på.
×
×
  • Skapa Ny...