Gå till innehåll

Newbe

Medlem
  • Antal inlägg

    82
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Stad
    Stockholm

Newbe's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Rev ner stenformationen eftersom den skuggade för mycket, samt tog bort 1/3 av alla koraller. Nu ser det tråkigare ut men det finns mer rum för tillväxt, samt 2-3 nya koraller. Den blåa SPSen till vänster uppe på stenen har färgat ut de sista 2 månaderna, tack vare stabila värden och liten dos vodka. Det går alltså bra att ha vissa SPSer under E-lite i en liten tank och få dem att växa med fina färger.
  2. Det där bör gå att fixa. Jag skulle göra följande: * Ta de värsta stenarna, plocka bort alger manuellt, stoppa ner i sumpen någon vecka, kanske tillsammans med en snigel och eremit om du har många. Alternativt låt gå i en hink i mörker med bra cirkulation. * Ställ in skummaren så den skummar effektivt. Jag kör med pump på mittenläget, ljuddämparen fullt iskruvad, och börjar med att dra åt luft skruven så det inte kommer bubblor, sedan ställer jag in vattennivån tills den går ca 1cm upp i röret, sedan öppnar jag luftskruven något varv så att det kommer bubblor men inte för stora och blöta. Vid varje vattenpåfyllning doppa luftslangen i osmosvattnet ca en minut för att sköja rent. * Sug ut all sand, sedan kan du köra MP10an på minst halvfart för ordentlig cirkulation. Se till att stenen står så att vattnet kan cirkulera bra och det blir få döda ytor. Stoppa i ny sand när problemen är borta. * Har du bra skumning, cirkulation och minst 6-7kg bra sten, skall det gå att mata varje dag om du bara har 2-3 mindre fiskar. Jag matar 2ggr per dag utan problem. * (Överkurs, tillsätt 2-6ml vodka i färskvattenpåfyllningen per vecka, för mig ökade det skummningen, gjorde vattnet klarare. Börja med 1ml vecka öka sakta och minska lite när du får vit beläggning på stenar och rutor. Det finns bra trådar på sidan om det och där finns folk som kan det mycket bättre än jag.) //Lycka till
  3. Tänker köra försiktigt med låg dosering, för att få bättre skumning och klarare vatten. Du har säkert rätt i att jag tar en risk genom att göra detta, dock så tror jag att jag alltid kommer att ha nitrat och fosfat i vattnet eftersom jag har ett litet akvarium med 4 fiskar i. //
  4. Tack, Jag har tyvärr inga mätbara nivåer av nitrat (Elos) eller fosfat (salifert). Får köpa ett bättre fosfattest framöver. Har SPS koraller som ännu inte färgat ut ordentligt, så de är min mätstock nu. //
  5. Provar vodka "light" nu och tänker använda det försiktigt, jag tillsätter lite vodka i avdunstningstanken när man fyller på. Började med ca 0.7ml per dag (65 liter vatten) och har nu dragit ner lite. Fick vit hinna på stenar och lite slemalger, skummaren fick också mera fart och skummar mer blött nu. Ska man dra ner på takten när man får vita hinnor eller skall man bara köra på?
  6. Noriblad, antingen speciellt framtagna för fisk med extra vitaminer, eller vanliga orostade från sushiaffärer. Sätt dem i en klämma på akvariefönstret så att den kan gå och beta när den känner för det. De kirurger jag har haft har inte gillat sallad. Prova flingfoder, artermia, mysis, formula block etc.
  7. Tack för länken Gromert, nu vågade jag skruva isär min MP10 så jag fick in den i min möbel istället för att ha den utanför.
  8. I mitt akvarium, som kanske är extremt för att det är litet med mycket koraller, så sjunker KH med 1.4 enheter per dag, om jag inte buffrar. Min erfarenhet är att det lätt blir jo-jo av vattenvärderna när man gör stora korrigeringar. Det viktiga blir att komma igång med en basdosering per dag och få regelbundenhet. Sedan kan man göra korrigeringar i denna dosering om det behövs.
  9. Jag brukar låta mitt osmosvatten för dunstning och saltvatten för vattenbyte stå i dunkar utan cirkulation i 2 månader. Helt utan problem. En lekmans gissning blir att det "håller längre" än vanligt vatten efter man använt osmos eftersom man tar bort alla näringsämnen.
  10. Jag kör en filtersocka efter skummaren, funkar bra, men lite partiklar får man alltid.
  11. Tror att vattenbyten spelar en mindre roll här. Har sett fantastiska kar där det inte gjorts ett vattenbyte på 6 månader, även om det inte är att rekommendera. Då gäller det att buffra förbrukningsämnen regelbundet. Min erfarenhet är att följande är viktigast: 1. Mängd levandesten (där har du så det räcker) 2. Cirkulation (så det inte bildas "döda områden" i stenhögen) 3. Mängd fisk 4. Bra skummare 5. Matningsrutiner Att byta 10% i veckan i ditt kar borde vara mer än tillräckligt, själv skulle jag nog bytt 5-10% varannan vecka, för att jag är slö.
  12. Hej, skulle inte använda stenen du har köpt, nästan allt ser ut som döda koraller, vilket inte är farligt att ha i akvariet, men tar bara upp onödigt med plats. Om de sålde detta som levande sten så skulle jag välja en ny butik som är specialiserad på saltvatten. Titta lite på olika akvarium på denna sida, så kommer du att kunna se hur levande sten skall se ut.
  13. Mitt JBL KH test visade 2 enheter fel jämfört med ett FM test. Så ta dessa testresultat med en nypa salt.
  14. Ibland visar MG test lite olika gång per gång, du kan inte ha haft en sådan stor rörelse på tre dagar om du inte ändrade salthalten samtidigt. Tips är att använda ett recept som ska vara för lika stor dosering i ml för KH/CA/MG, det är lättast. Da Trucka la ut ett bra i en tråd om Balling tidigare. Sedan mäter du och startar med att lägga till en rimlig förbrukning (kanske som ger en KH höjning med 0.25 per dag) och adderar samma mängd av varje buffer. Mät en vecka senare och se hur det har ändrats och justera mängden. //
  15. Tips är att bygga stenstrukturen med svarta plastbuntband från tex clas ohlsson och PVCrör. Levandestenen är jättelätt att borra i och då blir det stadigt. Behöver ju inte vara lika avancerat som på bilden, men den ger lite inspiration.
×
×
  • Skapa Ny...